Powiew lata w zimowe popołudnie, czyli torcik , który choć latem bywa u nas dość często, to zimą zastępuje go raczej tort bezowy dacquoise z
Smaczne ZdroweDelikatna, miękka rolada bezowa z chrupiącą posypką pralinową, kremem cytrynowym z mascarpone i truskawkami, bardzo lekka, idealna na lato. Wręcz rozpływa się w ustach. Na
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCiasteczka owsiano – kokosowe to moja propozycja na Walentynki. Choć nie jestem wielką zwolenniczką tego święta i raczej go nie obchodze, tak uważam, że każda okazja
365 dni dookoła kuchniSernik z musem truskawkowym przygotowany z sera z jogurtów greckich. Doskonały pod każdym względem - robiłam go wielokrotnie z różnymi owocami i zawsze jest to rozkosz
Kuchnia bezglutenowaBeza, krucha i dostojna, ulubiony deser wielu z nas, w Wielkanocnej wersji w postaci pastelowego wianka będzie dopełnieniem świątecznego obiadu, efektownie wyglada i tak samo smakuje
Wanilia i KardamonDla wielbicieli tradycyjnego chleba pszenno-żytniego, jego zdrowsza alternatywa. Chleb orkiszowo-żytni w wersji udoskonalonej. Dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą (od której jestem wręcz
Smaczne ZdrowePamiętacie nasz przepis na domowe Fig Bary ? Niedawno pokazałyśmy go również na naszym Instagramie i tam także zrobiły niezłą furorę! Postanowiłyśmy wrócić do tych pyszności
Candy Pandasświęta, w sumie bez znaczenia które, czy bożonarodzeniowe czy też wielkanocne, nie może zabraknąć u mnie miodowników, orzechów i sernika. Przepis na sernik pojawi się pewnie w przyszłym tygodniu, a teraz zapraszam na kombinację z różnych ciast, czyli miodownik z orzechami na wierzchu, kremem kawowym i kajmakiem. Taka kawowa wersja snikersa, można by rzec ;) Na pewno Wam posmakuje! Normal(...)kajmaku Sposób przygotowania Ciasto oraz masa orzechowa: Orzechy włoskie smażyć wraz z masłem, cukrem oraz miodem przez ok 5 minut. Przesianą mąkę siekamy z masłem oraz pozostałymi składnikami. Zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Schładzamy ok 30 minut w lodówce, a następnie każdą wałkujemy na prostokąt o wymiarach blaszki- najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. 2 blaty przekładamy
Kuchnia w czekoladzieschować do lodówki, a dopiero drugiego dnia zagnieść ciasto i upiec roladę. Polecam wszystkim, bez obaw się Wam upiecze ;) Składniki na jedną spora roladę Ciasto: 200 g mąki pszennej 15 g drożdży świeżych 1 jajko kl L (odrobina białka do posmarowania ciasta) 1 żółtko 40 g masła 50 g cukru pudru 1 czubata łyżka śmietany 18 % esencja waniliowa Masa(...)roladę ! następnie smaruje ciasto białkiem aby ciasto nie odstawało od maku i nie tworzył się zakalec. 6. Następnie wykładam masę makową zostawiając wolne brzegi ( 3cm ) 7. Boki zawijam na masę makową, następnie zawijam całe ciasto w roladę. W ten sposób z początka i końca rolady masa nie będzie wychodzić ;) 8. Roladę następnie zawijamy w papier do pieczenie
Gotowanie...to proste !Dziś coś idealnego na dla fanów serników z owocami. To ciasto świetnie smakuje latem, w sezonie na maliny, ale oczywiście można użyć też mrożonych i śmiało
Healthy food explorerciasto może być inne niż kruche lub półkruche, może być francuskie, bezowe, biszkoptowe lub drożdżowe. Jabłecznik podaje się na zimno i ciepło. SKŁADNIKI: Ciasto: - 3 szkl. mąki samorosnącej (mąka samorosnąca jest to gotowa już mąka do wypieków z dodatkiem proszku do pieczenia i sody) Jeżeli takiej mąki nie macie, to wystarczy zwykła mąka pszenna + łyżeczka proszku do pieczenia(...)lodówki wyciągamy jedną część ciasta i wyklejamy dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy . Dziurkujemy ciasto widelcem. Nakładamy mus jabłkowy, na mus kładziemy piankę, a na piankę drugą część ciasta, startą na dużych oczkach tarki. - Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra - dół w 180*C około 40 minut. - Wystudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem i podajemy na zimno. Wykonanie
Rita creativepieczenia, czy też żadnych umiejętności cukierniczych (wystarczy, że umiesz smażyć naleśniki i nie przypalasz wody na herbatę), z łatwo dostępnych składników, świetnie wyglądający i pyszny! Swój trawiastozielony kolor, podobnie jak w przypadku ciasta Leśny Mech , zawdzięcza liściom młodego szpinaku. Wystarczy przełożyć 15-20 naleśników pysznym cytrynowym kremem maślanym na bazie kremowego serka, który robi się w 5 minut(...)wrzuć opłukane liście szpinaku. Zmiksuj na najwyższych obrotach, aż składniki całkowicie się połączą, a liście szpinaku rozdrobnią. Na koniec wlej gazowaną wodę i połącz z ciastem już na małych obrotach. Gotowe ciasto naleśnikowe najlepiej jest odstawić na kwadrans przed smażeniem, ale nie jest to konieczne. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Gdy spód będzie już ścięty
Food Squareniej rozczyn drożdżowy. Ciasto zagniatamy dokładnie. Polewamy odrobiną oleju, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. W tym czasie zabieramy się za masę makową. Mak gotujemy ok. 30 minut, a następnie przecedzamy przez sitko i odstawiamy na 20 minut. Jeżeli mak nie jest zmielony to mielimy do dwukrotnie. Orzechy włoskie rozkruszamy, migdały gotujemy minutę po czym zalewamy zimną(...)pomarańczy i wino. Gotujemy ok. 2-3 minuty. Całość przenosimy do maku i mieszamy dokładnie. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je i staramy się, aby miało prostokątny kształt. Na ciasto przenosimy masę makową i rozkładamy tak aby zostawić na krawędziach ok. 2 cm przerwy. Ciasto zawijamy bardzo delikatnie. I odstawiamy na 30 minut jeszcze do wyrośnięcia po ściereczką. Nastawiamy piekarnik
rabarbarowoKlasyczne, włoskie, mocno migdałowe, popękane ciasteczka. Chrupkie z wierzchu i lekko ciągnące w środku. Bez mąki, 100% bez glutenu. Doskonałe do czarnej kawy, pokruszone
maniapieczeniaPrzepis na naleśniki Naleśniki, oj,oj oj!!! Jak ja je uwielbiam ;-))) No mogłabym chyba jeść codziennie i to zawsze w innej odsłonie. Naleśniki od zawsze już
SMYKWKUCHNI