wolne obie ręce. Worek napełniamy maksymalnie do 2/3 wysokości , odwijamy mankiet zabezpieczamy koniec rękawa robiąc supeł, związując go gumką lub klipsem. Do dekoracji można używać również samego worka, bez końcówki i łącznika. Wystarczy obciąć minimalnie jego końcówkę, tworząc tym samym otwór o pożądanej wielkości. BUTELKI PLASTIKOWE Butelki przydadzą się do dekorowania większych ciastek – mają już określoną średnicę otworu(...)pieczenia i wkładamy w specjalne strunowe woreczki na mrożonki. Gruba folia sprawi, że ciastka* po odmrożeniu w temperaturze pokojowej będą smakowały tak samo jak świeże. * pierniki, herbatniki i klasyczne ciastka maślane Ciastka udekorowane lukrem można zjeść, zamrozić, składać jedno na drugim po jego całkowitym wyschnięciu. Trzymamy udekorowane ciastka z dala od wilgoci, najlepiej w hermetycznym pojemniku, bez
Karo in the KitchenEfektowny torcik naleśnikowy, przekładany grillowan ą cukini ą , bakłażanem, marchewk ą i szpinakiem, z dodatkiem parmezanu, sosu pomidorowego, aromatyzowany oregano oraz czosnkiem. Smacznego
La grande e la piccola cuocaTorcik czekoladowy z malinami składa się z wilgotnego spodu i trzech warstw lekkiego musu na bazie czekolady. Na wierzchu warstwa ganache i malin. Ten torcik zdecydowanie
Pieguskowa KuchniaPóźne lato to czas kurek . Osobiście nie jestem wielką fanką grzybów, ale te stanowią wyjątek. Często dodaje je do śniadaniowej jajecznicy, czy też do risotta. Kurki
365 dni dookoła kuchniWitam Kochani w ten drugi długi majowy weekend :-) Mam taki zwyczaj, że zawsze na Dzień Matki piekę tort. W tym roku nie było inaczej :-) Tort, który
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuminut na średnich obrotach, gdy z białek powstanie piana po łyżce dodajemy cukier puder, a następnie zmniejszamy obroty i dodajemy po żółtku. Masa powinna być pulchna, dobrze ubita. Na sam koniec przesiewamy mąkę z proszkiem (partiami) i za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki plastikowej mieszamy delikatnie, aby masa wchłonęła mąkę. Ciasto biszkoptowe przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy masę. Jeżeli widzimy w cieście pęcherzyki powietrza, rozbijamy je łyżką. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy biszkopt na złoty kolor ok. 35-40 min. Upieczony biszkopt studzimy, można go upiec dzień wcześniej przed wykonaniem tortu. Wtedy warto go owinąć folia spożywczą, aby nie wysechł. Za pomocą długiego, ostrego noża biszkopt dzielimy na 3 części
Raj dla PodniebieniaWstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 min w temp. 170C. Po ostudzeniu kroimy na trzy blaty. Bezy; 5 białek 200 g cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Przygotowanie; Dwie blachy (mogą być spody od tortownic) wyłożyć papierem i narysować na nich okręgi o średnicy około 24cm. Beza urośnie również na boki(...)150C. A po chwili zmniejszyć temperaturę do około 120-130C. Bezy pieczemy około 1 godziny. Kiedy beza będzie lekko popękana z wierzchu i chrupka oznacza, że jest już gotowa. Czas może się wydłużyć. Wszystko zależy od n aszego piekarnika, więc należy ją kontrolować. Piekarnik wyłączyć a bezy zostawić do wystudzenia. Krem kawowo - makowy. Składniki; 350 ml mleka 5 żółtek
Radość kipiąca uśmiechem.pomysłu na weekendowe ciacho, zapraszam Was na mój dzisiejszy wpis. Nie będzie to przepis na tradycyjne ciasto, ale na pyszne ma ł e mini serniczki, które przygotowuje si ę w mgnieniu oka. Serniczki przygotowałam z użyciem jogurtu greckiego, bez m ą ki, wi ę c osoby uczulone na gluten nie musz ą sobie niczego(...)yogurt greco, la vanillina e l'amido di mais. Przygotowujemy 4 małe naczynia żaroodporne, do których rozlewamy powstałą masę. Serniczki pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 15-20 minut. Upieczone serniczki odstawiamy do wystygnięcia. **** Preparate 4 piccoli stampini per forno. Versate il composto ottenuto dentro stampini. Cuocete le cheesecake a bagnomaria
La grande e la piccola cuocaskładniki i wyrabiaj około 5 minut. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Rozciągnij je, wyłóż na nie masło. Ciasto następnie złóż i wyrabiaj około 10 minut. Uformuj z ciasta kulę i przełóż do natłuszczonej miski. Przykryj folią i odstaw na 90 minut do wyrastania w cieple - np. do piekarnika z włączonym światełkiem. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i podziel(...)równych części (po około 70 g). Przykryj folią i daj ciastu odpocząć 10 minut. Uformuj z ciasta okrągłe bułki, które umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw po przykryciem do drugiej fermentacji, trwającej 40 minut. W dolnej części piekarnika umieść żaroodporny pojemnik z wodą, następnie rozgrzej piekarnik do temperatury 240 ºC. Wstaw blachę z bułkami i piecz
Grahamka, weka i kajzerkajest sztywna. Ja używam białek zawsze prosto z lodówki nigdy nie czekam aby nabrały temp. pokojowej. Bezę pieczemy, a raczej bardziej suszymy, wylewając ją na pergamin, tak aby po upieczeniu łatwo ją odkleić i zrolować. Bezę rolujemy zawsze od razu po wyjęciu z pieca, inaczej zaschnie w formie prostokąta i nie będzie można jej już zrolować. Białka ubijamy zawsze końcówkami(...)wiórki i delikatnie, mieszamy (tylko używając już łyżki, aby piana Nam nie opadła). Masę rozprowadź na pergaminie, na całą blaszkę. Jeśli wolisz grubszą bezę, użyj mniejszej blaszki. Bezę suszymy w piekarniku. Ja swoją piekłam pierwsze 6 minut temp 145 stopni C (grzanie dół+termoobieg), kolejne 25 minut 125 stopni. Bezę warto sprawdzić przed wyjęciem, dotknij palcem, jeśli się
SMYKWKUCHNIotrzymania kruszonkowej konsystencji. Wbijamy jajko i szybko, ale dokładnie wyrabiamy aż ciasto stanie się jednolite. Formę do tarty natłuszczamy lub wykładamy dno papierem (a boki natłuszczamy)- u mnie to było 23cm, dlatego zmniejszyłam proporcje musu (oczywiście po fakcie- ale wiecie, musu czekoladowego nigdy za wiele*). Wykładamy ciastem wkładamy na 30min do lodówki, lub na krócej do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy(...)otrzymania puszystej masy. Wbijamy jajko, następnie dodajemy mielone migdały i tartą skórkę pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy. Schłodzone ciasto nakłuwamy gęsto i przykrywamy pogniecionym papierem do pieczenia i wysypujemy na nie specjalne ceramiczne fasolki, albo jak ja- nieugotowany ryż. Pieczemy 10 minut, potem usuwamy przykrycie i pieczemy jeszcze 10 minut. Gotowe wyjmujemy z piekarnika i ostawiamy do ostygnięcia, a piekarnik
les mirabellesaromatu dodatkiem czarnuszki. Dodałem też coś dla zdrowia - zmielone ziarna ostropestu. I jeszcze do miski z ciastem wpadł zmielony słód jęczmienny. Jednakże czarnuszka, ostropest i słód nie są obowiązkowe. Bez nich też można ten chleb upiec. Mąka żytnia starogardzka znalazła się w zaczynie, bo takową akurat miałem na półce. Oczywiście doskonale się sprawdzi mąka żytnia razowa. Chleb jest stosunkowo(...)godziny w temperaturze pokojowej. Dodaj pozostałą część mąki pszennej (600 g) i wymieszaj dokłądnie drewnianą kopyścią lub zaprzęgniętym do pracy robotem douty, dopóty, dopóki ciasto nie zacznie odchodzić od ścianek miski. Pozostaw ciasto na 20 minut, aby odpoczęło. Przełóż ciasto do prostokątnych foremek, uprzednio natłuszczonych smalcem lub wyłozonych papierem do pieczenia. Foremki wypełnij do połowy ich wysokości, a powierzchnię
Grahamka, weka i kajzerkaDrodzy moi dzisiaj mam dla was niezwykle lekki,puszysty i pełen smaku sernik. W zasadzie podobnie jak poprzednim razem ( przepis tutaj ) przygotowany został na kanapkowym serku
vaniliowoczekoladowaRabarbaru już coraz mniej w sklepach i warzywniakach, więc to ostatni dzwonek, by z niego skorzystać! Z tej okazji chciałabym podzielić się z Wami totalnie spontanicznym
Be Fit Be Strong