Składniki: 6 paczek herbatników 1 puszka masy krówkowej 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1 paczka margaryny 400 ml śmietany kremówki 18% 2 bite śmietany Śnieżki
Przepisy kulinarne babci AntoninyMiskę przykryć folią i pozostawić na 30 min. Odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut. Przygotować masę na piwną skórkę: rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut. Ciasto chlebowe podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki. Każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej będzie przenosić
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: Spód: -24 ciastka petit beurre Masa serowa: -1 kg. mielonego twarogu w wiaderku -1/2 szklanki oleju -3 szklanki mleka -1 szklanka cukru -2 jajka
Magia jedzenia.kuchni. Zimą rośnie wolniej, a latem rośnie szybciej. W tym czasie przygotowuję ser, którym będą nadziane koperty. Miksuję ser na gładką masę, do której dodaję mąkę ziemniaczaną, jajko i słodzę cukrem z wanilią do smaku. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt, który podzieliłam na mniejsze kwadraty. Na każdy kwadrat wykładam po łyżeczce sera, w który
Blondynka Gotujemiejscach. Piec około 15 minut do zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie: 140 g mielonych migdałów 100 g masła 90 g drobnego cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki likieru amaretto lub ciemnego rumu Dekoracja: 5 - 6 niedużych mocno czerwonych jabłek (np. champion, gloster) sok z 1 cytryny 200 g masy marcepanowej oraz: 120 g konfitury morelowej (pół słoiczka(...)wymieszać. Wlać stopione masło, wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć jabłkowe róże. Z reszty masy marcepanowej uformować nieduże kulki, zawijać wokół nich plasterki jabłek - formując kwiatki. Dekorować dowolnie ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Piec tartę przez około 30 -35 minut lub do momentu aż całe ciasto ładnie się zarumieni. Jeśli brzegi
maniapieczeniaRolada kakaowa z wiśniami i lekką masą serową Składniki biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
czarrna od kuchniCiasto: 1 op kruchych maślanych ciasteczek 60 g zmielonych migdałów 0,5 kostki masła Masa cytrynowa: sok z 2 cytryn skórka z 2 cytryn 200 g cukru 4 żółt ka 1 jajko Beza włoska : 4 białka 300 gr cukru 60 ml wody Przygotowanie: ciasteczka i mig dały blendujemy, masło rozpuszczamy, mieszamy z kruszonką, wykładamy do foremki Żółtka(...)Białk a ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę . C ukier zale wamy wodą i gotujemy, aż do uzyskania temperatury ok 118 "C, najlepiej do tej czynności wyposażyć się w termometr kuchenny. Gdy temperatura jest właściwa, cały czas ubijając wlewamy syrop cienkim strumieniem do piany z białek. Wylewamy na podpieczone ciasto, wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Możemy
Luźna KuchniaKokosowy kaszowiec na herbatnikach Składniki: masa: - 1/2 litra mleka - 125g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao
Kuchnia co dniaPyszny torcik z masą z serka mascarpone z bitą śmietaną - smak przełamany kwaskowym dżemem śliwkowym, dzięki czemu nie jest mdły, a jednocześnie dżem trochę nawilży biszkopt
Kolorowy Przepisownikkardamonu 8 goździków 2 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu (o długości 6 cm) 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 6 ziaren czarnego pieprzu dodatkowo: 6 gruszek ciasto: 180 g miękkiego masła 100 g cukru 3 jajka 2 łyżki melasy 180 g mąki pszennej 20 g kakao 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)miksując po każdym dodaniu. Wlać melasę, zmiksować. Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać mleko, połączyć. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. W ciasto prosto wcisnąć gruszki tak, żeby dotykały dna tortownicy. Piec w 180 st. C. przez 45-50 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto 3 szklanki mąki1 szklanka cukru200 g masła2 jajka2 łyżki miodu2 łyżeczki sody Dodatkowo 1 puszka masy kajmakowej (400 g)puszka orzeszków ziemnychgotowy krem karpatkowy (np. Delecta) lub własny krem budyniowypolewa czekoladowa - przepisPrzygotowanie1. Ciasto. Wszystko składniki na ciasto posiekać i wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki (min. 1h, można na całą noc). Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć
coolinarnastrefa.blogspot.comNa półce z wekami cała masa słoików.... a do lata coraz bliżej. Wśród przetworów prym wiodą śliwki, są powidła, są śliwki marynowane, są śliwki
kolorowotorcikowosię podczas każdej domowej imprezy. Babeczki nie dość, że smakują wspaniale, to jeszcze stanowią świetną dekorację stołu. Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Krem krówkowy: 400 g masy krówkowej ( u mnie Helio ) 250 g serka mascarpone Dodatkowo: dżem lub galaretka porzeczkowa bakalie WYKONANIE: Mąkę połączyć z cukrem(...)brzegów i nakłuć widelcem. Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek. Przygotować krem krówkowy. Serek mascarpone szybko zmiksować na wysokich obrotach miksera. Dodać masę krówkową - połączyć składniki. Do każdej kruchej babeczki włożyć niewielką ilość dżemu porzeczkowego
kolorowotorcikowogładką masę. dodać zakwaszone mleko i ponownie wymieszać. W dużej misce wymieszać pozostałe składniki, tj. mąki, sodę, rozmaryn do wymieszanych suchych składników dodać masę mokrą i startą skórkę z pomarańczy. Wszystko wymieszać. i przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C około 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest suche). Chlebek po wystudzeniu zawinięty w folię
greenscarfnajczęściej w weekend, a w poniedziałek jeszcze przemycam je do pracy. Są niesamowicie aromatyczne i pachnące, a dodatek skórki cytryny do serowej masy czyni ją bardzo lekką i orzeźwiającą. Rogaliki z serem (drożdżówki z serem) – ciasto: 600 g mąki pszennej 300 ml ekologicznego mleka (użyłam z Piątnicy) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g rozpuszczonego masła (min. 82% tłuszczu
Poezja smaku