ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:1033/1234)

Słodko-kwaśno. Piąte urodziny bloga 166

dodają też ciastu tekstury. Kolejna warstwa to słodziutki mus na bazie czekolady karmelowej i kremówki. Lekki, delikatny i puszysty, świetnie równoważy kwaśny krem cytrynowy.  Na wierzchu galaretka z rokitnika; ma oszałamiający kolor i bardzo ciekawy, również kwaśny smak. Torcik udekorowałam kandyzowanymi kumkwatami (przygotowałam je jak pomarańcze, ale pokroiłam na cieńsze plasterki i gotowałam zaledwie czterdzieści pięć minut), ziarenkami granatu(...)żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać. Po łyżce dodawać do masy jajecznej. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć na blachę, delikatnie wyrównać wierzch. Piec 10-15 minut w 160 st. C. Wystudzić. Mus cytrynowy: Sok z cytryny zagotować z połową cukru.  Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
MSM MOŃKI - wspólpraca 189

Prócz tradycyjnych bloków, umożliwiających zakup sera na wagę, produkty MSM Mońki dostępne są również w plasterkach, w funkcjonalnych opakowaniach typu „otwórz – zamknij”. Dzięki temu rozwiązaniu sery można wielokrotnie otwierać bez obawy, że utracą swoją świeżość, a co za tym idzie – wyjątkowe walory smakowe. Forma plastrowana pozwala na szybkie przyrządzenie kanapek i innych przekąsek. Idealne na wycieczkę i posiłki(...)klik ). Umyte i osuszone pieczarki wysmarować od środka serkiem topionym, ułożyć ugotowany i obrany bób. Na górę przykryć plastrami sera. Na wierzch dodać pomidorki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Po wyjęciu udekorować jarmużem. Morski MSM Mońki należy do rodziny serów dojrzewających typu holenderskiego. Przez smakoszy ceniony jest za lekko pikantny smak. Charakteryzuje się miękkim, sprężystym miąższem

ClauditteMissCooking
CHLEB 100% ŻYTNI, NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 245

Kolejny z wypiekanych przeze mnie chlebków. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na cudowny, pachnący zakwasem chlebek żytni, bez dodatku drożdży, cukru oraz innych mąk, 100% chleb żytni. Chleb pieczony na mące żytniej chlebowej (żurkowej) z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, na pełnoziarnistym żytnim zakwasie. Chleb smakiem przypomina chleby wypiekane przez nasze Prababcie i Babcie, choć ja niestety nie znałam jego(...)użytego zakwasu (czym świeższy tym ciasto szybciej wyrasta i odwrotnie na starszym wyrasta dłużej, ale nie zdarzyło się by nie wyrósł wcale). Chleby na samym żytnim zakwasie wyrastają dużo szybciej niż na zakwasie mieszanym (żytnim i orkiszowym, jak robię zazwyczaj).  Wyrośnięte chlebki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy 60 minut na termoobiegu. Z silikonowych form chlebki

Smaczne Zdrowe
31. Pierwsze śniadanie symfonią-smaków: czyli żytnie razowe bułeczki śniadaniowe! 227

oliwą ( ponieważ ciasto może się przyklejać do rąk) i ręcznie wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Dno miski oprószamy lekko mąką, umieszczamy w niej wyrobione ciasto i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Odstawiamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce, aż do podwojenia objętości - ja wykorzystuję piekarnik z jedynie włączonym światłem. Pierarnik nagrzewamy do 210*C. Z wyrośniętego ciasta wyrywamy kawałki masy(...)nacinamy wzdłuż ostrym nożem. Bułeczki umieszczamy na blachach wyścielonych papierem do pieczenia lekko posmarowanym oliwą. Każdą bułeczkę na nacięciu smarujemy niewielką ilością miękkiego masła - najlepiej używając pędzelka i posypujemy ulubionymi ziołami,nasionami lub startym serem - dodatki ustalamy wedle naszych upodobań(;   Bułeczki pieczemy ok. 20 minut. Podczas pieczenia należy je jednak doglądać. Po 15 minutach należy wyciągnąć

Symfonia Smaków
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? 180

Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? To pytanie, które powinniśmy sobie zadawać zdecydowanie częściej. Niestety tego nie robimy. Badania pokazują, że chleb jest najczęściej wyrzucanym przez nas produktem

365 dni dookoła kuchni
Bezglutenowe krakersy gryczane z ziarnami (Cracker di semi, senza glutine) 164

Uwielbiamy krakersy, zwłaszcza te domowe, niesamowicie  chrupiące i lekkie jak piórko. A jeżeli jeszcze s ą  zdrowe, z du ż ą  

La grande e la piccola cuoca
Najlepsza focaccia z warsztatów kulinarnych w Umbrii - z oliwą, ziołami i ziemniakami 233

trochę mąki - u mnie okazało się to potrzebne. 2. Ciasto przełóż na blat podsypany mąką i wyrób, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok. 5-8 min.). Chyba wstąpił we mnie leń, bo ostatnio coraz częściej przy wyrabianiu wspomagam się robotem kuchennym z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto przełóż do miski posmarowanej olejem i przykryj folią spożywczą. Odstaw(...)wyrośnięcia na 2 godziny, następnie wstaw na noc do lodówki, niech tam rośnie powoli. 3. Ciasto wyjmij z lodówki co najmniej na 30-60 minut przez planowanym pieczeniem. Ciasto przełóż na obsypany mąką blat, rozpłaszcz i następnie rozciągnij na kształt dużego prostokąta o wielkości nieco mniejszej od blaszki do pieczenia. 4. Piekarnik nagrzej do 230 stopni C. Ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
Rogale marcinskie 316

drozdzy, dodajemy stopiony tluszcz, roztrzepane jajka i reszte mleka. Ciasto dokladnie wyrabiamy i gdy juz stanie sie gladkie odstawiamy do wyrosniecia w cieple miejsce.Nastepnie przekladamy ciasto na opruszona maka stolnice. Ciasto nalezy rozwalkowac w prostokat o grubosci 1cm i na 2/3 powierzchni rozsmarowac maslo. Mozna je zetrzec na tartce. Skladamy ciasto jak koperte na 3 razy. Zaczynamy od czesci gdzie(...)jedna strone.Ta czynnosc powtarzamy jeszcze 2 razy. Ciasta nie schladzamy w lodowce.Nastepnie rozwalkowujemy na grubosc okolo 0,5 cm i kroimy na trojkaty. Z tego ciasta wychodzi okolo 12 duzych rogali. Na kazdym trojkacie kladziemy mase i zwijamy w rogal od szerszego do wezszego konca.Masa:Mak zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na 15 minut. Tak samo robimy z migdalami i orzechami

Przysmaki Karolki
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami 163

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Gotuj Się Kto Może
Przepis na rzymskie gnocchi 239

Rzymskie gnocchi to kolejne danie kuchni włoskiej które pokochaliśmy. W odróżnieniu od zwykłych gnocchi, które są odpowiednikiem naszych kopytek to rzymskie gnocchi to zapiekanka z semoliny

UgotujmyTo.pl
Tarta z musem czekoladowym 155

Bardzo lekka tarta czekoladowa, a właściwie tarta z czekoladowym musem. W zależności od użytej czekolady, może być bardzo słodka, albo lekko gorzkawa – wytrawna. Jednak w

Pociąg Do Kuchni
Polski król. Ali Baba. I co z tego wyrosło. Czyli słodka historia pewnej baby. Savarin. 174

Montorgueil, gdzie znajduje się do dzisiaj. Baba au rhum także i tutaj stała się popularna i wkrótce powstał jej wariant bez rodzynek, będący torcikiem z owocami, kremem lub bitą śmietaną zwany też savarin .  Savarin piecze się w karbowanej formie z kominkiem i nasyca słodkim syropem, z aromatem rumu. Babka Savarin może być podawana na zimno i na ciepło(...)momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Dodać stopione i lekko przestudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy z kominkiem. Pozostawić di wyrośnięcia na ok.30 minut (ciasto powinno podwoić swą objętość i dojść do samej krawędzi formy). Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i piec babkę ok. 25 minut. Jeśli zacznie się

KUCHARNIA
Tarta jaglana z cukinią i kurczakiem 272

Wiele osób wyobraża sobie zdrowy obiad jako porcję suchej kaszy lub ryżu, do tego wiórowaty kurczak i jałowe warzywa gotowane na parze. Nic bardziej mylnego! Wystarczy

Zawsze głodna!
ORKISZOWE BUŁECZKI RAZOWE 227

   Kolejne pyszne bułeczki, tym razem razowe, jak dla mnie bomba. Uwielbiam pieczywo pełnoziarniste. Dla urozmaicenia menu chlebowego - mała odmiana w postaci pełnoziarnistych bułeczek. Na

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania