Przepis na to ucierane ciasto możecie zrobić z dowolnymi owocami, np. truskawkami czy jabłkami. Ja postawiłam na połączenie rabarbaru i porzeczek czerwonych, które miałam jeszcze zamrożone. PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM składniki: - 300 g mąki pszennej tortowej - 100 g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej - 5 czubatych łyżek cukru - 1 płaska łyżeczka sody - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)miski z suchymi składnikami, dodaj zmiksowaną masę z olejem i mleko. Wymieszaj dokładnie. Dodaj ubite na sztywno białka i wprowadź delikatnie do masy. Wylej do formy, ułóż na wierzch owoce, nie przesadzaj z ich ilością, ciasto musi mieć jak urosnąć! Pieczemy 1 godzinę i 10 minut. Temp. 170 -180 stopni C. Grzanie dół pierwsze 45 minut, potem + termoobieg. Pieczemy
SMYKWKUCHNISkładniki na polewę: Czekolada mleczna 1 szt. Mleko 2 łyżki Masło 1 łyżka Wykonanie: Mleko, margarynę i cukier zagotować i ostudzić. Do ostudzonej masy dodać resztę składników, zmiksować i na końcu dodać powidła i starannie wymieszać. Ciasto wylać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez 50 minut. Wykonanie polewy: Składniki na polewę rozpuścić
Tradycyjna Kuchniaodmian chmielu. Idealnie komponuje się z tymi uroczymi burgerkami “na dwa kęsy” Przepis na mini burgery koreczki Drukuj przepis Porcji: 25-30 Czas gotowania: 2 godziny Składniki CIASTO: szklanka mleka 2 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego masła 1,5 łyżki cukru łyżeczka soli łyżeczka drożdży jajko 3 szklanki mąki sezam czarnuszka (opcjonalnie) żółtko łyżka mleka KOTLETY: 1 kg mielonej(...)drożdże mieszamy ze sobą i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie dodajemy sól, jajko i szklankę mąki – wyrabiamy na gładką masę; można użyć trzepaczki bądź miksera. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, delikatnie mieszamy, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i nie będzie przyklejało się do rąk. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę mąki - musi mięć delikatną, ale zwartą konsystencję. Odstawiamy
Kuchnia BazyliiPrzyszedł taki czas, kiedy chce mi się wszystkiego co piernikowe i kakaowe! Kocham zapach pieczonego ciasta, a te cynamonowe nuty unoszące się w powietrzu...mmmm! Chociaż ostatnio mam jakąś dziwną fazę na jedzenie cukierków... och te słabości! To NADE wszystko kocham te swoje fasolowe wymysły! I wy pokochacie! <3 SKŁADNIKI (u mnie 16 pierników) - 2 jajka - puszka białej fasoli(...)każdego pierniczka WYKONANIE: - fasolę odsącz, przepłucz wodą - wszystko do blendera na gładką masę! - spróbuj- dosłodź w razie potrzeby - przelej do foremek 1/2 powstałej masy - na środek babeczek dodaj powidła (1/2 łyżeczki na babeczkę) -przykryj powidła pozostałym ciastem - 180* 25 minut SMACZNEGO CAŁOŚĆ: 580 kcal B50 W63 T15 1 Z 16 BABECZEK
fitolarun.blogspot.commleka Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia po czym kroimy wzdłuż(...)gorzką czekoladę i pokrojone prince polo. Całość mieszamy. Na jeden kakaowy placek smarujemy połowę masy, przykrywamy bezą orzechowo-kokosową,wykładamy resztę masy i nakładamy drugi kakaowy placek. Składniki polewy rozpuszczamy na ogniu i smarujemy wierzch ciasta. Ozdabiamy posypką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Kolorowa kuchnia Elkinastępnie nakłuwamy je widelcem. pieczemy około 20 minut do zbrązowienia w piekarniku nagrzanym do 190°C spód studzimy i dopiero na zimny wykładamy masę kajmakową, na której rozsmarowujemy polewę, dodatkowo tak jak ja można posypać ciasto złotymi groszkami i złotym brokatem spożywczym. Wkładamy do lodówki na kolka godzin. Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-milionera
Słodkie zapomnieniecukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Do mąki dodajemy żółtka, cukier wanilinowy , miękkie masło i dokładnie wygniatamy. Ciasto dzielimy na 3/4 i 1/4 . Każdą z części zawijamy w folię . Pierwszą część wkładamy na 20 minut do lodówki a drugą część do zamrażalnika. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą(...)podpiekamy ok. 20 minut ( jak nabierze koloru złotego wyjmujemy ) Na podpieczoną część należy rozsmarować dżem . Białka ubijamy na sztywną masę , dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Chwilkę miksujemy i wylewamy pianę na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Całość wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut , ( obserwujemy ciasto gdyż długość pieczenia zależy
Różne smaki w kuchnicukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Do mąki dodajemy żółtka, cukier wanilinowy , miękkie masło i dokładnie wygniatamy. Ciasto dzielimy na 3/4 i 1/4 . Każdą z części zawijamy w folię . Pierwszą część wkładamy na 20 minut do lodówki a drugą część do zamrażalnika. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą(...)podpiekamy ok. 20 minut ( jak nabierze koloru złotego wyjmujemy ) Na podpieczoną część należy rozsmarować dżem . Białka ubijamy na sztywną masę , dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Chwilkę miksujemy i wylewamy pianę na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Całość wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut , ( obserwujemy ciasto gdyż długość pieczenia zależy
Różne smaki w kuchnipapieru do pieczenia lub pergaminu wyciąć kwadraty o boku 10 x 10 cm. Do masy wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Masa stopniowo wchłonie wszystkie jajka. Dodać sodę oczyszczoną. Zmiksować. Powstanie gęste, gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego zakończonego dużą gwizdką (np. tylka 1 M). Wyciskać okręgi o średnicy 8 cm na przygotowane kwadraty z papieru
maniapieczeniażyczeniami świątecznymi - dodam także przepis na drożdżówki cynamonowe, które robiłam w weekend. Dlaczego warto je spróbować ? Bo nie są czasochłonne, są bardzo smaczne i do tego pięknie wyglądają ! Ciasto: - szklanka mleka - pół kostki drożdży - 3 szklanki mąki - pół kostki miękkiego masła - szczypta soli Nadzienie: 2/3 szklanki cukru 2/3 cynamonu 1/4 kostki masła Szklankę mleka podgrzewamy (w mikrofalii - najwygodniej :)) Następnie wlewamy(...)rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie dosypujemy mąkę i sól, oraz miękkie masło - wszystko wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. Odstawiamy na 25 minut - do wyrośnięcia w ciepłe i ciche miejsce. Następnie wyrabiamy ciasto ponownie i wałkujemy w kwadrat/prostokąt. Masło rozpuszczamy i smarujemy nim rozwałkowane ciasto. Cukier mieszamy z cynamonem i posypujemy ciasto. Następnie ciasto
dlaSmaQcukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Do mąki dodajemy żółtka, cukier wanilinowy , miękkie masło i dokładnie wygniatamy. Ciasto dzielimy na 3/4 i 1/4 . Każdą z części zawijamy w folię . Pierwszą część wkładamy na 20 minut do lodówki a drugą część do zamrażalnika. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą(...)podpiekamy ok. 20 minut ( jak nabierze koloru złotego wyjmujemy ) Na podpieczoną część należy rozsmarować dżem . Białka ubijamy na sztywną masę , dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Chwilkę miksujemy i wylewamy pianę na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Całość wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut , ( obserwujemy ciasto gdyż długość pieczenia zależy
Słodkości i nie tylkopowinien sobie poradzić. Norwegowie wcinają takie ciasteczka w czasie świąt, zarówno puste jak i z różnego rodzajami nadzienia np. konfiturą. Ja zdecydowałam się na masę z przyprawą piernikową dla utrzymania świątecznego nastroju. Rurki są bardzo cienkie i kruche, mam nadzieje, że wypróbujcie przepis Składniki rurki(...)pieczemy ciastko. Gdy zarumieni się ściągamy z urządzenia i nawijamy na specjalny wałek i pozostawiamy do ostygnięcia. Z resztą ciasta postępujemy tak samo aż do wyczerpania. Z tej porcji powinno wyjść wam około 10 wafelków.Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier puder a następnie przyprawę do piernika. Na koniec żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości
ciastkarnia na kruchym spodzieUnoszący się zapach świeżego ciasta, świeżo zaparzona herbata i oczekiwanie na Męża :) Czyli piątkowe popołudnie w kuchni... Jak na pierwszą upieczoną w życiu babkę piaskową z kominem to moja ma tylko jedno pęknięcie :) Smak rekompensuje wszystko!Babka piaskowaSkładniki:2 szklanki mąki ziemniaczanej6 łyżek mąki pszennej1,5 szklanki cukru kryształucukier waniliowy6 jajekkostka margarynyłyżka octu6 łyżek oleju2 łyżeczki proszku do pieczeniatłuszcz(...)ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia przesiej do miski. Margarynę utrzyj z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj po jednym całym jajku i utrzyj na gładką masę. Stopniowo wsypuj do niej przesiane mąki z proszkiem. Następnie wlej ocet i olej i całość utrzyj na gładką masę. Formę na babkę z kominem dobrze nasmaruj tłuszczem i wlej
Lawendowe Niebomąkę oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym; dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy. Do jogurtowej masy stopniowo dodajemy mąkę. Na sam koniec dodajemy mango pokrojone w kostkę. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremek na muffiny. Muffiny pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku
La grande e la piccola cuocaznów mieszamy. Serową masę przekładamy do naczynka do zapiekania (moje naczynko było ciut niższe niż zazwyczaj, więc nie wykorzystałam około 2 łyżek masy). Serniczek wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasto pieczemy około 25 minut (należy je obserwować). Zostawiamy na około 5 minut w uchylonym wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągamy oprószamy cukrem pudrem i posypujemy kokosowymi chipsami
Słodkie okruszki