ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1268/3191)

Szarlotka królewska 150

mleczno-maślany i polewa czekoladowa. Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od bardzo dawna. Ta szarlotka najczęściej króluje na zimowym, świątecznym lub karnawałowym stole. Składniki: Biszkopt • 4 jajka • 3/4 szklanki mąki • 3/4 szklanki cukru • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa mleczno-maślana • 200 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 5 łyżek(...)poddusić. Polewa czekoladowa • Zagotować śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę i masło. Mieszać, aż się rozpuści. Składanie ciasta • Biszkopt położyć na tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. • Na biszkopt wylać gorące jabłka i poczekać, aż wystygną. • Na jabłka wyłożyć równomiernie masę i polać ozdobnie polewą

To co kocham
Ciasto serowe Japońska wiśnia 617

japońsku? Bo Japonia to kraj kwitnącej wiśni i chociaż nie użyłam kwiatów, to godnie zastąpiły je owoce. A dodatkowo biszkopt w tym cieście zawiera japońską zieloną herbatę Matcha. Pieczone połowicznie, bo tylko biszkopt, reszta bez pieczenia, na zimno. Serniczek jest wyjątkowo puszysty i rozpływa się w ustach, a najlepsza jest(...)wysokości i dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Wystudzić. • Do masy serowej wlać żelatynę, wymieszać szybko i dokładnie. • Masę wylać na przygotowany biszkopt i wyrównać wierzch. • Frużelinę wyłożyć łyżeczką na wierzch ciasta, po czym delikatnie przemieszać wiśnie z serem. • Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej

To co kocham
Naleśniki czekoladowo- miętowe z serem 179

syropu trzcinowego Dodatkowo: 1/2 szklanki do smażenia gotowych naleśników cukier puder do posypania po wierzchu bądź kilka kostek startej czekolady Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 20ml mleka. Studzimy tak, by masa czekoladowa była nadal płynna. Resztę mleka wraz z jajkiem i białkiem ubijamy na puch. Dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, olej oraz szczyptę soli

Kuchnia w czekoladzie
Tort truskawkowy 157

dekoracji), 1 tabliczka białej czekolady (100 g) Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, około 45 minut(...)temperaturze 175°C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze wilgotne w środku. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru i Śmietan-fixem. Truskawki zmiksować w malakserze z pozostałym cukrem pudrem. Jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić. Dodać

Bullio
Tort truskawkowy 420

dekoracji), 1 tabliczka białej czekolady (100 g) Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną masę. Na koniec miksowania dodać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników (ciasto będzie dość gęste). Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, około 45 minut(...)temperaturze 175°C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest jeszcze wilgotne w środku. W razie potrzeby wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru pudru i Śmietan-fixem. Truskawki zmiksować w malakserze z pozostałym cukrem pudrem. Jeśli są zbyt kwaśne dodać więcej cukru. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić. Dodać

Bullio
Gumisiowy jabłecznik z żelkami! 394

czasie przygotowujemy budynie. Budynie rozrabiamy w szklance wody i gdy jabłka będą już miękkie wlewamy do nich budyń. Wszystko cały czas mieszamy aż zgęstnieje. Masę jabłkową wystudzamy. Następnie jeszcze trochę ciepłą wylewamy na wystudzony biszkopt. Ciasto chowamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie ubijamy śmietanę na bitą śmietanę. Gotową śmietankę rozsmarujemy na cieście, a na wierzch układamy żelki

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto jogurtowe z papierówkami 329

jogurty naturalne (360 g) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 8 papierówek cukier puder do dekoracji ewentualnie cynamon Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie do ubitych jajek dodać (stopniowo!) olej i jogurt naturalny. Za pomocą miksera składniki połączyć ze sobą. Na sam koniec dodać przesianą mąkę

Ugotować
Mięsno-warzywne kulki w cieście 205

Papryki i cebulę kroimy w małą kosteczkę. Pora i szczypiorek siekamy, a kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Warzywa dokładnie mieszamy z mięsem *** *** Z masy mięsnej formujemy kuleczki. Najlepiej ręce posmarować olejem, wówczas łatwiej jest uformować mięso *** *** Z ciasta francuskiego wycinamy około pół centymetrowe paseczki *** *** Paseczkami z ciasta obtaczamy kuleczki mięsne naokoło *** *** Gotowe kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Przed

Blog z Apetytem
Mazurek pomarańczowy. 187

smażymy na średnik ogniu, aż sok z pomarańczy odparuje. Powstałą masę blendujemy i jeszcze chwilę smażymy, aż otrzymamy konsystencję marmolady (jeśli masa nie jest wystarczająco słodka można dosłodzić cukrem).      Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, odcinamy 1/4 ciasta (z niego należy przygotować wałeczek, stanowiący brzeg mazurka), a 3/4 ciasta wałkujemy i formujemy spód

Rozpustne gotowanie
Pikantne placki ziemniaczane z sardynką w oleju 149

sardynką w oleju  Składniki ciasto ziemniaczane ziemniaki - 4 duże szt sardynka w oleju z papryczką chilli - 1 puszka ( 110 g )  jajko - 1 szt cebula mała - 1 szt szczypiorek mąka - 1,5  łyżki tłuszcz do smażenia  sól Przygotowanie : Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Następnie wylać masę na sito, odstawić Cebulę obrać, zetrzeć(...)tarce. Ostrożnie zlać sok z ziemniaków, a pozostałą na dnie skrobię ziemniaczaną, dodać do masy.  Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Jeśli masa ziemniaczana byłaby za rzadka, dodać jeszcze mąki. Rozgrzać tłuszcz na patelni,  nakładać łyżką ciasto, smażyć na złoty kolor z obu stron. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Tort orzechowy z kremem na bazie mascarpone i chałwy 249

mnie wystąpiła tylko z tego względu, że mąż ma właśnie fazę na chałwę;) Tort nie jest słodki, jeśli więc lubicie naprawdę słodkie ciasta, dodajcie trochę więcej cukru. Ozdobić tort możecie również dowolnie. U mnie wierzch to masa kajmakowa, boki krem z mascarpone plus na wierzchu orzechy i podprażone płatki migdałów. Równie dobrze możecie tort polać polewą czekoladową. Co prawda tort

Mieszam w Garnku
Plasterki w cieście naleśnikowym 164

kryształu - 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy i mieszamy z mlekiem oraz śmietaną. Mąkę mieszamy z cukrami i łączymy z płynną masą. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Plastry jabłek maczamy w cieście, smażymy na oleju a następnie odsączamy na ręczniku papierowym

Zainspirowana w kuchni
Placuszki z mąki owsianej z jagodami 148

mieszamy suche składniki ciasta. Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy pozostałe składniki i   mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i owoce. Delikatnie łączymy je z masą. Nakładamy na patelnię po jednej łyżce ciasta na każdy placuszek. Smażymy, aż obie strony się zarumienią

Mania Gotowania
Tort minecraft - wyzwanie 348

powstał tort na 8 urodziny.  Z masy cukrowej zrobione są tylko ozdoby.  Pokryty z wierzchu jest czekoladowym ganache.  W środku jest frużelina truskawkowa, krem z białej czekolady i pianka truskawkowa z borówkami.  Aby tort był stabilny i udźwignął dekoracje zrobiony jest z ciasta czekoladowego. Polecam Wam do wypróbowania. Na tort o średnicy 20 cm będziecie potrzebowali(...)minut, następnie wymieszać dokładnie. Przestudzić, ale uważać aby masa nie zgęstniała. Przestudzoną masę włożyć do misy miksera i miksując, dodawać masło. Krem powinien być gęsty ale konsystencją przypominać nutelle.  Nie wkładamy do lodówki, chyba że krem jest bardzo rzadki. Wykonanie Na grubej podkładce połóżcie pierwszy kawałek ciasta czekoladowego. Posmarujcie frużeliną truskawkową i na wierzchu kremem z białej czekolady. Przykryjcie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sernik jagodowy 163

Sernik jagodowy Składniki: Masa sernikowa sernik na zimno w proszku - 1 opak mleko - 0,5 l jagody - 1 szkl Masa z serkiem mascarpone śmietana 36 % - 1 szkl serek mascarpone - 250 g cukier puder - 3 łyżki śmietan - fix - 1 opak Wierzch ciasta galaretki truskawkowe - 2 opak woda gotowana - 800 ml jagody - 0,5 szkl Dodatkowo biszkopty okrągłe - 150 g Sposób przygotowania

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania