większość znanych mi osób wcale nie zatrzymuje się na jednym, lecz dobija do kilku. Rekordziści zaś nawet do kilkunastu. Nie pomaga też fakt, że są one z ciasta drożdżowego. Drożdże plus spora dawka rafinowanego cukru oznaczają niestety niezły kipisz w jelitach. Przykre konsekwencje pączkowego szaleństwa Pamiętam, że w czasach, kiedy zdarzało mi się jeszcze uczestniczyć aktywnie w tym szaleństwie, zjedzenie(...)jeszcze pączki w tradycyjny sposób, czyli na smalcu. W obawie przed mitem o zabójczym cholesterolu pochodzącym oczywiście z tłuszczu zwierzęcego, cukierniane pączki kąpią się najczęściej w oleju roślinnym. Nie bez znaczenia jest w tym przypadku też fakt, że jest to tańsze rozwiązanie. Niestety obróbka cieplna oleju roślinnego powoduje powstawanie ogromnych ilości toksycznych substancji (m. in. aldehydów). Takie pączki należy
Modern Cave Girlelastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleiło starać się nie dosypywać więcej mąki, ewentualnie tylko oprószać nią dłonie - ciasto po wyrośnięciu może zmienić nieco swoją konsystencję. Ciasto jest dobrze wyrobione jeżeli łatwo odchodzi od dłoni i ścianek naczynia. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1,5 h ). Nadzienie : Orzechy zmielić w blenderze(...)Dodać syrop klonowy i wymieszać. Wyrośnięcie ciasto przełożyć na stolnicę i krótko wyrobić ( ponownie krótko zagnieść ). Jeśli nadal będzie się mocno kleiło można na tym etapie dosypać trochę mąki, ale niedużo - maksymalnie 2 - 3 łyżki. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 35x25 cm ( w razie potrzeby podsypując mąką ). Na cieście równomiernie rozsmarować nadzienie. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku
Opowieści z piekarnikabędę piekła chleb. Musi mieć pokrywkę. Idealne jest naczynie żeliwne, ale uda się też w zwykłym naczyniu żaroodpornym. Kiedy piec się rozgrzewa, biorę ciasto czekające do 12 godzin w temperaturze pokojowej lub do 18 w lodówce. Praktycznie tak samo przygotowuję wersje z zakwasem. Stosuję wówczas zamiast drożdży ok.120-150 g aktywnego zakwasu. Obsypuję stolnicę mąką i delikatnie przekładam ciasto, najlepiej(...)lekko zsunąć ciasto z miski. Kiedy obrabiam cały kilogram maki, dzielę teraz ciasto na połowę. Każdą część zawijając jak kopertę składam, potem delikatnie odwracam złożeniem w dół i przy użyciu szerszej łopatki formuję owalny bochenek. W tym czasie naczynia w piekarniku cały czas się rozgrzewają. A chleb trzeba przykryć - na jeszcze ok.15 minut grzania - ściereczką
I tu będę miała takie teciasta, gdyż owoce zachowają swój świeży wygląd maksymalnie przez 1-2 dni. Jeśli nie przygotowujecie sernika na jakąś specjalną okazję, dobrym rozwiązaniem jest dekorowanie tylko podawanego kawałka ciasta. Sernik truskawkowo-czekoladowy bez pieczeniaSkładniki:spód 90g herbatników pełnoziarnistych lub innych (około 10 sztuk)20g czekolady deserowej30-40g masłamasy truskawkowa i czekoladowa 700g twarogu sernikowego250g truskawek100g czekolady mlecznej 3 łyżki cukru3(...)rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodać do pokruszonych herbatników, wymieszać, aż powstanie masa o strukturze mokrego piasku- masę herbatnikową przełożyć na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wylepić nią dno, dociskając łyżeczką, wyrównać i schłodzić- truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem do konsystencji musu- mleczną czekoladę rozpuścić (w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej), pozostawić do ostygnięcia
Smakołyki BerenikiChleb orkiszowo-żytni z bakaliami, to chleb na zakwasie z pysznymi dodatkami. Po zaskakującej, degustacji chleba na wakacjach, postanowiłam stworzyć coś na wzór tamtego
Smaczne ZdroweKochani, w tym roku w końcu się udało! Od paru lat obiecuję sobie zrobić bezglutenowe pierniki na święta i jakoś mi do tej pory nie wychodziło
Quinoa Raz!Latem nadmiar żółtek pozostałych po pieczeniu tortów bezowych wykorzystuję jako naturalny nawóz do malin w ogrodzie ( tak na marginesie to bardzo polecam
Smaczne ZdroweDziś miałam takie oto zdrowe śniadanie :) Pieczone naleśniki bez glutenu i laktozy w sam raz dla alergików. Ciasto zrobiłam na mące z quinoy, która w porównaniu z innymi ma niski indeks glikemiczny, a mleko krowie zastąpiłam kokosowym. Naleśniki podałam z prozdrowotnym dżemem z rokitnika, suszonymi morelami, kumkwatem, liofilizowanymi wiśniami i posypałam je pudrem z liofilizowanych malin (łatwo(...)skórkę pomarańczową, można też dodać trochę proszku do pieczenia, ponieważ bezglutenowe wypieki nie wyrastają tak bardzo jak pszenne. Ciasto wylewamy do małych foremek (ja użyłam pięciu foremek o średnicy 9 cm, wyłożyłam dna papierem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni, na 15 - 20 minut (u mnie były 20 minut). W tym czasie przygotowujemy pozostałe
Quinoa Raz!jajeczną, na końcu wlałam roztopione przestudzone mało i powtórzyłam czynność mieszania. Masę wyłożyłam do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam około 30 minut . Upieczony biszkopt wyciągnęłam na blat kuchenny i nie wyciągając go z tortownicy zostawiłam do całkowitego wystudzenia. Dodatkowo: Ganache czekoladowe <----- to jest ink do przepisu i filmiku pokazującego(...)boki tortu. Po tych czynnościach wkładam ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągnęłam ciasto z lodówki, udekorowałam boki kremem i na wierzchu poukładałam słodycze. Jeśli chcesz poprzyklejać ciastka tak jak ja na widocznym rotcie zrób to jak jeszcze ganache nie będzie zastygnięte. Mnie osobiście bardziej podoba się wersja bez ciastek na bokach, ale to kwestia gustu :) Młody
Blondynka Gotujemieszankę drożdżową. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut, by stało się miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt klejące dodajemy odrobinę mąki, jeśli zbyt suche - odrobinę wody. Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką lnianą i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 h do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie uderzamy(...)jego środek pięścią, wyjmujemy i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Wykładamy je do formy wysmarowanej oliwą z oliwek. Ja użyłam formy o wymiarach 24 x 34 cm, ale możecie użyć innej formy o podobnej wielkości. Odstawiamy całość na ok. 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto nakłuwamy widelcem, skrapiamy lub smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy
Cooking MonsterCiacha, ciastka i ciasteczka! To jest to co ciasteczkowe potwory lubią najbardziej 😄 Plusem przepisów na ciastka jest fakt, że można je wykonać praktycznie ze wszystkiego, prawie
Candy PandasZgodnie z zapowiedzią dziś rusza w mojej kuchni festiwal przepisów świątecznych. Oczywiście w poprzednich latach pojawiało się ich na blogu bardzo wiele, ale w tym roku
W mojej kuchniCoraz bliżej Święta, a wraz z nim pojawia się pytanie – jakie ciasto będzie odpowiednie dla diabetyka? Nie może mieć za dużo cukru, wysoki indeks glikemiczny
DietologCiasto cielak, sernik Isaura, murzynek z sernikiem, wszystko jedno, jak to nazwiemy, najważniejsze, że ciasto fajnie się prezentuje i super smakuje. Inspiracją był przepis
Smaczne ZdroweNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Przepis znalazłam na istagramie Pauliny Mogilnickiej, która ma cały ogrom fit przepisów. I tak
Słodkie zapomnienieDzisiaj na blogu ustępuję miejsca mojej starszej córce, która postanowiła upiec tęczowy sernik z, nota bene, rewelacyjnej książki Doroty Świątkowskiej pod tytułem
Kulinarne przygody Gatity