wody Dodatkowo -ciasteczka bezglutenowe Schar: Chocolate O’s lub Disco Ciok BABKA PROTEINOWA Fasole blend ujemy na gładko z jajkami. Dodajemy resztę składników i miksujemy już mikserem całość. Ciasto wlać do formy na babkę wysmarowaną olejem kokosowym, piec 40-45 minut w 180’C. Po odparowaniu babki (ale nie wystudzeniu) ostrożnie wyciągamy ją z formy (najlepiej sprawdzają się sylikonowe(...)nią w kąpieli wodnej lub chwilę w mikrofali i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać ją do jogurtu i dokładnie wymieszać. Lekko gęstą masą polewać babkę i dekorować ciasteczkami. *Polecamy samemu ugotować fasole, ponieważ naszym zdaniem ciasta wychodzą smaczniejsze. ** Może być naturalna, jednak smakowe skutecznie maskują posmak strączków. Przy naturalnej można użyć dojrzałego banana
Candy Pandasdużej dobrze umytej pomarańczy Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru ok. 2 łyżek soku z cytryny żółty barwnik spożywczy Wykonanie: Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po wrzuceniu każdej sztuki. Gdy jajka dobrze się połączą dodajemy skórkę i esencję(...)mąki, wlewamy sok i miksujemy, następnie dodajemy drugą połowę mąki i ponownie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy przez około 45 minut bez termoobiegu. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy przez 10 minut
Kulinarne przygody Gatitytylko delikatnie mieszamy. Część ciasta wykładamy łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc małe kleksiki. Do części ciasta dodać łyżeczkę kakao i dokładnie wymieszać. Następnie na każdy kleksik nałożyć mniejszy kleksik czekoladowy i zamieszać delikatnie wykałaczką, by masy się lekko przemieszały. Ja zrobiłam część waniliowo-czekoladową i odwrotnie czekoladowo-waniliową (masa czekoladowa była od spodu). Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Smaczne ZdroweLubicie gruszki? Bo ja bardzo. Tym razem mam dla Was propozycję na bardzo łatwe a jakże efektowne ciasto z gruszkami.... bez pieczenia. Jeśli dobrze rozplanujecie sobie pracę, przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Jedynie czekając na zastygniecie galaretki będziecie musieli uzbroić się w cierpliwość ;) Talerzyk "Gloria" od Porcelany Bogucice. 24 podłużne biszkopty 330ml śmietanki 30 % 400ml jogurtu o smaku gruszki(...)gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Plasterki gruszki skropić sokiem z pozostałej limonki, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Rady: Śmietanka musi być mocno schłodzona. Gdy jogurt jest zimny, wtedy masa szybko zacznie tężeć. Najlepiej zacząć od przygotowania galaretki agrestowej. Gdy ta będzie zimna można zabrać się za przygotowanie masy
Smakołyki AsiJeśli lubicie kawę, to takie babeczki są jak najbardziej dla Was. Bardzo miękkie, wilgotne, z dodatkiem czekolady i gorącej kawy, którą wlewamy do ciasta. O tym, że są idealne do filiżanki kawy chyba nie muszę pisać... Składniki na 12 sztuk: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 50 g kakao 1 jajko(...)mokre wlać do suchych i krótko wymieszać rózgą lub mikserem. Na końcu wlać gorącą kawę (odcedzoną z fusów), zmiksować tylko do połączenia składników. Masa powinna być dość rzadka. Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem. Piec w 170*C około 15 minut. Wystudzić. Połamaną czekoladę i mleko umieścić w miseczce i rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka posmarować babeczki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMamusie obecne i przyszłe chciałam Nam życzyć dużo uśmiechu i jeszcze więcej cierpliwości każdego dnia :) Składniki: ciasto - 200 g margaryny - 400 g mąki pszennej - 100 g cukru pudru - 4 jajka - 2 łyżki śmietany 18 % - 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia - słoik powideł śliwkowych masa - 250 g masła - 1/2 litra mleka - 5 żółtek - 200 g cukru pudru - 3 łyżki mąki mąki(...)części. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Ciasta wałkujemy, przekładamy do foremki o wymiarach 25 cm x 35 cm, smarujemy powidłami śliwkowymi a na wierzch wykładamy ubitą pianę. Pieczemy je w 180 C przez około 30 minut a następnie studzimy. Gdy blaty gotowe możemy przygotować masę. Z mleka odlewamy pół szklanki a resztę wraz z cukrem zagotowujemy
Zainspirowana w kuchniproszku do pieczenia garść czereśni łyżeczka startej skórki cytrynowej Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka, następnie cukier. Na końcu wsypujemy mąki z proszkiem i skórkę cytrynową. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blaszki. Na wierzchu układamy czereśnie. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach
Wrzosowa Polanamleka w proszku, które nadało ciastu dodatkowo nutę kokosu! Tarta bez pieczenia z mlecznym kremem, bananami i gorzką czekoladą Składniki na spód: 140 g herbatników 80 g masła Herbatniki razem z masłem kruszymy i od razu mieszamy, najlepiej w malakserze na bardzo drobne okruszki, do otrzymania konsystencji "mokrego piasku". Następnie przekładamy ciasteczkową masę do tortownicy, rozprowadzamy i dokładnie dociskamy(...)przelaniu jej na schłodzony spód ciasteczkowy i schłodzeniu - najlepiej w zamrażarce przez 2 godziny, gęstnieje i staje się sprężysta. Na gotową masę układamy plasterki bananów. Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dekorujemy ciasto! :) Smacznego! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Składniki na 14 sztuk:gotowe ciasto francuskie 275g 1/2 torebki budyniu waniliowego z cukrem 4/5 szklanki mleka 40 ml likieru migdałowego mała puszka moreli w syropie 10 dag czekolady mlecznej do ozdobyCiasto francuskie rozmrozić. Wykroić 14 podłużnych trójkątów (fot.1). Budyń wymieszać z 3 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlać mieszankę budyniową i ponownie zagotować. Wlać likier(...)Budyń wystudzić, mieszając od czasu do czasu. Morele odsączyć z syropu i pokroić na małe kawałki. Na każdym trójkącie położyć około łyżeczki masy budyniowej i kilka kawałków moreli (fot.2). Nadzienie nakładać po szerszej stronie trójkątów z ciasta, żeby nie wypłynęło podczas pieczenia. Zwinąć rożki w kierunku szpica. Na koniec zwinięte ciasto zgiąć, tworząc kształt rożka. Rożki ułożyć na blasze
Świat Ciastaprzesiać wraz z solą. Masło pokroić w kostkę i dodać do ciasta, szybko ugnieść, aż mąka osiągnie konsystencje okruchów chleba (kruszonki), dolać wodę i zagnieść ciasto, aby było gładkie. Ciasto do tarty uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Przygotowanie farszu : Mrożony szpinak rozmrozić i osączyć. Świeży szpinak umyć, przebrać i poodrywać(...)szpinak jest delikatny w smaku i trzeba go dobrze doprawić. Do masy serowej dodać przesmażony szpinak i wszystko dobrze wymieszać, aby powstała jednolita masa - farsz do tarty. Przygotowanie tarty szpinakowej : Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Przełożyć do naczynia do pieczenia tarty, ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać
Codzienne Gotowaniesłodkie i długo świeże... Znalazłam je na blogu Pistachio ... i nie powiem nic więcej! musicie je po prostu upiec na weekendowe śniadanie! Bułeczki Ślimaczki kardamonowe z nadzieniem cynamonowym (Kanelbullar) ciasto: 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 80 g masła - rozpuszczonego i lekko wystudzonego 40 g drobnego cukru 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka(...)misce łączymy ciepłe mleko z drożdżami i odstawiamy na 5 minut. Dolewamy stopione masło, jajko i wsypujemy cukier. Mieszamy. Miksujemy hakami dodając do masy mieszankę mąki z solą i kardamonem. Gdy składniki się połączą mieszamy ciasto jeszcze przez 5 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 30-45 minut
Dzieje kuchennej Wiewióryjeść obiad u Joli. A że nigdy nie miałam w zwyczaju iść do kogoś z pustymi rękoma, postanowiłam przygotować eklerki jako małą łapówkę. Ponieważ w moim biurze pracuje masa łasuchów, która z pewnościa zechciałaby skosztować po przynajmniej jednej eklerce gdyby wiedziała ze mam je ze sobą, postanowiłam zapakować je w prostokątne pudełko po butach. To miał być jedynie sposób(...)ognia i szybko wsypujemy mąkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do zimnej masy ptysiowej wbijamy po jednym jajku i wyrabiamy ciasto mikserem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy na blachę około 10 centymetrow paski. Pieczemy 20 - 25 minut (w zależności od piekarnika). Eklerki mają
W mojej holenderskiej kuchniponieważ nie da się ominąć czasu oczekiwania na tężenie galaretek. Ale uwierzcie mi... każda minuta jest warta poświęcenia dla tego ciasta. Składniki na biszkopt: 2 jajka 50 g cukru pudru 60 g mąki tortowej 50 g stopionego, wystudzonego masła Masa śmietanowo-jogurtowa: 2 galaretki malinowe 250 ml gorącej wody 400 ml śmietany kremówki 30% 350 g jogurtu greckiego 1 łyżka(...)struktury biszkoptu. Na koniec wlać masło i jeszcze raz wymieszać. Przelać ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 15-20 minut. Wystudzić w tortownicy. Teraz czas na masę śmietanowo-jogurtowa. Galaretki zalać 1 szklanką gorącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić
Świat Ciastawyłożonej papierem do pieczenia (samo dno wykładamy papierem) Piekę w 170 stopniach przez 35-40 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika upuszczam je na podłogę (w formie). Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawiam biszkopt do wystygnięcia. Składniki masa: 2 opakowania śmietany 30% (330ml) 1 czekolada gorzka 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 1 łyżka cukru pudru Śmietanę 30% miksuję
MojaQchnia.pldomowej przyprawy do piernika Ponadto: powidła śliwkowe Składniki na lukier: 1 białko 1,5 szklanki cukru pudru odrobina wody Wykonanie ciasta na pierniczki: Do garnka przełożyłam miód, cukier i masło. Wstawiłam na gaz. Wymieszałam. Zostawiłam na małym ogniu, żeby masa się zagrzała. Kiedy składniki ze sobą dobrze połączyły, odstawiłam do wystudzenia. Sodę wymieszałam z mlekiem . Przestudzoną masę przełożyłam do misy(...)miksera. Do masy wsypywałam stopniowo mąkę, wymieszałam. Wbiłam jako. Następnie dodałam resztę mąki i pozostałe składniki: sodę z mlekiem, sól i na koniec przyprawę do piernika. Wyrobiłam ciasto. Ciasto można wyrobić ręką lub mikserem. Zachęcam do użycia miksera, bo wyrabianie ręką wychodzi ciężko, ponieważ ciasto jest trochę rzadkie i klei się do rąk. Ale takie ma być. Po dokładnym
Kuchnia u Krysi