ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1310/3191)

Pączki serowe na drożdżach 158

Niedawno przeczytałam, iż najlepszą mąką na pączki jest mąka zawierająca dużo glutenu. Taką mąką jest krupczatka. Dodatkowo ciasto musi zawierać dużo żółtek, a mało cukru. Dzisiejsze pączki są na mące krupczatce, dodatkowo dodajemy do nich twaróg, dzięki temu dłużej zachowują świeżość. Pączki możemy nadziewać dowolnym nadzieniem, możemy je dekorować lukrem lub cukrem pudrem. Dodatek skórki pomarańczowej nadaje im wspaniałego aromatu(...)ucieramy z pozostałym cukrem na jasny, puszysty krem. Dodajemy po 1 jajku, następnie po 1  żółtku. Następnie dodajemy stopniowo twaróg. Do masy dodajemy alkohol,  wyrośnięty zaczyn, skórkę otartą z pomarańczy, sól oraz mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Jeśli za bardzo klei się do ręki dodajemy więcej mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia

Smak mojej kuchni
MALINOWO-CZEKOLADOWE LOVE 221

Dziś zapraszam na mocno czekoladowe ciasto.  Wilgotne i mięciutkie ... o konsystencji między murzynkiem, a brownie. Zdecydowanie czekoladowe, chociaż nie przesłodzone. Uwieńczone warstwą musu malinowego ... nie mogło być inaczej, bo przecież czekolada i maliny to idealny duet!  Przepis znaleziono  tutaj , podaję po moich małych modyfikacjach. Składniki: 1/2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 szklanka mąki pszennej(...)już niewidoczny wlewamy olej i  śmietanę - miksujemy całość chwilę. Następnie dodajemy ostudzone mleko z rozpuszczoną czekoladą i miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy przesiane suche składniki i  krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka

Walijskie Pichcenie
Kukurydziane kruche ciasteczka 315

orzechy laskowe – 50 g  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:  Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Obie mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olejek waniliowy. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Dokładnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy  ( lekko podsypanej mąką ). Wycinamy kieliszkiem kółka.. Pieczemy ok. 12 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek. W tym czasie roztapiamy polewy

Ostra na Słodko
Ciasteczka orzechowe przekładane (z masą orzechową) 302

końcu połączyć z likierem. (Masa powinna być dość gęsta i lepka. Jeśli będzie za luźna - można dosypać orzechów.) Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub dekoratora. Na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) wyciskać (zachowując odstępy) małe porcje ciasta (o średnicy około 2 cm). (Ciastka podczas pieczenia lekko podrosną i rozejdą się na boki.) Piec (*) (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut

Di gotuje
Ucierane ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi 220

jabłek kilka łyżek cynamonu ( do posypania ciasta) pół szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich cukier puder do posypania ciasta Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Jajka ucieramy na puszysta masę, następnie dodajemy cukier, ucierając do całkowitego rozpuszczenia. Następnie przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do jajek z cukrem, na koniec

Słodka Kraina Wypieków
Bezglutenowe ciasto czekoladowe :) 150

który zaspokoi ochotę na słodkie i poprawi humor :) Zrobione z mąk bezglutenowych w żadnym stopniu nie odbiega od zwyczajnych słodkości zrobionych z dodatkiem białka pszennego, glutenu. Po spróbowaniu owego ciasta przez moją rodzinę i znajomych niektórzy nie dowierzali, że nie ma w nim glutenu i jest zrobione z ryżu oraz gryki, a smakuje "normalnie". Co oznacza, że ciacho spotkało się(...)przełóż do miski. Za pomocą miksera miksuj do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.  Foremkę (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę.  Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku na 180*C przez 50 minut.  Upieczone ciasto wyciągnij z formy i odstaw do wystygnięcia.  Następnie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i polej ostygnięte ciasto

Zdrowie na języku :P
Kruche ciasto z orzechami. 194

lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C, formę w której będziemy piec ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Po około 30 minutach wyjmujemy schłodzony kawałek ciasta z lodówki, wałkujemy (lub skubiemy- co kto woli) i wykładamy nim przygotowaną formę (samo dno, bez rantów). Spód pieczemy w nagrzanym piekarniku około 5 minut. NADZIENIE: 4 białka szczypta soli(...)sztywną pianę, następnie nie przerywając ubijania stopniowo dodajemy cukier. Do gotowej piany dodajemy dżem i orzechy, ostrożnie mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczony spód, na na nią ścieramy na grubych oczkach tarki zamrożone ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut. Ciasto jest gotowe gdy się lekko zarumieni. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem

Rozpustne gotowanie
Nagi tort oreo 1156

blat biszkoptu nasączyć troszkę nie za dużo. Posmarować częścią kremu i z następnymi blatami biszkoptowymi zrobić to samo. Na wierzchu ostatniego blatu rozsmarować dokładnie krem i wyrównać. Lekko docisnąć ciasto i rozsmarować dookoła krem który wyciekł. Wyrównać. Schłodzić 1 godzinę w lodowce. polewa czekoladowa 100 ml mleka skondensowanego słodkiego 180 g czekolady deserowej 130 g cukru 75 ml wody(...)mleko wymieszać i wsypać pokruszoną czekoladę. Mieszać aż się czekolada rozpuści. Żelatynę podgrzać delikatnie ( nie gotować ) aż się rozpuści, dodać do masy czekoladowej dobrze wymieszać. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30 stopni. Pożądanie schodzone ciasto (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) oblać schłodzoną do 30 stopni czekoladą. Oblewać zaczynamy od środka zataczając krąg. Ozdobić według uznania. schłodzić

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babka ucierana z chałwą 231

puszkę, czekanie na otwarcie zawartości wydawało mi się całą wiecznością. W jednej z gazetek kulinarnych „Najlepsze ciasta” znalazłam przepis na ucierane ciasto z dodatkiem chałwy, postanowiłam je upiec. Ciasto wyszło przepyszne. Nie za słodkie, z wyraźnie wyczuwalnych smakiem chałwy. Polecam :-) Do wypieku potrzebne będą dwie małe keksówki lub jedna duża. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku(...)cukrem waniliowym i chałwą. Pod koniec ucierania dodać stopniowo po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do utartej masy. Wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta. Keksówki wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do foremek i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 40 minut

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto czekoladowo-marchewkowe 415

Wariacja na temat wszystkim znanego ciasta marchewkowego. Wersja dla fanów ciast czekoladowych.Osobiście ciasto przypadło mi do gustu bardziej niż jego klasyczna wersja.Pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne, może z powodzeniem zastąpić świąteczny piernik, poprzez dodanie odpowiedniej mieszanki przypraw.Ciasto czekoladowo-marchewkowe  Składniki:1 ½ szklanki mąki pszennej100 g gorzkiej czekolady50 g mlecznej czekolady3 jajka¾ szklanki brązowego cukru½ szklanki oleju2 szklanki(...)orzechy, bakalie, wiórki kokosowe, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, sodę  i sól.Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, ucieramy do połączenia się składników. Do masy dodajemy partiami suche składniki, roztopioną czekoladę oraz marchewkę, cały czas miksując na najniższych obrotach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Ciasto przekładamy

Mania Gotowania
Racuszki twarogowo kokosowe 213

zdrowotne zawdzięcza wyjątkowym wartościom odżywczym – zwłaszcza rzadko spotykanej grupie kwasów tłuszczowych, które m.in. przyśpieszają przemianę materii. Może być bazą do mas i kremów. Z kolei wysuszony i starty miąższ orzecha kokosowego, czyli wiórki kokosowe, mogą być ozdobą ciast i tortów, a także posypką do deserów, sałatek owocowych i lodów. Wiórki kokosowe sprawdzą się także jako panierka do kotletów(...)masy twarogowej, za każdym razem delikatnie mieszając. Łyżką do lodów (można też zwykłą, ale nabierając łyżką do lodów racuszki będą równe i okrągłe) nabieramy porcje, kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym, delikatnie spłaszczamy i smażymy na rumiano z obu stron, na średnim ogniu (muszą być usmażone wewnątrz, zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Racuszki twarogowo kokosowe

mojewypiekiinietylko
Ciasto marchewkowe 381

jajku ciąglę ucierając, następnie dodać startą marchewkę. Wszystkie produkty suche (mąkę, proszek do pieczenia,sól,orzechy i migdały) wymieszać i dodać do utartej masy. Zmiksować. Blaszkę o wielkości 25x34cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto. Piec w 180°C około 50 min. Po wystudzeniu ciasto polać lukrem. źródło przepisu: domowe-wypieki.pl

O kuchni z uczuciem
Bułeczki drożdżowe z budyniem i rodzynkami 217

miałam akurat wszystkie składniki w swojej kuchni i zabrałam się zaraz za ich zrobienie. Przygotowania zaczęłam od zrobienia ciasta drożdżowego, które po wyrobieniu pozostawiłam do wyrośnięcia. Przez ten czas mogłam przygotować masę budyniową. Tak, wiem, poszłam na łatwiznę ponieważ mogłam zrobić domowy budyń ale tak było prościej i szybciej :-). Rozwałkowane ciasto

Marta Gotuje
Pierniki – świąteczne tradycyjne ciastko 253

Pierniki Pierniki występują zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Wypieka się również większe bloki piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki

Gotowanie-uk
Koszyczki orkiszowo sezamowe z marmoladą i „Monte Cottą” 204

Zapraszam na połączenie idealne, kruche ciasto, które smakuje niebanalnie, lekko kwaśną marmoladą wyłożone oraz delikatną, słodką rozpływającą się w ustach Panna Cottą – moją Monte Cottą wypełnione.  Składniki: Koszyczki 12 szt.: 200 g świeżo zmielonych ziaren orkiszu lub mąki orkiszowej, 150 g margaryny do pieczenia, 50 g cukru trzcinowego, ½ łyżeczki soli, 150 g ziaren sezamu, 100 g otrębów owsianych(...)solą, sodą, proszkiem do pieczenia, otrębami owsianymi i sezamem tzw. suche składniki. Margarynę miksujemy z cukrem i jajkiem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy  suche składniki i wyrabiamy, pod koniec dokładamy rodzynek i żurawiny. Zagniatamy ciasto, formułujemy wałek, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Schłodzone ciasto kroimy na 12 plasterków, z każdy formułujemy okrągły

Moniki Smakołyki
Drożdżowe muffinki z owocami i kruszonką 146

ciasta, mniam! A tuż po upieczeniu po prostu rozpływają się w ustach, takie są delikatne, ale nawet następnego dnia smakują świetnie :) Składniki na 12 muffinek: (Inspiracja: " Mała cukierenka ")   Ciasto: 35 g świeżych drożdży 0,5 szklanki ciepłego mleka 0,5 szklanki cukru 2 duże jajka 0,5 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej  Owoce(...)się rozpuszczą. Dodać cukier, jajka i olej, zmiksować. Na koniec dodać mąkę, ponownie zmiksować, aż powstanie jednolita gładka, ale dość rzadka masa. Przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto urośnie.   Wyrośnięte ciasto nałożyć łyżką do wysmarowanej masłem foremki na muffinki (na ok. 3/4 wysokości). Na wierzchu poukładać owoce (mogą być zamrożone, jeśli

Simply Food
Ślimaczki szarlotki na drożdżowym, czyli Cinnamon & apple rolls buns 241

pęczki. Niemniej to co odróżnia moje ślimaczki od pozostałych to niezwykle puszyste ciasto, trzykrotnie zarabiane oraz nadzienie mojego autorstwa. Zatem zapraszam do lektury.  Składniki :  Na  ciasto drożdżowe :  600 g mąki pszennej typ 650 10 g suchych drożdży (instant) 100 g cukru  1 płaska łyżeczka soli  115 g masła  1 jajko(...)utartego masła dodajemy jedno jajko i miksujemy do połączenia.  3. Mleko podgrzewamy do 40 stopni C. Do mąki dodajemy masę jajeczno-maślaną i mieszamy następnie wlewamy trochę wody w temperaturze pokojowej wyrabiając ciasto.  4. Następnie wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy starannie ciasto do momentu aż będzie jednolite i zacznie pracować.Ciasto pozostawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu

vaniliowoczekoladowa
Sernik na korzennej kruszonce pod sniegową czapą 232

serowych smaków. Warty wypróbowania! Składniki: Tortownica o wym 22 cm Korzenna kruszonka: 10 dag zimnego masła 8 łyżek mąki pszennej 7 łyżek cukru 1 łyżeczka przyprawy korzennej  dr.Oetker Masa serowa: ½ kg chudego twarogu ½ szklanki cukru 16 g cukru waniliowego ½ szklanki mleka 4 jajka 1 budyń śmietankowy 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Śniegowa czapa waniliowa: 300 ml śmietany kremowej(...)Kruszonka: Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieścić w misce, wymieszać, dodać pokrojone na wiórka zimne masło i rozetrzeć w palcach-nie zagniatać ciasta! Rozsypać na dnie wyłożonej pergaminem (sam spód) tortownicy, lekko docisnąć do dna palcami. Masa serowa: Mielony twaróg umieścić w misie miksera, wbić jajko, wlać budyń rozpuszczony w mleku, dodać cukry i krótko zmiksować tylko do połączenia

Wanilia i Kardamon
Babka drożdżowa 208

jego zaletą jest to, że się zawsze się udaje i wyśmienicie smakuje, ciasta drożdżowe są zdrowe i to jest ich kolejna zaleta, nie darmo nasze babcie wypiekały najczęściej drożdżowe ciasta więc zdecydujmy się na tę wspaniałą drożdżową babę i rozkoszujmy się jej niepowtarzalnym zapachem po wyjęciu z piekarnika.... Składniki: 0,5 kg mąki 0,5 szklanki cukru 5 dag. drożdży(...)wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko ubijamy na masę, następnie dodajemy powoli pozostałe mleko. Wszystko razem mieszamy powoli ok 10 min. Rozczyn wlewamy do masy jajecznej, mieszamy dodajemy mąkę, wyrabiamy aż składniki się połączą, następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż pojawią się pęcherzyki i będzie odchodzić od ręki. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Przekładamy do wysmarowanej formy babkowej. Pieczemy

kgwjanczewo
Bułeczki na drugie śniadanie 207

Drożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Są pyszne i słodkie a do nadzienia możemy wybrać sezonowe owoce lub ukochany dżem. Składniki: 0,3 kg mąki  0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody  0,3 szklanki oleju(...)dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania