deser. Wystarczy arkusz kupnego ciasta francuskiego, truskawki i krem. Prościej być nie może...Odpoczywałam w słońcu i popijałam kawką pyszne ciasteczko! Francuskie ciastka Składniki: na 8 ciastek 1 arkusz ciasta francuskiego 200 g waniliowego kremu 8 dużych truskawek cukier puder do oprószenia Waniliowy krem 3 żółtka 80 g cukru 30 g skrobii kukurydzianej nasiona z 1 laski wanilii(...)Gotuj krem cały czas mieszając aż zacznie gęstnieć. Wtedy zestaw z kuchni. Po 2 minutach dodaj masło i wanilię. Wymieszaj na jednolitą gładką masę. Przykryj folią i odstaw do ostygnięcia. Do pieczenia ciastek używam świeżego francuskiego ciasta. Uważam, że ono lepiej wyrasta niż to zamrożone. Ciasto można zrobić samemu ale zajmuje to sporo czasu...Schłodzone ciasto francuskie pokrój
codojedzeniaBanalnie proste i szybkie ciasto z nektarynkami. Wystarczy wymieszać składniki, zalać owoce i upiec :) Składniki: 3/4 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 3 duże nektarynki Sposób przygotowania: 1. Z nektarynek usunąć pestki. Każdą połówkę przekroić na pół a następnie każdą ćwiartkę na 4 części. Owoce(...)poukładać w formie do pieczenia tarty wysmarowanej wcześniej margaryna i posypanej bułką tartą. Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, mleko oraz jajka zmiksować. Owoce zalać masą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 20-25 minut. Schłodzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachsłodkość. Wybrałam przepis Moich Wypieków , ponieważ miał fantastyczny krem- bez żadnych śmietanfixów czy innych wynalazków. To był strzał w dychę. Zobaczcie sami to cudo. CIASTO SZPINAKOWE "LEŚNY MECH" . Na ciasto 450g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (elki) 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka oleju (rzepakowy lub słonecznikowy) 2 łyżki soku(...)ubitej masy jajecznej wlewamy powoli olej, następnie dodajemy odciśnięty szpinak, sok i skórkę z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy. Do tak powstałej masy wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników. Ciasto wlewamy do formy. Pieczemy 40 minut do suchego dźgulca. Po upieczeniu studzimy. Jeśli po urośnięciu powstała "górka" wyrównujemy ją ostrym nożem. Jeśli mamy silną wolę
les mirabellessodą. Dokładnie zmiksować. Na końcu dodajemy jabłka, starte na dużych oczkach tarki. Mieszamy już tylko delikatnie łyżką i możemy smażyć. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej kwaśnej śmietany. Na patelni rozgrzać małą ilość oleju, nakładać po 1 łyżce masy na każdy racuszek i smażyć na niezbyt dużym palniku z obu stron do zrumienienia (na większej ilości oleju bardzo się spiekały
Smaczne Zdrowewyjątkowego smaku, wilgotności i tekstury są mielone migdały. Dzięki nim zwykłe ciasto nabiera zupełnie nowego charakteru. Do tego delikatna nuta pomarańczy i soczysty, kwaskowy rabarbar, który sprawia, że ciasto staje się naprawdę ciekawe. Jestem pewna, że zakochacie się w nim od pierwszego kęsa.Niestety, ale nie zdążyłam zrobić żadnego zdjęcia środka - piekłam je wieczorem, więc zanim wystygło, było już zupełnie(...)wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i mielonymi migdałami. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać rabarbar razem z sokiem, wymieszać łyżką.Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Przełożyć masę do formy, wierzch posypać płatkami migdałowymi.Piec w 170 st. C. przez 60-70 minut, aż do suchego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieszamy. Dodajemy masło i dalej delikatnie mieszamy. Wylewamy masę na przygotowaną wcześniej blaszkę (22x28cm), wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po wystygnięciu wyjmujemy delikatnie ciasto z blaszki . Gdy ciasto całkowicie wystygnie używając wykrawarki do ciastek wycinamy 6 kółek o średnicy spodu foremki. Kremowa pianka: Śmietankę ubijamy
Podróż w kulinariazrobić , gdyż jest banalnie prosta i niesamowicie pyszna! Składniki na kruche ciasto 200 g maki pszennej tortowej u mnie Młynomag 100 g masła 2 żółtka 3 łyżki śmietany 12 % 70 g cukru pudru . Ja zmiksowałam w młynku do kawy drobny cukier biały Diamant Składniki na masę waniliową 200 ml mleka 3.2% 2 żółtka 1 jajo 60 g cukru(...)pieczenia ,a następnie obciążamy np.grochem. Pieczemy około 20 minut, po czym ściągamy obciążenie i pieczemy 5 minut. Wyciągamy ciasto, które ma być niedopieczone gdyż, za chwilkę włożymy je ponownie do piekarnika. Na razie odstawiamy na bok i zaczynamy robić masę waniliową. Składniki na masę miksujemy i połowę masy wylewamy na spód od tarty, układamy brzoskwinie. I ponownie wylewamy masę. Pieczemy
Z Kuchni Do Kuchnirurki. Ale niepotrzebnie, bo rurki robi się dość szybko i bezproblemowo. Praca z ciastem jest przyjemna, ciasto jest dość elastyczne. Przepis na rurki pochodzi ze strony Moje wypieki , natomiast krem wymyśliłam sama. Moje rurki nadziane są pieczonym musem śliwkowym oraz kremem zrobionym z masy kajmakowej i śmietany kremówki. Całość jest fajnie skomponowana, lekko słodka, rurki są bardzo kruche, delikatnie rozpływają(...)ciasta. Mus śliwkowy: 1500 gr śliwek lub 1050 gr dżemu/powideł śliwkowych 150 gr cukru Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić, wyjąć pestki, poukładać na blaszce rozcięciami do góry, każdą śliwkę posypać cukrem. Piec w 110 st. z termoobiegiem przez 1 godzinę. Po tym czasie śliwki przełożyć na sitko i dobrze odcisnąć z soku. Ostudzić, zmielić blenderem na gładką masę. Jeżeli
moj przepis nawięc w razie co porobię zdjęcia (stąd taki bałagan). Składniki na 12-16 sztuk ciasto: 800 g mąki pszennej 400 ml mleka sojowego 50 g świeżych drożdży 150 g wiórków kokosowych 150 g cukru (użyłam kokosowego, ale może być dowolny) 120 g oleju koksowego masa „serowo” -rabarbarowa: 2 kostki tofu w sumie około(...)odcedzonego rabarbaru. Jeżeli kruszonka Ci zostanie, to spokojnie możesz ją przechowywać w lodówce tydzień, a nawet dwa. Wyrośnięte ciasto wyrób chwilę, podziel na części, uformuj kulki i przełóż w dostępach na blachę. W każdej kulce zrób spore zagłębienie i nałóż łyżkę masy „serowej” i posyp kruszonką. Odstaw na 10-20 minut do ponownego wyrośnięcia. W zależności od ilości
greenscarfobrotach. Na koniec do naszej serowej masy dodajemy ubite białka i całość chwile miksujemy (tylko do połączenia składników) na najmniejszych obrotach miksera. Masę serową wykładamy do przygotowanej tortownicy. Na wierzch wykładamy łyżeczką nasze wiśnie ze słoiczka. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy około 45 minut (czas pieczenia różny w zależności od piekarnika, należy obserwować
Słodkie okruszkinastępnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (ok.21×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 190 st. C. dodatkowo: 800-1000 g jabłek (np. szara reneta), obranych i startych na tarce o grubych oczkach składniki na masę serową: 1000 g białego sera(...)ubijamy na sztywno białka, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy równomiernie starte jabłka a na nie masę serową. Całość pieczemy przez ok. 45 min. w 170 st. C., po upieczeniu ciasto studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Dowolnie dekorujemy
Domowy Smak Jedzeniamust have! Przygotowanie ciasta drożdżowego. SKŁADNIKI NA BABECZKI DROŻDŻOWE: - 1 kg mąki - kostka margaryny - 6 jaj - 3/4 szklanki mleka 3,2% - niepełna szklanka cukru - paczka drożdży świeżych - woda różana (do kupienia w sklepach z kuchnią arabską) Do dużej miski wsyp mąkę, zrób sporą dziurkę. W kubeczku rozpuść drożdżowe w 1/2 szkl. mleka, dodaj łyżeczkę cukru. Masę wlej w dziurkę(...)teraz pozostawiamy na 25 minut. Jajka utrzyj z cukrem za pomocą miksera. Margarynę stop w rondelku. Do miski z rozczynem dodaj mleko + masę z jaj. Całość zacznij zagniatać energicznie, tak aby jak najwięcej wprowadzić powietrza do ciasta. Dodaj tłuszcz i dalej zagniataj. Caisto drożdżowe im dłużej zagniatane tym lepiej smakuje. Ja zawsze wyrabiam minimum 20 minut. Tak wiem ręce
SMYKWKUCHNIodrobiną mleka. Masę z bananów wlać do miski i dodać do niej wszystkie mokre składniki: jajko, rozpuszczone masło i olejek waniliowy.W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki: mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda, orzechy, cynamon, kakao cappuccino, rodzynki, skórka otarta z pomarańczy. Następnie zawartość obu misek połączyć ze sobą - mieszając łyżką. Ciasto piec w formie do keksówki
Bon Appetit MałgorzatyNiby już myślę o tym co zrobić na Święta ale tak naprawdę jakoś do mnie nie dociera, że to już tuż, tuż… i tylko
UgotujmyTo.pl