ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1271/3191)

Ciasto z wiśniami i nutellą 1101

wyczarować naprawdę pyszne ciasta i desery. Dla mnie najlepszym połączeniem są wiśnie z czekoladą. I właśnie dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepyszne ciasto na spodzie z sucharków wymieszanych z nutellą. Masa zrobiona jest z śmietany kremówki z dodatkiem serków waniliowych homogenizowanych dzięki czemu masa staję się bardzo smaczna i puszysta

Marta Gotuje
CIASTO JOGURTOWE Z MORELAMI I KRUSZONKĄ-ODCHUDZONE 283

wkładamy do miski i zagniatamy z nich kruszonkę. Wykonanie: do miski wkładamy jogurt, jajka, mleko oraz ksylitol i mieszamy za pomocą rózgi następnie do masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąki oraz proszek do pieczenia, mieszamy ciasto wykładamy do np. sylikonowej formy 20x20cm , na wierzchu układamy morele ( w oryginale był  użyty rabarbar i truskawki, a ciasto pieczone było w keksówce

Słodkie zapomnienie
gofry orkiszowe ze stokrotkami 155

łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Do naczynia włożyć wszystkie składniki oprócz białek. Mikserem wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie za pomocą łyżki drewnianej połączyć z ciastem. Piec w nagrzanej gofrownicy na jasnozłoty kolor. Podajemy np. bitą śmietaną i kwiatami jadalnymi składniki na krem: 250 g śmietany kremówki

Domowy Smak Jedzenia
Torcik Gruszkowa finezja 163

Ciasto jest znakomitym połączeniem smaku słodkich gruszek i niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego, półsłodkiego wina. Składniki: Biszkopt : 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżeczki kakao Masa gruszkowa: 2kg dojrzałych gruszek 0,75 l wina białego półsłodkiego 4 galaretki o smaku gruszkowym 1 cukier(...)wody Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 25 minut. 2. Masa gruszkowa: Gruszki obrać, wydrążyć nasienie, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać cukier wanilinowy, 1 szklankę wina i doprowadzić

Szalona Kuchnia Eweliny
Zajączki z ciasta czekoladowego (bez glutenu) 124

buraka -patyki od lodów -kostka gorzkiej czekolady CIASTO CZEKOLADOWE Z POWIDŁAMI Czekoladę rozpuścić nad parą wodną i zostawić do wystudzenia. Masło/olej kokosowy zmiksować z ksylitolem do uzyskania napuszonej konsystencji. Dodać jajko, miksować, dodać drugie jajko i znów miksować. Następnie wlać czekoladę cały czas miksując. Mąkę i proszek wymieszać, sypać partiami do masy i na najniższych obrotach połączyć całość. Teraz(...)oczy. Do kawałka dodać sok z  buraka i znów mąkę ryżową, wyrabiać jak plastelinę do uzyskania różowej nie bardzo lepiącej masy. Uformować noski, języczki oraz środki uszu, które należy przykleić na drewniane patyczki (można ciasto z boku naciąć nożem aby patyczki łatwiej było tam umieścić). Kostkę czekolady rozpuścić w małym foliowym woreczku i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odciąć odrobinę

Candy Pandas
Strucla z jagodami 192

wystudzić.Białka oddzielić od żółtek.Mleko lekko podgrzać.Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę.Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.Do miski z mąką dodać ubite białka i żółtka, letnie mleko i wyrabiać ciasto powoli dolewając rozpuszczoną margarynę, a następnie olej. (Ja robię tak, że do miski od miksera z ubitymi żółtkami wsypuję mąkę, dodaję ubite białka

Gospodyni Miejska
Czebureki 664

Wodę gotujemy z solą i olejem, do wrzącej wody wsypujemy 1 i 1/2 szklanki mąki,  intensywnie mieszamy aby powstała jednolita masa. 2. Na stolnicę przesiewamy resztę mąki, dodajemy jajo, ocet i przygotowane wcześniej gorące ciasto. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które ma nie przywierać do rąk, wilgotność regulujemy podsypując dodatkowo mąką lub dolewając małą ilość gorącej wody. Tak przygotowane ciasto odstawiamy

Apetyczna babeczka
Babeczki ośmiornice 169

misce. W osobnej misce mieszamy „mokre”: jajko, olej, mleko, śmietanę kremówkę. Łączymy razem suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy M&Msy i krótko mieszamy – jeśli będziemy mieszać zbyt długo ciasto zafarbuje się na niebiesko. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Pieczemy około 25 minut(...)pozostałym zimnym mleku rozpuszczamy budyń i cukier. Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż pojawią się pierwsze bąbelki. Budyń odstawiamy do przestudzenia. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy połowę zimnego budyniu i miksujemy. Drugą połowę budyniu zjadamy sami lub oddajemy do zjedzenia ;) Rozpuszczoną czekoladę przekładamy do woreczka i malujemy buzie ośmiornicom. Na zimne babeczki nakładamy krem budyniowy

Ciastkozercy
Sernik "czekoladowa dama" 186

mąki krupczatki 30 g startej klasycznej gorzkiej czekolady Goplana 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ciemnego kakao szczypta soli 60 g zimnego masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Masa serowo-czekoladowa 60 dag twarogu tłustego w kostce 50 g białej czekolady Goplana 200 ml śmietanki słodkiej kremowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3 duże jajka 1 białko ½ szklanki cukru(...)Mąkę krupczatkę wymieszać z kakao i startą gorzką klasyczną czekoladą Goplana , dodać pokrojone zimne masło, wsypać cukier,wlać wodę i szybko zagnieść ciasto. Wylepić dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. MASA SEROWO-CZEKOLADOWA: Białą czekoladę połamać , przełożyć do miseczki, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej na płynną masę. Twaróg zmielić w maszynce, wbić jaja

Wanilia i Kardamon
Sernik na kruchym cieście 77

Justyną i dziękuję za rekomendację. Będę powtarzać wypiek! A Wam życzę smacznego i przekazuję dalej;-) SKŁADNIKI na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej przesianej 1/2 szklanki cukru pudru 125 g zimnego masła 2 żółtka (białka będą potrzebne do masy serowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI na masę serową: 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie(...)rozwałkowuję lub (bez wałkowania) wykładam nim formę ugniatając dobrze do formy. Tak przygotowane kruche ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 190 st. C przez 15 – 18 minut lub do zezłocenia spodu. Wyjmuję je na blat, następnie zabieram się za przygotowanie masy serowej. Masa serowa Białka oddzielam od żółtek. Miękkie masło ucieram z cukrem i cukrem waniliowym

Zasmakuj Kuchni
Sernik na zimno z mascarpone i malinami -tutaj są borówki-przepis pani Renaty Czelny Kawa 198

małym ogniu rozpuścić żelatynę w 3-4 łyżkach wody .Przestudzić ,cały czas mieszając aby żelatyna nie utworzyła zbitej masy .Schłodzoną żelatynę wlać do masy serowej ,zmiksować na najmniejszych obrotach.Masę serową przełożyć na biszkopty ,wyrównać wierzch .Ciasto umieścić na 4-5 godzin w lodówce aby sernik stężał. wierzch -sernika udekorować gęsto owocami ,delikatnie dociskając owoce,przed podaniem po pudrować

Moje Wyroby
Puszyste ciasto pomarańczowe. 128

Ciasto jest puszyste i wilgotne. Składniki : 20 dkg margaryny lub masła 2/3 szklanki cukru kryształu 3 duże jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórka otarta z 1 - 2 dużych pomarańczy szczypta soli 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do dekoracji Sposób wykonania :   M iękką margarynę lub masło utrzyj(...)kuchenną do połączenia się składników. Białka ubij na sztywną pianę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Dodawaj na przemian do masy ubite białko i mąkę. Całość delikatnie wymieszaj rózgą kuchenną lub łyżką. Gotowe ciasto wyłóż na blaszkę  wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównaj łyżką. Ja piekłem w blaszce o wymiarach 40 x 12 cm. Piec w nagrzanym

Przepisy i porady kulinarne
WILGOTNA BABKA CZEKOLADOWA Z KRUSZONKĄ 220

wersji bez kruszonki uwieńczając ją np. domową czekoladową polewą czy lukrem. Też będzie pysznie 😊 Zamiast płatków migdałów możemy dodać np. rodzynki, posiekane orzechy, albo pominąć wszelakie dodatki.  Smak ciasta na pewno na tym nie ucierpi 😉 Składniki: ( na tortownicę 24 cm) 7 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki wrzątku 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju(...)Mąkę  przesiewamy, mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. W 3 częściach dodajemy ją do masy jajecznej, nie przerywając ubijania. Do gotowej masy dodajemy płatki migdałów. Mieszamy całość łyżką. Formę smarujemy masłem, obsypujemy mąką. Wlewamy ciasto, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 45-50 min. (do suchego patyczka

Walijskie Pichcenie
babka cytrynowa 154

dodaję po jednym żółtku oraz, stopniowo, mąki wymieszane z proszkiem. Na koniec dodaję sok i skórkę otartą z cytryny. Całość ucieram na gładką masę.  Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie lecz dokładnie łączę z ciastem. Przekładam ciasto do foremki (małej, o średnicy 19 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 40 minut

babka w formie
łatwe ciasto w kilku smakach 172

ciasta jednocześnie. U mnie w ruch poszły dziś mrożone owoce i czekolada. Jako bazę wykorzystałam przepis na ciasto z książeczki dołączonej do foremki. Jest tanie, przepis łatwo zapamiętać a ciasto wyrasta bardzo mocno (co widać na zdjęciu poniżej). I oczywiście jest pyszne. Wystarczyło w zasadzie na jedno posiedzenie przy kawie.  Składniki: 200 g mąki 200 g masła(...)truskawki, maliny, jagody Masło roztopić i wystudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej, zmiksować. Na końcu wlać masło i zmiksować na jednolitą konsystencję. Połowę ciasta wyłożyć do foremki, napełniając otworki do 3/4 wysokości. Resztę ciasta zmiksować z kakao. Dodać posiekaną czekoladę. Wyłożyć ciasto do foremki. Na jasnym cieście

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania