ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1261/3191)

Rolada kakaowa na szybkiego 238

puder. Cały czas miksując dodaj po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Dodaj wanilię, a na koniec przesianą mąkę z kakao, delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadzić cienko ciasto po całej blaszce. Piec przez 10 minut. Wyjmij biszkopt z piekarnika, odwróć na ściereczkę i oderwij papier. Zwiń jeszcze ciepły biszkopt w rulon wzdłuż

codojedzenia
Tartaletki kokosowo-orzechowe z kremem cytrynowym 323

malakser na pewno by im nie podołał. Gdy masa jest już gładka można ją zagnieść w kulkę – i będzie się trzymać😉 Taką masą możemy wykładać foremki do muffinek (takie metalowe) – po prostu wylepiamy ciastem foremki od środka tak, żeby wyszły tartaletki (czyli zostawiamy wgłębienie). Foremek nie trzeba nawet smarować tłuszczem, bo tartaletki bardzo ładnie wychodzą z foremek😉 Tartaletki

Jak gotować i nie zwariować
Trufle czekoladowe 237

najpierw mleko w proszku, a następnie zmielone na proszek herbatniki. Na końcu wsypuję posiekane bakalie i wszystko dokładnie mieszam a właściwie zagniatam jak ciasto na pierogi :D   Dłonie lekko natłuszczam, nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję kulki, które układa na papierze do pieczenia. Schładzam w lodówce, a następnie przekładam na talerz lub paterę.  U mnie część

Ciasteczkowy Potwór
Placki ziemniaczane z sosem ogókowo - ziołowym 212

sól. Zebrany w osobnym naczyniu płyn po odsączaniu ziemniaków delikatnie zlewamy, a skrobię, która zebrała się na dnie dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy jednolite ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką niewielkie porcje ziemniaczanej masy. smażymy po obu stronach na złoty kolor.  Ogórki obieramy i ścieramy na drobnej tarce, posypujemy solą i odstawiamy na chwilę, a następnie odcedzamy

Czary - gary w kuchni
Omlet biszkoptowy na słono 173

żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z solą i jeszcze raz delikatnie mieszamy, by ciasto nie opadło. Masło rozgrzewamy na patelni i przekładamy na nie masę. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dodatkami dobranymi według uznania

Czary - gary w kuchni
CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Z ZIARNAMI, RAZOWY NA ZAKWASIE 254

świeżym, dopiero zlanym zakwasie, chleby wyrastają błyskawicznie, u mnie ok.2,5h. Chleby na samym zakwasie żytnim  również wyrastają szybciej niż na orkiszowym. Gdy masa wypełni formy (wcześniej usuwamy papier, by się nie przykleił do ciasta), wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200*C. Pieczemy na termoobiegu ok.60 minut. Po upieczeniu od razu wyjmujemy chleby z form i wykładamy

Smaczne Zdrowe
Quiche z brokułami i szynką (Quiche con broccoli e prosciutto) 174

lodówki i wałkujemy na grubość 3 mm. Wykładamy nim form ę, po czym nakłuwamy widelcem. Na cieście układamy kawałki szynki, brokuły, na nowo kawałki szynki. Całość zalewamy masą z ricotty.  Pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

La grande e la piccola cuoca
PIJANY CHAŁWOWIEC 203

wódką rozcieńczoną syropem wiśniowym. Ciasto smarujemy kremem (zostawiamy 1/3 kremu na wierzch), układamy wiśnie, przykrywamy 2 ciastem, smarujemy resztą kremu i polewamy polewą. UWAGA: ciasto przed spożyciem powinno chłodzić się całą noc w lodówce, aby masa dobrze stężała, ja pokroiłam od razu, więc na zdjęciach krem nie jest całkiem zastygnięty

słodki bratek
Babka sernikowa 192

ciacho powstał zupełnie przypadkiem, ale nie od dziś wiadomo, że to najlepszy sposób do stworzenia czegoś boskiego. Piekłam sernik wyszło jakoś dużo masy serowej i postanowiłam wykorzystać ją w inny sposób. Dorobiłam czekoladowe ciasto i teraz mogę cieszyć się boskim ciachem. Spróbuj a nie pożałujesz. Ciasto jest aromatyczne o dwóch strukturach i niezwykle wilgotne. Świetna alternatywa dla suchych babek. Babka

Wielki apetyt
Likier pomarańczowy 154

mleka skondensowanego słodzonego 400 ml skórki pomarańczowej w syropie (do ciast) 750 ml wódki Mleko zmiksować ze skórką pomarańczową na jednolitą masę, stopniowo do blendera wlać wódkę.. Rozlać do butelek

Gotowanie jest łatwe
Trufle z masy kajmakowej i herbatników 196

proszek. (użyłam blendera). Następnie do naszego herbatnikowego proszku dodajemy kajmak. Powinna nam powstać w miarę jednolita masa , z której będziemy formować kulki. Gdyby masa była zbyt kleista , można do kruszyć w blenderze 2- 3 ciasta, albo dodać 2 łyżki mleka w proszku. Wszystko zależy od tego jaki kajmak kupimy. Uformowane małe kulki obtaczamy kawałkach orzecha włoskiego, którego wcześniej również zmiksowałam

W Moim Magicznym Domu
Pyszne ciasteczka fistaszkowo-owsiane 184

cukrem. Nie przerywając dodajemy jajko, masło orzechowe i wanilię. Następnie mąkę z proszkiem i sodą, sól, płatki owsiane. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypujemy lekko posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.  Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w dość sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie rozpłaszczamy je. Pieczemy w temp

Malinowe Pocałunki
Muffinki z jabłkami i kruszonką 196

skórkę z cytryny oraz wbić jajka. Za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. W międzyczasie jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do ciasta dodać jabłka i cynamon. Całość delikatnie ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę przelać do papilotek. Za pomocą dłoni wyrobić kruszonkę (składniki wsypać do miski i połączyć ze sobą). Wierzch muffinek posypać kruszonką. Piec około 25 minut

Ugotować
Paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną 175

kaszą wrzucamy także groszek, przyprawy i ajvar. Wszystko dokładnie mieszamy. Możemy także dodać swoje ulubione przyprawy, ale sól i pieprz również wystarczą. 4. Ciasto kroimy na prostokąty - każdy prostokąt delikatnie rozciągamy i nakładamy naszą masę. Brzegi dokładnie zlepiamy palcami oraz przygniatamy widelcem, żeby nie otworzyły się w czasie pieczenia.  5. Gotowe paszteciki kładziemy na blasze z odrobiną oleju

Bananowe Pole
ciasteczka z płatkami kukurydzianymi i rodzynkami 213

wyczuwalna. Przygotowanie: Ucieramy mikserem masło, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy jajka i znowu miksujemy Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy jednolitą masę. Dodajemy płatki kukurydziane i rodzynki, oraz całość dokładnie mieszamy. Z ciasta robimy kulki wielkości orzechów i rozkładamy w papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180’C (termoobieg 160’C) przez 15-20 minut

KasiaiKrzysiu.pl

Proponowane wyszukiwania