Tworząc Pavlovą z owocami w korzennym syropie , inspirowaliśmy się przepisem Kudłatych Kucharzy. Od razu przypadł nam on do gustu, bo Pavlova należy do naszych ulubionych deserów
niecodziennikparyTym razem, mam coś fajnego dla tych, którzy nie czują się dobrze w pieczeniu. Pyszne ciasto, zrobione na gotowcach. Przepis dostałam od koleżanki. Przy okazji
Agusiowe smakołykipotrzeby jeszcze doprawiamy. 4. WAŁKOWANIE I DZIELENIE CIASTA (8 min) Ciasto wałkujemy partiami, dość cienko na ok. 2mm. Dzielimy je na kwadraty, nasze miały bok ok. 8 cm, ale możecie zrobić mniejsze jeśli wolicie pierożki „na jeden gryz”. 5. FASZEROWANIE (10 min) Na środek kwadratu układamy po 2 łyżeczki farszu i zawijamy ciasto, sklejając ze sobą sąsiadujące boki(...)zostawić małą „falbankę” w miejscu łączenia boków. 6. PIECZENIE (30 min) Uformowane pierogi układamy na papierze do pieczenia i smarujemy z wierzchu mlekiem, rozbełtanym jajkiem lub zwykła wodą – dzięki temu nabiorą ładnego, złocistego koloru po upieczeniu. Blaszkę z pierogami wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 30 min do zarumienienia. Czas może się
Nerds Kitchenpieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% Farsz: Pół filetu z kurczaka – mój miał jakieś 27 dag 1 duży por (biała część jest nam potrzebna) 20 dag pieczarekcebula Sól pieprz 200-250ml śmietany – ja dałam 18% 3 jajka Olej Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól do smaku, proszek do pieczenia Zagnieść ciasto(...)powinny być zeszklone, a mięso i pieczarki miękkie. Wyłożyć do miski Formę od tarty wysmarować margaryną oraz posypać bułką tarta. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować je, wyłożyć do formy, po nakłuwać widelcem. Podpiec w piekarniku 15 minut w temperaturze 200 stopni. Aby tarta nie urosła można ją obciążyć specjalnymi kulkami, grochem bądź ryżem. Ja swojej nie obciążałam
Fabryka pomysłówdrugiego takiego, które można przerobić na chipsy, frytki, wódkę, kotlety, sałatki, purée , pasty, ciasta. Gotować, smażyć i piec na milion sposobów. Naprawdę, jak można ich nie kochać? Obok tej sałatki nikt nie przejdzie obojętnie. Wszystkie składniki sosu blendujemy ze sobą przez około półtorej minuty – najpierw pulsacyjnie, do połączenia, później w trybie ciągłym, żeby uzyskać emulsję. W rezultacie otrzymujemy bardzo gęsty(...)Szczypior drobno siekamy, tak samo postępujemy z filecikami – sikamy jej jak najdrobniej. Ziemniaki myjemy, pozostawiamy je w łupinkach, zalewamy w garnku wrzątkiem, solimy i gotujemy około 20, maksymalnie 25 minut. Te ziemniaki nie mogą się porozpadać, dlatego tak ważne jest by wybrać ziemniaki sałatkowe – twarde, zwarte, takie które po pokrojeniu nie rozsypią się i nie zmienią formy, a wchłoną
Karo in the KitchenMój ulubiony sernik na kruchym czekoladowym spodzie w wersji wiosennej z dodatkiem malin. Jak dla mnie jeszcze smaczniejszy, taka mała odmiana. Uprościłam także procedury
Smaczne ZdroweWitajcie w Nowym Roku:) Dziś coś dla amatorów mazistych, smakowych serników. Z całą pewnością nie jest on tak delikatny jak serniki tradycyjne, ale ja właśnie takie
Smaki Na TalerzuCiasteczka to idealny pomysł na przekąskę pomiędzy posiłkami, podwieczorek czy do przysłowiowej kawy z przyjaciółką. Żurawina stosowana jest w zapobieganiu przeziębienia oraz wspomaga układ moczowy. Zakwasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo - hit sezonu grillowego Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo, obłędna w smaku, chrupiąca, podana w formie sałatki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJestem z tego przepisu szalenie dumna! Po pierwsze. Pierniczki możesz wykonać bez użycia piekarnika, wystarczy jednie patelnia. Po drugie jest to dietetyczna wersja tych ciastek. Po trzecie - ich konsystencja i smak zupełnie nie odbiegają od tradycyjnych pierniczków. Chciałabym napisać Wam, że przepis przygotowywałam dla Was kilkanaście długich miesięcy. Chciałabym Wam powiedzieć, że ciągle zmieniałam recepturę(...)Wymieszaj składniki. Dodaj masło, jogurt i żółtko. Zagnieć jednolite ciasto. Rozwałkuj ciasto o grubości 0,5 cm i wykrawaj z niego ciastka. Powinno wyjść 16 sztuk. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, pamiętaj, że nie może być bardzo gorąca bo pierniczki się spalą. Na rozgrzaną patelnię układaj pierniczki i piecz po minucie z każdej strony do zarumienienia. Gotowe pierniczki przełóż
Mango PapajaPolecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: świąteczna strucla z makiem , struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. , makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . Przepis na blachę 25x36cm. ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek cukru 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 duże opakowanie masy makowej(...)sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy całość, aż masa równomiernie się połączy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Mąkę pszenną, posiekane masło, cukier, proszek do pieczenia, żółtka siekamy razem, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Połową ciasta wylepiamy spód formy. Na ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Drugą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsobą z westchnieniem ulgi i szczerą radością. Poczucie zamknięcia w czterech ścianach ( dosłownie! ) mocno dawało mi się we znaki. Brakowało mi przestrzeni, własnego piekarnika, w którym mogłabym upiec ciasto, na które akurat mam ochotę, a nade wszystko - prywatności. Obcy ludzie co chwilę pukający do moich drzwi, posiłki jedzone wśród dziesiątek podobnych mi, zagubionych dusz i obowiązek wkładania butów za każdym(...)bez obawy, że zabieram komuś miejsce. Oj tak - własne cztery kąty (symboliczne tym razem) to moja świętość i ostoja. Lubię ludzi (czasami), ale jednak mam duszę samotnika. Introwertyka - że się tak skomplikowanie wyrażę. Lubię budować swój własny świat i nie lubię , gdy ktoś wpada mi weń nieproszony. Wykorzystując możliwości, jakie daje posiadanie kuchni, zabrałam się za pieczenie
Pożeraczka, czyli raz adobrzenietypowych i niekoniecznie wielkanocnych kształtach. Sam smak tradycyjnej Mony nie jest niczym wyjątkowym, to po prostu drożdżowa bułka, pachnąca pomarańczą. Ciasto jest jednak bardzo puszyste i lekkie oraz stanowi piękną ozdobę wielkanocnego stołu, a oprócz tego obłędnie pachnie podczas pieczenia! :)Składniki na tradycyjną Monę z Walencji:400 g mąki7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)50 ml ciepłego(...)mleka, 1 łyżki mąki oraz 1 łyżki cukru, odejmując oczywiście te ilości od ogólnego przepisu.Następnie należy do mąki dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Zajmuje to około 5 minut. Ciasto nie powinno być kleiste, lecz bardzo miękkie i sprężyste.Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę i umieszczamy ją w misce przykrytej ściereczką. Miskę zostawiamy na około
Food SquareSposób na pochmurny poniedziałek? Proponuję małe przyjemności: dobra kawa, bezglutenowa krucha tarta z solonym karmelem , dobra książka lub ulubiony serial i od razu dzień wydaje się
365 dni dookoła kuchniZa oknem nieprzyjemna szarość. Wiatr rzuca konarami na prawo i lewo, stuka w okna, huczy w kominie. Znajduję w szafie, pomiędzy książkami, stary album. Z czarno
W kuchni Karmel-itki