ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1262/3191)

3 BIT 195

Składniki: 6 paczek herbatników 1 puszka masy krówkowej 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1 paczka margaryny 400 ml śmietany kremówki 18% 2 bite śmietany Śnieżki

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 167

Miskę przykryć folią i pozostawić na 30 min.  Odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut. Przygotować masę na piwną skórkę: rozpuścić drożdże w piwie. Dodać sól i mąkę i szybko wymieszać. Pozostawić przykryte folią na 30 minut.  Ciasto chlebowe podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki. Każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej będzie przenosić

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik z rosą - prosty i szybki przepis. 519

Składniki: Spód: -24 ciastka petit beurre Masa serowa: -1 kg. mielonego twarogu w wiaderku -1/2 szklanki oleju -3 szklanki mleka -1 szklanka cukru -2 jajka

Magia jedzenia.
Koperty Drożdżowe z Serem i Malinami 140

kuchni. Zimą rośnie wolniej, a latem rośnie szybciej.  W tym czasie przygotowuję ser, którym będą nadziane koperty. Miksuję ser na gładką masę, do której dodaję mąkę ziemniaczaną, jajko i słodzę cukrem z wanilią do smaku. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt, który podzieliłam na mniejsze kwadraty. Na każdy kwadrat wykładam po łyżeczce sera, w który

Blondynka Gotuje
Jabłkowo - migdałowa tarta z różą 263

miejscach. Piec około 15 minut do zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie: 140 g mielonych migdałów 100 g masła 90 g drobnego cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki likieru amaretto lub ciemnego rumu  Dekoracja: 5 - 6 niedużych mocno czerwonych jabłek (np. champion, gloster) sok z 1 cytryny 200 g masy marcepanowej oraz: 120 g konfitury morelowej (pół słoiczka(...)wymieszać. Wlać stopione masło, wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć jabłkowe róże. Z reszty masy marcepanowej uformować nieduże kulki, zawijać wokół nich plasterki jabłek - formując kwiatki. Dekorować dowolnie ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Piec tartę przez około 30 -35 minut lub do momentu aż całe ciasto ładnie się zarumieni. Jeśli brzegi

maniapieczenia
Rolada szwarcwaldzka 174

Rolada kakaowa z wiśniami i lekką masą serową Składniki biszkopt: 5 jaj 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

czarrna od kuchni
Tarta Cytrynowa z Bezą Włoską 190

Ciasto: 1 op kruchych maślanych ciasteczek  60 g zmielonych migdałów 0,5 kostki masła   Masa cytrynowa: sok z 2 cytryn skórka z 2 cytryn 200 g cukru   4 żółt ka 1 jajko Beza włoska : 4 białka 300 gr cukru 60 ml wody Przygotowanie: ciasteczka i mig dały blendujemy, masło rozpuszczamy, mieszamy z kruszonką, wykładamy do foremki Żółtka(...)Białk a ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę .   C ukier zale wamy wodą i gotujemy, aż do uzyskania temperatury ok 118 "C, najlepiej do tej czynności wyposażyć się w termometr kuchenny. Gdy temperatura jest właściwa, cały czas ubijając wlewamy syrop cienkim strumieniem do piany z białek. Wylewamy na podpieczone ciasto, wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Możemy

Luźna Kuchnia
Kokosowy kaszowiec na herbatnikach 145

Kokosowy kaszowiec na herbatnikach Składniki: masa: - 1/2 litra mleka - 125g margaryny roślinnej - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki kaszy manny - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 2 łyżki kakao

Kuchnia co dnia
Torcik kakaowy z mascarpone i dżemem śliwkowym 134

Pyszny torcik z masą z serka mascarpone z bitą śmietaną - smak przełamany kwaskowym dżemem śliwkowym, dzięki czemu nie jest mdły, a jednocześnie dżem trochę nawilży biszkopt

Kolorowy Przepisownik
Ciasto z całymi gruszkami o zapachu piernika 188

kardamonu 8 goździków 2 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu (o długości 6 cm) 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 6 ziaren czarnego pieprzu dodatkowo: 6 gruszek ciasto: 180 g miękkiego masła 100 g cukru 3 jajka 2 łyżki melasy 180 g mąki pszennej 20 g kakao 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)miksując po każdym dodaniu. Wlać melasę, zmiksować. Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać mleko, połączyć. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. W ciasto prosto wcisnąć gruszki tak, żeby dotykały dna tortownicy. Piec w 180 st. C. przez 45-50 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Snikers 522

Ciasto 3 szklanki mąki1 szklanka cukru200 g masła2 jajka2 łyżki miodu2 łyżeczki sody Dodatkowo 1 puszka masy kajmakowej (400 g)puszka orzeszków ziemnychgotowy krem karpatkowy (np. Delecta) lub własny krem budyniowypolewa czekoladowa - przepisPrzygotowanie1. Ciasto. Wszystko składniki na ciasto posiekać i wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki (min. 1h, można na całą noc). Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć

coolinarnastrefa.blogspot.com
Lekka rolada śliwkowa 200

   Na półce z wekami cała masa słoików.... a do lata coraz bliżej. Wśród przetworów prym wiodą śliwki, są powidła, są śliwki marynowane, są śliwki

kolorowotorcikowo
Kruche babeczki z kremem krówkowym i bakaliami 169

się podczas każdej domowej imprezy. Babeczki nie dość, że smakują wspaniale, to jeszcze stanowią świetną dekorację stołu.   Ciasto kruche: 200 g zimnego masła 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki cukru pudru 1 jajko szczypta soli Krem krówkowy: 400 g masy krówkowej ( u mnie Helio ) 250 g serka mascarpone Dodatkowo: dżem lub galaretka porzeczkowa bakalie WYKONANIE: Mąkę połączyć z cukrem(...)brzegów i nakłuć widelcem.  Przed upieczeniem wstawić foremki z ciastem na 10-15 minut do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawić do ostygnięcia. Ostygnięte wyjąć delikatnie z foremek. Przygotować krem krówkowy. Serek mascarpone szybko zmiksować na wysokich obrotach miksera. Dodać masę krówkową - połączyć składniki. Do każdej kruchej babeczki włożyć niewielką ilość dżemu porzeczkowego

kolorowotorcikowo
Pomarańczowy chlebek kukurydziany 160

gładką masę. dodać zakwaszone mleko i ponownie wymieszać. W dużej misce wymieszać pozostałe składniki, tj. mąki, sodę, rozmaryn do wymieszanych suchych składników dodać masę mokrą i startą skórkę z pomarańczy. Wszystko wymieszać. i przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C około 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest suche). Chlebek po wystudzeniu zawinięty w folię

greenscarf
Rogaliki z serem 175

najczęściej w weekend, a w poniedziałek jeszcze przemycam je do pracy. Są niesamowicie aromatyczne i pachnące, a dodatek skórki cytryny do serowej masy czyni ją bardzo lekką i orzeźwiającą. Rogaliki z serem (drożdżówki z serem) – ciasto: 600 g mąki pszennej 300 ml ekologicznego mleka (użyłam z Piątnicy) 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g rozpuszczonego masła (min. 82% tłuszczu

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania