już wiecie uwielbiam cukinię, w każdej postaci i będę to zawsze powtarzała. Dziś jemy wczesną wersję, a mianowicie kwiaty. Pewnie już próbowaliście je jeść w cieście naleśnikowym, w jajku, czy w tempurze. Dzisiaj trochę wzmocnimy tą przekąskę, dzięki czemu świetnie sprawdzi się na imprezie. porcja 8-10 kwiatów Składniki: 0,5 szklanki mąki 60 ml wody(...)nich pręciki i osuszyć papierowym ręcznikiem. W misce łączymy mąkę, wodę, piwo, jajko i sól, wszystko mieszamy na gładką masę, o konsystencji masy naleśnikowej. W garnku lub głębszej patelni rozgrzewamy olej. Kwiaty zanurzamy w cieście, następnie smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik. Wcinamy od razu :) Smacznego
Niezły MłynekOleofarm 2 łyżeczki kakao FRESANO Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki (daktyle i orzechy kroimy) mleko podgrzewamy i zalewamy nim suchą masę, mieszamy odstawiamy na około 5 minut, aby musli napęczniało rozsmarowujemy ciasto równomiernie, mocno dociskając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-30 minut po ostudzeniu kroimy w kostkę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy(...)jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 16 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy
Wędrówki po kuchniporami i pieczarkami. Poza tym dla urozmaicenia koloru dodałam niewielką ilość kukurydzy oraz pomidorki koktajlowe. Całość zalana masą jajeczną i obowiązkowo obsypana obficie serem żółtym! Polecam serdecznie wszystkim którzy nie lubią nudy w kuchni 😗 Składniki (forma o średnicy 26 cm) : Ciasto: masło 100 g, mąka 1,5 szklanki + mąka do podsypywania, sól pół łyżeczki, jajko 1 szt, nadzienie(...)majeranek pół łyżeczki, sól i pieprz, masa jajeczna: jajka 2 szt, śmietana 200 ml, gałka muszkatołowa do smaku, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: ser żółty 200 g, olej do wysmarowania blaszki, bułka tarta do obsypania blaszki, Sposób przygotowania: Masło siekamy nożem z mąką, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy bardzo szybko ciasto. Blaszkę smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą
kulinarne odsłony patiUformować kajzerki wiążąc na wałku supeł i zakładając końce do wewnątrz, jeden na górę, drugi pod spód. Na You Tube jest masa filmików wyjaśniających jak to zrobić np. tutaj . Można też oczywiście zamiast zaplatania kajzerek ukulać z ciasta okrągłe bułeczki i naciąć specjalną foremką lub ostrym nożem lub żyletką. Zostawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Przepisy na domowy ser i chlebcukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 gram masła 3 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło utrzeć mikserem na gładką masę, dodać cukier, cukier waniliowy i jajka. Na koniec dodać po trochu mąkę z proszkiem. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki. Nadzienie: 1 kg jabłek cukier waniliowy 3 łyżeczki cynamonu trochę bułki
Kuchnia smaków400g margaryny lub masła 6 jajek ulubiona konfitura lub marmolada różana Sposób wykonania: Margarynę ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy kolejno jajka a na końcu mąkę, sól oraz zaczyn. Energicznie mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Dowolną formę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy okrągłe placuszki, na każdy nakładamy odrobinkę konfitury, formujemy okrągłe bułeczki i układamy
Prosto i Smacznie z Anetąefektowne i smaczne! Zapraszam 😊 Składniki (blaszka o wymiarach 23/33 cm): ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, cukier puder 2/3 szklanki, jajko 1 szt, żółtka 2 szt, margaryna 250 g, śmietana 0.5 szklanki 18%, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, orzechy włoskie posiekane 0,5 szklanki, marmolada wieloowocowa 1 mały słoik, masa: mleko 1 l, budyń śmietankowy 2 szt, mąka pszenna 3 łyżki(...)szklankach wody, gdy zaczną tężeć to wlewamy je między rolady. Gdy galaretki zastygną to nakładamy pozostałą masę. Następnie układamy okrągłe biszkopty. Do rondelka wkładamy połamaną czekoladę i wlewamy śmietankę. Rondel ustawiamy na małej mocy palnika i rozpuszczamy czekoladę, przez cały czas mieszając. Wierzch ciasta polewamy gotową polewą. Ciasto przechowujemy w lodówce. Przepis zaczerpnięty ze strony: przepisyjoli
kulinarne odsłony patiPrzekładamy masę do pudełka plastikowego i wkładamy do zamrażalnika. Co jakiś czas mieszamy aby pozbyć się kryształków. Zamrożone lody miksujemy na gładką masę i mrozimy. Na wierzch posypujemy pokruszone płatki śniadaniowe i cynamon i mieszamy. Zamrażamy Z ciasta francuskiego wycinamy grubsze paski i nakłuwam widelcem. Owijam paski foremki do zapiekania i smaruję białkiem Pieczemy ok 20 minut do zarumienienia się
Kuchnia w oparachDzisiejszym przepisem otwieram tegoroczny sezon na jagody (borówkę czernicę). Pomysł na to ciasto zrodził się w mojej głowie wczoraj po zbiorze jagód. Poza tym wczorajszy jagielnik z truskawkami (przepis wkrótce) zniknął w mgnieniu oka i zostałam poproszona o kolejny. Po zmiksowaniu kaszy jaglanej z jagodami masa przybrała lawendowy kolor, więc pod wpływem impulsu dodałam kwiaty lawendy. I to był strzał(...)masę z kwiatami z dwóch kłosów lawendy, dwiema łyżkami jagód, śmietaną, żelatyną i cukrem. Masę jaglaną wyłożyć do tortownicy. Wyrównać powierzchnię. Na masę jaglaną wysypać resztę jagód. Rozłożyć je równomiernie. Lekko ściętą galaretkę wyłożyć na jagody. Wierzch ciasta udekorować pojedynczymi kwiatkami lawendy. Jagielnik odstawić do lodówki na przynajmniej dwie godziny. Ważna uwagi: jagielnik wyjąć z lodówki na przynajmniej kwadrans przed
Weekendy w domu i ogrodzienastępnie ostudzić. Do zimnej masy dodać jajko i wymieszać. Do miski wsypać mąkę, sodę, przyprawę piernikową i wymieszać. Następnie wlać w to przygotowaną masę i wymieszać łyżką. Wyjąć na stolnicę podsypaną mąką, zagnieść delikatnie ciasto, rozwałkować i wykraiwać pierniczki. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia w 180 stopniach przez 8 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę
Państwo Wojtczuk gotujączereśnie 60 dag, cukier puder - ile potrzeba jajka, cukier, miękką palmę utrzeć mikserem z 3-4 minuty, masa będzie o zważonej konsystencji do masy wsypać wiórki kokosowe i mikserem utrzeć na gęste i jednocześnie lekkie ciasto wsypać mąkę z proszkiem i mikserem krótko wymieszać, blacha 24x29 wysmarowana palmą i posypana tartą bułką, w blaszce rozsmarować ciasto, wygładzić wierzch umyte czereśnie
W Mojej Kuchni Lubięwiększej miski wlej jogurt sojowy, wsyp cukier oraz skrobię, dodaj też otartą cytrynową skórkę, Całość dokładnie zamieszaj, aby skrobia połączyła się z jogurtem. Masę wylej na podpieczony spód, a na wierzchu równomiernie porozkładaj odsączone mandarynkowe filety. Ciasto ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 45 minut. Kiedy będzie gotowe, nie wyjmuj go od razu z piekarnika, uchyl go i pozostaw
Roślinna - blog wegańskisztywno. Możemy też w zastępstwie ubić 400 ml śmietany kremówki. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder oraz ser. Następnie po trochu dodajemy wystudzoną galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na górę ciasta wykładamy połówki truskawek. Pozostałe 2 galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy, zalewamy truskawki
Z Majeczką w kuchni