ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1292/3191)

Ekspresowe brownie Donny Hay czyli poWeekendowe Łakocie doc.157 190

jajka Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy masło z cukrem i kakao, tak by masło się rozpuściło. Masę wlewamy do miski, dodajemy jajka, mieszamy. Wsypujemy mąkę z solą i proszkiem. Mieszamy. Przekładamy ciasto do prostokątnej foremki wyłożonej papierem. Pieczemy ok 30 minut do chwili aż środek ciasta zacznie się podnosić. Zostawiamy do ostygnięcia w foremce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik na zimno 197

takim właśnie pysznym sernikiem. Ciasto to robi się na prawdę bardzo szybko . Do jego wykonania nie trzeba też  wielu składników, więc jest tanie w wykonaniu. Sernik na zimno polecam wszystkim łasuchom, szczególnie tym będącym na diecie. Składniki (tortownica o średnicy 26 cm): spód 20 dag płatków owsianych 2 łyżki miodu 1/2 kostki masła masa serowa 50 dag twarogu sernikowego(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy i lekko dociskamy. Ser miksujemy z cukrem. W osobnym naczyniu miksujemy jogurt naturalny z rozpuszczoną żelatyną. Masę sernikową miksujemy z jogurtem. Wykładamy na owsiany spód. Morele kroimy w paseczki. Posypujemy wierzch ciasta. Ozdabiamy płatkami owsianymi. Czekoladę rozpuszczamy z masłem. Dekorujemy. Schładzamy w lodówce do czasu aż ciasto stężeje. źródło: przepis własny Ilość porcji

Pobite gary Barbary
Ciasto z malinami i budyniową pianką. 194

dodawać cukier, cały czas miksując.  Następnie dodawać partiami budyń w proszku i na końcu cienką strużką olej, cały czas miksując. Ubitą masę przełożyć na wystudzony spód, na niej gęsto układać maliny. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec ok. 40 minut. Ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem

zadanie-gotowanie
56. Bułki żytnio-pszenne z siemieniem i sezamem 199

odcedzonego) - 2 łyżki oleju kokosowego, rzepakowego *opcjonalnie: kilka łyżek mleka i sezam Wszystkie składniki wraz z przygotowanym zaczynem wyrabiamy na jednolitą masę, umieszczamy w miseczce i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6-8 równych części, formujemy bułeczki, układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 30 stopni

Be Fit Be Strong
Jabłecznik z ciasta ucieranego z pianką 245

Istnieje kilka przepisów, które wykorzystuję najczęściej: szwedzkie babeczki z jabłkami i cynamonem , tarta z jabłkami w masie śmietanowej , tradycyjny apple pie z cynamonem i karmelem . Czasami jednak potrzebuję odmiany. Ten przepis z pewnością dołączy do stałych pozycji w moim menu :) JABŁECZNIK Z CIASTA UCIERANEGO Z PIANKĄ Składniki: - 200 gram masła - szczypta soli - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru - 3 jajka(...)szklanka mąki pszennej - 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 szklanki mleka - 4 jabłka Przygotowanie: Masło ucieramy z 2/3 szklanki cukru na jasną, puszystą masę. Dodajemy sól. Ucieramy dalej i wrzucamy stopniowo po jednym jajku oraz mleko. Wsypujemy przesiane: mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy łyżką do połączenia. Wylewamy do formy wyłożonej papierem

Życie zamknięte w smaku
Seromakowiec 246

migdałowego 4 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera białego  3 - krotnie zmielonego) 5 jajek ( osobno białka i żółtka) 125 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru szczypta soli Sposób wykonania spodu: Do przesianej mąki dodać masło lub margarynę, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o wymiarach(...)położyć na to rozwałkowane ciasto. Ciasto z blachą wstawić na ok 30 minut do lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, po nakłuwać widelcem i podpiec 12 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować masę makową: Do gotowej masy makowej dodać kilka kropel aromatu migdałowego, 4 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną

Na słodko lub wytrawnie
Maślane faworki z piekarnika. 209

racji tego, że faworki smażone w głębokim tłuszczu w moim odczuciu są niewydajne i ciężkie, postanowiłam skłonić się w kierunku ciasta pieczonego. I tu niespodzianka, bo z tego ciasta można przygotować naprawdę wiele różności - tartę, rogaliki , róże karnawałowe z piekarnika, może paszteciki?  Jakie wychodzą takie faworki? Są kruche, chrupiące jak smażone faworki i mają niesamowicie maślany smak (lepszy niż(...)masła cukier puder do posypania Wykonanie: Wszystkie składniki, tj. mąka, jogurt, masło - wkładamy do metalowej miseczki i zagniatamy na gładką masę, przez kilka minut. Zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.  Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów - pamiętajmy, że ciasto praktycznie nie podrasta, więc nie możemy zrobić bardzo cieniutkiego placka. Następnie przecinamy je na paseczki około

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto Cappuccino 267

dekoracji wykonanie : Białka ubijamy na sztywno z 6 łyżkami cukru, następnie miksujemy z żółtkami.  Łączymy ( już nie miksując!) z mąką wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do prostokątnej formy i pieczemy przez 30 minut w temp. 175*C Budyń gotujemy z połowy mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Po ugotowaniu i wystudzeniu miksujemy z masłem oraz(...)wody i łączymy z resztą spirytusu. Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopt Na biszkopcie rozsmarowujemy masę pierwszą - budyniową, a następnie szybko nakładamy masę cappuccino. Trzemy na tarce bądź skrobiemy nożem na koniec czekoladę wprost na górę ciasta. Wstawiamy je do lodówki na ok. 2 godzin ( aż stężeje)  zaparzamy sobie kawę i cieszymy się smakiem pysznego ciasta

W Moim Magicznym Domu
WIELKANOCNA BABKA PIASKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 1063

orkiszową z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodawać mieszankę mąk i miksować do połączenia składników. Do ciasta wlać letnie masło i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do wysmarowanej i obsypanej wcześniej (mielonymi migdałami lub bułką tartą) formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 175*C piekarnika i piec ok.45 minut (program

Smaczne Zdrowe
Ciasto czekoladowe z musem kawowym 436

łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki wódki cukier do smaku Dodatkowo: wiórki czekoladowe do dekoracji Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: W rondelku podgrzać mleko, wyłączyć ogień. Dodać kawę rozpuszczalną i połamaną czekoladę. Mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Jajko z cukrem ubić na bardzo puszystą masę, dodać olej, mleko z czekoladą i wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia(...)zmiksować, tylko do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Wlać masę i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 25 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić. Jeżeli ciasto wyrośnie z małą górką, należy ją ściąć nożem. Dodatkowo można odwrócić ciasto spodem do góry, będzie równiejsze. Do nasączenia: Kawę

Oryginalny smak
Blondies z Migdałami (Brownie z Białą Czekoladą i Migdałami) 211

czekoladę oraz migdały i wszystko dokładnie mieszamy (warto je wcześniej delikatnie oprószyć mąką tak żeby ładnie zatopiły się w cieście, a nie opadły na dno). Dno formy ok. 20 x 26 cm wykładamy pergaminem, boki smarujemy tłuszczem.  Wlewamy przygotowaną masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni. Pieczemy ok. 20- 25 minut.   Blondie jest gotowe

Słodka Strona
CIASTO NA PIEROGI 868

ziemniaków dodajemy ser twarogowy oraz pozostałe składniki, chwilę wyrabiamy całą masę - ważne, aby nie robić tego zbyt długo, ponieważ masa może zrobić się kleista i "ciapkowata" ;) Wystarczy jak wszystkie składniki  odpowiednio się przemieszają. Krok 3. Na stolnicy wałkujemy porcję ciasta (jak najcieniej), wykrawamy np. literatką kółka. Na środku każdego krążka nakładamy porcję farszu, zlepiamy brzegi.  Gotowe pierożki wrzucamy

Moja Książka Kucharska
PIEROGI RUSKIE - Z SEREM I ZIEMNIAKAMI 210

ziemniaków dodajemy ser twarogowy oraz pozostałe składniki, chwilę wyrabiamy całą masę - ważne, aby nie robić tego zbyt długo, ponieważ masa może zrobić się kleista i "ciapkowata" ;) Wystarczy jak wszystkie składniki  odpowiednio się przemieszają. Krok 3. Na stolnicy wałkujemy porcję ciasta (jak najcieniej), wykrawamy np. literatką kółka. Na środku każdego krążka nakładamy porcję farszu, zlepiamy brzegi.  Gotowe pierożki wrzucamy

Moja Książka Kucharska
Korzenne babeczki z czekolada czyli poWeekendowe Lakocie odc.176 206

krajanki korzennej  a to jedno z moich ulubionych ciast. Tym razem upiekłam je w formie babeczkowej by ułatwić ich jedzenie :) Korzenne babeczki z czekoladą (proporcja na 18 szt.) ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 150 g cukru 65 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli po łyżeczce cynamonu i gałki muszkatołowej(...)proszkiem do pieczenia i przesiewamy do miski. Dodajemy miękkie masło, cukier, cukier puder a także jajka i przyprawy. Składniki mieszamy stopniowo dodając masę kawową. Nagrzewamy piekarnik do  180 st.C. Blachę wykładamy papilotkami, wkładamy do nich ciasto do 2/3 wysokości i do każdej babeczki wtykamy kawałek czekolady. Pieczemy ok 25 minut, lub do suchego patyczka. Studzimy na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka piaskowa z makiem i czekoladą 189

Babka piaskowa z makiem i czekoladą to pyszne ciasto dla kogoś kto lubi połączenie maku z czekoladą. Babka piaskowa jak sama nazwa wskazuje to babka na proszku z dodatkiem ziemniaczanej mąki. Lubię piec babki ze względu na róznorodność foremek do wypiekania. Te z kominkiem można kupić w przeróżnych wzorach. Sama mam ich już kilka. Babka babce nie równa! Babka piaskowa(...)wymieszaj. Do gorącego roztopionego masła dodaj proszek do pieczenia, a następnie wymieszaj z masą. Wymieszaj mak z grubo pokrojoną czekoladą i dodaj do masy. Zamieszaj lekko. Foremkę z kominkiem wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Napełnij formę ciastem i piecz w nagrzanym na 160ºC piekarniku na termoobiegu (175º bez termoobiegu) i piecz przez około 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij

codojedzenia
Drożdżowy placek ze śliwkami 229

kuchnię. Słodki, owocowy, drożdżowy ! Taki prosty, a dawał rozkosz niczym najlepsza delicja, niczym najwspanialsza czekolada tego świata. Dlaczego ? On był pieczony z uczuciem, specjalnie dla Ciebie. W tym drożdżowym cieście kryło się serce, miłość, radość i oddanie. Zjadałaś szybko, popijając świeżym mlekiem. Oblizywałaś małe, pulchne paluszki, uśmiechałaś się radośnie, opowiadałaś i popiskiwałaś... A potem - biegłaś w swoja stronę, w swój(...)łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Jajka o temperaturze pokojowej ( nie zimne ) ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mlekiem i masą jajeczną. Dodawać mąkę i zagniatać ciasto. Ciasto powinno być pulchne i miękkie, ale nie za rzadkie. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło i szczyptę soli - wyrabiać jeszcze chwilę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić

kolorowotorcikowo
Placek jabłkowy z cynamonem 186

przed samym włożeniem do piekarnika. Jabłka nie powinny stać długo z cukrem, aby nie puściły zbyt dużo soku. Ciasto 250 g margaryny 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę i stopniowo w trakcie ucierania dodawać żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno

O kuchni z uczuciem
Malinowe (jeżynowe) lustro wg Ewy Wachowicz 243

składników zrobić biszkopt, który należy upiec w okrągłej formie 22 cm w 180 stopniach 10-15 minut. Gdy ciasto się upiecze wyjąć go z formy i po wystudzeniu znów włożyć. Krem przygotować z zmiksowanych malin. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodawać delikatnie gorące mleko i miksować. Miskę z masą przełożyć nad garnek z gorącą wodą  ogrzewać przez(...)połączy. Masę wstawić do lodówki tak aby zaczęła się lekko ścinać. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy a następnie wylać na biszkopt i wstawić do lodówki. Na końcu z reszty malin i żelatyny zrobić lustro które utworzy lustro na cieście. Źródło: Słodki świat Ewy Wachowicz

Pychotkaaa
Constans. Dolce e salata. Brownie z solonym karmelem i pistacjami. 206

mielonych migdałów 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 100 g grubo siekanych pistacji (dodatkowo garść pistacji do posypania ciasta) 200 g cukru Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Czekoladę wraz z masłem stopić w kąpieli wodnej - dobrze wymieszać, by powstała gładka masa. Zdjąć z ognia, wmieszać ekstrakt waniliowy i cukier. Odstawić do wystudzenia. Jajka ubić, dodając pod koniec mielone migdały i pistacje(...)Połączyć z masą czekoladową i przelać do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy 24 cm.  Piec 25-30 minut (nie dłużej - ciasto musi być "lekko niedopieczone"). Na wierzchu utworzy się cieniutka skorupka, ale wnętrze będzie dalej niedopieczone. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Na solony karmel:  1 filiżanka cukru  100 ml śmietany

KUCHARNIA

Proponowane wyszukiwania