jeść obiad u Joli. A że nigdy nie miałam w zwyczaju iść do kogoś z pustymi rękoma, postanowiłam przygotować eklerki jako małą łapówkę. Ponieważ w moim biurze pracuje masa łasuchów, która z pewnościa zechciałaby skosztować po przynajmniej jednej eklerce gdyby wiedziała ze mam je ze sobą, postanowiłam zapakować je w prostokątne pudełko po butach. To miał być jedynie sposób(...)ognia i szybko wsypujemy mąkę. Całość mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do zimnej masy ptysiowej wbijamy po jednym jajku i wyrabiamy ciasto mikserem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy na blachę około 10 centymetrow paski. Pieczemy 20 - 25 minut (w zależności od piekarnika). Eklerki mają
W mojej holenderskiej kuchniponieważ nie da się ominąć czasu oczekiwania na tężenie galaretek. Ale uwierzcie mi... każda minuta jest warta poświęcenia dla tego ciasta. Składniki na biszkopt: 2 jajka 50 g cukru pudru 60 g mąki tortowej 50 g stopionego, wystudzonego masła Masa śmietanowo-jogurtowa: 2 galaretki malinowe 250 ml gorącej wody 400 ml śmietany kremówki 30% 350 g jogurtu greckiego 1 łyżka(...)struktury biszkoptu. Na koniec wlać masło i jeszcze raz wymieszać. Przelać ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 15-20 minut. Wystudzić w tortownicy. Teraz czas na masę śmietanowo-jogurtowa. Galaretki zalać 1 szklanką gorącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić
Świat Ciastawyłożonej papierem do pieczenia (samo dno wykładamy papierem) Piekę w 170 stopniach przez 35-40 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika upuszczam je na podłogę (w formie). Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawiam biszkopt do wystygnięcia. Składniki masa: 2 opakowania śmietany 30% (330ml) 1 czekolada gorzka 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 1 łyżka cukru pudru Śmietanę 30% miksuję
MojaQchnia.pldomowej przyprawy do piernika Ponadto: powidła śliwkowe Składniki na lukier: 1 białko 1,5 szklanki cukru pudru odrobina wody Wykonanie ciasta na pierniczki: Do garnka przełożyłam miód, cukier i masło. Wstawiłam na gaz. Wymieszałam. Zostawiłam na małym ogniu, żeby masa się zagrzała. Kiedy składniki ze sobą dobrze połączyły, odstawiłam do wystudzenia. Sodę wymieszałam z mlekiem . Przestudzoną masę przełożyłam do misy(...)miksera. Do masy wsypywałam stopniowo mąkę, wymieszałam. Wbiłam jako. Następnie dodałam resztę mąki i pozostałe składniki: sodę z mlekiem, sól i na koniec przyprawę do piernika. Wyrobiłam ciasto. Ciasto można wyrobić ręką lub mikserem. Zachęcam do użycia miksera, bo wyrabianie ręką wychodzi ciężko, ponieważ ciasto jest trochę rzadkie i klei się do rąk. Ale takie ma być. Po dokładnym
Kuchnia u Krysiwstawić do lodówki na około 1 godzinę. W tym czasie przygotować pomadę. Pomada kakaowa Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę po czym dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Dodać kakao oraz śmietanę i miksować. Pomadę wylać na ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 50 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno
O kuchni z uczuciempokruszone herbatniki. Posypać dno herbatnikowe ,owocami-jagodami . Ubić śmietankę i gdy już jest sztywna ,dodać tężejącą galaretkę jagodową.(dokładnie połączyć mikserem). Gotową masę śmietanowo - galaretkową wylać na herbatniki z owocami . Schłodzić w lodówce. Gdy ciasto zastygnie,zgęstnieje w lodówce ,posypać ,owocami dowolnymi i zalać trzecia tężejącą galaretką. pycha
w mojej kuchniSzczegóły konkursu znajdziecie w regulaminie :) Czas trwania konkursu: 07.10 – rozpoczęcie konkursu 15.10 – zakończenie konkursu (do 15.10 włącznie czekam na Wasze zdjęcia i komentarze :) ) 16.10 – ogłoszenie wyników konkursów Składniki na ciasto marchewkowe: 3 jajka 100 g ksylitolu 80 ml oleju rzepakowego 150 g mąki ryżowej 50 g mąki kukurydzianej 40 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu(...)olej. W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki: mąki, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy do Piany z jajek i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy potartą marchewkę, orzechy i rodzynki. Całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach 20×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 40 minut. Przed
Ciastkozercydawna jesteśmy miłośnikami kokosowych smaków, co widać po przepisach na blogu. Na ciasto Bounty miałam ochotę od dawna. Batoniki a'la Bounty robiłam już wielokrotnie, były tak pyszne, że zakochaliśmy się w nich bez pamięci. Pyszny, gęsty, kokosowy krem, pomiędzy delikatnym biszkoptem i z dużą ilością czekolady na wierzchu. Mniam! Składniki: (na blaszkę 20 x 20cm) BISZKOPT: 200g miękkiego masła(...)łyżek mleka 1 łyżka masła Przygotowanie: BISZKOPT: Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Następnie przesiać do masy mąkę, proszek i kakao, dolać ekstrakt, delikatnie zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180'C około 45 minut. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty. UWAGA! Ciasto jest bardzo, bardzo
Cakes By KejtSzarlotka pod kokosową skorupką to klasyczne ciasto kruche z warstwą prażonych jabłek, zwieńczone "skorupką", powstałą z połączenia wiórków kokosowych i kilku składników odgrywających rolę spoiwa. Jabłka w szarlotce, dzięki dodatkowi budyniu w proszku, tworzą zwartą masę. Całość idealnie ze sobą współgra i choć szarlotka jest dość słodka, z chęcią sięga się po kolejny jej kawałek. Moja szarlotka powstała w formie(...)budyniem w proszku - tak przygotowane nadzienie wyłożyć na spód z ciasta, wyrównać - wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec przez około 40 minut KOKOSOWA SKORUPKA - masło roztopić, dodać wiórki kokosowe wymieszane z cukrem pudrem - ciągle mieszając, zrumienić wiórki - zrumienione wiórki ostudzić, wymieszać z jajkami - gotową masę rozsmarować na zapieczonej masie jabłkowej, wyrównać, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
Smakołyki Berenikijest cierpliwość i oczywiście dobrej jakości składniki. Składniki : kawałek polędwicy wołowej około 1 kg ,oczyszczonej z błon (najlepiej jej środkowa część ) 6 plastrów szynki parmeńskiej dobrej jakości płat ciasta francuskiego 300 g świeżych prawdziwków (jeśli nie mamy możemy użyć pieczarek ) gałązka świeżego rozmarynu 3 łyżki musztardy Dijon 1 żółtko zmieszane z odrobiną mleka Sól i pieprz do smaku Oliwa(...)zblenduj lub zmiel na jednolitą masę. Na arkuszu papieru pergaminowego rozkładamy plastry szynki parmeńskiej tak by lekko na siebie zachodziły, na niej rozsmaruj masę z grzybów. Następnie połóż wołowinę i całość owiń pomagając sobie papierem. Ciasto francuskie rozwijamy na kolejnym arkuszu papieru, a na nim układamy owiniętą wołowinę w szynce i całość szczelnie zawijamy ugniatając brzegi ciasta (użyj niewielką
Niezły MłynekMój pierwszy chleb! Drożdże ze mną wyjątkowo dobrze współpracowały, ciasto nie lepiło się aż tak do rąk, nie pobrudziłam nim całej kuchni a przede wszystkim chleb jest gotowy do spożycia. W końcu udało mi się przełamać, bo ile można odkładać jego pieczenie, kiedy tylko włączam komputer zawsze na dzień dobry ktoś zrobi dobry bochenek. Dawno nie jadłam takiego ciepłego chlebka(...)łyżki cukru zmielony cynamon Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z pokruszonymi drożdżami, olejem i cukrem. Dodać ciepłe mleko i sól. Całość wymieszać na gładką masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie, oprószyć cynamonem, zawinąć w rulon i włożyć do keksówki. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec
pink envelopeupieczone orzeszki przełożyłam kremem czekoladowym , ale zrobionym z mniejszej ilości serka ..dodałam też okruchy z upieczonych orzeszków..Robiąc takie orzechy z początku trudno dopasować ilość ciasta..Orzeszki jak będą za małe - wtedy masa będzie uciekać..a jak będą ciut większe - obcinamy nożykiem delikatnie niepotrzebną "obwódkę" zaraz po upieczeniu.. 4 szkl. mąki 3/4 szkl.cukru pudru
Moje domowe kucharzenieOrzeźwiające brzoskwiniowo – cytrynowe ciasto z bitą śmietaną i kruchymi waflowymi rurkami oblanymi czekoladą. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju szczypta soli Masa śmietanowa: 600ml śmietany 30% 400g mascarpone 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń 1 cytrynowa galaretka 260g rurek waflowych(...)szczyptą soli na sztywno, dodać żółtka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać olej, całość dokładnie wymieszać, ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25 minut. 2. Masa śmietanowa Śmietaną ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami mascarpone. Miksować na wolnych obrotach
Szalona Kuchnia Ewelinyprzesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, w jednej misce mieszamy suche składniki a w drugiej mokre. Mieszamy składniki z obu misek na jednolitą masę. Wykładamy do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 21 - 22 cm. Wierzch ciasta posypujemy obranym i posiekanym na około 1 cm kawałki rabarbarem. Pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka
Życie zaczyna się w kuchnijest pysznie. Zaproponowane do wspólnego pieczenia tartaletki czekoladowe są po prostu rewelacyjne. Składniki: Ciasto 200 g mąki krupczatki 50 g cukru pudru 1 łyżka kakao 100 g zimnego masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Masa czekoladowa 150 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietany kremówki 30% 70 g masła(...)Przełożyć na blat zagnieść i uformować kulkę. Foremki o średnicy 9 cm wyłożyć ciastem i włożyć na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki gęsto nakłuć widelcem włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni i piec 20 minut. W trakcie pieczenia spodów przygotować masę czekoladową. Masa czekoladowa: Do garnuszka wlać śmietanę dodać połamaną czekoladę, cukier puder, masło
Ala piecze i gotuje