posmak, tak pasujący do murzynka. Wilgotność uzyskujemy tutaj nie dzięki dużej ilości tłuszczu, ale dzięki jogurtowi naturalnemu. Jak jeszcze cukier zamienimy na ksylitol, to możemy rano spożyć takie ciacho bez większych wyrzutów sumienia. Murzynek z mąką jaglaną nie smakuje jak tradycyjny , ale ma bardzo charakterystyczny, ciekawy, głęboki, mocny, niezbyt słodki smak. Zdaje sobie sprawę, że ten smak nie każdemu(...)mikserem) – nie wolno mieszać zbyt długo. Na do tortownicy 20-22 cm układamy papier do pieczenia i zamykamy obręcz. Ucinamy wystający papier. Boki tortownicy smarujemy olejem (u mnie odrobina kokosowego). Wlewamy masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35-45 minut (a najlepiej do suchego patyczka, bo gdy użyjemy bardzo rzadkiego jogurtu ciasto może się piec dłużej
Poezja smakubiszkoptu:Papierem do pieczenia wyłożyć tylko spód tortownicy. Boków nie wykładamy papierem, ani niczym nie smarujemy. Ciasto przelewamy do formy i lekko odpowietrzamy lekko uderzając formą o blat. Wkładamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 minut lub więcej do suchego patyczka i kiedy boki ciasta będą lekko odstawać od formy.Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika(...)upuszczamy w formie na podłogę z wysokości 60 cm (warto podłożyć ściereczkę, aby nie rozbić kafli w kuchni). Ciasto wsadzamy z powrotem do piekarnika i zostawiamy na pół uchylone drzwiczki. Czekamy, aż biszkopt przestygnie, dalej może już stygnąć poza piekarnikiem.Boki biszkoptu należy oddzielić nożykiem dopiero po całkowitym wystudzeniu biszkoptu. Masa jagodowa:390 g mrożonych jagódsok z połowy cytryny1/2
Eat ShrimpsKiedy w propozycjach wspólnego gotowania na sierpień pojawiła się ciabatta, aż zaświeciły mi się oczka. Od dawna miałam na nią ochotę - to taka trochę inna bułka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na jedno z najpyszniejszych ciast. Ciasto inspirowane batonem Kinder Maxi King. Nazywa się ono właśnie Maxi King :) Jest
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwoda połączy się z resztą składników, wyjąć ciasto na stolnicę oprószoną mąka i zacząć zagniatać. Ciasto wyrabiać przez kilka minut do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne (na początku ciasto klei się do rąk, ale z czasem nabiera odpowiedniej konsystencji; do wrabiania można użyć robota kuchennego z hakiem). 4) Następnie z ciasta uformować zgrabną kulkę, przełożyć do miski oprószonej mąką(...)przez praskę. Doprawić suszonymi ziołami, chili, solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. 6) Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą delikatnie rozciągać na okrąg o średnicy ok. 25-28 cm (staramy się nie wałkować), a następnie delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 7) Na cieście rozprowadzić sos i poukładać wybrane dodatki. 8) Piec w piekarniku nagrzanym
Fitsweet.meciasto bez pieczenia i chodź może wydawać się, że jest pracochłonne to prawda jest taka, że przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu. Jest słodkie, bo każde ciasto z czekoladą jest słodkie, ale aby przebić tę słodkość spód wykonałam z herbatników klasycznych dodając do nich prawdziwe, gorzkie kakao. Okazało się to strzałek w dziesiątkę. Dzięki temu ciasto nie jest(...)podejmuje drugą próbę z poprawkami i dopiero wtedy wstawiam przepis tutaj dla Was. W tym przypadku ciasto wyszło za pierwszym razem i jestem bardzo zachwycona jak jest smaczne. Gdybym mogła to usiadłabym i zjadła całe, ale trzeba się podzielić, bo innym też smakuje :) Ciasto dobrze kroi się już po 2 godzinkach w lodówce. Jednak idealne jest na następny dzień
Kuchnia Pauletteszjedzonych. Na blogu Wisły zapoznajcie się ze wszystkimi szczegółami związanymi z uczestnictwem w akcji.Jeśli upieczecie w listopadzie chleb, bułki lub inny wypiek na zakwasie, drożdżach, albo coś przaśnego bez spulchniaczy, to: we wpisie na swoim blogu zamieście baner ze strony Wisly,we wpisie umieście informację o tym, że wypiek bierze udział w listopadowej liście „Na zakwasie(...)przestygnięcia.Przesiej mąki do dużej miski. Wlej rozpuszone w mleku drożdże, następnie mleko z solą. Wymieszaj dokładnie składniki. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodaj masło i wyrabiaj ciasto około 10 minut. Rozciągnij ciasto na blacie roboczym nadając mu formę dużego prostokąta, rozsyp równomiernie żurawinę, a następnie ciasto złóż i delikatnie zagniataj dopóty, dopóki żurawina nie rozmieści się równomiernie w cieście
Grahamka, weka i kajzerkaSernik z rabarbarem to ciacho którego na blogu jeszcze nie ma. Doszłam też do wniosku, że w ogóle nie ma tu u mnie wielu przepisów z
RelaxtimeTo już ostatnie ciasto z wykorzystaniem świeżych truskawek (chyba). Deser jest jednym z moich ulubionych i robię go już od kilku lat w sezonie truskawkowym. Oczywiście
Anielskie wypiekiJest mi niezmiernie miło oznajmić, że dziś przypadają pierwsze urodziny bloga! Ten rok był niesamowity i wiele mnie nauczył. Już nie wyobrażam sobie życia bez
Analiza Smakuminut. Po tym czasie w naczyniu powinna wytworzyć się lekka pianka. Dołóżcie jajko, wlejcie olej, wsypcie sól i tyle pszennej mąki aż ciasto w trakcie mieszania/zagniatania będzie odchodziło od brzegów miski, ale nadal będzie kleiste. Odstawcie je na jakieś 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajcie jeszcze nieco mąki i lekko przegniećcie je jeszcze raz, odstawcie na 15 minut(...)mąką i rozwałkujcie ciasto, po kawałku, na 2-3 mm placki, podsypując mąką. Ja użyłam mąki razowej dla wzbogacenia konsystencji ciasta, ale śmiało możecie użyć pszennej. Z rozwałkowanych placów wytnijcie kółka, moje miały 7 cm średnicy. Ciasto jest bardzo elastyczne, więc nie powinniście mieś problemów z upchnięciem w nim dość sporej ilości farszu. Co więcej, pieczone pierożki mają tą zaletę
PichceniomaniaObiecałam, że z biszkoptu, który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych
mojewypiekiinietylkoPrzekładaniec pasujący również na Święta Ciacho miało bardzo dużą szansę wylądować w kategorii szybkie i łatwe ciasta na niedzielę, spełnia jednak tylko połowę tego warunku. Jest
RelaxtimeDoskonała propozycja na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, idealne z kubkiem barszczu czerwonego. Delikatne i puszyste paszteciki po brzegi wypełnione pysznym mocno grzybowym farszem. tym razem do
Krylowa KuchniaGorący czas sesji nastał. Egzamin za egzaminem, zaliczenie gonią inne sprawy. A do wakacji jeszcze tak daleko. O
W kuchni Karmel-itkiŚwięta is coming! :D Od kilku dni słoneczko nam o tym dobrze przypomina i oby wystarczyło tych promieni do przyszłego weekendu choć od dziś znów zacznie
Candy Pandas