Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Myli się ten, kto uważa, że do pysznego ciasta niezbędna jest mąka :) To mój pomysł na wyjątkowe ciasto na świątecznym
IzaGotujePyszne, bardzo kruche i baaardzo maślane. Ciasteczek nigdy za wiele, przynajmniej u nas w domu. Jako iż nie kupuję gotowych ciast i ciasteczek a
Smaczne ZdroweRogaliki krucho-drożdżowe z serem to świetna alternatywa dla rogali z klasycznego ciasta drożdżowego. Tuż po upieczeniu smakują podobnie jak drożdżowe, następnego dnia przypominają bardziej ciasto
Smakołyki BerenikiChleb żytni z ziarnami wypiekałam w chlebowej wspólnocie Piekarni Amber . Przepis na ten wypiek wybrał tym razem Jacek z bloga Przepisy na domowy ser i chleb
Codziennik KuchennyKolejna wersja mini serniczków, tym razem w stylu popularnego sernika królewskiego, czyli pyszny kruchy czekoladowy spód, masa serowa i kruszonka. Taka wersja sernika jest chyba nieco
Healthy food explorerPączki ptysiowe, zwane też hiszpańskimi lub wiedeńskimi , rozpoczynają u nas przepisy na karnawałowe przysmaki. Ponieważ są proste i szybkie w przygotowaniu, stanowią alternatywę dla tradycyjnych pączków
niecodziennikparyJesień już jest. Za oknem widać, że nie tylko ta kalendarzowa. Szaro, buro, mokro, a słonko wychodzi tylko na chwilę,by znów móc skryć się za
W kuchni Karmel-itkiczyli… kalafior . Zdał egzamin w przepisie na roladę szpinakową z łososiem i w lazanii z cukinii , a także w polewie sernikowej do ciasta dyniowego . Czemu więc nie miałby się sprawdzić w tym przypadku…? Sernik bez nabiału – tak, to możliwe! Właściwie nie pamiętam już skąd wziął się pomysł, żeby zastąpić kalafiorem ser w serniku. Najwyraźniej pojawił się(...)blogu jeszcze nie miał jakoś okazji wystąpić, chociaż w bożonarodzeniowym e-book’u pojawił się przepis na pseudosernik w wersji pieczonej. Mimo, że ta idea jest dość ekscentryczna, wszystkie dotychczasowe próby stworzenia keto sernika bez nabiału były całkiem udane. Tym razem nie mogło być zatem inaczej! Matcha + kalafior = pyszny pseudosernik Mam nawet wrażenie, że w tym przypadku sprawdził
Modern Cave Girlwszystkich stron każdej kostki ciasta uprzednio nasączonego polewą. Ciasto należy na chwilę odstawić, aby polewa zastygła, a wiórki dobrze przyległy do ciasta. Ja układam na kratce do studzenia ciasta. Przepisy na ciasto Ciasto czekoladowe Składniki: 5 jajek 200 g cukru 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 170 ml oleju(...)sitko razem z proszkiem, sodą i kakao dodać do ciasta i całość wymieszać przy pomocy dużej łyżki lub łopatki. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej mąką. (Używam formy o wymiarach 25cm X 36cm.) Piec w temperaturze około 170-180 stopni przez około 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennaciasto (można zmiksować w malakserze lub wyrobić je ręcznie). Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i miękkie. Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na grubość około 1 mm. Dlaczego tak cienko? Aby krakersy były pysznie chrupiące. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty, prostokąty lub trójkąty. Nakłuwamy każde ciasteczko widelcem. Przed pieczeniem oprószamy solą. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 5-10 minut. Czas zależy od grubości ciastek i piekarnika. Krakersy należy obserwować, powinny być złote. Smacznego. Serowe muffinki Robię je zarówno w wersji tradycyjnej, jak i mini (na jeden kęs, małe papilotki). 250 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 marchewka starta na tarce
Słodkie okruszkipszennej. Idealna dla osób chorujących na celiakię, cukrzyków i zmagających się z chorobami immunologicznymi. Pokochają ją zwolennicy zdrowego odżywiania i odkrywcy dobrego, naturalnego smaku. Jej słodkawy smak sprawia, że ciasta nie trzeba - lub tylko w bardzo małej ilości - słodzić. Ten tort można upiększyć dodając polewę i / lub ozdoby na wierzch. Taki był mój zamiar, ale przy asyście moich dzieci(...)dżemu malinowego, wiśniowego lub truskawkowego (u mnie malinowy bez cukru). Wykonanie : Biszkopt: Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni (termoobieg). Składniki suche mieszamy dokładnie ze sobą. W osobnej misce łączymy składniki mokre. Dodajemy do nich mieszankę składników suchych i dokładnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Krem: Składniki na krem blendujemy na gładką masę
Jeść, by żyć w zdrowiujabłkami. Ciasto do tarty przygotowałam z dodatkiem pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Nie wiem jak Wy, ale ja lubię kruche - pełnoziarniste. Moje dzieci też bardzo lubią. Tarta z jabłkami genialnie wygląda "przykryta" ciastem wykrawanym foremkami. Ja wybrałam kwiaty, ale ale wszelkie inne wzory również wskazane. Może listki, albo ... jabłuszka ? PRZEPIS NA ORKISZOWĄ TARTĘ Z JABŁKAMI Składniki na ciasto: 150 g mąki(...)szybko zagnieść ciasto. Ewentualnie przygotować ciasto w malakserze - ja tak właśnie robię. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy około 25-27 cm, mocno dociskając brzegi. Nadmiar ciasta odciąć. Na ciasto wyłożyć jabłka z cynamonem. Pozostałe ciasto rozwałkować i wykrawać kwiatki
kolorowotorcikowoNa przepis na ten sernik trafiłam, odwiedzając blog Izabela w kuchni. Krówki i masę krówkową uwielbiam do tego stopnia, że jem nawet lody o tym smaku
Weekendy w domu i ogrodzieSoligrano (duży wybór produktów tej firmy wiem, bo widuję w sklepach Rossman) był fajnym pomysłem. Tak jak patrzę, to w sumie to taki z deka fit makowiec, bo prawie bez cukru, taki zdrowy makowiec, co nie? I znowu się rozgadałam, chyba powinnam nagrywać filmiki gadane :) Składniki na tortownicę 26 cm: Spód: 100 g masła 80 g miodu(...)tortownicy i po raz pierwszy w życiu mocno trzymałam kciuki za to, aby ciasto nie wyrosło. Na szczęście dużo nie wyrosło i wszystko zostało w formie. Trochę popękało na wierzchu, ale pęknięcia zniknęły pod polewą. Aaaa, właśnie. Ciasto piekłam w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut. Polewa czekoladowo-kawowa. To jest jedna z moich ulubionych. Kremówkę wlałam do rondelka
Blondynka GotujeCzekoladowe ciasto dyniowe to klasyczne ciasto czekoladowe z dodatkiem purée z dyni, które sprawia, że wnętrze ciasta jest wyjątkowo wilgotne i miękkie. Smak dyni nie jest
Smakołyki Bereniki