wkoło takie rzeczy się ceni. Tęskni się za nimi. Twoja kobieta ma zły dzień? Kup jej kwiatek, przytul mocno. Twój facet miał gorszy dzień w pracy? Zrób kawę, dobre ciasto, porozmawiajcie. Przecież to takie proste, prawda? A tak wielu z nas sprawia to kłopot... Nikt nie lubi zostać sam ze swoimi problemami. Przepis na ten piernik dostałam od koleżanki(...)dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać miód oraz śmietanę. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz kakao. Partiami wsypywać do masy i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Powoli dodać do ciasta i za pomocą łopatki delikatnie i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piernik wstawić do piekarnika nagrzanego
My simple kitchenolej. Delikatnie mieszamy. Marchewki zcieramy na drobnej tarce, po czym dodajemy do masy jajecznej. Mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy prosto do naszej masy, delikatnie mieszamy. Wylewamy do wyłożonej papierem okrągłej lub kwadratowej foremki. do ciasta możemy dorzucić kilka rodzynek, orzechy lub migdały. Pieczemy w temp. 180'C ok. 30 minut. P.S. Ciasto można przełożyć kremem lub dżemem, albo oblać
Luźna Kuchniaposypać orzechami. Jak przygotować idealne pączki? Wystarczy trzymać się kilu zasad, a tłusty czwartek będzie bardzo słodki :) Moje rady: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto najlepiej wyrabiać rękami. Pamiętaj o drożdżach, muszą być świeże ( bez białego nalotu) Pączki powinny być smażone w temperaturze 170-180 stopni C Do smażenia pączków używam smalcu, ale śmiało(...)ucieram na puszystą masę. Masło roztapiam i pozostawiam do ostygnięcia. Mąkę przesiewam do większej miski, dodaję rozczyn mieszam drewnianą łyżką, dodaję masę jajeczną, 1 łyżkę wódki, zimne roztopione masło, jeszcze chwilę mieszam. Ciasto wyrabiam dokładnie rękoma, zawijam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na grubość 1,5 cm. Za pomocą kieliszka
Kukuleczkiu0142adamy jedn\u0105 warstw\u0119 ciastek.\r","Na ciastka uk\u0142adamy po\u0142ow\u0119 masy kremowej. Posypujemy kakao.\r","Wyk\u0142adamy drug\u0105 warstw\u0119 namoczonych w kawie ciastek.\r","Na ciastka wyk\u0142adamy krem.\r","Deser trzymamy w lod\u00f3wce.\r","Przed podaniem posypujemy ciasto kakao i start\u0105 czekolad\u0105."]} Drukuj Piernikowe tiramisu Składniki 500 g serka mascarpone(...)większym naczyniu, pierniki namaczamy w miseczce z kawą i układamy jedną warstwę ciastek. Na ciastka układamy połowę masy kremowej. Posypujemy kakao. Wykładamy drugą warstwę namoczonych w kawie ciastek. Na ciastka wykładamy krem. Deser trzymamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy ciasto kakao i startą czekoladą. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/piernikowe-tiramisu/ MieszamWGarnku Artykuł Piernikowe tiramisu pochodzi z serwisu Przepisy
Mieszam w GarnkuMama Uli. Znam ją tylko z opowiadań, ale cokolwiek robi, jakiekolwiek piecze ciasto jest ono wykonane ze sprawdzonego przepisu. Takie jakie lubię najbardziej czyli – „musi się udać”. Składniki: 4 jajka 1 szkl. cukru 3/4 szkl. oleju 2 szkl. mąki 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 jabłka(...)waniliowym i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i nadal ucieramy na gładką masę. Dodajemy rodzynki, orzechy, mieszamy łyżką. Będzie dość gęsta masa. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut – do suchego patyczka
MojaQchnia.plsię nie znudzą! :) A Wy z czym najbardziej lubicie pierogi? Dzisiaj zapraszam Wam na pierogi z soczewicą i pastą z tofu. Zainspirował mnie przepis z bloga OlgaSmile. Składniki na ciasto: 600 g mąki tortowej szkl ciepłej wody 1 żółtko szczypta soli ok 1/2 kostki miękkiego masła Składniki na farsz: 300 g czerwonej soczewicy (ugotowanej) 2 cebule(...)farsz. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Do miski wrzucić cebulę, ugotowaną soczewicę i ser, całość zmiksować blenderem na gładką masę, przyprawić solą i pieprzem. Mąkę przesiać, dodać żółtko i sól. Wyrobić ciasto, stopniowo dodając ciepłą wodę. Kiedy składniki się połączą, dodać miękkie masło. Urabiać ok 3-5 minut. Ciasto idealnie odchodzi od rąk i z łatwością
Trufelkowoprzystawka. Jako, że mieszkam na południu Polski do wyrobu tego sera użyty został owczy bundz. Składniki na 1 tortownicę, o średnicy 26 cm : Ciasto : 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny 1 jajo 1 żółtko Masa serowa: 35 dag sera owczego 1 pęczek szczypiorku 15 dag żółtego sera gołdy 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki czerwonej 1/2 łyżeczki soli łyżka masła(...)łyżki octu jabłkowego lub winnego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 jaja 4 żółtka Po przyprawy zajrzyjcie do sprawdzonego sprzedawcy na www.Skworcu.com.pl. 1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód i boki formy, odstawić do lodówki na 30 minut. 2. Ser rozgnieść w miseczce, zetrzeć gołdę na tarce. 3. W dużym rondlu roztopić mało, dodać
Apetyczna babeczkamąkę przesiewamy), w której później będziemy miksować. W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki. Następnie przelewamy je do suchych składników i miksujemy na gładką masę - dodajemy jagody (jeśli mieliśmy mrożone powinny być w temperaturze pokojowej). Ciasto wlewamy do foremek mniej więcej do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Smacznego
Moje-pitraszeniecukier i miksuję do białości aż cukier się rozpuści, dodaję jogurt, wlewam olej, delikatnie miksuję, mąkę tortową mieszam z proszkiem do pieczenia, przesiewam do masy jajecznej, miksuję tylko do połączenia na niskich obrotach miksera. Powstałe ciasto wlewam do papilotek na muffinki do ¾ objętości, posypuję na wierzchu pokrojonymi truskawkami. Piekę około 25 minut w temp 180*c. Przed podaniem oprószam
Wanilia i Kardamoncałym domu czuć atmosferę i klimat świat. Znikają w mgnieniu oka. Polecam! Składniki: ciasto krucho-drożdżowe: 300 g mąki pszennej 100 g masła 40 g drożdży 30 ml śmietany 18% 20 g cukru pudru(2 łyżki) 10 g cukru(1 łyżka) 1 jajko masa makowa 200 g mielonego maku 200 ml mleka 50 g miodu 50 g rodzynek(...)mączę w gorącej wodzie. Odsączam i posypuje jedną łyżką mąki. Do napęczniałego maku dodaje aromat i rodzynki. Mieszam. Ciasto na rogaliki wyjmuję z lodówki. Wałkuje tworząc koło. Koło dzielę na 8 części. Na środku trójkątów układam po 1-2 łyżkach masy makowej. Zawijam od szerszego boku. Rogaliki umieszczam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut
Ciasta z tradycjamiproponuję połączenie jabłek, orzechów włoskich, bananów i galaretki, czyli zupełnie nowe ciasto. Bardzo smaczne i oryginalne ciasto, na które przepis pochodzi z bardzo starego zeszytu mojej Mamy. Świetnie się sprawdziło u nas na chrzcinach, wszystkim smakowało i ładnie się prezentowało na stole. Masa jest w nim dość nietypowa, bo z surowym jabłkiem i surowym jajkiem ale nie bójcie się tego(...)sztywno. Do masy maślanej wmieszać delikatnie orzechy, jabłka i pianę z białka. Połowę kremu wyłożyć na herbatniki. Biszkopty namaczać w herbacie i układać na kremie. Rozsmarować jego drugą część. Banany obrać i pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku i wystudzić. Kiedy galaretki zaczną tężeć plasterki banana ułożyć na kremie i zalać ciasto. Blaszkę owinąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabyło grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch. Masa: Żelatynę zalewamy odrobiną wody, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i studzimy. Dodajemy 3-4 łyżki śmietany 30% i mieszamy
Kuchnia MagdaLenyzamiennik - erytrytol) Wykonanie: Jaja miksujemy z cukrem. Po dokładnym rozpuszczeniu się cukru dodajemy po łyżce miękkie masło i aromat. Kiedy masa jest gładka dodajemy do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto będzie gęste. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (chyba, że macie silikonową foremkę tak ja, wtedy nie trzeba jej smarować
Walijskie Pichceniecukrem, dodajemy mąki, proszek do pieczenia, sól i mieszamy już łyżką, następnie dodajemy jogurt i wcześniej ubite białka, delikatnie mieszamy, masę wylewamy na ułożony wcześniej rabarbar Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 45-50 minut, gdy ciasto ostygnie, przykładamy do niego płaską deskę do krojenia (lub cokolwiek innego płaskiego i większego od blaszki) i odwracamy delikatnie do góry nogami
zdrowa vege kuchniaJasne skrapiamy herbatą , ciemne kawą.KREM :Z mleka i proszku budyniowego gotujemy gęsty krem , studzimy.Masło miksujemy z cukrem na gładką masę , po czym dodajemy po łyżce budyniu i cały czas mieszamy.CAŁOŚĆ :Na papierze/ foli układamy jasne ciasto , a obok niego ciemne.Szczelinę pomiędzy i górę smakujemy kremem budyniowym , zlepiamy.Przykrywamy pozostałym ciastem tworząc szachownicę i dokładnie zlepiamy.Całe ciasto
Ostra na Słodko