woda połączy się z resztą składników, wyjąć ciasto na stolnicę oprószoną mąka i zacząć zagniatać. Ciasto wyrabiać przez kilka minut do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne (na początku ciasto klei się do rąk, ale z czasem nabiera odpowiedniej konsystencji; do wrabiania można użyć robota kuchennego z hakiem). 4) Następnie z ciasta uformować zgrabną kulkę, przełożyć do miski oprószonej mąką(...)przez praskę. Doprawić suszonymi ziołami, chili, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. 6) Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą delikatnie rozciągać na okrąg o średnicy ok. 25-28 cm (staramy się nie wałkować), a następnie delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 7) Na cieście rozprowadzić sos i poukładać wybrane dodatki. 8) Piec w piekarniku nagrzanym
Fitsweet.meciasto bez pieczenia i chodź może wydawać się, że jest pracochłonne to prawda jest taka, że przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Jest słodkie, bo każde ciasto z czekoladą jest słodkie, ale aby przebić tę słodkość spód wykonałam z herbatników klasycznych dodając do nich prawdziwe, gorzkie kakao. Okazało się to strzałek w dziesiątkę. Dzięki temu ciasto nie jest(...)podejmuje drugą próbę z poprawkami i dopiero wtedy wstawiam przepis tutaj dla Was. W tym przypadku ciasto wyszło za pierwszym razem i jestem bardzo zachwycona jak jest smaczne. Gdybym mogła to usiadłabym i zjadła całe, ale trzeba się podzielić, bo innym też smakuje :) Ciasto dobrze kroi się już po 2 godzinkach w lodówce. Jednak idealne jest na następny dzień
Kuchnia Pauletteszjedzonych. Na blogu Wisły zapoznajcie się ze wszystkimi szczegółami związanymi z uczestnictwem w akcji.Jeśli upieczecie w listopadzie chleb, bułki lub inny wypiek na zakwasie, drożdżach, albo coś przaśnego bez spulchniaczy, to: we wpisie na swoim blogu zamieście baner ze strony Wisly,we wpisie umieście informację o tym, że wypiek bierze udział w listopadowej liście „Na zakwasie(...)przestygnięcia.Przesiej mąki do dużej miski. Wlej rozpuszone w mleku drożdże, następnie mleko z solą. Wymieszaj dokładnie składniki. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodaj masło i wyrabiaj ciasto około 10 minut. Rozciągnij ciasto na blacie roboczym nadając mu formę dużego prostokąta, rozsyp równomiernie żurawinę, a następnie ciasto złóż i delikatnie zagniataj dopóty, dopóki żurawina nie rozmieści się równomiernie w cieście
Grahamka, weka i kajzerkaSernik z rabarbarem to ciacho którego na blogu jeszcze nie ma. Doszłam też do wniosku, że w ogóle nie ma tu u mnie wielu przepisów z
RelaxtimeTo już ostatnie ciasto z wykorzystaniem świeżych truskawek (chyba). Deser jest jednym z moich ulubionych i robię go już od kilku lat w sezonie truskawkowym. Oczywiście
Anielskie wypiekiJest mi niezmiernie miło oznajmić, że dziś przypadają pierwsze urodziny bloga! Ten rok był niesamowity i wiele mnie nauczył. Już nie wyobrażam sobie życia bez
Analiza Smakuminut. Po tym czasie w naczyniu powinna wytworzyć się lekka pianka. Dołóżcie jajko, wlejcie olej, wsypcie sól i tyle pszennej mąki aż ciasto w trakcie mieszania/zagniatania będzie odchodziło od brzegów miski, ale nadal będzie kleiste. Odstawcie je na jakieś 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajcie jeszcze nieco mąki i lekko przegniećcie je jeszcze raz, odstawcie na 15 minut(...)mąką i rozwałkujcie ciasto, po kawałku, na 2-3 mm placki, podsypując mąką. Ja użyłam mąki razowej dla wzbogacenia konsystencji ciasta, ale śmiało możecie użyć pszennej. Z rozwałkowanych placów wytnijcie kółka, moje miały 7 cm średnicy. Ciasto jest bardzo elastyczne, więc nie powinniście mieś problemów z upchnięciem w nim dość sporej ilości farszu. Co więcej, pieczone pierożki mają tą zaletę
PichceniomaniaObiecałam, że z biszkoptu, który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych
mojewypiekiinietylkoPrzekładaniec pasujący również na Święta Ciacho miało bardzo dużą szansę wylądować w kategorii szybkie i łatwe ciasta na niedzielę, spełnia jednak tylko połowę tego warunku. Jest
RelaxtimeDoskonała propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, idealne z kubkiem barszczu czerwonego. Delikatne i puszyste paszteciki po brzegi wypełnione pysznym mocno grzybowym farszem. tym razem do
Krylowa KuchniaGorący czas sesji nastał. Egzamin za egzaminem, zaliczenie gonią inne sprawy. A do wakacji jeszcze tak daleko. O
W kuchni Karmel-itkiŚwięta is coming! :D Od kilku dni słoneczko nam o tym dobrze przypomina i oby wystarczyło tych promieni do przyszłego weekendu choć od dziś znów zacznie
Candy Pandaswkładać do pieca (koniecznie sprawdź informacje producenta). Jeśli używasz cukru, posyp nim z wierzchu owoce. Następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na grzanie góra-dół. Tak przygotowane śliwki piecz przez około 3 godziny, mieszając od czasu do czasu. W trakcie pieczenia warto sprawdzać czy gęstość powideł już ci odpowiada. Ostateczny czas pieczenia zależy(...)odpowiednio gęste, przełóż je do wypażonych słoiczków i dokładnie zakręć. Dla bezpieczeństwa możesz je dodatkowo zapasteryzować, wkładając je na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 130 stopni, lub gotując w dużym garnku wyłożonym ręcznikiem przez 10-15 minut. Tak przygotowane powidła niczym nie różnią się w smaku od tych smażonych. Możesz też bardzo długo przechowywać je w spiżarni. Spokojnie doczekają
okolicepalnika.plmocno nie ubijamy. Do masy czekoladowej przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy płatki chilli. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tak powstałe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej kakao formy na babkę. Można użyć też keksówki, ale wtedy czas pieczenia może się zmienić. Składniki masy serowej umieszczamy w misie(...)ubijamy, aż wszystkie składniki połączą się i masa będzie lekko napowietrzona. Masę serową wykładamy łyżką na wierzch ciasta. Zanurzając nóż w ciasto, robimy kilka chaotycznych ruchów, aby masy lekko się przemieszały. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-60 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od formy w jakiej pieczemy. Warto ciągle podglądać
Kuchnia Łukaszawoda połączy się z resztą składników, wyjąć ciasto na stolnicę oprószoną mąka i zacząć zagniatać. Ciasto wyrabiać przez kilka minut do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne (na początku ciasto klei się do rąk, ale z czasem nabiera odpowiedniej konsystencji; do wrabiania można użyć robota kuchennego z hakiem). 4) Następnie z ciasta uformować zgrabną kulkę, przełożyć do miski oprószonej mąką(...)przez praskę. Doprawić suszonymi ziołami, chili, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. 6) Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą delikatnie rozciągać na okrąg o średnicy ok. 25-28 cm (staramy się nie wałkować), a następnie delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 7) Na cieście rozprowadzić sos i poukładać wybrane dodatki. 8) Piec w piekarniku nagrzanym
Fitsweet.meNa bazie bagietek pszenno-żytnich powstały bagietki orkiszowo- żytnie, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, zawsze to trochę zdrowiej... Choć i do tych pszennych też nic
Smaczne Zdrowe