olej. Delikatnie mieszamy. Marchewki zcieramy na drobnej tarce, po czym dodajemy do masy jajecznej. Mąkę z proszkiem i sodą przesiewamy prosto do naszej masy, delikatnie mieszamy. Wylewamy do wyłożonej papierem okrągłej lub kwadratowej foremki. do ciasta możemy dorzucić kilka rodzynek, orzechy lub migdały. Pieczemy w temp. 180'C ok. 30 minut. P.S. Ciasto można przełożyć kremem lub dżemem, albo oblać
Luźna Kuchniaposypać orzechami. Jak przygotować idealne pączki? Wystarczy trzymać się kilu zasad, a tłusty czwartek będzie bardzo słodki :) Moje rady: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto najlepiej wyrabiać rękami. Pamiętaj o drożdżach, muszą być świeże ( bez białego nalotu) Pączki powinny być smażone w temperaturze 170-180 stopni C Do smażenia pączków używam smalcu, ale śmiało(...)ucieram na puszystą masę. Masło roztapiam i pozostawiam do ostygnięcia. Mąkę przesiewam do większej miski, dodaję rozczyn mieszam drewnianą łyżką, dodaję masę jajeczną, 1 łyżkę wódki, zimne roztopione masło, jeszcze chwilę mieszam. Ciasto wyrabiam dokładnie rękoma, zawijam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na grubość 1,5 cm. Za pomocą kieliszka
Kukuleczkiu0142adamy jedn\u0105 warstw\u0119 ciastek.\r","Na ciastka uk\u0142adamy po\u0142ow\u0119 masy kremowej. Posypujemy kakao.\r","Wyk\u0142adamy drug\u0105 warstw\u0119 namoczonych w kawie ciastek.\r","Na ciastka wyk\u0142adamy krem.\r","Deser trzymamy w lod\u00f3wce.\r","Przed podaniem posypujemy ciasto kakao i start\u0105 czekolad\u0105."]} Drukuj Piernikowe tiramisu Składniki 500 g serka mascarpone(...)większym naczyniu, pierniki namaczamy w miseczce z kawą i układamy jedną warstwę ciastek. Na ciastka układamy połowę masy kremowej. Posypujemy kakao. Wykładamy drugą warstwę namoczonych w kawie ciastek. Na ciastka wykładamy krem. Deser trzymamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy ciasto kakao i startą czekoladą. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/piernikowe-tiramisu/ MieszamWGarnku Artykuł Piernikowe tiramisu pochodzi z serwisu Przepisy
Mieszam w GarnkuMama Uli. Znam ją tylko z opowiadań, ale cokolwiek robi, jakiekolwiek piecze ciasto jest ono wykonane ze sprawdzonego przepisu. Takie jakie lubię najbardziej czyli – „musi się udać”. Składniki: 4 jajka 1 szkl. cukru 3/4 szkl. oleju 2 szkl. mąki 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 jabłka(...)waniliowym i olejem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i nadal ucieramy na gładką masę. Dodajemy rodzynki, orzechy, mieszamy łyżką. Będzie dość gęsta masa. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut – do suchego patyczka
MojaQchnia.plsię nie znudzą! :) A Wy z czym najbardziej lubicie pierogi? Dzisiaj zapraszam Wam na pierogi z soczewicą i pastą z tofu. Zainspirował mnie przepis z bloga OlgaSmile. Składniki na ciasto: 600 g mąki tortowej szkl ciepłej wody 1 żółtko szczypta soli ok 1/2 kostki miękkiego masła Składniki na farsz: 300 g czerwonej soczewicy (ugotowanej) 2 cebule(...)farsz. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Do miski wrzucić cebulę, ugotowaną soczewicę i ser, całość zmiksować blenderem na gładką masę, przyprawić solą i pieprzem. Mąkę przesiać, dodać żółtko i sól. Wyrobić ciasto, stopniowo dodając ciepłą wodę. Kiedy składniki się połączą, dodać miękkie masło. Urabiać ok 3-5 minut. Ciasto idealnie odchodzi od rąk i z łatwością
Trufelkowoprzystawka. Jako, że mieszkam na południu Polski do wyrobu tego sera użyty został owczy bundz. Składniki na 1 tortownicę, o średnicy 26 cm : Ciasto : 30 dag mąki pszennej 15 dag margaryny 1 jajo 1 żółtko Masa serowa: 35 dag sera owczego 1 pęczek szczypiorku 15 dag żółtego sera gołdy 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki czerwonej 1/2 łyżeczki soli łyżka masła(...)łyżki octu jabłkowego lub winnego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 jaja 4 żółtka Po przyprawy zajrzyjcie do sprawdzonego sprzedawcy na www.Skworcu.com.pl. 1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód i boki formy, odstawić do lodówki na 30 minut. 2. Ser rozgnieść w miseczce, zetrzeć gołdę na tarce. 3. W dużym rondlu roztopić mało, dodać
Apetyczna babeczkamąkę przesiewamy), w której później będziemy miksować. W osobnej misce mieszamy wszystkie mokre składniki. Następnie przelewamy je do suchych składników i miksujemy na gładką masę - dodajemy jagody (jeśli mieliśmy mrożone powinny być w temperaturze pokojowej). Ciasto wlewamy do foremek mniej więcej do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Smacznego
Moje-pitraszeniecukier i miksuję do białości aż cukier się rozpuści, dodaję jogurt, wlewam olej, delikatnie miksuję, mąkę tortową mieszam z proszkiem do pieczenia, przesiewam do masy jajecznej, miksuję tylko do połączenia na niskich obrotach miksera. Powstałe ciasto wlewam do papilotek na muffinki do ¾ objętości, posypuję na wierzchu pokrojonymi truskawkami. Piekę około 25 minut w temp 180*c. Przed podaniem oprószam
Wanilia i Kardamoncałym domu czuć atmosferę i klimat świat. Znikają w mgnieniu oka. Polecam! Składniki: ciasto krucho-drożdżowe: 300 g mąki pszennej 100 g masła 40 g drożdży 30 ml śmietany 18% 20 g cukru pudru(2 łyżki) 10 g cukru(1 łyżka) 1 jajko masa makowa 200 g mielonego maku 200 ml mleka 50 g miodu 50 g rodzynek(...)mączę w gorącej wodzie. Odsączam i posypuje jedną łyżką mąki. Do napęczniałego maku dodaje aromat i rodzynki. Mieszam. Ciasto na rogaliki wyjmuję z lodówki. Wałkuje tworząc koło. Koło dzielę na 8 części. Na środku trójkątów układam po 1-2 łyżkach masy makowej. Zawijam od szerszego boku. Rogaliki umieszczam na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut
Ciasta z tradycjamiproponuję połączenie jabłek, orzechów włoskich, bananów i galaretki, czyli zupełnie nowe ciasto. Bardzo smaczne i oryginalne ciasto, na które przepis pochodzi z bardzo starego zeszytu mojej Mamy. Świetnie się sprawdziło u nas na chrzcinach, wszystkim smakowało i ładnie się prezentowało na stole. Masa jest w nim dość nietypowa, bo z surowym jabłkiem i surowym jajkiem ale nie bójcie się tego(...)sztywno. Do masy maślanej wmieszać delikatnie orzechy, jabłka i pianę z białka. Połowę kremu wyłożyć na herbatniki. Biszkopty namaczać w herbacie i układać na kremie. Rozsmarować jego drugą część. Banany obrać i pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku i wystudzić. Kiedy galaretki zaczną tężeć plasterki banana ułożyć na kremie i zalać ciasto. Blaszkę owinąć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabyło grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch. Masa: Żelatynę zalewamy odrobiną wody, aby napęczniała. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej i studzimy. Dodajemy 3-4 łyżki śmietany 30% i mieszamy
Kuchnia MagdaLenyzamiennik - erytrytol) Wykonanie: Jaja miksujemy z cukrem. Po dokładnym rozpuszczeniu się cukru dodajemy po łyżce miękkie masło i aromat. Kiedy masa jest gładka dodajemy do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy dokładnie łyżką. Ciasto będzie gęste. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (chyba, że macie silikonową foremkę tak ja, wtedy nie trzeba jej smarować
Walijskie Pichceniecukrem, dodajemy mąki, proszek do pieczenia, sól i mieszamy już łyżką, następnie dodajemy jogurt i wcześniej ubite białka, delikatnie mieszamy, masę wylewamy na ułożony wcześniej rabarbar Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 45-50 minut, gdy ciasto ostygnie, przykładamy do niego płaską deskę do krojenia (lub cokolwiek innego płaskiego i większego od blaszki) i odwracamy delikatnie do góry nogami
zdrowa vege kuchniaJasne skrapiamy herbatą , ciemne kawą.KREM :Z mleka i proszku budyniowego gotujemy gęsty krem , studzimy.Masło miksujemy z cukrem na gładką masę , po czym dodajemy po łyżce budyniu i cały czas mieszamy.CAŁOŚĆ :Na papierze/ foli układamy jasne ciasto , a obok niego ciemne.Szczelinę pomiędzy i górę smakujemy kremem budyniowym , zlepiamy.Przykrywamy pozostałym ciastem tworząc szachownicę i dokładnie zlepiamy.Całe ciasto
Ostra na Słodkoserowego. Smakiem nie różnią się właściwie od naszych rodzimych pączków, są może bardzie zbite, a ich cechą charakterystyczną jest duża warstwa słodkiego lukru na wierzchu. Poza czasem, kiedy wyrasta ciasto, samo smażenie pączków z dziurką to zaledwie chwila. Sprawdzą się jako słodki dodatek do kawy w czasie karnawału! Zobacz również przepisy na inne karnawałowe słodkości -----> gniazdka - pączki hiszpańskie(...)zaczął pracować. Masło rozpuścić i przestudzić. Do misy miksera przesiać mąkę, szczyptę soli. Dodać resztę cukru, jajka, wodę oraz mleko. Wyrabiać hakami na gładką masę. Dodać przestudzone rozpuszczone masło. Wyrabiać, aż do połączenia składników. Wyrobione ciasto na donaty lekko oprószyć mąką, misę nakryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 2 h). Blat stołu oprószyć delikatnie mąką
Moje Qulinaria