przeszkodziła mi awaria wody. Bez komentarza Wolałam nie pozostać z górą brudnych garów w zlewie, więc wszystko się zaczyna nawarstwiać na te ostatnie przedświąteczne dni. Obym dała radę Korzenne ciasto bananowe z jabłkami foremka 25 x 30 cm 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/4 szklanki mąki ryżowej 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 bardzo dojrzałe(...)ksylitolem i melasą na puszystą, jasną masę. Dodać olej i rozgniecione banany, krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Połączyć z masą jajeczną. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy i pokrojone jabłka, wymieszać. Wylać ciasto na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 35-40 minut do suchego patyczka. Po przestudzeniu udekorować lub posypać zmielonym na puder ksylitolem. Artykuł
Fitkotszansę w połączeniu z serem. Właściwie to z serkiem mascarpone, bo muszę Wam się przyznać, że to trochę oszukany sernik, wcale nie z twarogu. Dzięki temu to naprawdę wspaniałe ciasto. Konsystencję ma wyjątkową, a smak przypomina jedne z moich ulubionych cukierków - trufle! Na dodatek jego przygotowanie jest dość proste i znacznie szybsze niż tradycyjnego sernika. Warto spróbować! Oszukane miniserniczki czekoladowo(...)połączenia składników. Wlewamy letnią czekoladę ze śmietanką i całość znowu mieszamy - najlepiej już nie mikserem, ale łyżką lub szpatułką. Masa będzie płynna i tak ma być. Jeśli do pieczenia używamy foremek silikonowych, nie trzeba ich w żaden sposób przygotowywać, a ciasto można wlać bezpośrednio do nich. Jednak jeśli używamy metalowej blachy do babeczek, należy ją najpierw bardzo delikatnie natłuścić
Ratunku obiaddomu :) Wyszło delikatne i nie za słodkie. Wykorzystałam truskawki i maliny zamrożone latem. Ciasto s makuje słońcem i wakacjami. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM BISZKOPT: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia i octu MASA SEROWA: 1 kg sera w wiaderku lub dobrze zmielonego twarogu 2 wiśniowe galaretki(...)GALARETKA AGRESTOWA I CYTRYNOWA: Każdą osobno rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Odstawiamy. MASA SEROWA: Ubijamy ser z cukrem pudrem oraz wlewamy zimne wiśniowe galaretki. Próbujemy jeśli trzeba dosładzamy do smaku. Wylewamy na biszkopt i chowamy do lodówki. WIERZCH: Tężącą galaretkę z owocami wylewamy na ciasto. Chłodzimy. Wylewamy pozostałe galaretki i chowamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego :) MAŁA
Pani na deserchoć jednego :) Wykonanie pączków w domowym zaciszu wcale nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać. Najbardziej chyba odstrasza czas, jaki należy poświęcić na ich zrobienie: jak to przy cieście drożdżowym – wyrabianie, wyrastanie, potem dochodzi jeszcze smażenie, nadziewanie oraz na koniec (już sama przyjemność) lukrowanie :) Jednak uważam, że raz do roku można się poświęcić i zakasać rękawy, aby przygotować(...)minut (lub trochę dłużej). Żółtka ucieramy wraz z cukrami do otrzymania puszystej, niemalże białej masy (kilka minut na wysokich obrotach miksera). Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę oraz wlewamy wyrośnięte drożdże. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Jeżeli w trakcie wyrabiania okaże się, że jest ono w dalszym ciągu zbyt kleiste i luźne możemy dosypać jeszcze odrobinę mąki. Pod koniec dolewamy roztopione, wciąż
MyCookBook.pltagatozy. Ponownie zmiksować. Na koniec dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń masę serową. Wierzch udekorować musem truskawkowym. Piec około 20 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Jeść na ciepło lub zimno :) Smacznego! *** Produkty wyróżnione kursywą możecie kupić w sklepie internetowym podobnie jak moją ulubioną stewię Natusweet
Poranek na słodkociasto mnie naprawdę zaskoczyło. I nie tylko mnie, bo również moją mamę, siostrę, męża i tatę :) Jest niesamowite, zarówno z wyglądu jak i w smaku. Nazwę ma nieprzeciętną i bardzo pasującą do rzeczywistego efektu końcowego, pięknie będzie się prezentować zarówno na stole świątecznym, jak i urodzinowym czy imieninowym. Smak obłędny, szpinak nadaje mu nieco specyficznej goryczki, która bardzo wzbogaca całość(...)delikatnie wymieszać. Resztę śmietany ubić na sztywno, pod koniec dodać słodzidło oraz sok z cytryny. Połączyć obie części masy przy pomocy łyżki (nie miksować!). Masę śmietanowo-serową wyłożyć na spód i obsypać dokładnie pokruszonym ciastem, udekorować czerwonymi owocami. Smacznego! Tosia i jej kuzyni byli zachwyceni ciastem i pożarli tak dużo, że byłam naprawdę w wielkim szoku. I to rozmarzenie
Przepysznik - BLW i nie tylkoMilky way to ciasto idealne na jesienną pogodę. Zamiast zjeść tabliczkę czekolady na poprawę humoru, zrób to ciasto. Poprawa nastroju gwarantowana. Składniki 3 szklanki mleka w proszku 200 g masła 3/4 szklanki mleka 1/2szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 400g herbatników kakaowych 2 mleczne czekolady 1/2 białej czekolady batoniki milky way do dekoracji Przepis Podgrzej mleko w garnku, dodaj cukier(...)cukrem i ucieramy. Powoli dosypujemy mleko w proszku, cały czas miksując, do powstania jednolitej masy. Masę wykładamy warstwami na herbatniki.( herbatniki, masa, herbatniki, masa, herbatniki). Rozpuść czekoladę mleczną i równomiernie rozłóż na ostatnią warstwę herbatników. Ciasto włóż do lodówki, na kilka godzin. Ja wkładam na noc. Rano starłam 6 kostek białej czekolady i udekorowałam batonikami milky way. Ciasto jest gotowe
Kurnikowopapierówek - słodko-kwaśny i prosty do przygotowania. Jabłek nie trzeba obierać ze skórki, ponieważ po ugotowaniu owoców, masę należy zblendować. Taki mus z papierówek idealnie sprawdzi się do przygotowania ciasta (wystarczy podgrzać mus i rozpuścić w nim proszek z galaretki), naleśników czy placuszków. Zachęcam do przyrządzenia 😀 Składniki na 4 słoiki 0,5 l: 2 kg papierówek (waga bez gniazd nasiennych(...)usunąć gniazda nasienne. Przygotowane owoce przełożyć do wysokiego garnka. Do jabłek wsypać cukier, wlać sok z cytryny i wodę. Całość delikatnie przemieszać. Gotować pod przykryciem, na średnim ogniu. Masę należy co jakiś czas przemieszać, aby nic nie przywarło do dna garnka. Gdy papierówki wyraźnie się rozpadną to całą masę zmiksować za pomocą blendera (musi powstać gładki mus). Przygotowany mus przełożyć
UgotowaćDodatkowo, jak zwykle, do przepisu dołączam filmik dostępny na końcu posta. Serdecznie zapraszam i ciasto polecam :-) * * * Mój przepis bierze udział w konkursie kulinarnym "Palma - zróbmy coś dobrego": Składniki na ciasto (proporcje na blachę o wymiarach 21cm x 26cm): 250 g margaryny Palma firmy Bielmar (1 kostka) 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 5 jajek (żółtka i białka osobno) pół szklanki(...)sposób dosypujemy do miksującej masy. 5. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. 6. Pianę dodajemy do czekoladowej masy i delikatnie wszystko mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. 7. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut z grzaniem góra-dół, na najniższym pięterku piekarnika. Następnie
Kawa z mlekiemzdecydowanie zmniejszyło się grono domowych łasuchów. Na szczęście został Dario, który nadal lubi ciasta, więc od czasu do czasu mam dla kogo piec. Dla męża zrobiłam ostatnio maślane ciasto z owocami. Udało się znakomicie. No to częstujcie się, proszę. Składniki: • 300 g masła • 250 g drobnego cukru • 300 g mąki pszennej • 6 jajek • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 opakowanie(...)rondelku. Przestudzić. Masło może być lekko ciepłe, ale nie gorące. 3. Do masła dodać cukier i żółtka. Utrzeć na jednolitą masę. 4. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Utrzeć. 5. Do gotowego ciasta dodać ubitą wcześniej pianę z białek. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Przygotowanie ciasta w Thermomixie: 1. Przygotować pianę: Założyć motylek. Do naczynia wlać
W mojej kuchniWykonanie placków: Do misy miksera wbiłam jajko i żółtko, dodałam margarynę i cukier. Dokładnie utarłam mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania wsypywałam partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kefir i śmietanę. Wymieszałam. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Ciasto dokładnie wyrobiłam, podsypałam mąką i wyłożyłam na deskę i ukształtowałam kulę. Podzieliłam na 8 równych części. Każdy kawałek ciasta(...)ucierania dodawałam zimny budyń. Na koniec dodałam ekstrakt cytrynowy i stopniowo wlewałam sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Masę włożyłam na godzinę do lodówki, żeby lekko stężała. Pierwszy wystudzony krążek ułożyłam na paterze. Posmarowałam go kremem. Położyłam drugi krążek i lekko docisnęłam. Ciasto popękało, bo jest bardzo kruche i twarde. Delikatnie rozmieściłam kawałki ciasta na swoim miejscu i rozsmarowałam kolejną
Kuchnia u Krysiciastko o tak światowej nazwie. Dlaczego to jest placek amerykański? Nie mam pojęcia. Może mało istotna jest tu nazwa a istotny jest smak. Proste i banalne w wykonaniu ciasto a jedyna trudność a nawet nie trudność a czynność wymagająca większego skupienia to obranie dwóch jabłek i utłuczenie kilku orzechów. Składniki: * 4 jajka * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki(...)porcjami cukier. Kolejno dodawałam żółtka, przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia o raz cynamon. Wlałam olej i wymieszałam do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodałam pokrojone w kostkę jabłka oraz posiekane orzechy. Wylałam ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypałam cukrem pudrem. Notatki: * jeśli
Pieprzyć z Fantazjąkogoś kto lubi marcepan! Z powodzeniem można wykorzystać resztki marcepanu, które się trochę zeschły. Jest to proste ciasto udekorowane leśnymi owocami, bitą śmietaną i obficie oprószone cukrem pudrem. Ciasto z marcepanem Składniki: na formę o średnicy 24 cm 225 g cukru 3 jajka 130 g masła, rozpuszczonego 1 łyżka soku z limonki otarta skórka z 1 limonki 1 łyżka kardamonu(...)rozpuszczone masło, sok i otartą skórkę z limonki. Zmiksuj. Utrzyj marcepan na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z mąką i kardamonem. Dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Wysmaruj formę tłuszczem i posyp mąką. Napełnij ciastem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 20-25 minut. Ciasto powinno być na środku jakby lekko niedopieczone. Wyjmij z piekarnika i ostudź
codojedzeniapyszne i delikatne. Jogurtowe ciasto z rabarbarem i otrębową kruszonką przemyca w swoim składzie trochę zdrowia. Rabarbar jest zdrowy, jogurt naturalny i dorzuciłam do ciasta otręby, które są w cieście oraz w kruszonce. Polecam Składniki: – 2 szklanki mąki pszennej tortowej; – 0,5 szklanki zmielonych na mąkę otrębów owsianych; – 3/4 szklanki cukru; – 16 g cukru wanilinowego(...)cukru i cukrem wanilinowym. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dalej miksując wlać olej i jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem, wsypywać do masy jajecznej porcjami, cały czas miksując. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, na wierzchu ułożyć rabarbar. Składniki kruszonki połączyć tworząc grudki, posypać ciasto. Włożyć ciasto do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika piec 45-50 minut
dom-agi.pl