P rzed Wami moje nowe dzieło, czyli najlepszy wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej! Pyszny spód z daktyli i amarantusa, do tego kremowa masa jaglana
Food Squaremasła 50 g cukru 4 jajka 100 g miodu 20 g przyprawy do piernika bez mąki 1 łyżeczka cynamonu mielone nasionka z jednego ziarna kardamonu 60 g mąki żytniej pełnoziarnistej 80 g mąki pszennej typ 450 20 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao szczypta soli polewa: 1 czekolada(...)się ze sobą składników. Dodać wystudzoną masę z masła i przypraw, dokładnie wymieszać. Masę przelać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C około 40 - 45 minut. Pod koniec stan upieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem i jeśli jest suchy, piernik upieczony. Po wystudzeniu, jeśli powierzchnia piernika jest nieco nierówna, to nożem
Kuchcik gotujecałość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy składniki naprawdę tylko bardzo, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawiamy ciasto przykryte (nie szczelnie, drożdże muszą ‘oddychać’!) folią spożywczą lub wilgotną lnianą ściereczką na blat (w lecie), koło kaloryfera (w zimie) lub do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, do czasu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat(...)naszykowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia (wysypcie go lekko mąką) lub łączeniem do góry, jeśli wkładacie go do koszyka rozrostowego. Po uformowaniu chleb ponownie musi odpocząć, ponownie podrosnąć i zwiększyć objętość – posypałam go mocno mąką i włożyłam do wyrastania pod lnianą ściereczką, do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, na około 30 minut. Gdy chleb zwiększy już swoją
Karo in the Kitchenmieszając ciasto hakiem robota, wlewamy masło, Zagniatamy gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i chwilkę je wyrabiamy ręką aby je odpowietrzyć. Formujemy z ciasta kulę, którą dzielimy na 10 równych części. Z każdej części ciasta formujemy(...)bułeczkę, naciągając brzegi ciasta pod spód i zlepiając je od spodu. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki najlepiej wstawić na 15 minut do nagrzanego do 50 stopni C aż podrosną. Następnie wyjmujemy bułki, smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, po wyjęciu bułek zwiększamy temperaturę do ok. 200 stopni C, wstawiamy blachę ponownie do piekarnika
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrewnianą łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz mieszamy, po czym wyrabiamy ręcznie, lekko podsypując mąką, by nie kleiło się do rąk. Następnie ciasto dzielimy w zależności od tego ile placków pizzy oraz jakie duże i grube mają być. By ciasto miało jednakową grubość najlepiej rozwałkować je wałkiem, pamiętając, że ciasto podwaja swoją objętość po upieczeniu. Ja zazwyczaj(...)lubię zbyt cienkiej pizzy (wtedy wystarcza na dwie duże pizze). Ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Jeśli ktoś lubi grubsze brzegi ciasta, może je założyć i przycisnąć palcami. Ser trzemy na grubych oczkach tarki. Połowę sera dajemy na spód pizzy, następnie dodajemy szpinak i posypujemy go resztą sera. Pizzę pieczemy około 15 – 20 minut w 180 ⁰ C. Pizza jest
Smakowy Rajciasta: Wyjmij Poolish co najmniej 1 godzinę przed użyciem, aby cię ociepliło.Obierz cebulę, pokrój w piórka, delikatnie posól i polej oliwą, wymieszaj i odstaw pod przykryciem. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Dodaj oliwę, Poolish i wodę, następnie wymieszaj drewnianą łyżką aż do otrzymania lepkiej masy ciasta. Wyrabiaj w misce ręcznie około 10-15 minut. Ciasto będzie(...)miękkie i lepkie, w trakcie dalszej pracy będzie potrzebowało maki do podsypywania. Wyłóż ciasto na deskę lub blat oprószony mąką, delikatnie posyp je mąką i rozpłaszcz tak, aby przybrało formę prostokąta. Daj ciastu odpocząć 5 minut.Rękoma oprószonymi mąką rozciągnij ciasto tak, aby podwoiło swoje wymiary, następnie złóż w poprzek i wzdłuż, spryskaj oliwą, ponownie delikatnie oprósz mąką, przykryj folią
Grahamka, weka i kajzerkaRabarbar – niesamowicie smaczne i zdrowe warzywo o lekko kwaśnym smaku. Kilka dni temu na blogu mogliście znaleźć przepis na kompot z rabarbaru . Pisałem tam o
Gar ZdrowiaB rownie – niepozorne ciasto o wybitnie czekoladowym smaku. Amerykański odpowiednik naszego murzynka, to dzieło kulinarnego przypadku. Nie przypadkiem jednak, brownie do dziś cieszy się uwielbieniem miłośników
Okiem Blondynki by McBlondiuświetnia Święto Dziękczynienia. Zapewniam jednak, że podbije ono także europejskie podniebienia! Koniecznie spróbujcie! Dania Deser Kuchnia Amerykańska Keyword ciastka kruche , ciasto kokosowe , jajka , placek orzechowy Porcje 12 porcji Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 20 minut Składniki Spód 1 jajko Spód szklanki mąki kokosowej 1 łyżka oliwy 0,25 szklanki rafinowanego oleju kokosowego 2 łyżki erytrytolu(...)oleju kokosowego lub masła klarowanego, rozpuszczonego Sposób przygotowania Spód Z podanych składników uformuj gładkie ciasto korzystając z malaksera. Ciastem wyłóż niewielką tortownicę (20 cm średnicy), nakłuj je widelcem i schłodź w lodówce przez 15 - 20 minut. Po tym czasie podpiecz go przez ok 10 - 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Nadzienie orzechowe Orzechy
Modern Cave GirlLubicie horrory? Ja nie bardzo. W ogóle nie lubię się bać. Jako dziecko oglądałam z Siostrą program, w którym grupka dzieciaków opowiadała sobie straszne historie. Ona
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejne odkrycie z niemieckiego świata kulinarnego. Z przepisem spotkałam się oglądając jeden z tutejszych programów kulinarnych :) Nazwę pozwoliłam sobie zinterpretować, ponieważ dokładne tłumaczenie nie oddaje w
Tagebuch po polskuBułeczki z pieczarkami to zawsze dobry wybór. Będą doskonałe na kolację, ale też fajnie sprawdzą się, gdy zabierzecie je ze sobą np na piknik:) Tylko jedna
Smaki Na TalerzuDzień dobry! Dziś zapraszam Was na pyszne śniadanie – placuszki na bazie soku z jabłek i granatu. Pyszne, pożywne, idealne dla dzieci i dorosłych. A na dodatek smażone bez tłuszczu. Wystarczy mieć tylko dobrą patelnię, a dostaniemy wspaniałe puszyste i beztłuszczowe placuszki o smaku jabłek i granatu. Ja swoje dodatkowo podałam z pysznymi mandarynkami. Spróbujecie? Polecam i życzę(...)proszkiem do pieczenia, dodajemy 1/2 szklanki soku, mieszamy wstępnie drewnianą łyżką. Następnie dodajemy całe jajko, cukier z prawdziwą wanilią i 2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczkę miodu (jeśli chcemy, aby nasze placuszki były słodsze). Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowaną masę na placuszki odstawiamy na około 5 minut. Rozgrzewamy mocno patelnię, tuż
Słodkie okruszkiEkspresowe serniczki na zimno pomagają przetrwać ten trudny, deszczowy miesiąc. Powoli już chyba tracę nadzieję na to, że w końcu przyjdzie do nas prawdziwa, słoneczna wiosna
365 dni dookoła kuchniCo roku na naszym świątecznym stole pojawia si ę "jadalna " girlanda, która cieszy nie tylko oko, ale i podniebnie ;) nie tylko wybornie smakuje, ale również
La grande e la piccola cuocaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Jak tylko znalazłam ten przepis wiedziałam, że muszę go przetestować . Pierniczki pięknie pachną, są miękkie
Słodkie zapomnieniePrzepis na tą szybką i prostą sałatkę z ananasem, porem i kapustą pekińską mam od mojej mamy, która przyniosła go z ośrodka zdrowia.można jeść jako
Smakowy Raj