mogą obyć się bez maku. Z roku na rok makownik przygotowuje moja Mama. Zawsze drożdżowy i w formie rolady. Równy, czasem delikatnie pęknięty, ale najsmaczniejszy na świecie. Przyznaję, że sama osobiście jeszcze nie robiłam próby, ale obawiam się, że wyszła by znacznie gorzej niż spod rąk Mamy. Póki co zrobiłam podejście ciut inne ;) Zamiast ciasta drożdżowego użyłam naleśników, przełożyłam(...)pomocą mątewki (tudzież rózgi, miksera). Ciasto pozostawiamy na ok 20 minut by odpoczęło, po czym na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Masa makowa: Masło wraz z miodem przekładamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego roztopienia się tłuszczu. Wrzucamy rodzynki i pozostawiamy do ostudzenia. Mak zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie dokładnie odsączamy. Łączymy
Kuchnia w czekoladziepyszne torty. Tort truskawkowy bez pieczenia jest niewątpliwie świetnym rozwiązaniem, by pogodzić te dwie miłości. Co prawda bardziej lubię takie prawdziwe torty, na biszkopcie, z kremem, ale w upalne dni fajnie zrobić coś innego. Póki mamy sezon na truskawki, warto sięgnąć po ten przepis. Przyznaję, że zamysł miałam nieco inny, ale robiłam ciasto na iście wariackich papierach(...)oczyszczeniu) truskawki do dekoracji Przygotowanie: Dno tortownicy wyłóż ciasno rurkami waflowymi. Połam niektóre, aby dopasować po bokach. Brzeg tortownicy możesz wyłożyć papierem do pieczenia. Truskawki umyj i usuń szypułki. Odłóż najładniejsze do dekoracji. Przygotuj 450 g i zmiksuj je blenderem na mus. Proszek na galaretkę truskawkową wymieszaj w garnuszku z żelatyną i zalej gorącą wodą. Dokładnie wymieszaj, do rozpuszczenia
Anioszek w kuchniTe oponki chodziły za mną już od jakiegoś czasu ale jakoś tak odwlekałam ich smażenie, zmobilizował mnie nadchodzący tłusty czwartek. Skoro pączki
Smaczne Zdroweciasto wyłożyć na stolnicę lub po prostu na blat i rozwałkować na prostokąt ( ok. 45x25cm) . 200g masła pokroić na cienkie plastry i rozsmarować równomiernie na całej powierzchni ciasta. 1/3 ciasta z węższej strony złożyć , przykryć całość ciastem z drugiej strony. Wyjdą 3 warstwy. Docisnąć , obrócić o 90 stopni i delikatnie rozwałkować na prostokąt.( można leciutko podsypać mąką). Ciasto jest(...)razy. Tzn.rozwałkować , złożyć i schłodzić 1h. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto przykryć i odstawić do lodówki na całą noc.Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.Nadzienie: Mak , daktyle i figi sparzyć w osobnych naczyniach i odstawić na ok.30 minut. Następnie odcedzić i zmielić 2 razy na mniejszych "oczkach" szajbki. Zmielić także orzechy i migdały
Smaczne ZdroweDrożdżówa chrapie na legowisku a koty głośno domagają się jedzenia. Szybki rekonesans, mały szaber kuchni i taktyczne wycofanie się pod kocyk. W jednej ręce gorąca herbata, w drugiej ciasto. Właśnie- TO ciasto. Postało jako wypadkowa przepisu Jamiego Olivera i tego co akurat było w domu (z naciskiem na obecność marchewki). Wymieszane na szybko, z substytutami substytutów, wzorowo wyrosło i wpisało(...)wyciskamy sok- dodajemy do ciasta. Następnie dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia, migdały, orzechy, wiórki kokosowe, przyprawy i rozdrobnioną marchewkę. Wszystko dokładnie mieszamy. W oddzielnej misce, ze szczyptą soli, ubijamy sztywną pianę z białek. Delikatnie ale starannie łączymy nasze ciasto z pianą. Masę przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok 50 minut, aż wyrośnie i będzie złociste
les mirabellesTARTA MIGDAŁOWA Z PŁATKAMI CZEKOLADOWYMI Przepyszna, odrobinę dietetyczna tarta z migdałowym nadzieniem i owocami, która ukoi podniebienie każdego! Tartę podarowałabym Wszystkim, którzy uwielbiają słodko-słone smaki
MintTasteStaropolski tort orzechowo-kawowy sprawdza się idealnie na tradycyjnych przyjęciach np. imieninach, urodzinach czy rodzinnych świętach. Jego smak zachwyca od ponad 100 lat. Tort orzechowy bez
Poezja smakuKolorowe, pachnące, wypełnione malinowym dżemem i aromatycznym budyniem, orkiszowo-twarogowe bułeczki. Słodkie i w dodatku zdrowe. Przygotowałam je dzisiaj z rana. Co mnie do tego
Smiling ShrimpOstatnio oglądaliśmy z Madzią program „Gotuj sprytnie jak Jamie” :) Świetny program pokazujący jak w prosty sposób można zaoszczędzić na jedzeniu. Tym razem w naszej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kolejne niespodzianki . Ciągle jednak jestem zachwycona decyzją, którą podjęliśmy, i mam nadzieję spędzić tu resztę mojego życia. Kto by się bowiem chciał znów narażać na piekło przeprowadzki ... Dzisiaj mam dla Was ciasto z rabarbarem. Ach, jak ja kocham to kwaśne warzywo! Takie niepozorne badyle, a tyle w nich smaku! Tym razem połączyłam je z marcepanem - i był to strzał(...)końcu dodać marcepan, połączyć. Masę wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar pokroić na kawałki grubości 1-1,5 cm. Wymieszać z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na wierzch ciasta, delikatnie je w nie wciskając. Posypać cukrem perłowym. Piec 2 180 st. C. przez 40 minut, do suchego patyczka. Podawać lekko ciepłe z lodami lub ostudzone. Smacznego! Przepis oczywiście dorzucam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeQueen. Co tu dużo mówić? Ja ich po prostu KOCHAM! Jako, że byli oni jakby wpisani w muzyczną kulturę Szwajcarii, postanowiłam stanąć w kulinarne szranki Victorinox. Bez noża może być trochę trudno. Więc go sobie "wymyśliłam" ;) W końcu liczy się zabawa. I pomysł ;)To nad Jeziorem Genewskim odbywa się coroczny "Freddie For A Day". A pomnik(...)miksera wlałam zimne mleko. Wsypałam zawartość torebki z bitą śmietaną. Miksowałam na najwyższych obrotach przez 3 min. Pod koniec dodałam rozpuszczoną żelatynę i miksowałam kolejną minutę. Całość wylądowała obok galaretek w lodówce. Ciasto przygotowałam minimum 4-5h później. Najpierw rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej. W osobnej miseczce rozpuściłam masło. Białka ubiłam na pianę ze szczyptą soli. Żółtka zmiksowałam
bastalenaPancakes! Pankejki z kaszy jaglanej czy to w ogóle możliwe? Pancakes bez glutenu i bez mąki to jednak wyzwanie. Z pomocą przyszła pozostała kasza
SMYKWKUCHNIWiosenna Pavlowa, w nowej odsłonie. Zawsze przygotowywałam ją z dwóch blatów bezowych, tak się u nas przyjęło i było dobrze. Ostatnio zauroczyła mnie gdzieś
Smaczne ZdrowePrzedstawiam dziś przepis na wyjątkowo pyszną potrawę - pierogi z gęsiną z dodatkiem konfitury z czerwonej cebuli. Świeża gęsina nie jest dostępna cały rok, więc jak jesienią
Codziennik KuchennyZanim przejdziemy do konkretnych dań, przedstawię coś z czym należy je jeść, czyli indyjskie chlebki. Wczoraj spędziłam pół dnia w kuchni gotując i testując przepisy. Chciałam
W kuchni wieczorem