ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:1027/1234)

Szarlotka z połówkami jabłek 151

zasmarkani. Nic nie przechodzi, a patrząc po sobie, to mam wrażenie, że się nasila. Z dnia na dzień mam mniej siły, choć łykam wszystkich pigułek znacznie więcej. Wiadomo, że bez przesady, ale ale dla mnie, co ja tylko uznaję jakieś przeciwbólowe, to te wszystkie rutinoscorbiny i inne antybakteryjne psikacze są zdecydowanie ponad stan. Mleko z czosnkiem nie działa, inne(...)ciasto będzie niższe, ale równie efektowne:   2 małe jajka 150g kwaśnej śmietany 4 łyżki drobnego cukru 250g masła Ok 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 6 jabłek (u mnie reneta) Cynamon Cukier waniliowy duży 2-3 łyżki kaszy manny Lukier: 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Składniki na ciasto siekamy

Kuchnia w czekoladzie
Truskawkowe Kinder Country z polewą z Nutelli dla dzieci 195

Kinder Country z truskawkami Proponuję lekką odmianę pysznego ciasta bez pieczenia tzw. Kinder Country. Ten cudowny deser postanowiłam wzbogacić truskawkami i odjąć mu nieco kalorii. W tym przepisie nie dodaję białej czekolady, a dzieci go po prostu uwielbiają! Aby tort wyglądał naprawdę oryginalnie proponuję przygotować go w prostokątnym pojemniku (np. plastikowym pudełku), dzięki czemu uzyskamy ciekawy kształt(...)tortu to spód, a spód to wierzch. Teraz czas na polewę z Nutelli i dekorację świeżymi truskawkami. Polewę można przygotować w kuchence  mikrofalowej podgrzewając wymieszane składniki ok. 1 minutę. Truskawkowe Kinder Country z polewą z Nutelli gotowe

Korniszonki
Najlepsze faworki 139

wieku, a i tak nie było w niej konfitury różanej, a migdał lub orzech. Trafienie na takiego „szczęśliwego pampucha” gwarantowało szczęście na nadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony(...)wódki lub spirytusu) szczypta soli 500 g (2 kostki smalcu) Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy na aksamitne, sprężyste ciasto. Nie powinno ono kleić się do rąk, ale powinno być delikatne. Odstawiamy na paręnaście minut, żeby sobie odpoczęło. Odpoczętą kulkę ciasta należy… stłuc wałkiem. Nie za mocno, ale tak, żeby trochę ciasto jeszcze napowietrzyć. Dzielimy na porcje

Kate's Kitchen
Chleb pomorski 342

Dokładnie wszystko wymieszaj (można mikserem) do połączenia się składników. Dodaj roztopiony smalec. Mieszaj dalej, jakieś 15 minut. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 - 30 minut.Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Podziel na dwie równe części. Z każdej uformuj podłóżny bochenek. Ciasto będzie stosunkowo luźne, ale dasz sobie radę. Uformowane chleby włóż do foremek. Odstaw do wyrastania(...)jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 35 minut. Aby chleb miał ładniejszą skórkę, na 5 minut przed koncem pieczenia pomaluj górę chleba wodą, używając kuchennego pędzla.Upieczony chleb wyciągnij z foremek i odstaw

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto drożdżowe na noc bez wyrabiania 310

bez brudzenia sobie rąk :) Poniższe ciasto drożdżowe znacznie różni się od jego najbardziej popularnej, tradycyjnej wersji - nie tylko w smaku, ale i w sposobie przygotowania.  Jest przede wszystkim bardziej wilgotne i zwarte , a to za sprawą dodania oleju. Ale przez to nie wysycha i długo zachowuje świeżość.  Najistotniejszą rozbieżność stanowi jednak tu  sposób wyrabiania ciasta(...)tyle aby pozbyć się grudek mąki, nie jest wymagane tu długie mieszanie . Ciasto wyjdzie dość rzadkie - nie przejmować się, takie ma być! Keksówkę wysmarować masłem, obsypać bułką tarta i wylać do niej ciasto.  Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec około 40 minut - czas pieczenia mocno zależy od specyfiki posiadanego piekarnika, najlepiej stan upieczenia sprawdzać testem patyczka

Grunt to przepis!
Mincemeat pie - bożonarodzeniowa tarta z żurawiną i orzechami pekan 163

ciasta z płatków owsianych i orkiszowych. Olśnienia na takie zestawienie doznałem przeglądając My New Roots autorstwa Sarah Britton. Bardzo mnie to ucieszyło, bo dzięki temu to ciasto jest nie tylko przepyszne, ale i szalenie zdrowe. Kropkę nad „i” stanowią tutaj dodatkowo orzechy pekan, które nie tylko pięknie się prezentują na krwistej żurawinowej masie, ale także dodają świątecznego sznytu. Ciasto(...)ponownie. Ciasto wyjmij z blendera i uformuj rękoma w kulę. Następnie rozwałkuj na papierze do pieczenia i przenieś do formy, wysmarowanej uprzednio odrobiną oleju kokosowego. Ciasto może się rozlatywać, jednak nie ma co się tym przejmować i wystarczy zalepić powstające dziury. Spód ponakłuwaj delikatnie widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piecz około 15-20 minut . Wyjmij

Food Square
Pizza Parma - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem 163

parmezanem - jak zrobić? Ciasto na pizzę: Drożdże rozkrusz, dodaj do nich cukier, sól, 3-4 łyżki mąki i niewielką ilość wody i wymieszaj - odstaw na 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Kiedy zaczyn urośnie, dodaj do niego pozostałą część mąki, oliwę i resztę wody, przez kilka minut miksuj hakami miksera - aż do połączenia składników. Wymieszane ciasto odstaw pod przykryciem(...)małym ogniu, by lekko zgęstniała. Kiedy ciasto na pizzę wyrośnie, przełóż je na oprószony mąką blat i wyrabiaj kilka minut, podsypując mąką wedle potrzeby, aż ciasto będzie puszyste i będzie odchodziło od rąk. Wyrobione ciasto na pizzę rozwałkuj do pożądanej wielkości (im większa pizza, tym oczywiście cieńszy spód), przełóż na blachę do pieczenia (ja używam tej z piekarnika) pędzelkiem

Moje Qulinaria
Ciasteczka owsiano-czekoladowe na niedzielę 124

już dziesięć minut, pędzimy do parku. I tak też robimy - wyczekujemy na odpowiedni moment, żeby choć na chwilę wyrwać się z domu. No bo ile można siedzieć w czterech ścianach...? Nawet, jeśli jest mnóstwo ciekawych rzeczy do roboty. Bo można poczytać, pijąc gorącą herbatę i jedząc słodkie ciasteczka, grać na PS, jeśli C. akurat jest w domu (bez niego(...)zaszyć się w kuchni, z planem lub bez, koniecznie włączyć piekarnik i ważyć, mieszać i ubijać. O tak, to lubię bardzo. Szczególnie, gdy za oknami huczy wiatr, i nijak nie da się ruszyć dalej, niż pod ulubione drzewko po drugiej stronie ulicy.Ostatnio w jedno z takich popołudni zabrałam się za pieczenie ciasteczek. Byłam sama w domu, padało

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe, twarogowe ślimaczki z kremem czekoladowym Torras 130

Lubimy bawić się z drożdżowym ciastem ale nie robimy tego zbyt często. Jednak jak już je planujemy to w nietypowej formie. Były już różnego rodzaju bułeczki

Candy Pandas
Masło orzechowe – pyszne przekąski na słodko lub słono 172

farsz do naleśników lub gofrów. Jeśli natomiast lubimy piec, szybko i łatwo możemy w domowych warunkach przygotować pyszne ciasto z masłem orzechowym, na które przepis podaję poniżej. Ciasto z masłem orzechowym Do przyrządzenia ciasta potrzebujemy: 200 g mąki, 200 g cukru, 2 jajka, 180 g maślanki naturalnej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g masła, ½ łyżeczki soli. Masę robi(...)początek ubijamy jajka z cukrem, a następnie wsypujemy do nich stopniowo wymieszane sypkie składniki oraz dodajemy maślankę i wciąż ucieramy aż do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy ciasto do tortownicy i pieczemy około 40 minut, w temperaturze 180 stopni. Wszystkie składniki na krem orzechowy miksujemy razem. Gdy ciasto wyschnie, przekrawamy je na pół i przekładamy przyrządzoną masą orzechową. Można także rozsmarować

Cynamonowe szczęście
Pissaladiere 130

zejdzie nam się chyba najdłużej. To znaczy najpierw kroimy na pół, a potem na takie pół-plasterki. Ciasto wyrabiamy tak jak na pizzę: wlewamy wodę do miski, wkruszamy drożdże, dodajemy olej, mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy intensywnie około 10 minut. Formujemy kulkę, natłuszczamy ją i wkładamy do miski. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie udusimy/skarmelizujemy(...)cebulę. Smażymy 2 minuty i zmniejszamy ogień do minimum, lub prawie do minimum, dorzucamy posiekany tymianek i smażymy jeszcze 40 minut. Mieszamy co kilka minut. Po tym czasie dosypujemy łyżkę cukru, dokładnie mieszamy i smażymy 10 minut. Potem dodajemy łyżkę octu balsamicznego i jeszcze 10 minut smażymy. I cebulę mamy gotową. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wałkujemy ciasto

Marder&Marder Manufacture
Na psi rozum. I biscotti z psem niezwiązane 146

zapach, z lekką nutą wanilii w tle. Smaki te doskonale się uzupełniają, a jednocześnie każdy z nich jest znakomicie wyczuwalny. Następnym razem dałabym jeszcze całe migdały, i piekłabym nieco dłużej - pieczone dokładnie według poniższego przepisu będą smakowały bardziej jak kruche biszkopty, niż prawdziwe biscotti. Niemniej - pyszne są. A jeśli dodacie łyżeczkę przyprawy do piernika, idealnie nadadzą się do świątecznej(...)maślanej, wymieszać delikatnie, ale dokładnie.Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem.Piec w 160 st. C. przez 30 minut.Przestudzić.Ciasto wyjąć z formy, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm. Ułożyć na balsze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 120 st. C. przez 50 minut, w połowie pieczenia obracając na drugą stronę.Wystudzić na kratce.Smacznego!Moja psa ostatnio

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cytrynowy placek Aryi - Gra o Tron 202

Pyszny, wilgotny placek cytrynowy, idealny na upalne dni. Może to właśnie taki placek marzył się Aryi, kiedy uciekła z zamku i musiała sobie sama radzić na

Passions hobbies life
Tort urodzinowy Bonduelle (bez glutenu, bez laktozy) 170

Ten tort nie ma jakiejś długiej historii. Dopiero co go wymyśliłam i stworzyłam specjalnie na 25 urodziny Bonduelle w Polsce. Nie wiem czy wiecie, że rolnicy

Quinoa Raz!
Prosty sernik na zimno z truskawkami 154

Słońce znowu powraca, więc nabrałam ochoty na prosty sernik na zimno z truskawkami. Dla mnie prosty sernik na zimno do typowy deser na lato. Super smakuje

codojedzenia
Herbaciany sernik z malinami i bezą włoską 187

ukrywajmy- wieczory chłodne i bez kocyka ani rusz. Tak właśnie rozmyślając nad przygotowaniem sernika z zielną herbatą matcha, stwierdziłam, że on musi mieć w sobie maliny. Niczym najprawdziwsza herbata z najprawdziwszym domowym sokiem ;) A że herbaty nie słodzę, to i sernik mało słodki. Stwierdziłam, że spód jest w miarę słodki, beza włoska to już w ogóle sama słodycz, więc(...)ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki herbaty matcha 150g malin (użyłam rozmrożonych) Beza włoska: 3 białka 60ml wody 150g cukru Szczypta soli Sposób przygotowania Spód: Pokruszone na piasek herbatniki łączymy z masłem, a następnie wykładamy na spód tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na 15 minut. Następnie podpiekamy w 180⁰C przez 10 minut. Masa serowa: Całe jajka miksujemy

Kuchnia w czekoladzie
Babka kokosowa 86

Czas czytania: 2 min Babka kokosowa, którą dziś proponuję, jest jedną z lepszych, jakie jadłam, wilgotna i bardzo, bardzo kokosowa. Polana pyszną polewą z białej czekolady

SprawdzonaKuchnia.pl
Sylwestrowe szaleństwo, czyli krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą 174

  Zbliża się nowy rok, a co za tym idzie- Sylwester. Z czym kojarzy Wam się to przyjęcie? Mi przede wszystkim z tańcem, muzyką, fajerwerkami i

Smiling Shrimp

Proponowane wyszukiwania