pysznym zwieńczeniem ciasta... foremka 23x33 cmKrem budyniowy: 1litr mleka, szklanka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru,jajko, budyń waniliowy, 250g masła. W połowie mleka rozrobić mąki z budyniami i jajkiem. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.Dodatkowo
Z miłości do słodkościkarmelem. Proste i smaczne, polecam zwłaszcza dla tych którzy nie czują się dobrze w pieczeniu - Ciasto które zawsze wychodzi. Składniki 200 g czekolady ciemnej 40 g kakao 200 g cukru 4 jajka 160 g mąki 150 g masła kilka łyżek masy karmelowej Wykonanie: Do garna kruszymy czekoladę i masło i rozpuszczamy je. Dodajemy cukier, kakao i jajka(...)odstawiamy aż ostygnie. Następnie wsypujemy do niej mąkę i dokładnie mieszamy. Gotową masę przelewamy do formy 25 cm na 32 cm. Następnie miejscami nakładamy po łyżce masy karmelowej i lekko mieszamy ją z ciastem tak aby powstały esy floresy
ciastkarnia na kruchym spodzieobrotach, dodajemy partiami przesiane składniki, na zmianę z masłem i maślanką. Kiedy dodamy ostatnią porcję mieszamy masę delikatnie łyżką, tylko do połączenia składników. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 25 - 30 minut. Kiedy ciasto(...)się piecze przygotowujemy migdały. W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy pozostałe składniki na pralinę i zagotowujemy, mieszając od czasu do czasu aby masa się nie przypaliła. Gotujemy karmel przez 4-5 minut, do momentu aż lekko zgęstnieje. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Karmel z migdałami wylewamy na wierzch ciasta i równo rozprowadzamy. Ciasto z powrotem wkładamy do piekarnika, temperaturę podwyższamy
Mania Gotowaniatakie szczęście mam i ją posiadam. Zapewne , to nie ostatnie ciasto z tej książki , którym się z Wami podzielę .Przeglądając sobie kartka po kartce natrafiłam na ten serniczek <3 Cudny smak , ślicznie wygląda :) Czego nam trzeba bardziej ? ;) Proponuję również zwiększyć ilość sera , gdyż jak widać na zdjęciach , masa sernikowa jest mniejsza w porównaniu z truflą :) Następnym razem tak właśnie(...)kremówki 30 % 400 g posiekanej gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru ( 3 łyżki ) Sposób przygotowania : Ciasto: Jajka miksujemy ( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową ). Dodajemy cukier , kremówkę , mąkę ziemniaczaną , wanilię i na końcu ser , cały czas miksując do powstania gładkiej masy. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę serową . Piec w piekarniku nagrzanym do temp
Różne smaki w kuchnitakie szczęście mam i ją posiadam. Zapewne , to nie ostatnie ciasto z tej książki , którym się z Wami podzielę .Przeglądając sobie kartka po kartce natrafiłam na ten serniczek <3 Cudny smak , ślicznie wygląda :) Czego nam trzeba bardziej ? ;) Proponuję również zwiększyć ilość sera , gdyż jak widać na zdjęciach , masa sernikowa jest mniejsza w porównaniu z truflą :) Następnym razem tak właśnie(...)posiekanej gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru ( 3 łyżki ) Sposób przygotowania : Ciasto: Jajka miksujemy ( wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową ). Dodajemy cukier , kremówkę , mąkę ziemniaczaną , wanilię i na końcu ser , cały czas miksując do powstania gładkiej masy. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę serową . Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 160 C przez
Słodkości i nie tylkojajek 125 g cukru cukier waniliowy 60 g mąki (ok. 3 kopiate łyżki) 2 łyżki kakao (opcjonalnie) Polewa: 100 g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej) 50 g masła Proste Czekoladowe Ciasto - Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z z masłem. Studzimy do momentu w którym czekolada całkowicie ostygnie, jednak nadal pozostanie płynna. Białka jaj ubijamy na sztywno(...)Wsypujemy mąkę, kakao, a na końcu dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy tłuszczem. Wlewamy przygotowaną masę. Pieczemy w temperaturze 160-165 stopni przez ok. 40- 45 minut. Gdy ciasto ostygnie - przygotowujemy polewę: W kąpieli wodnej umieszczamy połamaną czekoladę wraz z masłem. Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się delikatnie mieszamy i po otrzymaniu gładkiej
Słodka Stronadużych oczkach - uwaga na palce :-) Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 190°C i pieczemy przez 20 minut. Ciasto studzimy.Pianka budyniowa:5 białek,220 g drobnego cukru do wypieków,2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru( razem 80 g ),1/2 szklanki oleju.Dodatkowo:1/2 kg owoców malin (jeśli używamy mrożonych(...)Białka ubijamy na sztywno i powoli dosypujemy cukier, potem powoli wsypujemy proszek budyniowy, a następnie wlewamy olej. Miksujemy do momentu połączenia składników. Masę wylewamy na podpieczony i wystudzony spód, układamy owoce oraz ścieramy resztę mrożonego ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 30-40 minut.Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem
Delicious Titbitsprzestudzenia. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę orkiszową, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sodę. Jajka miksujemy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy przestudzoną masę, oraz przesiane suche składniki. Mieszamy szpatułka. Na końcu dodajemy powidła, mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki ok. 23-24cm średnicy (ja dodatkowo jeszcze oprószam kaszą manną). Pieczemy
Domowy Smak Jedzeniawięcej- ale ja też lekko zmodyfikowałam ilości produktów. Po tym czasie gładką masę wylać na schłodzony spód, wyrównać i wyłożyć na wierzch masę krówkową taką od razu w puszki, posypać orzeszkami a następnie ponownie wstawić do lodówki. Ciasto przed podaniem schładzać przez minimum 4 godziny. Cenna porada Anny Sudoł- autorki bloga Grochem o garnek "By ugotować kaszę do tego przepisu
ClauditteMissCookingtylko się zajadać :) Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: (inspiracja:" Daktyle w czekoladzie ") Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 120 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże łyżki śmietany 18% Masa z jabłek: ok. 1,5 kg kwaśnych jabłek np. szarej renety 4 łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy(...)soku). Do jabłek wsypać cukier oraz kisiel, dokładnie zamieszać i wyłożyć bezpośrednio na podpieczony spód ciasta. Piec dalej przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Pod koniec pieczenia białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i delikatnie wmiksować w masę (można to zrobić ręcznie). Pianę wyłożyć na podpieczone jabłka i piec jeszcze przez
Simply FoodCiasto dla tych, którzy nie liczą kalorii :) Ja ostatnio przytyłam 2 kilo, ale co tam, kremóweczkę zjadłam. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi, dlatego Wam tez polecam. Delikatny biszkopcik i pyszna budyniowo- śmietanowa masa. Kto się skusi? Składniki na biszkopt: 4 jajka(...)szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut. Składniki na krem
Agusiowe smakołykipodsmażoną cebulką, boczkiem, można je podać z kleksem kwaśnej śmietany. Widoczne są w kluskach grudki twarogu bo był rozgniatany za pomocą widelca, ale jak ktoś chce mieć gładkie ciasto to twaróg może zmielić. Kluski ziołowe są bardzo proste w przygotowaniu, przygotowuje się podobnie jak pierogi leniwe , zamiast cukru do środka dodaje się posiekane świeże zioła. Ja dodałam siekaną natkę pietruszki(...)Białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, mąkę, posiekane zioła i ubitą pianę z białka. Mieszamy całość widelcem. Masa będzie się trochę lepić, ale nie trzeba już dosypywać mąki do ciasta, kluski będą pulchne. Ciasto na kluski ziołowe wykładamy na stolnicę, która jest oprószona mąką pszenną, formujemy dosyć cienkie wałki, które lekko spłaszczamy nożem. Wałeczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubimy ciasto drożdżowe, więc często piekę różne babki i placki drożdżowe. Ponieważ cały czas jestem na etapie korzystania z przepisów z gazet więc i tym razem będzie przepis na babkę drożdżową z żurawiną z moich zasobów przepisowych. Z podanego przepisu wychodzi jedna baaardzo puszysta babka. Składniki: 2 szklanki mąki 14 g drożdży suszonych lub 30 g świeżych(...)minut, żeby drożdże ruszyły. W przypadku drożdży świeżych czynność tę należy pominąć. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać do niej pozostałe składniki i wyrobić dokładnie gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do wysokiej formy z kominem ( należy ją wysmarować dokładnie masłem i margaryną i posypać bułką tartą) przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu
Na słodko lub wytrawniezmiksuj namoczone wcześniej daktyle 4. Do mieszanki orzechowej dodaj masę daktylową i porządnie wymieszaj ją widelcem. Dodawaj płatki owsiane, ugniatając całą masę – do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal pozostanie plastyczna. 5. Uformuj kulę ciasta i odstaw ją do lodówki na 15 minut, aż się schłodzi. W międzyczasie przygotuj dodatki do obtoczenia pralinek. 6. Pralinki formuj
Bon Appetit Małgorzatymogel. Do jajek wmieszać masę czekoladową, śmietanę, likier i posiekane orzechy laskowe.Zapomniałam wmieszać orzechy do masy, dlatego rozsypałam je na górze. Wersja z orzechami w środku była smaczniejsza formę na tartę (35x13cm) lub okrągłą o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej, następnie ułożyć na blaszce. Podziurkować widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!