puchate, mięciutkie i pachnące. Nie może ich zabraknąć w rabarbarowym sezonie. Na rabarbar nie trzeba już polować, kupisz go bez problemu. Do przygotowania tych bułeczek nie kroimy rabarbaru tradycyjnie w kostkę, ale wzdłuż w długie paski. Po zwinięciu ciasta i upieczeniu tworzą rozetki na kształt róży. Pod taką właśnie nazwą znalazłam przepis. Najładniej się prezentuje i jest bardzo smaczny(...)syrop możesz zużyć np. do przygotowania kompotu wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na kształ prostokąta. Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem. Pocięte paski rabarbaru rołożyć wzdłuż i zwinąć w rulon z dłuższej strony ciasta. Pociąć na 12 kawałków. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do powtórnego wyrośniecia wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kilka innych składników. Może przerazić was ilość jajek i całej reszty płynów, ale bez obaw po upieczeniu i wystudzeniu sernik jest idealnie gładki, delikatnie śmietankowy,puszysty niczym chmurka. Lekkości dodaje również wiśniowo-różana pianka na białkach. Całość skomponowana jest w cynamonowym kruchym cieście, które wzbogaca doznania smakowe. Jedyną wadą było czekanie na wystudzenie i jeśli zdecydujecie się(...)proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Bierzemy 2 jajka i oddzielamy starannie żółtka od białek. Z mąki formujemy kopczyk i robimy zagłębienie na środku, 2. Do środka wlewamy 2 żółtka. Zimne masło dzielimy na kawałki i siekamy ostrym nożem z pozostałymi składnikami. Dodajemy cukier trzcinowy i cynamon. Zagniatamy do momentu otrzymania jednolitej masy. 3. Ciasto owijamy szczelnie
vaniliowoczekoladowaDzisiaj prezentuję Wam jedno z tych ekspresowych ciast, które stają się niezawodnymi bohaterami niedzielnych popołudni, kiedy człowiek ma ochotę umilić sobie czas czymś dobrym i słodkim
Kuchnia EllieIstnieje wiele teorii na temat historii tego deseru. Do miana stolicy tiramisu pretendują: Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast
mojewypiekiinietylkoSzybkie ciasto orkiszowe z owocami, z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, oleju i jogurtu (bez dodatku cukru), zauroczy Was swym smakiem. Ciasto jest bardzo wilgotne, lekko kokosowe i wręcz rozpływa się w ustach. Gdy macie ochotę na coś słodkiego lub gdy czeka Was wizyta gości, to ciasto sprawdzi się idealnie. Pyszne zarówno jeszcze na ciepło jak i każdego następnego dnia, kiedy(...)wierzchu układamy sezonowe owoce, ja użyłam 2 duże jabłka i mały słoiczek konfitury morelowej. W sezonie możemy użyć dowolne owoce.Wierzch posypujemy kruszonką. U mieszczamy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180*C. Pieczemy ok.30-35 minut do lekkiego przyrumienia na termoobiegu. Podajemy oprószone mielonym ksylitolem lub lekko polukrowane lukrem z cukru trzcinowego, z dodatkiem kremówki i kilku kropli olejku migdałowego. Smacznego
Smaczne ZdroweMirabelki znalazłam szpinakowe ciasto, które wydało mi się idealne. Postanowiłam je jednak upiec w wersji mini, czyli w formie na muffiny. Zmniejszyłam proporcje o połowę w obawie, że wyjdzie mi całe gigantyczne stado. Okazało się, że niepotrzebnie, z połowy składników wyszło mi bowiem zaledwie sześć babeczek. Zniknęły niemal szybciej, niż się piekły. Krem przygotowałam na bazie serka kremowego(...)każdym dodaniu. Wlać resztę oleju, wsypać cukier waniliowy, połączyć. Partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać szpinak, szybko zmiksować.Przełożyć masę do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka.Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, dodać serek, wymieszać, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik z jogurtów greckich – oczywiście „oszukany”, bo żadnego sera (nie licząc serka mascarpone, któremu bliżej do śmietany niż sera) w nim nie znajdziemy
Poezja smakuZupa krem z pietruszki z pieczonym kurczakiem nie należy do najbardziej popularnych dań w polskiej kuchni. A szkoda, bo jest naprawdę pyszna. Gęsta, kremowa, aromatyczna zupa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJeśli kochacie pierniki , to piernik dojrzewający jest zdecydowanie dla Was Pachnący, miękki, delikatny, po prostu doskonały. Wielu osobom piernik dojrzewający kojarzy się z mnóstwem pracy, a
Słodki sentymentBezglutenowe, owsiane crumble ze śliwkami i brzoskwiniami na śniadanie? Nie jest to żadną tajemnicą, że lubię śniadania na słodko w szczególności w poniedziałki. Słodkie posiłki dają
Book of spellsDo poniedziałkowej kawusi proponuję pyszny tort truskawkowy z dodatkiem borówek. Tort jest lekki i orzeźwiający. Zasmakuje zarówno małym, jak i dużym smakoszom. SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 4
Tradycyjna kuchnia KasiŚwięta tuż tuż, a ja przyznaję, że jak zawsze jestem „w proszku”! Uszka nie zrobione, barszcz się nie kisi, karp jeszcze w wannie nie
Ostra na SłodkoPisałam już o tym, jak ostatnio polubiłam ciasta na maślance. Są niesamowicie wilgotne i mięciutkie, mają konsystencję po prostu idealną. Kupuję więc maślankę często, i piekę
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na drożdżowe pieczywo na oleju i wodzie Chałka najczęściej kojarzy się jako wypiek mleczno maślany z dużą ilością kruszonki. Przeglądając książkę Moniki Waleckiej “ Opowiadania
Tajemnice Smakujajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Masa pomarańczowa: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru pomarańczowego 0,5 litra mleka(...)wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkości