polać lukrem, polewą, udekorować wiórkami, tartą czekoladą lub świeżymi owocami. Posypane cukrem pudrem też smakuje obłędnie, klasyka w prostym wydaniu – zapraszam do pieczenia:) Parzcie kawy i smacznego! Ucierane ciasto kokosowo-jogurtowe z truskawkami – pyszna propozycja na słodkie popołudnie! SMACZNEGO WAM ŻYCZĘ! Składniki w temp. pokojowej na tortownicę 23 cm: truskawki mrożone bez rozmrażania(...)proszku do pieczenia opakowanie cukru waniliowego 0,5 szklanki oleju Przygotowanie: Cukier i cukier waniliowy ubijamy z jajkami kilka minut mikserem. Do masy dodajemy jogurt naturalny oraz olej, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wrzucamy truskawki oprószone bułką tartą. Pieczemy grzaniem góra plus dół bez termoobiegu przez 45-50 minut
Zasmakuj Kuchnizapachu migdałów i orzechów z dodatkiem kakao. Wspaniałe i proste! Idealne do popołudniowych rozmów z bliskimi U mnie zawsze się sprawdza wywołując uśmiech i radość na resztę dnia – ciasto, towarzystwo i dobra kawa! POLECAM! Składniki na blaszkę o wymiarach: 30 x 24 cm. 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka gazowanego soku pomarańczowego(...)rodzynków 350 g malin, u mnie mrożone, bez rozmrażania Przygotowanie: Całe jajka ucieramy z cukrem. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy do masy jajecznej, dodajemy tarte orzechy i migdały. Dodajemy powoli olej i napój gazowany pomarańczowy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej miski ciasta dodajemy kakao, do drugiej opłukane i posypane mąką rodzynki, mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia
Zasmakuj Kuchnikremem z bitej śmietany i mascarpone. Pokrojona drobniutko galaretka pasuje idealnie do tego duetu. Polecam na romantyczną kolację, na walentynki albo po prostu do kawki CZEKOLADOWA ROLADA W SERDUSZKA Ciasto na serduszka 1 białko 30 g cukru 40 g mąki tortowej 20 g miękkiego masła czerwony barwnik Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl + 1 łyżka cukru 60 g roztopionego masła(...)białka z łyżką na sztywną pianę. W misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą pianę. Dodać ubite białka i dokładnie wymieszać. Do masy dosypać mąkę wymieszaną z kakao oraz rozpuszczone, letnie masło. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na przygotowany wcześniej papier do pieczenia z serduszkami. Piec około 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczony biszkopt przełożyć
Pieguskowa Kuchniakremu dodajemy ekstrakt i stopniowo, w małej ilości, barwnik spożywczy. Miksujemy całość do momentu połączenia się składników i uzyskania odpowiedniego koloru. W mikserze planetarnym gotowa masa będzie ‘mlaskała’ o ścianki miksera. Przy użyciu ręcznego miksera ten efekt nie będzie aż tak widoczny, ale ławo rozpoznać kiedy krem jest już gotowy(...)barwników warto poszukać w specjalistycznych sklepach z produktami do dekoracji wypieków, np. w sklepie internetowym. Pozostałe żółtka można zamrozić. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów, to zapraszam
Słodki Pomysłpodstawówce na dzień mamy lub inne święto. W XXI wieku już nie tak popularne, wyparte przez brownie i jeszcze ta niepoprawna politycznie nazwa. Jednak, choć my o nim zapomnieliśmy, ciasto ma się świetnie. Wciąż pysznie smakuje i uroczo brudzi buzie wszystkim łakomczuchom.Składniki:ciasto150g masła1 szklanka cukru pudru3 jajka1 i 1/4 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenie1/2 łyżeczki sody4 łyżki(...)cukrem pudrem. Dodać jajka. Następnie wszystkie sypkie składniki: kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Na koniec śmietanę. Wymieszać na gładką masę.Formę do pieczenia posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niego ciasto i piec 45 minut w 180 stopniach. Poczekać aż wystygnie.W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Dodać mleko pozostałe składniki polewy, wymieszać. Poczekać
W kuchni wieczoremlepszy, bardziej miękki i rozpływa się w ustach. Ponieważ piernika wychodzi bardzo dużo (ja piekę aż 3 ciasta, po jednym dla Mamy i Teściowej) można część ciasta przeznaczyć na pierniczki, które smakują równie wspaniale. Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI: 500 g prawdziwego miodu (użyłam lipowego)1,5 szklanki cukru250 g masła 1 kg mąki pszennej (użyłam(...)wrzenia.Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Zdejmij masę z ognia i zostaw do przestygnięcia. Sodę rozpuść w mleku. Do ostudzonej miodowej masy dodawaj stopniowo mąkę pszenną, jajka, sodę rozpuszczona w mleku, przyprawę korzenna oraz sól.Ciasto wyrób dokładnie, będzie ono kleiste. Gotowe ciasto przełóż do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia lub miski i przykryj lniana ściereczka. Odstaw ciasto w chłodne
Słodko-Słony Świat Ilonysię upiec mazurek, który nie spowoduje nagłego wystrzału insuliny do krwi? Okazuje się, że da się. To pyszne ciasto w mojej wersji ma IG obniżone jak się dało;) Jest słodki, oczywiście nie tak słodki jak masa kajmakowa, ale wystarczająco słodki dla kogoś kto nie je cukru ;) Prezentuje się pięknie i bardzo szybko znika ze stołu. Mi smakował bardzo a mężowi(...)mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodać dżem. Całość dobrze wymieszać by nie powstały grudki Krem 2 Czekoladę rozpuścic w rondelku z mlekiem i masłem kokosowym Kremy wyłozyc na wierzch ciasta. Udekorowac bakaliami. Smacznego
pyszne zdrowościpieczenia Stella do wyłożenia blaszki. U mnie dziś blaszka o wymiarach 18×28, ale możecie również użyć tortownicy 22 cm (ciasto będzie wówczas ciut wyższe) Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę (około 3-4 minuty). Miksując dolewamy małym strumieniem olej. Odkładamy mikser. Dodajemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia (najlepiej partiami(...)dokładnie drewnianą łyżką do połączenia składników. Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (u mnie dziś blaszka 18×28 , piekę też w tortownicy 22 cm). Na wierzch układamy maliny – świeże lub mrożone (mrożonych nie rozmrażamy) – około 2 małe garście, ma być tylko jedna warstwa owoców jak na zdjęciu, nie więcej. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 160 stopni
Słodkie okruszkioraz papier do pieczenia. Potrzebna będzie też łyżka cukru pudru do posypania upieczonego już ciasta. Ciasto jogurtowe z malinami Jak przygotować ciasto jogurtowe z malinami. W misce ubić jajka z cukrem pudrem, wanilią, solą oraz skórką pomarańczową. Masa powinna mieć puszystą konsystencję. Kiedy ubita, stopniowo dodawać do niej olej oraz jogurt. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem oraz sodą. Do mokrych
mecookswszystko blendujemy aż uzyskamy gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, cukier a na końcu wlewamy rozpuszczone masło. Miksujemy do połączenia składników. Masę wylewamy na spód z krakersów. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170C około 50 min. Ciasto studzimy a po kilku godzinach polewamy polewą kajmakową. Kajmak należy rozpuścić w garnku z mlekiem i ciągle mieszać aby się nie przypalił. Kiedy
Radość kipiąca uśmiechem.jednak ja moczę ją zazwyczaj przynajmniej 24h a nawet więcej. Odsączamy nadmiar wody, dodajemy szczyptę soli i blendujemy na gładką masę. Jak wspomniałem, oryginalnie możemy komosę wylewać na blaszkę, jednak zachęcam dodać jedno jajko, dzięki czemu ciasto wyjdzie mniej łamliwe. Ciasto wylewamy cienką warstwą na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 15 minut do gorącego piekarnika
Gar ZdrowiaSkładniki na masę mleczną: 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru 175 g masła 1 szklanka mleka w proszku W małym garnuszku zagotować mleko z cukrem. Wystudzić
kulinarnyswiatdomiPrawda jest taka, że kompletnie nie umiem robić cienkich naleśników. Ciasto zawsze, ale to zawsze jest za ciężkie. Gdybyście zobaczyli moje naleśniki, które miały iść na krokiety…Dlatego, kiedy tylko mam okazję i czas na przygotowanie śniadania więcej niż 5 min, wybieram pancakes. Jest to podstawowy przepis na amerykańskie naleśniki, na którym jeszcze nigdy się nie zawiodłam(...)mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Połączyć suche składniki z masą i mikserem na małych obrotach wymieszać do powstania jednolitej masy. Miskę przykryć ściereczką i zostawić na ok 30 min, w tym czasie ciasto zgęstnieje. Patelnię rozgrzać, nadziać kawałek masła na widelec i rozsmarować je. Ciasto nabierać np.chochelką i powoli wlewać na środek patelni. Smażyć
Pink Envelopewaniliowej Banany umieść w misce. Ja zostawiłam jedną połówkę, aby ułożyć na wierzchu ciasta przed pieczeniem. Pozostałe rozgnieć widelcem. Następnie umieść wszystkie pozostałe składniki w misce z rozgniecionymi bananami. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż gotową masę do formy o wymiarach ok 30 cm x 12 cm. Piecz 50-60 minut
kuron.com.plzimnego masła 3 żółtka 100 g cukru 3 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii Składniki masy karpatkowej: 125 ml mleka 125 ml śmietanki 30% 1/2 opakowania kremu do karpatki 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej Wykonanie: Wykonanie ciasta: Do mąki dodajemy masło pokrojone na małe, cienkie kawałeczki, żółtka, cukier, jogurt, wanilię mieloną. Całość szybko zagniatamy(tylko
Smak mojego domuPrzepyszne ciasto przepełnione aromatem bananów, przełamane cytrynową pianką Składniki: (forma 32 x 22cm) Biszkopt 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa Bananowa 4 banany 2 galaretki cytrynowe Pianka cytrynowa Galaretka cytrynowa 2 białka Wierzch 1 banan 2 galaretki cytrynowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich(...)przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa bananowa Banany . zblędować, . i . dodać . 2 . tężejące . galaretki . cytrynowe . rozpuszczone . w 2 szklankach
RAROSSAjajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżka przegotowanej wody 1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia Składniki na masę śmietanowo malinową : 500 ml śmietany kremówki 30 % Łaciatej 500 g serka mascarpone 4 łyżki z brzuszkiem cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka żelatyny 2 łyżki wody(...)olej i wodę.Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wygładzamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Wykonanie masy śmietanowo- malinowej: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Maliny przekładamy do garnka ( ja miałam mrożone w całości) dodajemy cukier
Sama słodycz i szczypta chiliCześć :D Niedziela bez czegoś słodkiego? Nie raczej nie...musi być słodkie tak samo jak rosół :D Coś innego niż tradycyjne ciasto, placek - rogaliki. Zawsze jakaś odmiana mile widziana :D Nie będę się dziś mocno rozpisywać, bo na podwórku czekają moje psiaki. Wypadałoby troszkę poganiać z nimi. Koty pospały się w domu i na jakąkolwiek reakcję z ich strony mogę(...)Drożdże wymieszałam ze śmietaną i dodałam do przesianej mąki. Roztopiłam masło i przestudzone wlałam do miski. Dodałam odrobinę soli. Wszystko zagniotłam na gładką masę, przykryłam ściereczką i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto ładnie wyrosło. Wyrobiłam raz jeszcze i podzieliłam na 4 części. Z każdej formowałam kółko jak na pizzę i dzieliłam na 8 części. Nakładałam
Pieprzyć z Fantazjąstandardowej, czyli bez czekolady. Najczęściej kiedy nachodzi mnie chandra na „coś słodkiego”. Są szybkie w wykonaniu, co dla mnie jest bardzo ważne gdyż pracując, studiując i robiąc masę innych rzeczy jednocześnie, nie mogę sobie pozwolić na spędzanie długich godzin w kuchni. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego(...)ubitych żółtek dodać mleko, proszek oraz mąkę. Kontynuować ubijanie przez minutę. Następnie należy dodać schłodzone masło oraz rozpuszczoną czekoladę, cały czas ubijając ciasto. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka. Ubite białka delikatnie dodajemy do masy mieszając łyżką. Gofry pieczemy przez od 8 do 9 minut. Podajemy z ubitą na sztywno śmietaną kremówką oraz owocami. Gofry czekoladowe z owocami Smacznego
mecooks