pierwszy rzut oka wygląda jak sernik na zimno jest zwykłym pieczonym sernikiem. Tyle że w szybszej wersji, bo zamiast spodu z kruchego ciasta użyłam biszkoptów. Wykorzystałam zamrożone latem truskawki ale ze świeżymi będzie jeszcze lepszy. Masa serowa z tego przepisu jest idealna, użyłam jej niedawno do zrobienia sernika z ananasem (klik) i na pewno użyję jej jeszcze(...)pieczenia ułożyć biszkopty. Masło rozpuścić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i nadal ucierając dodawać ser, budynie i masło. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na biszkopty. Piec w 180*C około 50 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze około kwadransa. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaekstrakt waniliowy- 2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki * czekolada mleczna- 100 g Masło (temperatura pokojowa) utrzeć razem z cukrem, aż masa będzie jasna. Dodać jajko, dobrze wymieszać. Przesiać mąkę, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Ciasto podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać na placki
Kraina Miodem Płynącamnie idealne do herbaty. Składniki Ciasto - 35 gram cukru kokosowego - 300 gram mąki jaglanej - 50 gram mąki owsianej - 125 ml mleka - 15 gram drożdży - 70 gram oleju kokosowego - 2 jajka Mus - 3 jabłka - cynamon Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do rondelka i prużymy. Na koniec dodajemy cynamon. Całość blendujemy na jednolitą masę. Wykonanie Do miseczki wkładamy pokruszone(...)mieszamy. Następnie dodajemy po jednym jajku. Powoli wlewamy także mleko połączone z olejem. Tak powstałą masę delikatnie zagniatamy tak by powstała jednolita masa. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h. Po tym czasie urywamy po kawałku ciasta i delikatnie rozwałkujemy. Wycinamy trójkąty. Na każdym układamy odrobinę musu jabłkowego i zawijamy tworząc rogalik. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Health-Fit-Lifetemperaturze 36-39 stopni Ciasto: Wcześniej przygotowany rozczyn 100 g mąki pszennej tortowej 2 jajka Szczypta soli 4 łyżki oleju lub 4 łyżki roztopionego masła Tłuszcz do smażenia Jabłko (opcjonalnie) Przygotowanie: Rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i zalewamy wszystko mlekiem. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i masa była jednolita. UWAGA: Mleko musi być(...)wyrośnięcia. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do niego jaja, pozostałą mąkę, sól, olej/roztopione masło i dokładnie mieszamy trzepaczką, aż masą będzie jednolita i ciągnąca się. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 min, aż ciasto zwiększy swą objętość w 2-3 razy. Kiedy wyrośnie ciasto nie mieszamy go, a pozostawiamy nadal napowietrzony. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Na rozgrzanym oleju
Kuchnia Łukaszamleka rozrobić budyń śmietankowy z 2 łyżkami cukru pudru i dodać go do gotującego się mleka. Chwilę gotować, cały czas mieszając. Gdy masa lekko zgęstnieje dodać masło i żółtko. Wszystko ze sobą wymieszać. Na jeden spód ciasta wyłożyć połowę kremu, następnie przykryć kolejną warstwą ciasta. Następnie wyłożyć resztą kremu i przykryć ostatnia warstwą ciasta francuskiego. Poczekać, aż budyń zgęstnieje. Przed
Ugotowaćżółtka 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej ucierając dodajemy śmietanę i żółtka. Następnie dodajemy przesianą i zagniatamy na gładkie ciasto. Odkładamy je na 40 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok 3mm i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy do zrumienienia (ok.15 minut) w 180 stopniach
Mienta blogpewna że każdy sobie z nim poradzi. Smak waniliowej kaszy jaglanej genialnie się komponuje z truskawkami i jagodami. Polecam jako zdrowy deser, po którym nie dopadną Was wyrzuty sumienia Ciasto z kaszy jaglanej z owocami 2017-03-17 13:42:25 Porcje 6 Oceń Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr Łączny czas(...)jagody, borówki, maliny) 2 łyżki zmielonego na puder ksylitolu Przygotowanie Wszystkie składniki oprócz owoców i pudru z ksylitolu zmiksuj w blenderze na gładką masę. Przelej do okrągłej foremki o średnicy 20 cm (lub mniejszej, wtedy ciasto będzie wyższe) Na ciasto wyłóż owoce (ja użyłam mrożonych) Piecz około 45-60 minut w 180 stopniach na środkowej półce, aż wierzch ciasta zesztywnieje
Powiedz dietom niepiernikowego ciasta sprawił, że było ono o wiele delikatniejsze i bardziej wilgotne. Takie ciasto o wiele dłużej zachowuje swoją świeżość ( co prawda ciężko jest dokładnie stwierdzić, jak długo ciasto pozostaje świeże, ponieważ znika prawie natychmiast), jest więc idealne, aby zabrać je na jesienna weekendową wyprawę, w roli słodkiego prowiantu. składniki 1 cukinia ( około 350 g) 3 jajka(...)łyżką. Następnie do suchej masy dodajemy olej, bakalie, mocno odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i wbijamy jajka, całość mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy. Podłużną formę wykładamy pergaminem lub smarujemy olejem i przekładamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy w nim ciasto przez 50 minut, sprawdzając na koniec patyczkiem stopień wypieczenia środka ciasta ( patyczek nie może
Miód i pieprzEksperymentując z lekko zdrowszymi zamiennikami tradycyjnych ciast i ciasteczek dochodzę do wniosku, że mąka wcale nie musi znajdować się na liście składników. Z powodzeniem można zastąpić ją zmielonymi orzechami, które mimo że są dosyć kaloryczne to zawierają wartościowe tłuszcze i witaminy. Deser bez wyrzutów sumienia? Tak! Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła pół szklanki cukru pudru(...)czekoladowej masy. Dorzucamy jaja, cukier oraz wanilię, całość dokładnie mieszamy ze sobą, resztkami sił powstrzymując się, żeby nie wyjeść wszystkiego z miski - ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika pachnie obezwładniająco :) Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Wcinamy jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Koniecznie
sama złodyczzmniejszyć nieco temperaturę pieczenia. Z pozostałego ciasta przygotować ozdoby do mazurka. Ciasto rozwałkować i stworzyć z niego dowolny wzór za pomocą foremek do ciasteczek. Ja użyłam foremki w kształcie motylków. Ciasteczka piec przez 10 minut w 180 stopniach. Następnie ozdobić je lukrem lub czekoladą. Można użyć kolorowych posypek. Masę(...)kajmakową przełożyć do rondelka, dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu aby się rozpuściła. Kiedy będzie płynna odstawiamy ją na bok. Kruche ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi. Posypujemy śliwkami. Następnie przykrywamy bezą. Na bezę wylewamy jeszcze ciepłą masę kajmakową. Udakorować ozdobionymi motylkami i posypać płatkami migdałowymi
Mania Gotowaniapieczenia i dodawaj stopniowo do jajek - cały czas miksujac na najmniejszych obrotach. Wlej masło i zmiksuj całość. Ciasto rozdziel w proporcji 2/3 i 1/3. Do większej części dodaj czekoladę i delikatnie wymieszaj, do reszty wmieszaj herbatę. Wlej połowę białej masy do foremki, na to wyłóż masę zielona, a następnie resztę białej. Ewentualnie przeciagnij kilka razy patyczek/wykałaczkę przez wszystkie
Lejdi of the housebiałe szparagi, 100g podgrzybków (lub inne grzyby) - ja miałam mrożone, 50g koziego sera twarogowego, 2 szalotki, sól, pieprz, olej rzepakowy, 2 łyżki masła, zioła do dekoracji. Przygotowanie Z ciasta francuskiego szklanką o ostrych brzegach wyciąć kółka. W połowie krążków, kieliszkiem wyciąć kółka. Całe krążki posmarować rozkłóconym jajkiem, następnie połączyć je w pary, nakładając na nie krążki z otworkami. Całość posmarować(...)małym ogniu. Dodać grzyby, dusić jeszcze 5min. Gotową masę przełożyć do miseczki. Jajka rozkłócić, połączyć z jajkiem, które nam zostało od smarowania ciasta. Masło stopić, wlać jajka i usmażyć jajecznicę. Dodać do masy grzybowej, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać do ostudzonych krążków, posypać pokruszonym kozim serem i udekorować ziołami
Z miłości do słodkościNiebo, poezja, raj na ziemi.. Sama nie wiem jak opisać to ciasto. Jest po prostu PYSZNE! Idealne na grudniowe dni. Mocno piernikowe, z bakaliami i powidłami śliwkowymi. Dodatkowo jest bardzo zdrowe! Czego chcieć więcej? Dodatkowo jeżeli nie wiesz jak dobrze i sprawnie pokroić podsyłam Ci jedną świetną radę! (link) Składniki: 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej(...)proszek, żurawinę, przyprawę do piernika, pokruszone orzechy i wlewamy mleko. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej mąka przekładamy masę. Pieczemy ok. 1h w 180 stopniach lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto smarujemy lub przekładamy powidłami śliwkowymi
Czarnawisienkaczyli 2 części wagowe mąki : 1 część wagowa masła . Oprócz powyższych w skład kruchego ciasta na słono wchodzą żółtka jaj, sól oraz odrobina wody. Jeśli przygotowujecie kruche ciasto na foremkę o średnicy 25 - 28 cm to wystarczy Wam: 200 g mąki 100 g masła 2 żółtka (z jajek o rozmiarze L) 1 płaska łyżeczka soli 1 - 2 łyżki zimnej wody(...)trawce i żre co popadnie ;) Woda zimna , najlepiej lodowata, taka, że jak zanurzycie w niej palec to poczujecie igiełki bólu. Takie cukiernicze sado-maso ;) Step 2. Dlaczego zimno jest takie ważne? Generalnie w każdym kruchym cieście chodzi o to, aby z mąki uwolnić jak najmniej glutenu - mieszaniny białek, które pośrednio odpowiadają za wyrastanie ciasta. Podczas wyrabiania każdego ciasta
W kuchni KatieMięso kroimy w kawałki 3-4cm (najlepiej delikatnie roztłuc je tłuczkiem). W sporej misce, składniki na ciasto dokładnie ze sobą mieszamy (jogurt, mąkę, jajko, olej i przyprawy). Umieszczamy w niej kawałki mięsa i dokładnie obtaczamy. Jeżeli masa jest zbyt sucha – dodajemy trochę mleka. W miseczce obok umieszczamy płatki kukurydziane i rozgniatamy je na mniejsze kawałki. Każdy kawałek mięsa
Be Fit Be Strong