roku lany chrust, powiem Wam, że jestem zaskoczona smakiem, bo chrust jest niezwykle chrupiący. Robi się go bardzo prosto i szybko, bo wszystko mieszamy mikserem, później tylko powstałe ciasto musimy przełożyć do rękawa cukierniczego i na rozgrzanym oleju tworzymy esy floresy :-) Po usmażeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Chrust bardzo do gustu przypadł moim dzieciom. Jest najlepszy zaraz po ostudzeniu(...)puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać zimne mleko i przesianą mąkę. Ubić pianę z białek i dodać na samym końcu do masy. Masa będzie lejąca, ale taka ma być. 2. Olej lub smalec mocno rozgrzewamy, porcję ciasta przelewamy do rękawa wyciskamy na mocno rozgrzany tłuszcz tworząc zawijasy. 3. Chrust smażymy do zrumienia się, potem przekręcamy na drugą stronę. Smażymy
kruche babeczkiPsyt – zostało mi jeszcze kilka łodyg chyba niebawem zrobię tartę z musem rabarbarowym 2 łodygi rabarbary umyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w plastry i posłodziłam. Czekały tak na ciasto muffinkowe. Składniki na muffiny: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 kostki masła(...)łączymy ze sobą składniki suche. Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Do papilotek wkładamy po 1 łyżce masy. Wrzucamy rabarbar po 3 plasterki do każdej foremki – ja trochę go wciskam rabarbar ciasto. Pieczemy w 175 stopniach przez około 30 minut. Mi wyszły z tej porcji 23 małe muffiny Artykuł Muffiny jogurtowe z rabarbarem
MojaQchnia.plproces zmiękczania herbatników przez krem, ale już po 12 godzinach dobrze się kroi i tylko herbatniki są jeszcze chrupiące. Masa z kaszy manny jest delikatna w smaku, więc i sam przekładaniec jest dość lekki i przyjemny w smaku. Do ciasta bez pieczenia, należy użyć gęstej marmolady owocowej. Ciasto dobrze wygląda i z pewnością posmakuje domownikom i gościom
Kuchcik gotujeCiasto stefanka czekoladowa bez pieczenia to przekładaniec z herbatników i kaszy manny, ugotowanej na mleku tak jak budyń. Smak obu mas, zarówno jasnej, jak i ciemnej, wzbogaca dodatek czekolady, odpowiednio białej i gorzkiej. Całość zwieńcza polewa powstała z połączenia obu czekolad. Stefankę przygotowuje się szybko, bez użycia piekarnika, ciasto zaskakuje smakiem i pięknie się prezentuje. Przepis można wykorzystać w formie
Smakołyki Berenikibyłam zmuszona zrobić część bułeczek z jabłkiem. Obie wersje są doskonałe! Przepis na ciasto jest to samo, co w jagodziankach , pochodzi od mojej ukochanej, najlepszej Słodkiej Babeczki :) Składniki: CIASTO: 600g mąki pszennej 25g drożdży 7 łyżek cukru (z czego 2 to cukier waniliowy) 2 jajka 100g masła 2 pełne łyżki mascarpone (u mnie serek waniliowy) 250ml mleka(...)garnuszku umieścić resztę mleka, masło i serek (mascarpone). Podgrzewać, aż masło się rozpuści a składniki połączą. Masę lekko ostudzić. Po 15 minutach masę maślaną wlać do miski z mąką i zaczynem, wbić jajka, wyrobić na gładkie ciasto - będzie mocno klejące. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie jeszcze raz zarobić ciasto, podzielić na 10 części. Każdą
Cakes By KejtKolejne już ciasto ze zbiorów siostry Anastazji, które Wam serdecznie polecam!Składniki:Spody miodowe (blaszka 36x24cm):50 dag mąki2 jajka10 dag margaryny4 łyżki miody płynnego2 łyżeczki
Kuchnia domowa AniRolada z ciasta drożdżowego wypełniona po brzegi konfiturą owocową. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży konfitura porzeczkowa lub powidła śliwkowe lukier: sok z cytryny i cukier puder Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej(...)dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże
prawdziwe jedzenieskórkę z cytryny i stopniowo uprzednio ubitą śmietanę. Masa będzie bardzo płynna. Całość wstawiamy do piekarnika na 30 min w 180° C i pieczemy aż masa się zetnie. Jesli zachodzi taka potrzeba ciasto można przykryć, aby się zbytnio nie przyrumienilo. Odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na noc, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Mia Cucina Sofietamascarpone 50 gr mlecznej czekolady 200 gr czekolady do obtoczenia(mleczna, gorzka lub biała) 1 łyżka oleju patyczki lub małe poapilotki kolorowe posypki Pokruszone ciasto dokładnie wymieszać z mascarpone i 50gr roztopionej czekolady. Powstałą masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażalce przez 10-15 minut.Wyjąć ciasto z zamrażalki, formować małe kuleczki około 25gram, ułóżyć w foremce
Zabawa smakiempieczenia, aromat, rum i olej. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać mak, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej kakao. Ciasto partiami wykładać do formy na przemian tworząc nieregularne wzorki (masa jest dość gęsta). Piec w temperaturze 180 o C , ok. 50-60 min. Ciasto po wystudzeniu m ożna polać polew ą czekoladową lub posypać cukrem
coolinarnastrefa.blogspot.comkisielem i zagotować mieszając, wystudzić. Jajka, cukier, margarynę mikserem utrzeć z 4 minuty na dużych obrotach, masa ubita ma mieć grudkowatą konsystencję. Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto. Forma silikonowa 25x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić, na ciasto wyłożyć marmoladę wystudzoną,łyżką wyrównać. Składniki na kruszonkę utrzeć mikserem na drobną
W Mojej Kuchni Lubięmigdałowy mikserem utrzeć do białości i spienienia, masa ma być grudkowata wsypać przesianą mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i zmiksować na gładką masę dość gęstą tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, w formie rozsmarować ciasto, wierzch ciasta posypać tartą bułką rabarbar umyć przed obieraniem i wytrzeć do sucha, obrany pokroić na większe kawałki i wyłożyć na cieście, posypać
W Mojej Kuchni Lubiękruszonkę stanowią posiekane migdały i chipsy z kokosa. Ciasto ucierane zrobicie maksymalnie w 15 minut, w końcu ma być prosto i szybko. Polecam nie czekać do weekendu! PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I KARDAMONEM forma: duża tortownica SKŁADNIKI: - 200 ml oleju rzepakowego - 130 g cukru pudru - 4 duże jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka(...)mleko, przyprawy i połowę cukru pudru, zmiksuj blenderem. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli dodaj resztę cukru. Do miski z mąką dodaj masę z olejem, wymieszaj dokładnie, dodaj startą czekoladę i pianę z białek. Wymieszaj ciasto delikatnie, aby napowietrzyć pianą ciasto. Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj pokroje na plasterki śliwki, posyp posiekanymi migdałami
SMYKWKUCHNINiemal każde babeczki można zamienić w elegancką przekąskę jeśli zafundujemy im odpowiednią dekorację. Kwiatki, które widać na zdjęciu są wykonane z białej masy cukrowej przy wykorzystaniu
Ciastkozercypropozycję na pyszne i lekkie ciasto a właściwie sernik z czekoladową pianką :) Może się skusicie i zrobicie na zbliżający się weekend :) Polecam serdecznie i zapraszam. SKŁADNIKI *blaszka 25x25cm BISZKOPT -3 jajka -125g cukru -pół łyżeczki proszku do pieczenia -pół szklanki maki pszennej tortowej -łyżka ciemnego kakao MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -1 szkl cukru pudru(...)miksujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie miksujemy. Ciasto dajemy do blaszki i pieczemy około 15-20 minut w temp 170 stopni-do suchego patyczka. Studzimy i ponczujemy kawą. MASA SEROWA Ser z wiaderka dajemy do miski, dodajemy do niego cukier puder i całość dokładnie miksujemy. W osobnej misce
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku