ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:1032/1234)

CHLEB PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY LUB ŻYTNI Z DYNIĄ, NA ZAKWASIE 247

   Chleb pełnoziarnisty orkiszowy lub żytni, lub orkiszowo-żytni (taki bywa najczęściej) na zakwasie, z mnóstwem ziaren dyni. Tak naprawdę to dynia zanurzona w cieście

Smaczne Zdrowe
Tort truskawkowy; tort z truskawkami 366

Cudowny w smaku tort, który nie tylko ciekawie wygląda, ale i dzięki dużej ilości orzeźwiających owoców rewelacyjnie smakuje. I wbrew pozorom, wcale taki trudny do wykonania

Wielopokoleniowo
Bananowiec 172

Dość długo szukałam idealnego przepisu na sernik na zimno bananowy. Większość bananowców jest szara i mało zachęcająca, ten dzięki lekkiej piance na wierzchu po prostu zachwyca

Bon appetit mon amie
Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 216

składniki połączyły się w kulę. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce by drożdże w cieście zaczęły pracować. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, lekko podsypujemy mąką stolnicę i wałek. Ciasto wałkujemy tak, by dłuższe boki były na górze i dole ciasta, a krótsze po bokach. Końce krótszych boków unosimy i zakładamy do środka. Następnie całość(...)składamy jak książkę, na pół. Proces wałkowania i składania powtarzamy 2 - 4 razy, aż widoczne kawałki masła znikną. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Ciasto w lodówce urośnie (ja na zdjęciu powyżej). Wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości około 1 cm. Tniemy go w paski o szerokości

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki szafranowe 149

Ostatnio witają nas poranne mgły. Choć dzień się później nieco rozjaśnia (na szczęście!), to rano powleczony jest gęstą bielą. Nie widać niemal nic, dobrze, że smycz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pomarańczowe bułeczki. Ale bez pomarańczy 185

Tak, jak wspomniałam wczoraj - dzisiaj przepis na naprawdę niesamowite bułeczki. Co jest w nich wyjątkowego? Przede wszystkim kolor, ale też składnik, który tej niesamowitej barwy nadaje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe ślimaki z jabłkiem 220

Znów zainspirowała mnie KwestiaSmaku i poznałam nowy sposób na drożdżówki ;) Następnym razem wprowadzę kolejne modyfikacje do przepisu, bo o ile ciasto wyszło idealne to z nadzieniem

W kuchni bez szafek
Sernik miętowo jagodowy bez pieczenia 347

Kto z was chce się skusić na obłędny sernik miętowo jagodowy z kokosowymi rurkami ? Mocno jagodowy, z nutą mięty która jest wyczuwalna, z najlepszego sera z

wesoła kuchnia
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 306

mniej oczywiste – mięso indyka. Indyk może być naprawdę świetnym materiałem na burgery pod jednym warunkiem – korzystamy tylko i wyłącznie z jego ciemnego mięsa, nie z piersi. Bez jajek, bez panierki – po prostu pysznie przyprawione czyste mięso! Udziec z indyka to naprawdę świetne ciemne mięso z niewielką ilością tłuszczu i genialnie nadaje się na burgery. Możecie kupić u rzeźnika(...)się kleić. Wyrabianie mięsa tak jak wyrabianie ciasta sprawia, że w mięsie uwalniają się połączenia włókien kolagenowych a masa zyskuje spoistość i kleistość – nie potrzeba tutaj jajka do zlepienia. Odważam identyczne porcje mięsa (w tym wypadku cztery o wadze 125-127g, czyli standardowej dla burgerów wielkości). Wycinam z papieru do pieczenia kwadraty na które odłożę uformowane kotlety – inaczej

Karo in the Kitchen
Babka dyniowo-czekoladowa 165

sagi, którą nota bene gorąco polecam. Pozostałych gości rozpoznawałam głównie po zagęszczeniu odwiedzających. Pana Cejrowskiego podziwiałam z daleka i przekonałam się, że rzeczywiście gościu istnieje, w dodatku rzeczywiście łazi bez butów. Panów Mana i Maternę zobaczyłam prawie, a w zasadzie wydaje mi się, że widziałam łokieć jednego z nich... Byli na prawdę bardzo dobrze strzeżeni przed kontaktem z większą(...)niej jedną szklankę ciasta. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Foremkę do babki (najlepiej taką z kominkiem) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dno wyłożyć jedną szklankę jasnego ciasta i małą łyżeczką wyżłobić rowek w samym środku. Rowek wypełnić ciastem z czekoladą. Na wierzch wyłożyć resztę jasnego ciasta. Wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut. Ostatnie 20 minut

Przepysznik - BLW i nie tylko
Genialny dżem & Relacja Kraków. 199

które potrafiło się czekać kilka minut, by zielone ledwo starczyło do przejścia na drugą stronę. Urzekł mnie miętowym rowerem z kwiatami i mostem z kłódkami, niczym ten w Paryżu.   Kameleon też mnie zauroczył..  A co od strony kulinarnej? Bo bez niej nie mogłoby się obyć.  Po pierwsze lody, bo bez nich wyjazd nie jest(...)serwującego burgery wielkości dłoni ( serio rozmiar pokaźny ^^) zwanego Moaburger ,  D wybrał burgera z kurczakiem, warzywami i chyba sosem słodko-kwaśnym, ja natomiast wybrałam wersję bez mięsa z kotletem(ami z bobu), humusem, pieczoną papryką i innymi warzywami. Jak wrażenia? Pyszne, serio, jeden z lepszych wegetariańskich burgerów jaki jadłam. Idealnie wszystko się komponowało, jedyne co bym zmieniła, to bardziej

More food, love and dreams
Serniczek na zimno z jeżynami 194

Żar się z nieba leje, człowiek chodzi jak trzepnięty kapciem, osowiały i bez życia. Przed oczami jak fatamorgana, przesuwają się złociste plaże, turkusowe fale i

Z Kuchni Do Kuchni
Truskawkowa fantazja 234

Ostatnio wybieraliśmy się na małe urodziny. Ot, takie kameralne, ale ciacho jakieś wypadałoby ze sobą zabrać (tym bardziej, że wśród znajomych mam opinię osoby, która bez słodkiego nie przychodzi). Długo myślałam, aż w końcu u Walentyna znalazłam naprawdę imponujący tort. Malinowy. Tymczasem jednak sezon na truskawki w pełni, postanowiłam więc podmienić owoce. Biszkopt zrobiłam po swojemu, tak samo(...)dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Chrupka chałwowa: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, posiekać. Na końcu dodać chałwę, szybko zagnieść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Daktylowy krantz czyli specjały kuchni żydowskiej 185

Jakiś czas temu nasza koleżanka przeszła na weganizm więc podczas wspólnych spotkań staramy się coś przygotować co będzie również i ona mogła zjeść. Raz jest to

Kuchenne Wariacje
Faszerowany brokułami i fetą filet z indyka 202

zalegał mi brokuł a i filet z indyka krzyczał, że najwyższy czas coś z nim zrobić, danie powstało samo Smaczne, ale wyraziste. Możemy zrobić je w wersji fit, zapiekając bez panierki lub też zapiekając w panierce. Dla tradycjonalistów wersja w panierce do usmażenia. Mięsko doskonale komponuje się zarówno z ryżem, kaszą jak i ziemniakami. Jeszcze jeden mięsny trick, którego(...)wierzch kładziemy małe kawałki masła. Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach, co 10 min polewając mięso rozpuszczonym masłem. W połowie czasu pieczenia, obracamy mięsko na drugą stronę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/faszerowany-brokulami-feta-filet-indyka/ BosowKuchni       Artykuł Faszerowany brokułami i fetą filet z indyka pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania