Granola, bardzo chrupiaca i czekoladowa czyli Niedzielne Sniadanie odc.37 179Everyday cooking zafundowało mi i dzieciakom niebywale pyszną serię śniadań w tę majówkę. Uwielbiamy wszelkie chrupacze płatkowe i często je robię. Niekiedy zdarzają się niewypały ale przeważnie płatki chrupią i sycą jak należy. Tym razem nie było inaczej. Polewa czekoladowa pokryła wszystkie płatki i upiekły się nie przypaliwszy nawet odrobinę. A jak chrupały!!! niestety nim zrobiłam zdjęcie
Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowa galaretka z czarnej porzeczki czyli Niedzielne Sniadanie odc.41 240śniadanie nie ma jak pajda domowego chleba, biały ser i domowy przetwór. Ostatnio miałam możliwość zakupienia porzeczek czarnych w fajnej cenie a potem przerabiałam i mroziłam. Efektem przerabiania jest m.in. galaretka. Przepis podpatrzony u Smacznej Pyzy. A przy okazji galaretki powstał też kompot, u mnie skoncentrowany i zabutelkowany :) Domowa galaretka z czarnej porzeczki
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pszenny chleb z jablkami z zeliwnego garnka czyli Niedzielne Sniadanie odc.42 180Uwielbiam piec chleby, szczególnie te, które można zapakować w żeliwny gar! U Marty z bloga Co Dziś Zjem Na Śniadanie znalazłam ostatnio przepis na zakwasowy chleb z jabłkami. Zaintrygował mnie bardzo. Od razu nastawiłam pszenny zakwas, zrobiłam szafkowy rekonesans i okazało się, że mąka chlebowa jest obecna. Zagniotłam, poczekałam a potem już tylko wąchałam i wąchałam! zapach jest cudowny
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kostka kokosowa z kaszy jaglanej czyli Niedzielne Sniadanie odc.43 i Maly Lakomczuch w Kuchni odc.31 199nauczyć robić kaszę jaglana", powiedziałam "nie ma sprawy" i zabrałyśmy się do działania. Tym razem przygotowałyśmy z kaszy kostkę. Na zimno, może być deserem ale równie dobrze lekkim słodkim śniadaniem. Wg blondasów
Dzieje kuchennej Wiewióry
Jesienne Pankejki dyniowe z miodem i orzechami czyli Niedzielne Sniadanie odc.45 222siódma rano, na jednej patelni skwierczą naleśniki, na drugiej pankejki. Czy warto tak zaszaleć o poranku? WARTO! Szczególnie w przypadku placuszków. Dyniowe, korzenne, delikatne i puszyste. Syncio na dwa śniadania pożarł 8 sztuk co jest chyba najlepszą ich rekomendacją. Przepis z wrześniowej KUCHNI. U nas w wersji nie wegańskiej, lekko zmienionej. Pankaces dyniowe z miodem
Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepis na Jablkowo cynamonowe rozyczki z migdalami czyli Niedzielne Sniadanie odc. 46 220Pyszne pierwsze lub drugie śniadanie, podwieczorek również niczego sobie. Z książki "O jabłkach". Niezbyt trudne w przygotowaniu, kuszące z wyglądu i pachną obłędnie. Zróbcie koniecznie! W książce niestety pojawiły się nieścisłości dotyczące masła, w tej recepturze również. Dałam sobie rade i prezentuje moje rozwiązanie. Jabłkowo cynamonowe różyczki z migdałami ciasto: 375 ml mleka
Dzieje kuchennej Wiewióry
Cynamonowe wezelki z rodzynkami czyli Niedzielne Sniadanie odc.47 178oczach, i tak też zrobiłyśmy, wcześniej odśpiewawszy STO LAT Małżonowi. Całą Trójcą wręczyliśmy mu też prezent i kubek ze świeżo zaparzoną kawusią. To był miły i spokojny poranek. Na śniadanie część
Dzieje kuchennej Wiewióry
Jajko na miękko 192Lubię takie jajko na śniadanie :) Składniki: jajka - dowolna ilość Sposób przygotowania: W rondelku zagotowujemy wodę. Kiedy zawrze, jajko kładziemy na łyżkę i ostrożnie wkładamy do wrzącej wody. Gotuj emy 5 minut - ze stoperem w ręce :) Takie jajko najbardziej mi odpowiada, bo gotowane 3 minuty jest po prostu dla mnie za miękkie, wręcz płynne. A to jest idealne. Gotowe
Kuchnia domowa Ani
Jajko sadzone w bułce 219Pyszna propozycja na ciepłe śniadanie. Dodatkowo można wykorzystać kilkudniową czerstwą bułkę :) Skł adniki: (na jedną porcję) pół bułki 1 jajko przyprawa do jajek koperek Sposób przygotowania: 1. Z bułki wydrążamy środek. Wbijamy jajko. 2. Posypujemy przyprawą do jajek i koperkiem . Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż jajko się ładnie zetnie. 3. Zajadamy na ciepło. Smacznego
Kuchnia domowa Ani
Pasta z serka wiejskiego i tuńczyka 251Sposób przygotowania: 1. Ogó rki i paprykę kroimy w kosteczkę. 2. Tuńczyka odsączamy z zalew y. 3. Serek mieszamy dokł a dnie z pozostałymi składnikami. 4. Podaj emy na śniadanie z pieczywem. Smacznego
Kuchnia domowa Ani
Jajecznica na masełku 174Coś dla małych i dużych - to a kurat moja córcia lubi zjadać na śniadanie - "Mama! Jajo!" Składniki: 2 jajka 1 łyżka masła odrobinka soli Sposób przygotowania: 1. Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka i smażymy na małym o gniu, mieszając co chwilę. 2. Jajka delikatnie solimy. 3. Podajemy na ciepło. Smaczne
Kuchnia domowa Ani
Sałatka z serka wiejskiego z rukolą 413Sałatka w sam raz na śniadanie czy kolację. Składniki: 1 opakowanie serka wiejskiego duża garść rukoli 4 rzodkiewki szczypiorek lub zielona cebulka Sposób przygotowania: 1. Rukolę płuczemy, dodajemy do serka. 2. Umyte rzodkiewki ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Posiekany szczypiorek dodajemy do sałatki, całość mieszamy. Smacznego
Kuchnia domowa Ani
Kasza jaglana z bananem i ziarnami 224Lubię od czasu do czasu zjeść sobie kaszę jaglaną na śniadanie :) Składniki: pół szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka miodu 1 mały banan Sposób przygotowania: 1. Kaszę płuczemy, zagotow ujemy wodę, wrzucany kaszę i gotujemy ok. 20 minut. 2. W międzyczasie obranego ba nana kroimy
Kuchnia domowa Ani
Jajecznica z serkiem wiejskim i papryką 220Pomysł na jajeczne śniadanie znalazłam na jednym z blogów. Polecam! Składniki: 4 jajka 150 g serka wiejskiego 1/3 papryki czerwonej świeżej siekany koperek 1/2 cebuli sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Serek od sączamy z nadmiar u wody. 2. Cebulkę drobno siekamy. 3. Paprykę kroimy w kost eczkę. 4. Cebulkę rumienimy na oleju, dodajemy paprykę i ja jka. Kiedy jajka
Kuchnia domowa Ani
Owsianka z morelami 235Smaczne i pożywne śniadanie. Polecam! Składniki: pół filiżanki mleka pół filiżanki wody filiżanka płatków owsianych ewentualnie miód 3-4 świeże morele Sposób przygotowania: 1. Morele myjemy i usuwamy pestki. 2. W garnuszku zagotowujemy wodę, wsypujemy płatki i gotujemy aż spęcznieją. 3. Płatki przekładamy do miski, zalewamy mlekiem (lub jogurtem naturalnym), dodajemy pokrojone i ewentualnie miód. Smacznego
Kuchnia domowa Ani