siły i czasu? Stąd też dzisiejszy kryzysowy wpis na kryzysowe kromki.. Ręka w górę kto ich nie zna z dzieciństwa :) To sprawdzony sposób na niejadków, ciepłe, szybkie śniadanie, przekąskę albo na problem pod tytułem "coś bym zjadła ale sama nie wiem co". - 4 kromki pieczywa (niekoniecznie musi być dzisiejsze) - 1 jajko - 1 chlust mleka - pieprz, sól, chilli
Z butelką mleczka w tledrobno. Tłuczemy ziarenka pieprzu. Wszystko razem mieszamy z majonezem i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę w celu przegryzienia. Sałatka miło się komponuje z jajkami na twardo. Na śniadanie jest bezcenna
Z butelką mleczka w tleOryginalny przepis na amerykańskie placuszki zwane Pancakes'ami . Delikatne, złociste, rozpływające się w ustach danie serwowane głównie na śniadanie. Pancakes'y przeważają w wersji na słodko, jako deser, a w Polsce myślę, że nieraz wystąpią na stole jako smaczny i szybki obiad. Oryginalne Amerykańskie Pancakes'y - Składniki: 135 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki
Słodka StronaPasta Jajeczna to idealny dodatek do śniadania, kolacji lub jako oddzielna przekąska na świeżym kawałku pieczywa. Z poniższego przepisu powstaje najlepsza pasta jajeczna jaką jadłam. Polecam. Pasta Jajeczna - Składniki: 4 jajka 2 łyżki majonezu polowa cebuli ok. 20 g żółtego sera łyżeczka masła sol pieprz Pasta Jajeczna - Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Następnie jaja
Słodka StronaJaja faszerowane pastą jajeczną to smaczna i ładnie prezentująca się forma przystawki na święta, przyjęcia lub po prostu jako element kolacji lub śniadania. Jaja faszerowane Pastą Jajeczną - Składniki: (na ok. 10 połówek faszerowanych jaj) 7 jajek 1,5 łyżki majonezu 1 łyżka twarożku 1/4 cebuli ok. 10 g żółtego sera pół łyżeczki miękkiego masła sól pieprz szczypiorek
Słodka StronaPancakes'y z Ricottą to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub nawet lekki obiad. Placuszki są wyjątkowo delikatne, niezwykle puszyste i dosłownie rozpływają się w ustach. Polecam przepis. Pancakes'y z Ricottą Nigelli Lawson - Składniki: 250 g świeżej ricotty 125 ml mleka 2 duże jajka (osobno białka i żółtka) 100 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Słodka StronaBułeczki Drożdżowe z Kruszonką to idealna propozycja na śniadanie, piknik czy jako słodka przekąska. Bułeczki świetnie smakują same, ale również możemy je podawać z masłem, konfiturami, owocami, nutellą itp. - według upodobań. W każdej wersji smakują wyśmienicie. Proste Bułeczki Drożdżowe z Kruszonką - Składniki: Ciasto: 750 g mąki pszennej 350 ml mleka 120 g masła (rozpuszczonego) 40 g świeżych drożdży
Słodka StronaTwarożek z rzodkiewką to świetny dodatek do pieczywa i idealna propozycja na śniadania, kolacje lub jako mała przekąska podczas dnia. Pikantność rzodkiewki w połączeniu z delikatnością twarożku tworzy pastę, której ciężko się oprzeć... i ten różowy kolorek... Mmm... Twarożek z Rzodkiewką - Składniki: 200 g półtłustego twarogu 100 g rzodkiewek połowa niedużej cebuli (ok. 60 g) 1,5 łyżeczki
Słodka Stronarównież w wersji mini, są bardziej podzielne, ładnie wyglądają i przypadną do gustu szczególnie dzieciom. Mini Croissants świetnie smakują z dodatkiem marmolady, dżemu lub innych ulubionych konfitur - idealne na śniadanie lub podwieczorek. Mini Croissants - Składniki: 250 g masła 10 g świeżych drożdży 220 ml mleka 420 g mąki pszennej płaska łyżeczka soli 4 łyżki cukru Mini Croissants - Sposób przygotowania
Słodka Stronanowalijki. Od zaprzyjaźnionych działkowiczów można było dostać rzodkiewki, sałatę i szczypiorek. To nic, że spod folii, ważne, że świeże i bez chemii. Echhh...pomarzyć... Typowo wiosenne śniadanie kojarzy mi się z twarożkiem i nowalijkami. Zdrowych nowalijek brak, więc trzeba wymyślić coś innego ;) Bułeczki piekę raz na dwa - trzy dni. Przez taki czas zachowują świeżość
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj zapraszam na grzanki ze szpinakiem. Pyszna, sycąca i prosta potrawa, która może być podana na śniadanie przed ciężkim i pracowitym dniem. Wystarczy dzień wcześniej przygotować szpinak, a rano przygotowanie takich grzanek nie zajmie nam więcej czasu, niż przygotowanie tradycyjnych kanapek. Szpinak: ok. 450 g. mrożonego szpinaku (kiedyś już pisałam, że radzę unikać tafli, gdyż z reguły zawierają więcej
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepadam za typowymi śniadaniami czy kolacjami. Myślę tutaj o tradycyjnych kanapkach. Wolę jakąś sałatkę zrobić albo grzanki "z czymś". Od jakiegoś czasu nie kupuję w ogóle pieczywa, lecz piekę sama w domu. Powoli dochodzę do takiej wprawy, że te bułki czy chlebki pieką się jakoś tak przy okazji i same :D No a skoro lubię
Codzienna kuchnia niecodziennawdzięczne Można je robić na wiele sposobów i smaków. Mogą być konkretnym obiadowym daniem, drobną przekąską czy smacznym deserem. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i smak :) Dzisiaj, na drugie śniadanie, zrobiłam placuszki biszkoptowe z dodatkiem miętowego musu jabłkowego i syropu klonowego . Było pysznie :) słodko i jednocześnie orzeźwiająco :) Składniki placuszków: 3 jajka , 1 i 1/2 szklanki mąki
Codzienna kuchnia niecodziennabułki są już upieczone, postukajmy palcem w bułkę. Jeśli wydaje "głuchy" dźwięk, to znaczy że jest już gotowa :) Bułki można śmiało upiec wieczorem - rano, na śniadanie będą jak znalazł :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennapokrojone w niewielkie cząstki pomidory, paprykę i cebulę. Na samej górze ułożyć kawałeczki opieczonego sera halloumi. Całość posypać orzeszkami. Takie kanapki mogą być świetną propozycją na drugie śniadanie lub kolację. Są kolorowe i naprawdę sycące. Opieczony ser halloumi ma wspaniały smak i jeśli ktoś lubi smak przypieczonego sera, to musi wypróbować takiej wersji halloumi. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna