wolnym ogniu 18 minut lub aż zaiarna będą miękkie. Odcedź. Krok 2 Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Polędwiczki posiekaj w kostkę i wyłóż na rozgrzany tłuszcz. Smaż przez kilka minut aż mięso będzie gotowe. Krok 3 Brokuła podziel na różyczki. Zagotuj w garnku litr wody, wrzuć do niej brokuła i blanszuj przez 3 minuty. Odcedź. Krok 4 Nastaw piekaranik(...)Wlej dodatkowo pół szklanki wody. Wymieszaj całość Przełóż masę do zaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem naczynia. Posyp z wierzchu bułką tartą (możesz dodatkowo zetrzeć trochę parmezanu). Wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut bez przykrycia. Artykuł Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzodbiega swoim wyglądem od innych chlebów na moim blogu. Kromki z tego chleba można łamać, przy tym nie kruszy się nawet jak odrobinę jest już czerstwy. Upieczcie go, nawet bez mojego przepisu komponując własny. Na pewno Wam się uda! Wystarczy poczytać i wiedzieć, chociaż troszkę na temat wypieku domowego chleba. Na podstawie tak skąpej informacji, można upiec chleb(...)pewnego momentu można mieszać drewnianą łyżką. Potem ciasto wyjmujemy na blat posypany maką i zagniatamy, ciasto nie powinno być ścisłe. Jest przyjemne w dotyku i nie lepi się za bardzo. Ugniatamy je tak jak ciasto na makaron, jednak to ciasto jest o wiele luźniejsze. Dajemy mu odpocząć około 10 minut. W tym momencie, możecie użyć foremki wysypanej mąką
Leśny ZakątekSerowe mini pączki to moje guilty pleasure. Do kawy, do kanapki ze śledziem, do żurku… mogę je jeść wszędzie. Są bardziej wciągające niż popcorn i
ladykitchenAjjj! Już po przeczytaniu tytułu ślinka cieknie, no nie?! Dziś mam coś dla wielbicieli mega słodkości, a w szczególności serników! Mini serniczki o smaku waniliowo
Ostra na SłodkoChleb pełnoziarnisty orkiszowy lub żytni, lub orkiszowo-żytni (taki bywa najczęściej) na zakwasie, z mnóstwem ziaren dyni. Tak naprawdę to dynia zanurzona w cieście
Smaczne ZdroweCudowny w smaku tort, który nie tylko ciekawie wygląda, ale i dzięki dużej ilości orzeźwiających owoców rewelacyjnie smakuje. I wbrew pozorom, wcale taki trudny do wykonania
WielopokoleniowoDość długo szukałam idealnego przepisu na sernik na zimno bananowy. Większość bananowców jest szara i mało zachęcająca, ten dzięki lekkiej piance na wierzchu po prostu zachwyca
Bon appetit mon amieskładniki połączyły się w kulę. Przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce by drożdże w cieście zaczęły pracować. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, lekko podsypujemy mąką stolnicę i wałek. Ciasto wałkujemy tak, by dłuższe boki były na górze i dole ciasta, a krótsze po bokach. Końce krótszych boków unosimy i zakładamy do środka. Następnie całość(...)składamy jak książkę, na pół. Proces wałkowania i składania powtarzamy 2 - 4 razy, aż widoczne kawałki masła znikną. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Ciasto w lodówce urośnie (ja na zdjęciu powyżej). Wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości około 1 cm. Tniemy go w paski o szerokości
Dzieje kuchennej WiewióryOstatnio witają nas poranne mgły. Choć dzień się później nieco rozjaśnia (na szczęście!), to rano powleczony jest gęstą bielą. Nie widać niemal nic, dobrze, że smycz
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTak, jak wspomniałam wczoraj - dzisiaj przepis na naprawdę niesamowite bułeczki. Co jest w nich wyjątkowego? Przede wszystkim kolor, ale też składnik, który tej niesamowitej barwy nadaje
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZnów zainspirowała mnie KwestiaSmaku i poznałam nowy sposób na drożdżówki ;) Następnym razem wprowadzę kolejne modyfikacje do przepisu, bo o ile ciasto wyszło idealne to z nadzieniem
W kuchni bez szafekKto z was chce się skusić na obłędny sernik miętowo jagodowy z kokosowymi rurkami ? Mocno jagodowy, z nutą mięty która jest wyczuwalna, z najlepszego sera z
wesoła kuchniamniej oczywiste – mięso indyka. Indyk może być naprawdę świetnym materiałem na burgery pod jednym warunkiem – korzystamy tylko i wyłącznie z jego ciemnego mięsa, nie z piersi. Bez jajek, bez panierki – po prostu pysznie przyprawione czyste mięso! Udziec z indyka to naprawdę świetne ciemne mięso z niewielką ilością tłuszczu i genialnie nadaje się na burgery. Możecie kupić u rzeźnika(...)się kleić. Wyrabianie mięsa tak jak wyrabianie ciasta sprawia, że w mięsie uwalniają się połączenia włókien kolagenowych a masa zyskuje spoistość i kleistość – nie potrzeba tutaj jajka do zlepienia. Odważam identyczne porcje mięsa (w tym wypadku cztery o wadze 125-127g, czyli standardowej dla burgerów wielkości). Wycinam z papieru do pieczenia kwadraty na które odłożę uformowane kotlety – inaczej
Karo in the Kitchensagi, którą nota bene gorąco polecam. Pozostałych gości rozpoznawałam głównie po zagęszczeniu odwiedzających. Pana Cejrowskiego podziwiałam z daleka i przekonałam się, że rzeczywiście gościu istnieje, w dodatku rzeczywiście łazi bez butów. Panów Mana i Maternę zobaczyłam prawie, a w zasadzie wydaje mi się, że widziałam łokieć jednego z nich... Byli na prawdę bardzo dobrze strzeżeni przed kontaktem z większą(...)niej jedną szklankę ciasta. Piekarnik rozgrzać do 180 C. Foremkę do babki (najlepiej taką z kominkiem) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Na dno wyłożyć jedną szklankę jasnego ciasta i małą łyżeczką wyżłobić rowek w samym środku. Rowek wypełnić ciastem z czekoladą. Na wierzch wyłożyć resztę jasnego ciasta. Wstawić do piekarnika i piec 50-60 minut. Ostatnie 20 minut
Przepysznik - BLW i nie tylkoktóre potrafiło się czekać kilka minut, by zielone ledwo starczyło do przejścia na drugą stronę. Urzekł mnie miętowym rowerem z kwiatami i mostem z kłódkami, niczym ten w Paryżu. Kameleon też mnie zauroczył.. A co od strony kulinarnej? Bo bez niej nie mogłoby się obyć. Po pierwsze lody, bo bez nich wyjazd nie jest(...)serwującego burgery wielkości dłoni ( serio rozmiar pokaźny ^^) zwanego Moaburger , D wybrał burgera z kurczakiem, warzywami i chyba sosem słodko-kwaśnym, ja natomiast wybrałam wersję bez mięsa z kotletem(ami z bobu), humusem, pieczoną papryką i innymi warzywami. Jak wrażenia? Pyszne, serio, jeden z lepszych wegetariańskich burgerów jaki jadłam. Idealnie wszystko się komponowało, jedyne co bym zmieniła, to bardziej
More food, love and dreamsŻar się z nieba leje, człowiek chodzi jak trzepnięty kapciem, osowiały i bez życia. Przed oczami jak fatamorgana, przesuwają się złociste plaże, turkusowe fale i
Z Kuchni Do KuchniOstatnio wybieraliśmy się na małe urodziny. Ot, takie kameralne, ale ciacho jakieś wypadałoby ze sobą zabrać (tym bardziej, że wśród znajomych mam opinię osoby, która bez słodkiego nie przychodzi). Długo myślałam, aż w końcu u Walentyna znalazłam naprawdę imponujący tort. Malinowy. Tymczasem jednak sezon na truskawki w pełni, postanowiłam więc podmienić owoce. Biszkopt zrobiłam po swojemu, tak samo(...)dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać przesiane mąki, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Chrupka chałwowa: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, posiekać. Na końcu dodać chałwę, szybko zagnieść
Pożeraczka, czyli raz adobrze