Deser ombre. Ombre w deserach nawiązuje do trendu w koloryzacji włosów, które przechodzą od ciemnych do blondów przez ich różne odcienie. I taki cieniowany jest też
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam przeróżne serniczki na zimno. Akurat mamy sezon na rabarbar więc postanowiłam wykorzystać go do zrobienia takiego serniczka. Rabarbar sam jednak jest bardzo kwaśny więc połączyłam
Monia miesza i gotujeWiosną tego roku napisał do mnie pewien Pan, który trafił do mnie za pośrednictwem G + i miał do mnie prośbę. Otóż po odwiedzinach dzieci, zostaje
Dieta moja pasjanieznanych mi bliżej powodów – było dużo smaczniejsze Dla mnie ten przepis na ciasto anielskie jest idealnym rozwiązaniem, szczególnie w okresie smażenia pączków, kiedy zostaje sporo białek i trzeba jakoś je wykorzystać. Ciasto anielskie choć jest kłopotliwe w przygotowaniu to naprawdę jest warte wypróbowania…:)!Ciasto anielskie (Angel cake)Składniki:3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej tortowej1 szklanka drobnego(...)niej przyklei i ciasto nie opadnie. Przekładamy delikatnie do niej ubitą pianę a następnie zwykłym nożem kuchennym przecinamy kilka razy masę aby pozbyć się dużych pęcherzy powietrza. 5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone (patyczek musi być suchy po wyjęciu) Ciasto w trakcie pieczenia pęka. Wyjmujemy
UgotujmyTo.plDziś na Blogu niezwykle proste, bardzo tanie i ekspresowe w wykonaniu ciasto czekoladowe według przepisu Sandry Mangas Hernández. Przygotować je możecie błyskawicznie ze składników
Słodko-Słony Świat IlonyKliknij tu, by subskrybować Click here to subscribe Ciasto Niebo z jabłkami i orzechami / Polish Buttercream Apple "Heaven" Cake W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak zrobić
Lekcje w kuchniBarszcz wigilijny i uszka z grzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się
Pełny talerzprzygotować dzień przed przełożeniem kremową masą, dzięki czemu nie rozpadnie się przy przekrojeniu. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw suche. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Do dużej miski przesiej mąkę, dosyp proszek do pieczenia, ksylitol, ziarenka wanilii oraz sól. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego sok z cytryny i sodę(...)olejem przelej do miski z suchymi składnikami, wszystko wymieszaj tak , aby nie było grud i szybko przelej do przygotowanej tortownicy. Natychmiast wstaw do rozgrzanego już piekarnika i piecz przez 45 minut. Wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwi. Niech „biszkopt” spokojnie ostygnie. Następnego dnia zdejmij obręcz tortownicy. Za pomocą długiego cienkiego noża przekrój „biszkopt” na pół. Przygotowanym cytrusowym ponczem nasącz
Roślinna - blog wegańskipizzę, bo prawie każdy lubi pizzę ;) 3. Jaką przyprawę wzielibyście ze sobą bezludną wyspę? sól to podstawa ;) 4. Bez czego nie umiecie żyć? ja napiszę bez kogo : bez mojej mamy ;D 5. Jaką interesującą książkę ostatnio przeczytaliście i o czym ona była? "Druga mistrzyni gry" intrygi, niespodziewane zwroty akcji ;) przyjemnie czytało się na wykładach i w pociągu(...)dodajemy pozostałe składniki i mieszamy następnie formujemy w rękach kulę rozduszamy kule na wyłożonej papierem do pieczenia blaszkę (tak żeby ciasto miało grubość około 0,5 cm) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut wyciągamy ciasto, delikatnie odklejamy je od papieru i kładziemy z powrotem (wtedy będziemy mieć pewność, że pizza
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćlistopadowy dzionek na Naszą wycieczkę. Po przyjeździe do Krakowa wybrałyśmy się do jego centrum i tam spędziłyśmy praktycznie cały dzień. Nie obyło się oczywiście bez drobnych zakupów i wizycie w Krakowskiej Manufakturze Czekolady, która była odkryciem tej wyprawy. Następnego dnia też miałyśmy sporo czasu, gdyż na nagranie byłyśmy(...)Krakowie w domu Pani Ewy. Ze znalezieniem adresu nie miałyśmy problemu, bo sprawdziłyśmy sobie dzień wcześniej gdzie się mamy kierować. Zjawiłyśmy się u Pani Ewy kilka minut przed planowaną godziną nagrania. I tu odpowiadamy na pytanie, które wszyscy Nam zadają. Tak, tak program nagrywany jest w prawdziwym domu Pani Ewy. Ta piękna kuchnia, nie jest tylko fikcją
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWłoch, do tzw. "obcasu włoskiego buta", do Apulii, która słynie nie tylko z bajecznych krajobrazów zapierających dech w piersiach, ale również z kulinarnych specjałów. Nie bez powodu Apulia nazywana jest krain ą winem i oliw ą płynąc ą . Prawie po ł owa ogólnej produkcji oliwy i wina powstaje wła(...)oliwy. Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dodając sól oraz dolewając rozczyn i letnią wodę po ugotowanych ziemniakach (ok. 150 ml). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Formę do pieczenia o wymiarach 25x30
La grande e la piccola cuocaPyszne, bardzo delikatne, rozpływające się w ustach ciasto z dodatkiem jagód lub dowolnych innych sezonowych owoców. Przepis, na który natknęłam się przeglądając gazetę, z
Smaczne ZdroweDziś nowy przepis na kolejne, obłędne ciasto ze śliwkami. W dodatku przepis nie jest skomplikowany, każdy sobie z nim poradzi. Jest to propozycja dla tych, którzy
DietologUwielbiam bezy. Mega słodkie - praktycznie sam cukier, z niewielkim dodatkiem białek. Mają jednak w sobie coś uzależniającego - chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, najlepiej
Pożeraczka, czyli raz adobrze