posypania Przesiewamy mąki i sól, dodajemy pokrojone w kostkę masło i cukier. Siekamy nożem do otrzymania grubej kruszonki. Dodajemy kilka łyżek lodowatej wody i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta. Chłodzimy 30 minut w lodówce, wyjmujemy i rozwałkowujemy na dwa cienkie placki wielkości formy do pieczenia. Jeden umieszczamy w formie, drugi rozkładamy na papierze. Znów chowamy do lodówki-na co najmniej(...)gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Podgrzewamy na małym ogniu aż jabłka się rozpadną a masa będzie dość gęsta. Zostawiamy do ostudzenia. Piekarnik nastawiamy na 175*C. Ciasto w formie wyjmujemy, smarujemy konfiturą różaną, wykładamy mus i przykrywamy drugą porcją ciasta. W górnej warstwie wycinamy kilka otworów. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem
les mirabellesmożna to zrobić). Całe jaja ubijamy mikserem z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy ciągle miksując. Na koniec dodajemy olej i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy ciasto i wciskamy w nie owoce - my użyłyśmy tortownicy o średnicy ok. 30 cm, ale można to zrobić na niedużej prostokątnej blaszce. Pieczemy
WeAreCrazyKolejny przepis na moje ukochane ciasta warstwowe. Dzisiaj wersja czekoladowa. Tym razem masę zrobiłam z 1 porcji, ale jeżeli chcecie mieć jej więcej, to spokojnie można zrobić nadzienie z półtorej. Ciasto robi się podobnie, jak Marlenkę (polecam zaglądnąć, bo umieściłam tam zdjęcia "krok po kroku"). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandrydomu, mogę już zastać pusty talerz. Dużo się nie pomyliłam. Co do ciasta, wyszło pyszne. Pigwa nie należy do słodkich owoców, ale w połączeniu z ucieranym słodkim ciastem i kruchymi orzechami mogę śmiało powiedzieć, że do jesiennej herbaty jest jak znalazł. Wypróbujcie sami! A dla zapominalskich, przypominam o trwającym do dziś ( t.j. 18.10 do 23.59) konkursie z super nagrodą(...)cukrem waniliowym oraz ziarenkami wanilii na puszystą masę, następnie kolejno dorzucać żółtka wciąż mieszając. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy połowę do masy maślanej. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Połowę przesiewamy do ciasta i lekko całość mieszamy. Następnie dodajemy drugą część piany i mąki i mieszamy do połączenia składników.Gotowe ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem
Słodkie Przyjemnościmąki ziemniaczanej i proszku do pieczenia. To stary przepis mojej mamy. Na każde jajko przypada łyżka cukru i łyżka mąki. Ważne, by dobrze ubić same białka, co zapewni puszystość ciastu. Mój biszkopt był dość wysoki,myślę iż wystarczyłby taki z 5 jaj, choć on jest tak pyszny, że może być i taki wysoki... Piekłam w ciemnej blaszce, o wym. 37x24cm(...)sztywna wlewamy schłodzoną (150g) galaretkę i dokładnie mieszamy. Gdy masa lekko tężeje (trwa to chwilę, masa śmietanowa jest zimna, galaretka również) wykładamy ją na schłodzony biszkopt (boki blaszki dokładnie wyłożone papierem do pieczenia (wysoko), by nie uciekła nam galaretka pod spód ciasta. Ja przewróciłam mój biszkopt do góry nogami, by szybciej odparował, zależało mi na czasie, przygotowywałam
Smaczne Zdrowełyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 1 nieduży bakłażan 2 cebule (dałam czerwone) oregano sól masło klarowane oliwa Masa jajeczna: 3 jajka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 100 g sera parmezan sól pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej(...)mąką. Przełożyć do formy na tartę, następnie ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę). Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze
zadanie-gotowaniePrzeglądając moje przepisy na ciasta czekoladowe i brownie zauważyłam, że dawno nie piekłam brownie ale również i sernika . Nie pozostało mi nic innego jak tylko upiec cheesecake brownie czyli sernikobrownie. Przepis na sernikobrownie jest bardzo prosty. Wystarczy wybrać jakieś ulubione brownie, serniczek robi się praktycznie sam…i połączyć obie masy. Prawda, że łatwo! Nie muszę dodawać, że sernikobrownie smakuje(...)której wszystkie składniki powinny być w pokojowej temperaturze. Wymieszaj twaróg z cukrem, wanilią i jajkiem. Wyłóż na brownie i widelcem lekko połącz z masą czekoladową. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 20 minut. Ciasto powinno się lekko uginać na środku. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze dojdzie. Ostudź ciasto i pokrój na kawałki. Smacznego! The post Cheesecake
codojedzeniamąki pszennej 3 żółtka 150 g cukru pudru szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki kwiatów lawendy Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,wciąż ucierając dodać żółtka, ekstrakt i sól, na końcu mąkę i kwiaty. Ciasto nałożyć do maszynki ze specjalną końcówką, wyciskać ciastka wprost na blachę, odcinając na odpowiedniej długości (moje ok 6 cm). Piec ciasta w piekarniku
6niebomogel. Dodajemy kawałki miękkiego masła i całość miksujemy na puszystą gładką masę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy ją do masy na zmianę z mlekiem, ciągle miksujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Ciasto powinno być gęste i puszyste. Ciasto przekładamy za pomocą łyżki do 12 foremek na babeczki (papierowe, sylikonowe). Pieczemy ok. 25 min w rozgrzanym
Moniki SmakołykiSkładniki na ciasto białka jajek, 8 szt cukier, 2 szkl ocet, 2 łyżki sól, szczypta płatki kukurydziane, 4 szkl Składniki na krem żółtka jajek, 8 szt mleko, 2 szkl mąka pszenna, 3 łyżki cukier waniliowy, 2 opak masło lub margaryna, 250g cukier puder, 4 kopiaste łyżki Dodatkowo masa kajmakowa, 2 łyżki mleko, 3-4 łyżki Przygotowanie W dużym naczyniu(...)puszystą masę. Nadal miksując dodajemy stopniowo po łyżce masy żółtkowej. Dokładnie ucieramy do połączenia składników. Wykładamy na wystudzony placek białkowy, przykrywamy drugim plackiem. Masę krówkową rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dolewamy mleko, mieszamy do połączenia. Dekorujemy wierzch ciasta. Kajmak można zastąpić rozpuszczoną czekoladą. Wstawiamy ciasto do lodówki na 3-4 godziny. Ja wstawiłam na godzinę do zamrażalnika
Gotowanie moimi oczamimąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch: 80 g masy marcepanowej tabliczka czekolady gorzkiej garść orzechów ziemnych 5 łyżek masła Składniki na kruche ciasto sprawnie zagniatamy ze sobą w kulę i chłodzimy przez 40 minut. Rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy równy prostokąt. Skrawki(...)łyżki masła, pokruszoną masę marcepanową i 1/4 czekolady rozpuszczamy na wolnym ogniu, jeszcze gorącą masę rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Na suchej patelni prażymy orzechy, wysypujemy na mazurka. Pozostałe masło i czekoladę rozpuszczamy z kąpieli wodnej i polewamy wierzch ciasta, zostawiamy do stężenia. Ostatnie odkrycie. Niesamowici są, połączenie tego, co najbardziej lubię w muzyce. Polecam
sama złodyczWylać nierównym strumieniem na pierwszą część masy. Małą łyżeczką nakładać resztę krówki "kleksami" na ser. Jeśli nie mamy pieca parowego, to na samo dno piekarnika wstawić płaskie naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała nasz sernik, a po upieczeniu nie będzie on suchy.Piekarnik nagrzać do temperatury 150-160 stopni i wstawić ciasto na około 80-90 minut. Po upieczeniu(...)piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć tak, aby można było go wyjąć bez rękawic ochronnych.W taki sposób piekę serniki już od dłuższego czasu. Nie mam problemy z pękającymi, suchymi czy nierównymi. Acha, nie bójcie się rzadkości masy serowej :) taka właśnie powinna być
Codzienna kuchnia niecodziennazamiast na biszkopcie składniki ułożyć na herbatnikach lub małych kupnych biszkopcikach. Masy idealnie się dopełniają i muszę przyznać, że masa budyniowa ugotowana na wodzie z dodatkiem soku z cytryny jest fantastyczna. Myślę, że z powodzeniem można ją używać do wielu ciast. Do tego ma o wiele delikatniejszą strukturę i wydaje mi się, że łatwiej się robi. Cytrynowiec Składniki: Biszkopt
sierotka maRysia w kuchniciasto wygląda jak zwyczajne kruche ciasto z owocami, ale już po pierwszym kęsie przekonacie się, że tak nie jest. Zaskakuje smakiem wynikającym z połączenia rumu i kokosa. Jest delikatnie kruche z lekko chrupiącą kruszonką, a do tego pełne soczystych czereśni. Mi i moim domownikom posmakowało tak bardzo, że nie pozostały już nawet okruszki. Dlatego zachęcam Was do upieczenia, zwłaszcza(...)pieczenia szczypta soli ok 3/4 kg czereśni 3-4 łyżki kaszy manny Cukier, cukier waniliowy, jaja, sól, olej i rum ucieramy na kremową masę. Dodajemy wiórki, mąkę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy . 1/3 ciasta odkładamy na kruszonkę, pozostałe wykładamy na blaszkę (23x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor, podpieczone posypujemy kaszą manną (wchłonie ona sok z owoców
Cynamonowe szczęścieherbatników 4 szklanki płatków ryżowych w miodzie W pierwotnym przepisie była jeszcze szklanka cukru, jednakże składniki są same sobie słodkie, więc z niego zrezygnowałam. Sposób przygotowania ciasta Kinder Country Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia poukładać herbatniki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia. Białą czekoladę rozpuszcza się nieco trudniej niż mleczną. Najlepiej zrobić(...)herbatniki. W kąpieli wodnej rozpuścić tym razem mleczną czekoladę. 200 g dobrze schłodzonej śmietany kremówki ubić. Dodać cienkim strumieniem rozpuszczoną mleczną czekoladę. Ciemną masę wyłożyć na herbatniki i posypać ją pozostałą częścią płatków ryżowych. Ciasto wstawić do lodówki na minimum dwie godziny do lodówki
Pani domowa