ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1259/3191)

Kulki z twarogu i kaszy manny 234

pszennej tortowej 140 g kaszy manny Dodatkowo (do polania i posypania): masło, bułka tarta, cukier Ser rozgnieść widelcem, dodać masło, mąkę, jajka i kaszę. Masę wymieszać dokładnie łyżką, a następnie zagnieść krótko ręką. Z powstałego ciasta odrywać mniejsze kawałki i formować w kształt kulek. Kulki wrzucać partiami do zagotowanej, osolonej wody. Gotować ok. 1 minuty od wypłynięcia. Na małej patelni

Bullio
Pyszny mazurek kajmakowo kakaowy 155

Pyszny mazurek kajmakowy jest wyjątkowy, ciasto przepyszne rozpływa się w ustach. Do ciasta użyłam gotowane żółtka zamiast świeże. To jest sekret ciasta. Dodatkowo by ciasto było bardziej kruche dodałam cukier puder zamiast zwykłego . Dekoracje i masę możemy przygotować według własnego gustu. Polecam masę kajmakową która

Kulinarne pyszności Molki
Róże karnawałowe 173

odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Margarynę roztopić, wystudzić. Połączyć ją następnie z mąką, wbić jajka. Dodać zaczyn. Wszystko wymieszać, wyrobić na gładką masę. Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać krążki o trzech różnych wielkościach. Delikatnie ponacinać w koło i nakładać jeden na drugi ( lepiąc krążki na białko)mocniej przyduszając. Tak przygotowane

W garach u Gosi
Pieczone placki ziemniaczano-twarogowe 308

Odstawić do całkowitego ostudzenia. Ser i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę drobno posiekać. W misce wymieszać masę serowo-ziemniaczaną, posiekaną cebulę, jajko, sól i pieprz. Wyrobić ciasto. Powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki ziemniaczanej. Z ciasta odrywać po kawałku i ręką formować kule. Lekko je rozpłaszczać

Bullio
Ciasteczka owsiane z czekoladą 602

najwyższe obroty ( patrz FILM ). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 4. Następnie do jajecznej masy dodać mąkę z płatkami i bakalie, wymieszać łyżką lub rękoma. Ciasto nakryć folią i wstawić do lodówki na około 40-45 minut. 5. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce

Mała Cukierenka
Babeczki - kopce kreta 209

cukier puder - 3 łyżki sok z cytryny Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. mąkę, proszek, sodę oraz kakao przesiać i połączyć z masą jajeczną. następnie dodać mleko i olej i wszystko razem połączyć. Ciasto przełożyć do papilotek na babeczki i piec w temp 180stC ok 20 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić. Za pomocą łyżeczki wydrążyć połowę babeczek, a wydrążone

Camilla w kuchni
Kruche ciasteczka przekładane dżemem wg św. Hildegardy z Bingen (orkiszowo-owsiane) 164

Płatki owsiane należy zmielić - np. młynkiem do kawy. Masło/margarynę połączyć z mąką orkiszową i następnie dodać resztę składników. Całość wyrobić na gładką masę i schłodzić w lodówce - minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać z niego dowolne (jednakowe) kształty. Ciasteczka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić

Di gotuje
Pierniczki do lukrowania 352

piernika - wymieszać. Do mąki dodać płynne składniki i całość dobrze wymieszać, na początku łyżką. Następnie masę przełożyć na stolnicę/blat i dobrze zagnieść. Masa jest dość luźna, w razie potrzeby podsypać odrobinę mąki. Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny. Ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać ciasteczka.Uk

kolorowotorcikowo
Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe 237

koniec noża’. Zmniejszamy obroty. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, na niskich obrotach, sypiąc po trochę, dodajemy ją do masy. Cukier puder przekładamy do małej, głębokiej miseczki. Nabieramy łyżeczką porcje ciasta i toczymy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dokładnie i z każdej strony otaczamy grubo w cukrze pudrze. Rozkładamy na blasze, na papierze

Karo in the Kitchen
Ciasteczka śnieżne kule 1474

puch. Cały czas ucierając (na niskich obrotach) dodać po kolei: żółtko, mąkę, migdały, sól i dodatki. Gdy składniki częściowo się połączą, dokończyć zagniatanie ręcznie. Masę owinąć folią spożywczą i schłodzić przez ok. 20 minut. Z ciasta formować niewielkie kulki (35-40 szt), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Jeżeli nie chcecie, aby się rozpłynęły na boki - schłodzić

Pełny talerz
Sernik z masłem orzechowym 140

masła orzechowego nie jest zbyt intensywny w tym serniku, nie przytłacza, pomimo sporej ilości masła. Polecam jako odskocznię od klasycznego sernika. Ciasto jest sprężyste, ale struktura delikatna, rozpływająca się w ustach. Składniki: Masa serowa • 500 g sera twarogowego, u mnie Piątnica • 4 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany • 250 g masła orzechowego

To co kocham
Muffiny z jagodami 189

świeżych. Krok 1 Łączymy w misce mąkę, oba cukry i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy mleko, olej i jajko, mieszamy. Na końcu do masy dodajemy jagody, całość łączymy za pomocą łyżki. Krok 2 Nakładamy ciasto do formy na muffiny. Krok 3 Pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra, dół) Smacznego function load

Coś bym zjadła
Tarta z brokułami, tuńczykiem i grzybami (Torta salata con broccoletti, tonno e funghi) 224

soli i pieprzu. Dodajemy starty parmezan i listki z 2-3 gałązek tymianku. Ciasto francuskie wykładamy do formy do pieczenia. Na ciasto francuskie układamy brokuły, grzyby, tuńczyka i dynię. Całość zalewamy przygotowaną masą jajeczną. Wierzch tarty oprószamy startym parmezanem. Tartę pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. **** PREPARAZIONE Lavate i broccoli

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania