ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:1013/1234)

SZARLOTKA Z JABŁKAMI I BEZĄ 152

ciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: Ciasto: - 3 szkl. mąki samorosnącej (mąka samorosnąca jest to gotowa już mąka do wypieków z dodatkiem proszku do pieczenia i sody)  Jeżeli takiej mąki nie macie, to wystarczy zwykła mąka pszenna + łyżeczka proszku do pieczenia(...)lodówki wyciągamy jedną część ciasta i wyklejamy dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy . Dziurkujemy ciasto widelcem. Nakładamy mus jabłkowy, na mus kładziemy piankę, a na piankę drugą część ciasta, startą na dużych oczkach tarki.  - Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C około 40 minut.  - Wystudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem i podajemy na zimno. Wykonanie

Rita creative
Szpinakowy tort naleśnikowy z cytrynowym kremem maślanym 152

pieczenia, czy też żadnych umiejętności cukierniczych (wystarczy, że umiesz smażyć naleśniki i nie przypalasz wody na herbatę), z łatwo dostępnych składników, świetnie wyglądający i pyszny! Swój trawiastozielony kolor, podobnie jak w przypadku ciasta Leśny Mech , zawdzięcza liściom młodego szpinaku. Wystarczy przełożyć 15-20 naleśników pysznym cytrynowym kremem maślanym na bazie kremowego serka, który robi się w 5 minut(...)wrzuć opłukane liście szpinaku. Zmiksuj na najwyższych obrotach, aż składniki całkowicie się połączą, a liście szpinaku rozdrobnią. Na koniec wlej gazowaną wodę i połącz z ciastem już na małych obrotach. Gotowe ciasto naleśnikowe najlepiej jest odstawić na kwadrans przed smażeniem, ale nie jest to konieczne. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Gdy spód będzie już ścięty

Food Square
Makowiec 148

niej rozczyn drożdżowy. Ciasto zagniatamy dokładnie. Polewamy odrobiną oleju, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. W tym czasie zabieramy się za masę makową. Mak gotujemy ok. 30 minut, a następnie przecedzamy przez sitko i odstawiamy na 20 minut. Jeżeli mak nie jest zmielony to mielimy do dwukrotnie. Orzechy włoskie rozkruszamy, migdały gotujemy minutę po czym zalewamy zimną(...)pomarańczy i wino. Gotujemy ok. 2-3 minuty. Całość przenosimy do maku i mieszamy dokładnie. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je i staramy się, aby miało prostokątny kształt. Na ciasto przenosimy masę makową i rozkładamy tak aby zostawić na krawędziach ok. 2 cm przerwy. Ciasto zawijamy bardzo delikatnie. I odstawiamy na 30 minut jeszcze do wyrośnięcia po ściereczką. Nastawiamy piekarnik

rabarbarowo
Amaretti - migdałowe ciasteczka (bez glutenu) 228

Klasyczne, włoskie, mocno migdałowe, popękane ciasteczka. Chrupkie z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Bez mąki, 100% bez glutenu. Doskonałe do czarnej kawy, pokruszone

maniapieczenia
PODSTAWOWY PRZEPIS NA NALEŚNIKI. ZASADY PRZY SMAŻENIU NALEŚNIKÓW 212

Przepis na naleśniki Naleśniki, oj,oj oj!!! Jak ja je uwielbiam ;-))) No mogłabym chyba jeść codziennie i to zawsze w innej odsłonie. Naleśniki od zawsze już

SMYKWKUCHNI
RACUCHY ORKISZOWE ZE ŚLIWKAMI 210

   Nasze ulubione racuchy orkiszowe na maślance i/lub kefirze i sodzie, tym razem z dodatkiem śliwek. I choć nie wszystkim spodobał się pomysł na racuchy

Smaczne Zdrowe
Zdrowa przekąska - domowe batoniki z orzechów i suszonych owoców 189

Dziś przygotowałam dla Was przepis na domowe batoniki, które robi się prosto i bez pieczenia. Takie batoniki to zdrowa przekąska dla małych i dużych

Chilli Czosnek i Oliwa
Bezglutenowa granola o smaku karmelizowanych jabłek 175

Dzisiaj przygotowałam dla Ciebie przepis na granolę bez glutenu, mleka i cukru w kolejnej odsłonie. Jest pyszna i słodka o cudownym aromacie karmelizowanych jabłek. Klasyczna bezglutenowa granola jabłkowa Bezglutenowa granola o smaku jabłkowym to dla mnie klasyka gatunku. Jabłkowa granola była pierwszą jaką przygotowałam w swojej kuchni. Od tego momentu minęło już sporo czasu, a przepis wielokrotnie udoskonalałam(...)upieczenia. Przede wszystkim piekę ją w formie do ciasta a nie bezpośrednio na blasze z piekarnika, jak robiłam to na początku mojej przygody z granolą. Do formy przekładam składniki, rozkładam równomiernie tworząc cienką ok. 2cm warstwę i przyciskam łyżką a najlepiej naczyniem z płaskim dnem (szklanką, małym rondelkiem etc.) aby wyrównać wierzch. Następnie już podczas pieczenia nie mieszam granoli

Book of spells
Mini serniczki śmietankowo - truskawkowe na kruchym spodzie 207

Kolejne pyszne, proste i oczywiście lekko "uzdrowione" serniczki, tym razem w wersji dwukolorowej, na kruchym spodzie. Takie serniczki świetnie będą prezentować się na stole przy okazji

Healthy food explorer
Kruche drożdżowe paszteciki z kapustą 216

krokiety. U mnie w tym roku zamiast krokietów będą krucho-drożdżowe paszteciki. Można je przygotować znacznie wcześniej i zamrozić. Po rozmrożeniu wstawić na kilka minut do piekarnika i pyszny dodatek do wigilijnego barszczu gotowy. Ciasto, z którego zrobiłam moje paszteciki nie musi wyrastać, więc znacznie przyspiesza to czas przygotowania.Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej, więc są znacznie zdrowsze niż(...)zagnieść na gładkie ciasto. W razie konieczności dodać więcej śmietany lub mąki. Ciasto nie musi ono wyrastać, od razu można je wałkować. Ciasto podzielić na 3-4 kawałki. Każdy z nich dość cienko rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Wzdłuż dłuższego boku nakładać farsz, zostawiając na końcu margines około 1-2 cm bez farszu. Zwijać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kulinarne inspiracje z Almette Davida Gaboriaud 239

posyp natką i dymką. Bon appetit Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce Składniki: scones: 250 g mąki pszennej typu 450, 125 ml mleka, 1 jajko + 1 żółtko do smarowania, 50 g roztopionego masła, łyżka cukru, szczypta soli, 1 płaska łyżka proszku do pieczenia. dodatki: 4 pieczarki brązowe (portobello), kilka listków(...)jajka, 1 łyżka octu białego. Przygotowanie: Scones – w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz. Za pomocą

karmelowy
Tarta z płaskurki – przepis podstawowy 345

płaskurki. Z płaskurki z powodzeniem można wytwarzać mąki, kasze, chleby, ciasta, makarony, tarty… Generalnie wszystko, co nam się zamarzy. Natomiast z racji innej budowy glutenu, wyrabianie ciasta należy dostosować do specyfiki płaskurki. Czasem więc konieczne jest dodanie większej ilości wody podczas wyrabiania, jednego jajka więcej, czy dłuższego pieczenia. Aczkolwiek ja nie czuję jakiś ogromnych problemów z dostosowaniem ilości(...)długo, aż otrzymamy tzw. kruszonkę. Dodajemy żółtko, chwilę wyrabiamy, aż składniki się połączą. Na końcu dodajemy wodę i wszystko razem wyrabiamy, aż otrzymamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 40 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy na formę/formy do tarty. Nakłuwamy widelcem. Zazwyczaj podpiekamy w 190 stop.C przez ok. 15 minut

gutfut
Frużelina truskawkowa z pomarańczą 223

kolejny weekend gustuje w truskawkowych klimatach. Pieczemy pod hasłem Truskawkowo mi! i prezentujemy słodkości na ciepło lub zimno, w których truskawka odgrywa kluczową rolę. U mnie obyło się bez pieczenia, gdyż na celu miałam uzupełnienie zapasów spiżarnianych , ale nadal było słodko i soczyście truskawkowo :) Niniejszym prezentuj ę frużelinę truskawkową z pomarańczą ! Moim pierwszym podejściem do tego specjału była(...)sezonie eksperymentować z różnymi dodatkami. Frużelina nie jest mocno słodka, sok i skórka z pomarańczy nadaje jej bajecznego aromatu. Będzie idealna jako dodatek do gofrów, lodów i ciasta. Już ślinka mi cieknie na myśl o dobraniu się do takiego słoiczka zimową porą, gdy ciemno, zimno i buro za oknem, a ja delektować się będę słonecznymi smakami lata w postaci frużeliny

Grunt to przepis!
Zupo-potrawka kuchenna szafka 164

Mogłabym zalać blożka przepisami świątecznymi,które chcąc czy nie chcąc-robiło się w domu rodzinnym:pierogami,ciastami, pieczeniami, bigosem, domowym chlebem i sałatkami rodzinnymi. Tak,tak! Zrobiłam sama pierogi-duma rozpiera choć ta zasmażka średnio wyszła chyba...tak sądzę. Biegał kot, latała sowa...eee to nie ta opowieść! Biegał kot,a za nim reszta, rozrabiał w klatce jeż(...)zupę lub potrawkę. B.(wariant bez cebuli,szybki) 1.Wlej litr wody do garnka 2.Dodaj kostkę rosołową lub vegetę, liść laurowy, ziele angielskie. Po zagotowaniu dodaj filiżankę soczewicy 3.Obierz co trzeba i pokrój warzywa. UWAŻAJ NA PALCE,krwi w potrawce nie chcemy 4.Wrąb do gara pokrojoną marchewkę i odsączoną ciecierzyce.Pogotuj z 15 minut by marchewka była niemalże miękka. 5.Dopraw

Fiolka w kuchni
Ciasto migdałowe bez mąki 224

ciasto. Miało być przede wszystkim proste i szybkie. Przeglądając znajome blogi, trafiłam na migdałowe ciasto pieczone bez mąki. Pomyślałam, że to dobry pomysł. Przepis zanotowałam na karteczce i ruszyłam do kuchni. Było szybko, po godzinie już kroiłam je ;) Efekt niestety widać, bo ciasto lekko zapadło się. No cóż...to była kara ;) Kiedy jednak kroiłam je i układałam na talerzykach(...)zmiksować. Do masy dodać zmielone migdały i całość wymieszać. Tortownicę natłuścić i obsypać bułką tartą lub mąką - ja wyłożyłam papierem do pieczenia. Wylać do niej masę i piec w temperaturze 150-160 stopni przez około 35-45 minut. Kroić po przestudzeniu, gdyż ciasto z wierzchu ma chrupiąca skórkę, a w środku jest bardzo miękkie i wilgotne. Można posypać cukrem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Prosty chleb z kaszy gryczanej niepalonej (Vege & Gluten free) 182

Ostatnio przeglądając różne strony zagraniczne natknęłam się na mało skomplikowany przepis na bezglutenowy chleb. Wypróbowałam przepis jak zwykle zmieniając co nie co i oto efekt mojej

vaniliowoczekoladowa

Proponowane wyszukiwania