Takie bajaderki pamietam z młodzieńczych lat. U cioci na imienichach zawsze były na stole, ale mozna je było jeść tylko ukradkiem, ponieważ ciocia nie załowała
Życie zaczyna się w kuchnidojnych krów – dynia podnosi zawartość karotenu w mleku). PURÉE Z DYNI DO SŁOIKÓW Dynię kroimy ostrym nożem na równe kawałki, rozkładamy je na blasze do pieczenia skórką do dołu i pieczemy w 180⁰C do miękkości – wbity widelec nie powinien mieć oporu. Studzimy, wyskrobujemy miąższ ze skórki i blendujemy – w malakserze, blenderze kielichowym, łapką blendera immersyjnego. Jeśli dynia(...)pasteryzujemy na małym ogniu przez 15-20 minut. Wyjmujemy słoiki i pozostawiamy je do ostygnięcia – nakrętki powinny się zassać. Jeśli któreś zostały oporne i się nie zassały – procedurę pasteryzacji ponawiamy – do skutku. Dobrze zakonserwowane puree można przechowywać przez rok. Ale na pewno zużyjecie je szybciej! SKŁADNIKI 350g dyni ze skórką, bez pestek, na jeden 250ml słoik 4,3kg dyni
Karo in the KitchenWbrew pozorom odpowiedź nie jest oczywista. Zależy od tego jak się piecze w piekarniku. Jeżeli pieczecie w formach (jakichkolwiek, czy to blaszanych czy silikonowych) to chleb z maszyny smakuje identycznie. Natomiast, moim zdaniem, jest spora różnica w smaku, gdy sami formujecie bochenek i pieczenie w piekarniku bez formy. Taki chleb ma zupełnie inną skórkę(...)środek. Ja zdecydowanie wolę takie chleby bez formy z piekarnika. Ale też, jak pisałem na samym początku, nie każdego musi to kręcić. W końcu z takim samodzielnym pieczeniem chleba jest sporo roboty, nie ma co tego ukrywać. Automat natomiast skraca ten czas do absolutnie niezbędnego minimum (czyli pewnie do jakichś 3 minut przygotowania i odważenia składników). Zatem podsumowując
Marder&Marder ManufactureLubię, jak są jakieś okazje obdarowywać swoich najbliższych nie tylko prezentem, ale i czymś słodkim. Ten tort przygotowałam właśnie na taką okazję- Dzień Matki. Szczerze powiedziawszy
Kuchnia w czekoladzieOstatnio podawałam przepis na waniliowy crème brûlée , po którym zostało sporo białek. Postanowiłam zrobić z nich bezę. A że sezon na owoce jagodowe idealnie pasujące do
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest jak kaszka. W połączeniu ze zwykłą pszenną dodaje ciastu chrupkości. Mąkę z pszenicy kamut można zastąpić kaszą manną. Można by użyć mąki semoliny, ale ten typ mąki nie lubi długiego wyrabiania i ciasto po upieczeniu nie spełniłoby naszego oczekiwania. Dobrze wyrobione ciasto jest gwarancją jego konsystencji i smaku. 15 minut to wcale nie tak długo. Z tej ilości składników(...)ciasto przez 15 minut. Ja robiłam to w nietypowy sposób. Trzymałam ciasto w dłoniach i ugniatałam do chwili aż przestało się lepić a ręce pozostały suche. Następnie rozciągałam ciasto trzymając je nad miską. Wystarczy trzymać ciasto w palcach i nim obracać a samo zaczyna się rozciągać tworząc długą nieregularną... ja nazwałam go szmatą:). Wszystkie chwyty dozwolone. Po czym podzieliłam ciasto
Leśny Zakątekwszystkich wspaniałych rytuałów, które wokół niej powstają. Picie kawy ma znaczenie kulturowe. To kontynuacja bogatej tradycji, która we współczesności ma kolejną odsłonę. Czasami wydaje się, że dzisiejszy świat przepadłby bez filiżanki mocnej espresso, która trzyma nas przy życiu, kiedy gonią terminy, a kalendarz syczy z nerwów od spraw do załatwienia. Tempo życia człowieka współczesnego wymaga porządnej kawy o poranku(...)dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach miksera. Spód tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec ok 15 minut w temp. 160°C (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, pozostawić w tortownicy. Masa serowa Ser zemleć. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą
KulinarneImpresje.plPraktycznie wszystkie dostępne na rynku “mleczne kanapki” mają podobny skład. Trochę mleka (w proszku), jajka (w proszku), olej palmowy, cukier (lub, co gorsze –
KucharzycaIdealne śniadanie? Takie jedzone z osobami, na których obecności zależy nam najbardziej na świecie. O takie spotkania codzienne i niecodzienne warto szczególnie zadbać. Przygotowując coś pomysłowego
KulinarneImpresje.plZa oknem ponura jesień, a ja postanowiłam moim ciachem przywołać trochę koloru lata, czyli pięknego, promiennego i ciepłego słonka. Mam nadzieję, że Wam
Życie zaczyna się w kuchniCiężko w to uwierzyć ale właśnie zaczął się ostatni miesiąc w roku. W witrynach sklepowych pojawiają się świąteczne ozdoby, dzieci piszą długie
kuron.com.plpieczenia 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, łączymy ze sproszkowanym burakiem, solą i proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajka, blenderem lekko ubijamy wraz z cukrem, dodajemy jogurt i sok z cytryny, blendujemy. Płyn przelewamy do suchych składników i dokładnie łączymy (to też zrobiłam blenderem). Na blaszce (ja ją wyłożyłam papierem do pieczenia-na wypadek zachlapania przy napełnianiu) ustawiamy wafelki do lodów, napełniamy je masą do 7/8 wysokości (napełniałam tak, by trochę ciasta wpłynęło do zagłębień u góry wafelka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Studzimy. Gotowe polałam delikatnie roztopioną gorzką czekoladą i ozdobiłam posypkami, ale można też całą "górę" zanurzyć w czekoladzie - dzieci to lubią
Kolorowy PrzepisownikDzień dobry, Wiosna pachnie bzem i smakuje kwaśnym rabarbarem. Zielono-różowe łodygi kupuję namiętnie przez cały maj i przerabiam na wspaniałe ciasta i desery. Nic tak nie przełamuje ich słodyczy jak to wykrzywiające buzię warzywo - właśnie za to je lubię, dodaje słodkościom tak potrzebnego im charakteru. W zeszłym roku przygotowywałam rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską(...)wodą różaną. Inspiracją do dzisiejszej tarty był przepis na śliwkowe ciasto z The Lebanese Kitchen , który przerobiłam wedle własnych potrzeb. Kruche ciasto wypełniłam migdałową masą aromatyzowaną wodą różaną, dodałam kawałki rabarbaru, a całość posypałam płatkami migdałowymi i brązowym cukrem, który skarmelizował się w czasie pieczenia. Powstało pyszne ciasto, a kawałki rabarbaru wyglądają po upieczeniu trochę jak płatki róż :) Przepięknie
Chilli Czosnek i OliwaCo prawda miały być ślimaczki cynamonowo-orzechowe, ale po zmianach jakie wprowadziłam (zmiana mąki, dodanie jajka...) wyszły bułeczki, ale za to jakie pyszne... Delikatne
Smaczne Zdrowe