M iałem cudowny sen... śniło mi się bezowe królestwo, w którym w bezowym pałacu na bezowym tronie zasiadał bezowy król w bezowej koronie. Koronę miał obłędną
Food Squareciasta Lion bez pieczenia, na które przepis znajdziecie tutaj: Ciasto Lion – przepis . Podane składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm. Co do orzeszków, do posypania ciasta, polecam przed posypaniem posmakować ich, czy nie są zbyt mocno przesolone – i ewentualnie przetrzeć je ściereczką, by pozbyć się nadmiaru soli. Inspiracja na ciasto pochodzi z bloga(...)Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać startą, białą czekoladę i ponownie wymieszać łyżką. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę na biszkopt, wyrównać wierzch. Wstawić biszkopt do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160st.C przez ok. 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt wystudzić. Masa budyniowa: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko
Kulinarne PrzebojeTa tarta to sama słodycz i istna rozpusta. Nieco pracochłonna ale zdecydowanie warta tego wysiłku. Przygotowanie domowej masy krówkowej jest banalnie proste ale wymaga poświęcenia sporo
Mango PapajaMiętowy sernik z granatem.... nie, nie takim co wybucha....:) takim co przyjemnie chrupie podczas jedzenia, na zimno, orzeźwiający w smaku, podany z owocowym sosem
Wanilia i KardamonChleb żytnio-orkiszowy, to kolejny z moich chlebów na zakwasie. Rzec mogę nawet iż to jeden z moich ulubionych chlebów, tuż zaraz za orkiszowo
Smaczne ZdroweMama będąc na zakupach zawsze bierze pod uwagę moje kulinarne zdolności! ( Ha! ;D )Tak było i tym razem … Widziała , że z zakupionych amerykańskich borówek powstanie
Ostra na Słodkołyżki produktu, chociaż przyznajemy się, że zmieniliśmy proporcje tak, aby suflet wyszedł jeszcze lepszy. Lista nie obejmuje jajek, chociaż w fazie przygotowania jest o nich mowa, a przecież suflet bez jajek nie istnieje. Dodaliśmy również szczyptę ziół (w Skyrimie występuje ich mnóstwo, w realu możecie wybrać swoje ulubione). Suflet nie należy do najprostszych potraw ani w naszym świecie(...)sufletów w kokilkach – jeśli nie macie takiego sprzętu mogą być też formy od muffinów lub jedna większa metalowa, okrągła forma, w którą można wlać całość ciasta (wtedy czas pieczenia nieco się wydłuży). 2. SOS BESZAMELOWY + SER (10 min) Mleko podgrzewamy do momentu, aż będzie lekko parowało. Odstawiamy na bok. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
Nerds Kitchenprostokątny z formy, tylko taki zwykły owalny, bez formy robiony. Taki jak w sklepie są. No i próbowałem nawet dwa razy tak zrobić, ale jakieś takie niekształtne te bochenki robiłem i jak wyrastały to na boki mi szły i całość wyglądała jak Jabba z Gwiezdnych Wojen :/ Musiałem wtedy szybko wkładać ciasto do foremki i udawać, że nic się(...)napisane. Z całą pewnością nie teflon. Coś innego. I świetne to jest, bo niczym nie trzeba wykładać tej foremki, żadnym papierem do pieczenia, czy natłuszczać, czy co tam robić. Po prostu wkładasz do środka ciasto i pieczesz. I faktycznie tak jest. Na koniec formę przechyliłem, a chleb mi sam wypadł ze środka. A myje się równie prosto. Z racji
Marder&Marder ManufactureJa co prawda do wielbicieli serników na zimno nie należę , ale za to Mama jest ich wielką fanką i zawsze zajada je z ogromną przyjemnością. Specjalnie
Ostra na SłodkoTen tort jadłam podczas wesela Gwiazdeczki. Kiedy pojawił się na stole pełnym słodkości, od razu wzbudził wielkie zainteresowanie gości. Każdy chciał go spróbować, na wielu talerzykach
W mojej kuchniMoi drodzy! Przepraszam was, że tak rzadko tutaj zaglądam i dodaję przepisy, ale brakuje mi czasu, żeby ze spokojem usiąść przed komputerem i podzielić się z
Smaczne ZdroweP onieważ zbliża się Wielkanoc, a co za tym idzie czas wypieków, postanowiłam podzielić się z Wami moją wersją ciasteczek, potocznie zwanych smalcówkami. Moja Mama zawsze
Okiem Blondynki by McBlondiprzesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki. Wlewamy gorącą wodę zarabiając ciasto poczatkowo nożem, następnie wyrabiamy ręką. Gdy składniki się dobrze połączą, a ciasto jest gładkie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut, aby „odpoczęło” (lub wkładamy do woreczka i do lodówki). W międzyczasie szykujemy farsz. Cebule drobno kroimy w kostkę(...)mieszamy. Ponieważ moje ciasto robiłam dzień wcześniej i było lekko wilgotne – stół lekko posypałam mąką. Z ciasta odkrajamy porcję (resztę zostawiamy w woreczku lub przykrywamy ściereczką), wałkujemy starając się nadać kształt prostokąta. Radełkiem wyrównujemy boki i dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz, chwytamy rogi po przekątnej i zlepiamy boki nadając kształt trójkąta. Możemy też wycinać z ciasta kółka i formować mieszki
mojewypiekiinietylkop { margin-bottom: 0.21cm; } Upiekłam wczoraj Focaccię z oliwkami i cebulką, w sumie wyszły mi trzy placuszki i miałam zamiar cyknąć im dziś zdjęcia, a
Przepysznik - BLW i nie tylko