jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać mleko - wymieszać. Formę keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Wypełnić ciastem, wyrównać.Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha(...)każdym dodaniu. Dodać ekstrakt, zmiksować. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać mleko - wymieszać. Formę keksówkę o dolnych wymiarach 22,5 x 8,5 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Na dno foremki wyłożyć cienką warstwę ciasta, następnie w formie poukładać zajączki, jak na zdjęciu. Resztę formy wypełnić białym ciastem całkowicie przykrywając
Moje domowe kucharzenieMleko zagotować ,żółtka utrzeć z mąką .Masę żółtkową dodac do gotującego mleka,zagotowac ,ostudzić .Utrzeć masło,dodawac stopniowo ugotowany ostudzony budyń .Gotowy krem wyłożyć na jedno ciasto ,drugim zakrywając.Przepis z profilu"" Jesli chcesz dobrze zjeść""dziękuje za ten przepis osobie ,która go wstawila u siebie .CIASTO JEST bardzo kruchutkie ,delikatne w smaku a krem dodaje uroku i smaku .. TORTA(...)latte , i tuorli e la farina fino .MAS luce tuorlo aggiungere il latte bollente , bollire , fresco burro .Utrzeć aggiunto per gradualmente spento .RTF budino cotto mettere la crema su una torta , il secondo profilo zakrywając.Przepis " " Se vuoi mangiare bene " " grazie di questa disposizione alla persona che lo metto a casa .CIASTO kruchutkie è molto delicato nel sapore e crema
w mojej kuchnibyły herbatniki a reszta biszkopty, ciastka zbożowe i jeszcze mi parę deko brakowało to wsypałam orzeszki niesolone ** żelatyna nie nada sztywnej konsystencji, masa będzie kremowa ale dzięki niej nie będzie spływała, można żelatynę pominąć ale wówczas ciasto należy jeść od razu po wyjęciu z lodówki 1. Ciastka skruszyć w malakserze lub włożyć do woreczka i dokładnie roztłuc tłuczkiem/rozwałkować(...)odstawić do napęcznienia. 3. Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan-fix. Dodać mascarpone, zmiksować. 4. Napęczniałą żelatynę podgrzać (np. w mikrofali) i wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Dodać 2 łyżki masy i wymieszać, upewnić się że nie ma grudek (gdyby były - podgrzać ponownie i wymieszać). Dodać do ubitej śmietany z mascarpone, zmiksować z cukrem pudrem. 5. 150 g czekolady rozpuścić
Kto ugości moich gości?żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min . Upieczony biszkopt(...)również odstawić do przestygnięcia. Śmietanę, mascarpone oraz jogurt ubić na puszystą masę gdy składniki się dokładnie poplączą dodać białą czekoladę i dalej miksować. Na końcu do kremu dodać żelatynę i ponownie wszystko razem wymieszać. Krem przełożyć na biszkopt z czekoladą oraz malinami. Wierz ciast ozdobić malinami. rrarossa@gmail.com
RAROSSApomysł na wykorzystanie tego bogatego w witaminy warzywa do przygotowania deseru. Ukryta, delikatna starta dynia połączona z aromatem cynamonu, do tego masa z mascarpone - to wszystko sprawia, że całość idealnie się komponuje ale przede wszystkim wyśmienicie smakuje. Składniki: Ciasto dyniowe: 6 jaj 1 szklanka cukru 300g mąki pszennej 3 łyżeczki cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka
Szalona Kuchnia Ewelinyminut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Twaróg przekładamy do misy miksera. Dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Przygotowaną masę serową ostrożnie (jest jej dużo i jest dość rzadka) przelewamy na podpieczony spód (ja wcześniej oprószyłam ciasto cienką warstwą gorzkiego kakao – daje to ciekawy efekt, jednak nie jest konieczne). Wstawiamy do piekarnika na około 45-50 minut
Smaki Na Talerzuubić na sztywno, dodać cukier i ubijać. Następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Upiec w foremce wyścielonej papierem w 175*C przez około 20 minut. Ciasto ma być cienkie. Wystudzić. Zimne ciasto posmarować warstwą masła orzechowego (około 1/2 słoika). Na maśle orzechowym ułożyć warstwę herbatników. Połowę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaOszukany serniczek:) Zamiast sera zrobiony jest ze śmietany. Ciasto jest łatwe i szybkie do zrobienia, a przy tym delikatne i smaczne. Wystarczy zrobić kruszonkę i masę śmietanową. Składniki na kruszonkę: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 kostka margaryny 5 żółtek Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać margarynę i wysiekać. Zrobić dołek i wbić(...)wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Na dno wyłożyć połowę kruszonki, lekko docisnąć ręką. Następnie wylać masę śmietanową i na wierzch posypać resztę kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 1 godzinę. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto jeszcze na 15 minut. Następnie uchylić piekarnik i zostawić ciasto do wystudzenia. Gotowe ciasto posypać cukrem
Agusiowe smakołykidobrze nagrzała. Do dużej miski przesiać mąkę i kakao, dodać sól, cukier, jajka, mleko i przestudzone masło. Całość zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać zmielone migdały i wymieszać. Za pomocą chochli lub pojemnika z dzióbkiem nalewać porcje ciasta, dobrze domknąć górną część gofrownicy. Aby gofry wyszły chrupiące nie tylko od razu po upieczeniu należy je smażyć około 15 minut
Niebieski kubek z kawaktóry sprawdza się w każdej potrawie. Ten ponadczasowy smak przeniosłam na tartę, która okazała się hitem:). Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli Dodatki: 300g kurek 150g boczku 1 por olej Masa śmietanowo-jajeczna: 2 jajka L 150ml śmietany 18% 100g sera cheddar 100g sera mozzarella(...)kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Wałkujemy cienko, wyklejamy nim formę na tartę o średnicy 27cm. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia. 2. Kurki, por i boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni. W razie potrzeby podlewamy wodą. W międzyczasie przygotowujemy masę jajeczną: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i przyprawami. Mieszamy ze startymi
Szefowa kuchnidziś! Ciasto orzechowo – daktylowo - jaglane Bez pieczenia, bez mąki, bez cukru, bezglutenowe (Zainspirowane przepisem z bloga Okiem Dietetyka) Składniki: Spód ciasta: 200 g migdałów (można zastąpić orzechami włoskimi) 1 łyżka surowego kakao 50 g daktyli 50 ml wody Masa: 200 g surowej kaszy jaglanej 100 g orzechów nerkowca ok. ½ litra mleka roślinnego (u mnie kokosowe) nasiona z 1 laski wanilii(...)wodą, w której się moczyły i dodajemy do zmielonych orzechów wymieszanych z kakao. Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim spód tortownicy. Kaszę jaglaną miksujemy razem z wymoczonymi orzechami nerkowca (bez wody) i syropem z agawy lub miodem. Można dodać 1 łyżkę soku z cytryny. Masę wykładamy na spód orzechowo-daktylowy. Drugą porcję daktyli (razem z wodą) miksujemy z masłem orzechowym
Moja Mama GotujeBabkę tulipana planowałam na Wielkanoc ale mieliśmy już za dużo ciast więc odpuściłam. Ale za to teraz po małej przerwie od wypieków, do herbatki w środku tygodnia była jak znalazł. *keksówka o długości 30 cm Składniki: 5 jajek 2 szklanki maki 250 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 1 opakowanie kisielu truskawkowego łyżka kakao łyżka suchego maku 1/2 szklanki(...)cukrem pudrem. Następnie dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta partiami wlewać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Powoli zmiksować. Białka ubić na pianę i dodać, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej wmieszać kakao, do drugiej mak a do trzeciej kisiel. Keksówkę wyłożyć papierem i wyłożyć najpierw ciasto z makiem, później
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazimowe miesiące ,wystarczy sama myśl że za chwilę zjem cudownego lekkiego, słodkiego pierożka, który świetnie poprawia zły nastrój.Zapraszam. Ciasto: *********************** 40 dag.mąki 2 żółtka 2 łyżki stopionego masła Sól Farsz: ************************* 1 mała puszka gotowej masy makowej 1 łyżka pokrojonej skórki pomarańczowej 5 dag.Posiekanych orzechów włoskich Miód łyżka 1 łyżka koniaku ****************************************** Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek,dodać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę soli, przyprawę do piernika, mielony anyżek, wsypujemy sodę, dodajemy skórkę pomarańczową , wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką. Na stolnicę przesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mieszamy z mieszanką korzenną, zagniatamy ciasto, okręcamy w folię i odstawiamy na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc. Po leżakowaniu ciasto podsypując delikatnie mąką
Wanilia i Kardamoncukru 4 łyżki mąki tortowej ¾ łyżki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 80 ml oleju Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę ,dodać mąkę z proszkiem i kakao ,wymieszać i ,wlać olej i dokładnie wymieszać. Otrzymane ciemne ciasto wylać na białe. Widelcem przemieszać głęboko ciasta tworząc „esy-floresy”. Piec 30 min.w temp. 180 stop. Ostudzić. 3. - 2 galaretki agrestowe
Kulinarny karnet Christophera