ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:1026/1234)

Włoskie grissini z czarnymi oliwkami i rozmarynem (Grissini con olive nere e rosmarino) 138

środku wgłębienie. Do m ąki  wlewamy podgrzany olej oraz wino o temperaturze pokojowej. Zaczynamy wyrabianie ciasta, stopniowo dodając oliwki, rozmaryn oraz sól.  Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut.  Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne.  Ciasto przykrywamy  ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce na ok. 2 godziny. **** PREPARAZIONE Per preparare(...)circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo.  Coprite con un canovaccio e lasciate riposare per circa 2 ore. Ciasto dzielimy na kilkanaście mniejszych porcji o wadze ok. 25 gram. Ka ż dy kawałek ciasta rolujemy na cienki wałeczek na  stolnicy opr ó szonej m ą k ą .   **** Dividete l'impasto in piccole porzioni

La grande e la piccola cuoca
Ciasto z cukinią i młodym jęczmieniem 157

udanej próbie upieczenia ciasta czekoladowego z cukinią postanowiłam przygotować wersję tego ciasta bez kakao, za to w kolorze cukiniowym, zielonym. To był totalny eksperyment i co najważniejsze udany! Podczas pieczenia wykorzystałam niemal wszystkie zapasy mąk jakie posiadałam w szafkach, gdyż o upieczeniu ciasta zdecydowałam w środku nocy i nie miałam ani możliwości, ani ochoty jeździć po sklepach(...)skórkę z cytryny oraz startą cukinię. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj przesiane z proszkiem do pieczenia mąki, młody jęczmień oraz sól. Wymieszaj dokładnie składniki a następnie przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut. Wystudź na kratce ciasto a następnie posyp cukrem pudrem.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Polenta na słodko, czyli kukurydzianka z brzoskwiniami 161

fazę na jedzenie bez glutenu. Nie żebym miała nietolerancję, ot po prostu zauważyłam, że ograniczając pszenicę czuję się lżej, „schodzi” mi brzuch, więc czuję się lepiej nie tylko fizycznie ale i psychicznie. Była już jaglanka w formie ciasta, a dziś czas na kukurydziankę. Potrawy z mąki kukurydzianą czy też bardzo drobnej kaszki nazywa się polentą(...)dużej „rózgi” aby nie było grudek. Gotuj prze kilka minut cały czas mieszając, aby kaszka uzyskała kremowa konsystencję. Gdy kaszka będzie gotowa dodaj do niej amarantus, wymieszaj. Formę do zapiekania wysmaruj delikatnie olejem roślinnym i przełóż powstałą masę. Udekoruj plasterkami owoców, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Piecz w temp. 160-170 C przez 25-30 minut. Po wystudzeniu

greenscarf
Sałatka z kukurydzą chilli i kurczakiem w domowej tortilli [ENG] 134

wlej wodę. Wymieszaj widelcem aż mąka wchłonie całą wodę. Gdy ciasto nieco przestygnie wyrób je ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podziel na 4 części, ulep kulki, przykryć wilgotną ściereczką kuchenną i odstawić do lodówki na 15 -20 minut. Kurczaka pokrój w kostkę i włóż do miski. Dodaj olej i drobno posiekaną papryczkę (uważaj na ilość ;)). Wymieszaj i odstaw(...)rozwałkuj na jak najcieńsze placki. Mocno rozgrzej patelnię bez tłuszczu, potem zmniejsz na średni ogień. Wrzuć rozwałkowany placek na patelnie i smaż nie dłużej niż 30 sekund z każdej strony, wtedy zachowają swoją miękkość. Usmaż pozostałe placki i odstaw na talerz obok. Na tą samą patelnie wrzuć kurczaka. Po minucie dorzuć marchewkę i zalej sosem sojowym. Smaż mieszając

Better Life By Auntie Ju
Croissant 196

masło oraz drożdże. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Jeżeli ciasto jest zbyt zwarte, należy dodać odrobinę wody. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 – 2 godziny. Następnie gdy ciasto urośnie, w misce ciasto uderzamy pięścią, aby opadło i ulotnił się dwutlenek węgla. Ponownie miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy(...)minut. Masło wkładamy do miski i ucieramy na gładką masę. Ciasto musimy rozwałkować na prostokąt. Na 2/3 długości ciasta rozkładamy połowę masła i składamy je jak list, an 3 części. Ciasto obracamy o 90 stopni i ponownie musimy je rozwałkować. Następnie znów składamy jak list, ale nie dodajemy masła. Złożone ciasto owijamy folią i wstawiamy najpierw na 30 minut

Ciastka i ciasta
Domowe ferrero rocher (kule, które dodają energii) 164

Możesz je zrobić z dziećmi, bo są szybkie i łatwe w przygotowaniu - bez pieczenia. Szalenie smaczne, naturalnie słodzone, krótko mówiąc - idealne. Potrzebujesz tylko kilku składników i 5 minut czasu, aby zrobić doskonałą przekąskę. (Jeśli będziesz robić kulki z dziećmi to 30 minut - dolicz na posprzątanie i umycie klejącej buźki i rączek). To co? raz, dwa, trzy do kuchni(...)sztuki to wystarczająca ilość, żeby zasłodzić się na maxa. Porównanie składników Jeszcze na koniec zestawienie składników. Nie ma co się zastanawiać - trzeba zacząć kulać swoje domowe. Takie są najlepsze - bez zbędnych dodatków. Te domowe też idealnie sprawdzą się jako prezent. Myślę, że zapakowane w papilotki do muffinek w jakimś ozdobnym pudełeczku będą bardziej wartościowe od tych kupionych.   Inne

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
PĄCZKI PIECZONE 188

około 10 minut. Do dużej miski przesiałam mąkę. Wsypałam cukier i sól. Wymieszałam. Rozczyn z drożdży pięknie urósł. Wsypałam do niego wymieszaną mąkę. Wymieszałam składniki. Stopniowo wbijałam jajka. Mieszałam składniki drewnianą łyżką. Kolejne 10 minut wyrabiałam ciasto ręką. Następnie dodawałam po kawałku miękkie masło  cały czas wyrabiając ręką ciasto. Teraz pozostało wyrabiać ciasto przez 10 minut aż będzie odchodziło(...)miksera i wyrabiać ciasto używając haka. Przykryłam ciasto ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na godzinę. Pięknie wyrosło. Zagniotłam ciasto i rękami uformowałam placek o grubości około 1 cm. Szklanką wycinałam kółka. Kolejno brałam małe kółeczka lekko je spłaszczałam. Na środek nakładałam po łyżeczce marmolady. Złożyłam na pół i zlepiłam jak pieroga. Następnie złączyłam rogami ciasto od spodu

potrawyregionalne
Crumble – rabarbar i truskawki zapiekane pod kruszonką 146

Ciasto bez dna. Tak najłatwiej opisać deser, który składa się tylko z owoców i kruszonki. Szybki i sycący, prosty i pyszny. Do wykonania z wszystkimi sezonowymi owocami.   Bardzo lubię crumble. W tym roku przerobiłam już około 20kg rabarbaru, nie mogło go zabraknąć i w tej postaci. Dla koloru i słodkości dwie solidne garście truskawek. Do smaku – cynamon, gałka(...)straci swoich właściwości podczas pieczenia w wysokich temperaturach, np. stewią, erytrytolem czy maltodekstryną. Nie używajcie tutaj miodu czy syropu klonowego, bo mogą się przypalić i zrobić gorzkie. Owoce dzielimy pomiędzy 4 foremki . Jeśli nie macie foremek do zapiekania, możecie upiec crumble w żaroodpornym naczyniu ceramicznym bądź szklanym. Nie wolno używać metalowych blach do ciast czy deserów z rabarbarem. Jest

Karo in the Kitchen
Sernik gruszkowy z białą czekoladą bez pieczenia 317

białą czekoladą to prosty w wykonaniu sernik bez pieczenia, który smakuje jak homogenizowany serek waniliowy z dodatkiem gruszek. W przeciwieństwie do serka, ma jednak konsystencję i wygląd ciasta, więc warto włożyć odrobinę trudu w jego przygotowanie, aby cieszyć się pysznym smakiem albo zaskoczyć nim swoich gości. Masę serową przygotowałam z twarogu sernikowego z wiaderka z dodatkiem białej czekolady(...)przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, do większej tortownicy należy zwiększyć ilość składników (np na tortownicę o średnicy 24cm należy je podwoić). Sernik gruszkowy z białą czekoladą bez pieczenia Składniki: spód 60g okrągłych biszkoptów 40g masła masa serowa 500g twarogu sernikowego z wiaderka 200g białej czekolady 2 łyżeczki (8g) żelatyny 4 łyżki (40ml) zimnej wody karmelizowane gruszki

Smakołyki Bereniki
Chleb pszenno – żytni z prażoną mąką - marcowa piekarnia 211

pieczeniu było dla mnie prażenie mąki. Trzeba uważać aby się nie przypaliła, cały czas mieszać, a równocześnie wyczuć moment kiedy mąka jest już gotowa. Pomagałam sobie w ten sposób, że obok patelni na której prażyłam mąkę, położyłam dla porównania łyżkę z mąką białą - pomogło. Ciasto wyrabiałam częściowo ręcznie, częściowo robotem  - dodałam w opisie informacje. Piekłam na blasze(...)łyżki soli Znów mieszamy  (Ciasto wymieszałam łyżką w misce)  aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta.  Po tym czasie do ładnie podrośniętego ciasta dodajemy: 600 g mąki pszennej

Stare Gary
Tort z bananami 186

podzielić z wami przepisem na tort z bananami na puszystym biszkopcie rzucanym.  Tort wykonałam dla mojego męża na urodziny i był nim zachwycony :) Składniki Biszkopt 6 dużych jajek (bez rozdzielania na białka i żółtka) 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao 40 g masła Krem(...)mikserem ręcznym ok 10 - 15 minut). Masa jajeczna podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao, w trzech turach, mieszając delikatnie. Podczas ostatniego mieszania dodać roztopione i wystudzone masło (wymieszane wcześniej z 1 łyżką masy jajecznej). Piec w temperaturze 175ºC przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu

W kuchennej krainie
Miodowiec z orzechami w słonym karmelu & Opole is also Happy! :) 395

more at: http://www.delimamma.pl/2014/01/peczotto-z-kurczakiem.html#sthash.1c2KGEdX.dpufFot: Anna Rappskładniki na 2 płaty ciasta:W minioną sobotę, Opole jak wiele innych miast w Polsce czy na Świecie postanowiło pokazać jak bardzo jest happy. Doprecyzowując, pokazać swoje szczęście chcieli mieszkańcy a nie samo miasto ;)  - See more at: http://www.delimamma.pl/2014/01/peczotto-z-kurczakiem.html#sthash.1c2KGEdX.dpufSkładniki na ciasto (2 płaty):3 szklanki  mąki tortowej 2/3 szklanki(...)cukru brązowego2 łyżki miodu100 ml śmietanki kremówki (pokojowa temperatura)sól do smaku Ciasto: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagniatamy. Następnie dzielimy na 2 części. Każdą z nich wykładamy na blaszki o wymiarach 30 x 20 cm wyłożonymi papierem do pieczenia. Pieczemy na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni.Krem: W garnku zagotowujemy 3,5 szklanki mleka. W misce

Bon Appetit Małgorzaty
SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM Z RABARBARU 135

Sezon na rabarbar trwa więc postanowiłam że zrobię coś słodkiego na deser.Bardzo lubię serniki na zimno robi się szybko i nie wychodzą z nich zakalce :) i

Mała w garnku miesza
Kostka orzechowa 163

Co powiecie na taką wariację orzechową na cieście kruchym? Ciasto szykowałam na spotkanie rodzinne, które odbywało się w innym mieście więc musiało spokojnie przetrwać 2,5

Relaxtime
Przysmak z Apulii: calzone z cebulką dymką, anchois i oliwkami (Calzone con cipollotti, acciughe e olive) 171

Chciałam podzielić si ę  z Wami przepisem na typowe danie kuchni włoskiej z regionu Apulii. Przepis,  który  jest przekazywany z pokolenia

La grande e la piccola cuoca
Chleb z suszonymi śliwkami i sezamem 88

Odkrywam na nowo domowe pieczywo, o którym zapomniałam na długi czas. Niestety wciąż nie mam zakwasu, jakoś mi nie po drodze z hodowlą (muszę się wreszcie

Słodkie inspiracje
Pieczony budyń waniliowy 208

Pieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie

Poezja smaku
Babka piaskowa z kajmakiem 190

Babka piaskowa z kajmakiem Babka piaskowa z kajmakiem z najnowszego numeru magazynu Kukbuk - to kolejna z babek, która zagościła na blogu. Podczas przeglądania wiosennego numeru, od

Moje Qulinaria
BISZKOPCIKI, BISZKOPTY BEZGLUTENOWE 234

   Biszkopty w wersji bezglutenowej. Do ich przygotowania użyłam mąk, które akurat miałam pod ręką (miałam resztę ryżowej więc dodałam kukurydzianej...), możecie pokombinować również z

Smaczne Zdrowe
Mini Stollen, czyli mini wersja strucli bożonarodzeniowej z marcepanem, twarogiem i bakaliami 80

rodzinnych receptur, dzięki temu ciasto przybiera różne oblicza. Tak też jest i w tym przepisie, przedstawiam mini wersję tego świątecznego wypieku, czyli mini stollen. Szybko, łatwo, dużo (wychodzi około 20 sztuk) i tak, jak pierniczki możemy ładnie zapakować i obdarować przyjaciół. Składniki na około 20 sztuk 300 g mąki typ 500/550 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu(...)rodzynki i skórki pomarańczy, pokruszony marcepan i jeszcze raz wyrabiamy. Z ciasta odrywamy porcje ciasta (około 40 g sztuka) i w dłoniach formujemy na kształt małych, owalnych bułeczek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 12-15 minut. Jeszcze gorące smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Tajemnice Smaku
błyskawiczne półkruche ciasto z czereśniami, dzięki któremu zabłyśniesz sama przed sobą 123

takie ciasto…. BŁYSKAWICZNE PÓŁKRUCHE CIASTO Z CZEREŚNIAMI składniki: 250 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej 3 jajka cukier z prawdziwą wanilią lub aromat waniliowy 3-4 krople 1.5 szklanki cukru kostka masła lub miks masełka 2 płaskie łyżeczki do pieczenia czereśnie lub inne sezonowe bułka tarta do oprószenia blaszki Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia(...)Nagrzewamy piekarnik na 180 st C. Blaszkę / moja jest o wymiarach 30 x 25 cm/smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wyklejamy spód foremki – 2/3 częścią ciasta. Pozostałą część chowamy na kilka minut do lodówki /choć nie koniecznie/. Na wierzch ciasta wysypujemy owoce – wydrylowane czereśnie lub inne pokrojone. /W przypadku jabłka proponuję wcześniejsze lekkie podsmażenie na patelni

W Kawiarence
Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady 163

Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady to moja wersja chocolate chip cookies. Już co prawda wiele lat temu byłem w USA i tam

kuron.com.pl
Wieniec drożdżowy z makiem 142

furorę na bożonarodzniowym stole! Dlatego dzisiaj dzielę się z Wami tym przepisem. W puchate ciasto drożdżowe została wpleciona domowa masa makowa pełna bakalii, pachnąca migdałami i pomarańczą, tworząc finezyjny wieniec pokryty cieniutką warstwą śnieżnego lukru. Przygotujcie koniecznie! To będzie hit podczas Waszej wigilijnej kolacji! * SKŁADNIKI Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej 75 g cukru 20 g świeżych drożdży(...)rozprowadzamy. Odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże się wzburzą. Ciasto Do dużej misy wsypujemy pozostałą mąkę oraz cukier. Wbijamy jajka i wlewamy zaczyn oraz rozpuszczone i schłodzone do temperatury pokojowej masło. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Czas wyrabiania powinien wynosić około 10 minut. Gotowe ciasto powinno być miękkie i bardzo elastyczne

Food Square
Suszone pomidory. Z piekarnika 140

Najbardziej rozbawiła mnie dziewczynka, może sześcioletnia, która na zadane pytanie, czy mówię po niemiecku, otrzymała odpowiedź w postaci ostrożnego Nein , a i tak mówiła do nas bez przerwy przez całe pięć minut obracania się karuzeli. Ja natomiast wywołałam salwy śmiechu swoim ogromnym entuzjazmem dla kolejki, na której można było majtać nogami w wodzie. Przyznam się Wam w tajemnicy(...)wyściubiać nosa z domu. Szczęśliwie, ostatni tydzień urlopu postanowiliśmy spędzić w domowych pieleszach, nie ma więc takiej potrzeby, Mam zamiar upiec przynajmniej jedną szarlotkę (macie jakieś dobre przepisy na ciasta i przetwory z jabłkami...? Bo nasza jabłonka obrodziła wręcz zaskakująco), a za chwilę zabieram się za dżem figowy... Póki co jednak powrócę duchem do słonecznego lata. Sezon na pomidory uciekł

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z rabarbarem 158

Pyszny, mięciutki, mocno rabarbarowy, słodko-kwaśny sernik idealny na ciepłe dni :) Jest dość skomplikowany, ale warty zachodu - pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Przepis znalazłam na stronie

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania