ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1293/3191)

Babeczki - kopce kreta 179

cukier puder - 3 łyżki sok z cytryny Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. mąkę, proszek, sodę oraz kakao przesiać i połączyć z masą jajeczną. następnie dodać mleko i olej i wszystko razem połączyć. Ciasto przełożyć do papilotek na babeczki i piec w temp 180stC ok 20 minut. Upieczone wyjąć i przestudzić. Za pomocą łyżeczki wydrążyć połowę babeczek, a wydrążone

Camilla w kuchni
Kruche ciasteczka przekładane dżemem wg św. Hildegardy z Bingen (orkiszowo-owsiane) 125

Płatki owsiane należy zmielić - np. młynkiem do kawy. Masło/margarynę połączyć z mąką orkiszową i następnie dodać resztę składników. Całość wyrobić na gładką masę i schłodzić w lodówce - minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać z niego dowolne (jednakowe) kształty. Ciasteczka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić

Di gotuje
Pierniczki do lukrowania 326

piernika - wymieszać. Do mąki dodać płynne składniki i całość dobrze wymieszać, na początku łyżką. Następnie masę przełożyć na stolnicę/blat i dobrze zagnieść. Masa jest dość luźna, w razie potrzeby podsypać odrobinę mąki. Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny. Ciasto wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać ciasteczka.Uk

kolorowotorcikowo
Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe 196

koniec noża’. Zmniejszamy obroty. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia, na niskich obrotach, sypiąc po trochę, dodajemy ją do masy. Cukier puder przekładamy do małej, głębokiej miseczki. Nabieramy łyżeczką porcje ciasta i toczymy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dokładnie i z każdej strony otaczamy grubo w cukrze pudrze. Rozkładamy na blasze, na papierze

Karo in the Kitchen
Ciasteczka śnieżne kule 1444

puch. Cały czas ucierając (na niskich obrotach) dodać po kolei: żółtko, mąkę, migdały, sól i dodatki. Gdy składniki częściowo się połączą, dokończyć zagniatanie ręcznie. Masę owinąć folią spożywczą i schłodzić przez ok. 20 minut. Z ciasta formować niewielkie kulki (35-40 szt), układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Jeżeli nie chcecie, aby się rozpłynęły na boki - schłodzić

Pełny talerz
Sernik z masłem orzechowym 105

masła orzechowego nie jest zbyt intensywny w tym serniku, nie przytłacza, pomimo sporej ilości masła. Polecam jako odskocznię od klasycznego sernika. Ciasto jest sprężyste, ale struktura delikatna, rozpływająca się w ustach. Składniki: Masa serowa • 500 g sera twarogowego, u mnie Piątnica • 4 jajka • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany • 250 g masła orzechowego

To co kocham
Muffiny z jagodami 151

świeżych. Krok 1 Łączymy w misce mąkę, oba cukry i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy mleko, olej i jajko, mieszamy. Na końcu do masy dodajemy jagody, całość łączymy za pomocą łyżki. Krok 2 Nakładamy ciasto do formy na muffiny. Krok 3 Pieczemy około 25 minut, do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra, dół) Smacznego function load

Coś bym zjadła
Tarta z brokułami, tuńczykiem i grzybami (Torta salata con broccoletti, tonno e funghi) 195

soli i pieprzu. Dodajemy starty parmezan i listki z 2-3 gałązek tymianku. Ciasto francuskie wykładamy do formy do pieczenia. Na ciasto francuskie układamy brokuły, grzyby, tuńczyka i dynię. Całość zalewamy przygotowaną masą jajeczną. Wierzch tarty oprószamy startym parmezanem. Tartę pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. **** PREPARAZIONE Lavate i broccoli

La grande e la piccola cuoca
Tarta ziemniaczano serowa 278

twarogiem maszynką do mięsa  na drobnym sicie. Ziemniaki z serem wymieszać z cebulą, kiełbasą i jajkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie wyłożyć na blachę do pieczenia, następnie wlać na nie masę ziemniaczano serową. Całość posypać drobno startym żółtym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 30 min. Do ładnego zrumienienia

IMPRESJA SMAKU
Chałwowe ciasteczka z tahini i czekoladą (z orkiszową mąką pełnoziarnistą) 125

sody oczyszczonej Dodatkowo: 50g czekolady gorzkiej  Wszystkie składniki (bez czekolady) umieścić w misce i dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. (Powinna powstać jednolita masa o konsystencji miękkiej plasteliny.) Na końca wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i spłaszczyć widelcem. (Odstępy nie muszą być zbyt duże

Di gotuje
NALEŠNIKI PO ŻYDOWSKU 129

łyżki oleju 3/4szkl.mąki szczypta soli olej do smażenia   Nadzienie: ~~~~~~~~~~~~~~ 25dag.twarogu 10dag.serka homogenizowanego 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżka cukru 1 żółtko ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ciasto-jajka wymieszać z mąką,mlekiem,solą i olejem na jednolitą masę.Olej rozgrzać na patelni,smażyć naleśniki tylko z jednej strony.   Nadzienie-wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę.   Naleśniki posmarować nadzieniem,zagiąć boki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dieta w CHOROBIE HASHIMOTO. Chleb bezglutenowy - prosty przepis! 312

wody ( nie gorącej) Sposób przygotowania:   Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w misce. Powoli dolewamy wody nadal mieszając do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Małą blaszkę ( keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy, przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez około 55 minut

Pan i Pani Smith w kuchni
Placuszki z gotowanych ziemniaków (moskole) 214

Ugniatamy tłuczkiem lub przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do ostudzenia.  Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i kwaśne mleko (lub maślankę). Doprawiamy solądać do masy jajka, przesianą mąkę oraz kwaśne mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyrabiamy na oprószonej mąką stolnicy, odcinamy o kawałku i formujemy w miarę kształtne placki o grubości mniej więcej 1 cm.  Smażymy na patelni

bistro mama

Proponowane wyszukiwania