ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1249/3191)

Ciastka z czekoladą i migdałami 221

żółtka 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej ucierając dodajemy śmietanę i żółtka. Następnie dodajemy przesianą i zagniatamy na gładkie ciasto. Odkładamy je na 40 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 3mm i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy do zrumienienia (ok.15 minut) w 180 stopniach

Mienta blog
Ciasto z kaszy jaglanej z owocami 220

pewna że każdy sobie z nim poradzi. Smak waniliowej kaszy jaglanej genialnie się komponuje z truskawkami i jagodami. Polecam jako zdrowy deser, po którym nie dopadną Was wyrzuty sumienia Ciasto z kaszy jaglanej z owocami 2017-03-17 13:42:25 Porcje 6 Oceń Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr Łączny czas(...)jagody, borówki, maliny) 2 łyżki zmielonego na puder ksylitolu Przygotowanie Wszystkie składniki oprócz owoców i pudru z ksylitolu zmiksuj w blenderze na gładką masę. Przelej do okrągłej foremki o średnicy 20 cm (lub mniejszej, wtedy ciasto będzie wyższe) Na ciasto wyłóż owoce (ja użyłam mrożonych) Piecz około 45-60 minut w 180 stopniach na środkowej półce, aż wierzch ciasta zesztywnieje

Powiedz dietom nie
piernikowy placek z cukinią i bakaliami 195

piernikowego ciasta  sprawił, że było ono o wiele delikatniejsze i bardziej wilgotne. Takie ciasto o wiele dłużej zachowuje swoją świeżość ( co prawda ciężko jest dokładnie stwierdzić, jak długo ciasto pozostaje świeże, ponieważ znika prawie natychmiast), jest więc idealne, aby zabrać je na jesienna weekendową wyprawę, w roli słodkiego prowiantu. składniki 1  cukinia ( około 350 g)  3 jajka(...)łyżką. Następnie do suchej masy dodajemy olej, bakalie, mocno odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i wbijamy jajka, całość mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy. Podłużną formę wykładamy pergaminem lub smarujemy olejem i przekładamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy w nim ciasto przez 50 minut, sprawdzając na koniec patyczkiem stopień wypieczenia środka ciasta ( patyczek nie może

Miód i pieprz
Trochę zdrowsze brownie 220

Eksperymentując z lekko zdrowszymi zamiennikami tradycyjnych ciast i ciasteczek dochodzę do wniosku, że mąka wcale nie musi znajdować się na liście składników. Z powodzeniem można zastąpić ją zmielonymi orzechami, które mimo że są dosyć kaloryczne to zawierają wartościowe tłuszcze i witaminy. Deser bez wyrzutów sumienia? Tak! Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła pół szklanki cukru pudru(...)czekoladowej masy. Dorzucamy jaja, cukier oraz wanilię, całość dokładnie mieszamy ze sobą, resztkami sił powstrzymując się, żeby nie wyjeść wszystkiego z miski - ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika pachnie obezwładniająco :)      Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Wcinamy jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Koniecznie

sama złodycz
Mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą 191

zmniejszyć nieco temperaturę pieczenia. Z pozostałego ciasta przygotować ozdoby do mazurka. Ciasto rozwałkować i stworzyć z niego dowolny wzór za pomocą foremek do ciasteczek. Ja użyłam foremki w kształcie motylków. Ciasteczka piec przez 10 minut w 180 stopniach. Następnie ozdobić je lukrem lub czekoladą. Można użyć kolorowych posypek. Masę(...)kajmakową przełożyć do rondelka, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu aby się rozpuściła. Kiedy będzie płynna odstawiamy ją na bok. Kruche ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi. Posypujemy śliwkami. Następnie przykrywamy bezą. Na bezę wylewamy jeszcze ciepłą masę kajmakową. Udakorować ozdobionymi motylkami i posypać płatkami migdałowymi

Mania Gotowania
Zielono po raz kolejny... I ciasto marmurkowe: biała czekolada-matcha. 133

pieczenia i dodawaj stopniowo do jajek - cały czas miksujac na najmniejszych obrotach. Wlej masło i zmiksuj całość. Ciasto rozdziel w proporcji 2/3 i 1/3. Do większej części dodaj czekoladę i delikatnie wymieszaj, do reszty wmieszaj herbatę.  Wlej połowę białej masy do foremki, na to wyłóż masę zielona, a następnie resztę białej. Ewentualnie przeciagnij kilka razy patyczek/wykałaczkę przez wszystkie

Lejdi of the house
Vol-au-vent ze szparagami 187

białe szparagi, 100g podgrzybków (lub inne grzyby) - ja miałam mrożone, 50g koziego sera twarogowego, 2 szalotki, sól, pieprz, olej rzepakowy, 2 łyżki masła, zioła do dekoracji. Przygotowanie Z ciasta francuskiego szklanką o ostrych brzegach wyciąć kółka. W połowie krążków, kieliszkiem wyciąć kółka. Całe krążki posmarować rozkłóconym jajkiem, następnie połączyć je w pary, nakładając na nie krążki z otworkami. Całość posmarować(...)małym ogniu. Dodać grzyby, dusić jeszcze 5min. Gotową masę przełożyć do miseczki. Jajka rozkłócić, połączyć z jajkiem, które nam zostało od smarowania ciasta. Masło stopić, wlać jajka i usmażyć jajecznicę. Dodać do masy grzybowej, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać do ostudzonych krążków, posypać pokruszonym kozim serem i udekorować ziołami

Z miłości do słodkości
Pełnoziarniste ciasto piernikowe z bakaliami 163

Niebo, poezja, raj na ziemi.. Sama nie wiem jak opisać to ciasto. Jest po prostu PYSZNE! Idealne na grudniowe dni. Mocno piernikowe, z bakaliami i powidłami śliwkowymi. Dodatkowo jest bardzo zdrowe!  Czego chcieć więcej?   Dodatkowo jeżeli nie wiesz jak dobrze i sprawnie pokroić podsyłam Ci jedną świetną radę!  (link) Składniki:  1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej(...)proszek, żurawinę, przyprawę do piernika, pokruszone orzechy i wlewamy mleko. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąka przekładamy masę. Pieczemy ok. 1h w 180 stopniach lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto smarujemy lub przekładamy powidłami śliwkowymi

Czarnawisienka
Kruche ciasto w słonej odsłonie - na tarty wytrawne 262

czyli 2 części wagowe mąki : 1 część wagowa masła . Oprócz powyższych w skład kruchego ciasta na słono wchodzą żółtka jaj, sól oraz odrobina wody. Jeśli przygotowujecie kruche ciasto na foremkę o średnicy 25 - 28 cm to wystarczy Wam: 200 g mąki 100 g masła 2 żółtka (z jajek o rozmiarze L) 1 płaska łyżeczka soli 1 - 2 łyżki zimnej wody(...)trawce i żre co popadnie ;) Woda zimna , najlepiej lodowata, taka, że jak zanurzycie w niej palec to poczujecie igiełki bólu. Takie cukiernicze sado-maso ;) Step 2. Dlaczego zimno jest takie ważne? Generalnie w każdym kruchym cieście chodzi o to, aby z mąki uwolnić jak najmniej glutenu - mieszaniny białek, które pośrednio odpowiadają za wyrastanie ciasta. Podczas wyrabiania każdego ciasta

W kuchni Katie
Zdrowe strips’y jak z KFC – kurczaki w panierce FIT 669

Mięso kroimy w kawałki 3-4cm (najlepiej delikatnie roztłuc je tłuczkiem). W sporej misce, składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy (jogurt, mąkę, jajko, olej i przyprawy). Umieszczamy w niej kawałki mięsa i dokładnie obtaczamy. Jeżeli masa jest zbyt sucha – dodajemy trochę mleka. W miseczce obok umieszczamy płatki kukurydziane i rozgniatamy je na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa

Be Fit Be Strong
Jogurtowa babka budyniowa 186

waniliowy, posiekane migdały. Całość dokładnie mieszamy. Odmierzamy cukier. W niedużej misce łączymy jogurt, olej, olejek zapachowy. Nie trzeba ich mieszać. Wykonanie ciasta: Białka ubijamy mikserem na sztywno. Do ubitych białek, cały czas miksując, dodajemy stopniowo cukier. Masa stanie się gładka i błyszcząca. Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze około 3 minuty. Zmniejszamy obroty miksera na minimalne i dodajemy jogurt

Smak mojego domu
Oszukany sernik z jogurtów greckich 290

Jeśli brak Wam pomysłu na weekendowe ciasto to polecam oszukany sernik. Dlaczego oszukany? Bo nie ma w nim ani grama sera, a smakuje zupełnie jakby był :) Masa zrobiona jest z jogurtów greckich wymieszanych z proszkiem budyniowym i jajkami, robi się go raz dwa, a smakuje świetnie. Mi i mojej rodzince bardzo podpasował taki nietradycyjny sernik :) Składniki na tortownicę(...)blachę natłuścić, na dnie poukładać jak najszczelniej biszkopty (nie trzeba ich niczym nasączać) i na wierzch wyłożyć masę jogurtową. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni C. Gdyby wierzch w trakcie pieczenia za bardzo się przyrumienił, przykryć go folią aluminiową (moje ciasto niestety opadło na środku, podejrzewam, że zbyt często otwierałam piekarnik, więc uprzedzam żeby bez wyraźnej potrzeby tego

Simply Food
CIASTECZKA MAŚLANE 143

Składniki: 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 150 g mąki pszennej kilka kropli aromatu  do ciast np waniliowego ( to nie jest konieczne) Przygotowanie: Miękkie masło przełóż do miski, dodaj cukier puder i ucieraj na gładką masę. Następnie dodaj aromat oraz mąkę.  Całość dokładnie wymieszaj.  Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki

Kukuleczki
PĄCZKI Z KONFITURA WIŚNIOWĄ 189

dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w cieple miejsce do wyrośnięcia.   9. W międzyczasie, gdy rośnie nasze drożdżowe ciasto na paczki, możemy przygotować konfiturę. W miseczce mieszamy nasza konfiturę wiśniową z kilkoma kroplami zapachu rumowego. 9. Gdy nasza masa wyrośnie, bierzemy kawałek i rozwałkowujemy na stolnicy posypanej maka, na grubość ok 1,5 cm 10. Za pomocą kubka

Kulinarnie z Polką na Kresach
Red velvet w wydaniu walentynkowym 244

kremówki 3 łyżki cukru Przygotowanie Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Do jednej miski wsypuję przesianą mąkę, cukier, sól i kakao i mieszam. Do drugiej misi wbijam całe jajka i roztrzepuję rózgą. Następnie dolewam cały olej i sok z buraków, ponownie mieszam rózgą aż powstanie jednolita masa. Do powstałej masy dodaję 1/3 sypkich składników i mieszam rózgą(...)połowę maślanki i znów miesza. Następnie 1/3 sypkich składników i znowu maślankę i na koniec resztę sypkich składników. Wszystko dokładnie mieszam aby masa była gładka. Do miseczki sypię sodę i zalewam łyżeczką octu, powstałą pianę dodaję do ciasta i mieszam po raz ostatni. Gotowe ciasto wylewam do tortownicy i wkładam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piekę około 35 minut

Magiczna kuchnia Darii

Proponowane wyszukiwania