Ostatnio podawałam przepis na waniliowy crème brûlée , po którym zostało sporo białek. Postanowiłam zrobić z nich bezę. A że sezon na owoce jagodowe idealnie pasujące do
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest jak kaszka. W połączeniu ze zwykłą pszenną dodaje ciastu chrupkości. Mąkę z pszenicy kamut można zastąpić kaszą manną. Można by użyć mąki semoliny, ale ten typ mąki nie lubi długiego wyrabiania i ciasto po upieczeniu nie spełniłoby naszego oczekiwania. Dobrze wyrobione ciasto jest gwarancją jego konsystencji i smaku. 15 minut to wcale nie tak długo. Z tej ilości składników(...)ciasto przez 15 minut. Ja robiłam to w nietypowy sposób. Trzymałam ciasto w dłoniach i ugniatałam do chwili aż przestało się lepić a ręce pozostały suche. Następnie rozciągałam ciasto trzymając je nad miską. Wystarczy trzymać ciasto w palcach i nim obracać a samo zaczyna się rozciągać tworząc długą nieregularną... ja nazwałam go szmatą:). Wszystkie chwyty dozwolone. Po czym podzieliłam ciasto
Leśny Zakątekwszystkich wspaniałych rytuałów, które wokół niej powstają. Picie kawy ma znaczenie kulturowe. To kontynuacja bogatej tradycji, która we współczesności ma kolejną odsłonę. Czasami wydaje się, że dzisiejszy świat przepadłby bez filiżanki mocnej espresso, która trzyma nas przy życiu, kiedy gonią terminy, a kalendarz syczy z nerwów od spraw do załatwienia. Tempo życia człowieka współczesnego wymaga porządnej kawy o poranku(...)dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach miksera. Spód tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec ok 15 minut w temp. 160°C (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, pozostawić w tortownicy. Masa serowa Ser zemleć. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą
KulinarneImpresje.plPraktycznie wszystkie dostępne na rynku “mleczne kanapki” mają podobny skład. Trochę mleka (w proszku), jajka (w proszku), olej palmowy, cukier (lub, co gorsze –
KucharzycaIdealne śniadanie? Takie jedzone z osobami, na których obecności zależy nam najbardziej na świecie. O takie spotkania codzienne i niecodzienne warto szczególnie zadbać. Przygotowując coś pomysłowego
KulinarneImpresje.plZa oknem ponura jesień, a ja postanowiłam moim ciachem przywołać trochę koloru lata, czyli pięknego, promiennego i ciepłego słonka. Mam nadzieję, że Wam
Życie zaczyna się w kuchniCiężko w to uwierzyć ale właśnie zaczął się ostatni miesiąc w roku. W witrynach sklepowych pojawiają się świąteczne ozdoby, dzieci piszą długie
kuron.com.plpieczenia 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, łączymy ze sproszkowanym burakiem, solą i proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajka, blenderem lekko ubijamy wraz z cukrem, dodajemy jogurt i sok z cytryny, blendujemy. Płyn przelewamy do suchych składników i dokładnie łączymy (to też zrobiłam blenderem). Na blaszce (ja ją wyłożyłam papierem do pieczenia-na wypadek zachlapania przy napełnianiu) ustawiamy wafelki do lodów, napełniamy je masą do 7/8 wysokości (napełniałam tak, by trochę ciasta wpłynęło do zagłębień u góry wafelka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Studzimy. Gotowe polałam delikatnie roztopioną gorzką czekoladą i ozdobiłam posypkami, ale można też całą "górę" zanurzyć w czekoladzie - dzieci to lubią
Kolorowy PrzepisownikDzień dobry, Wiosna pachnie bzem i smakuje kwaśnym rabarbarem. Zielono-różowe łodygi kupuję namiętnie przez cały maj i przerabiam na wspaniałe ciasta i desery. Nic tak nie przełamuje ich słodyczy jak to wykrzywiające buzię warzywo - właśnie za to je lubię, dodaje słodkościom tak potrzebnego im charakteru. W zeszłym roku przygotowywałam rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską(...)wodą różaną. Inspiracją do dzisiejszej tarty był przepis na śliwkowe ciasto z The Lebanese Kitchen , który przerobiłam wedle własnych potrzeb. Kruche ciasto wypełniłam migdałową masą aromatyzowaną wodą różaną, dodałam kawałki rabarbaru, a całość posypałam płatkami migdałowymi i brązowym cukrem, który skarmelizował się w czasie pieczenia. Powstało pyszne ciasto, a kawałki rabarbaru wyglądają po upieczeniu trochę jak płatki róż :) Przepięknie
Chilli Czosnek i OliwaCo prawda miały być ślimaczki cynamonowo-orzechowe, ale po zmianach jakie wprowadziłam (zmiana mąki, dodanie jajka...) wyszły bułeczki, ale za to jakie pyszne... Delikatne
Smaczne ZdroweKocham czekoladowe wypieki, bardzo! Ta ciasteczkowa tarta bez pieczenia z musem czekoladowym z dodatkiem wiśni posypana krokantem z orzeszków arachidowych jest
Wanilia i KardamonDrodzy moi w obliczu pewnego wyzwania zadano mi bym upiekła chleb bezglutenowy jak najbardziej zbliżony do zwykłego pszennego. Czy mi się udało? sami musicie ocenić. Mało
vaniliowoczekoladowamleku. Taka wersja bardziej odpowiada kubkom smakowym domowników. Przyprawy korzenne mielę tuż przed robieniem ciasta, przepis na mieszankę świąteczną podawałam TUTAJ . Dzięki temu aromat jest naprawdę niesamowity. Ciasto powinno długo oczekiwać na pieczenie, końcówka listopada to naprawdę ostatni dzwonek, żeby je przyrządzić. Piernik dojrzewający piecze się parę dni przed świętami, aby zdążył zmięknąć. Normal 0 21 false false false(...)oraz sól, jajka i napar kawowy. Wyrabiamy ciasto mikserem- końcówki haki. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w zimne miejsce na najlepiej 5-6 tygodni, ale gdy zrobimy je teraz, wyjdzie równie smaczne. Po upływie tego czasu, parę dni przed świętami (ja robię to 2-3 dni wcześniej) przystępujemy do pieczenia. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy
Wrzosowa PolanaDzieci nie lubią ryb. Dzieci jedzą oczami. Łącząc te dwie myśli powstał przepis na paszteciki z rybą. Delikatne, kruche z polędwiczką z dorsza, skórką z
Cooking for Emily