krople, jajka 6 sztuk, twaróg 1 kg/wiaderko, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 3 łyżki, gruszki 3 sztuki CIASTO: mąka tortowa 1 szklanka, herbatniki 150 gram, masło lub margaryna 150 gram, cukier 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki MASA: gruszki 4 sztuki, tortenguss rote 2 opakowania forma 30x25, wyłożona papierem do pieczenia - w naczyniu herbatniki pokruszyć drobno, dodać pozostałe
W Mojej Kuchni Lubiępuścić soki. Odstawić do wystudzenia (jeśli mamy dużo soku to można go odlać i zrobić pyszny kompot, do ciasta używamy tylko "suchego" rabarbaru). Masło rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę i proszek przesiać, dodać do jajek i miksować na najniższych obrotach. Na koniec wlać stopione, chłodne masło. Wszystko
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemożna pominąć, ale polecam tę czynność), dodaj żółtko, słodzik (u mnie 3 krople) rabarbar, pokrojone orzechy. Wymieszaj. 3) Do ciasta dodaj 2 łyżki ubitych białek i ponownie wymieszaj. 4) Naczynie wysmaruj lekko tłuszczem (ja smaruje masłem klarowanym) i wylej gotową masę. Na wierzch dodaj ubite wcześniej białka. 5) Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180* na 25minut. Po tym czasie wyłącz
fitolarun.blogspot.comsiekamy. Marcepan trzemy na tarce o dużych oczkach i mieszamy go z mlekiem i sokiem pomarańczowym. Całość dokładnie wyrabiamy. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy ja w kształcie dużego prostokąta i obcinamy na trzy równe paski. Na środku każdego paska rozkładamy masę marcepanową i posypujemy pistacjami. Następnie zawijamy tworząc wałki. Z powstałych wałków pleciemy warkocz, przykrywamy szmatką i odstawiamy na kolejne
KasiaiKrzysiu.plczym dodaję roztopione masło, ugniatam lekko łyżką, następnie wyrabiam palcami na charakterystyczne małe kawałki, czyli kruszonkę. Kruszonka gotowa. Przygotowanie ciasta: Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewam do miski. Masło ucieram z cukrem mikserem na jasną i puszystą masę (miksuję ok. 10 minut, na najwyższych obrotach miksera). Do masy dodaję jajka, jedno po drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym(...)pomarańczy oraz cukier z wanilią, miksuję do połączenia. Mikser odkładam na bok. Na końcu dodaję do masy suche składniki na zmianę z sokiem z pomarańczy, w kilku turach, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników. Nie używam już teraz miksera. Ciasto przelewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównuję i na wierzchu rozsypuję brzoskwinie posiekane w kosteczkę
Zasmakuj Kuchniwykładamy papierem do pieczenia. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy na pół lub na ćwiartki (zależy od wielkości śliwek). Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mąkę z migdałów, wanilię, cynamon, proszek do pieczenia, śmietanę i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko
Smak mojego domu140g połamanej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 3 łyżki płynnego, naturalnego miodu Dodatkowo: złoty barwnik spożywczy w proszku Ciasto: 1. Do rondelka przełożyć miód, olej, masło, cukier podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodać przyprawy i wymieszać(...)przestygniętej masy z miodem dodać jajka i wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Dodać przygotowaną mąkę i wymieszać mikserem do połączenia składników. 4. Ciasto przełożyć do blaszki o średnicy 20cm i wysokości 7,5cm wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam blaszki o około 1cm wyższej niż standardowa blaszka, jeśli nie posiadamy wyższej blaszki proszę wyłożyć ją papierem
Mała Cukierenkaobieramy i kroimy w małe cząstki. Tortownicę o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo, cały czas miksując mąkę wymieszaną z proszkiem do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Do tortownicy wlewamy połowę ciasta, wykładamy jabłka i na jabłka wlewamy pozostałe ciasto. Pieczemy 40 minut w temperaturze 170st. Artykuł Ciasto z jabłkami pochodzi
NiePieprz.plbiałości żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Cały czas mieszając dodawaj mąkę, mleko i whisky, i mieszaj do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. W oddzielnej misce ubij ze szczyptą soli białka na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie w masę z żółtkami. Przełóż do worka cukierniczego lub torebki foliowej i odetnij jeden róg. W rondelku o średnicy 18 cm rozgrzej
karmelowy100g masła - 1/4 szklanki cukru - 2-3 krople aromatu waniliowego - około 200g twarogu półtłustego - 1-2 żółtka masa: - marmolada różana dodatki: - cukier puder do posypania Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto. Siekam je nożem, a następnie wyrabiam dokładnie ręką. Odrywam kawałek ciasta i wałkuję na stolnicy coś na kształt prostokąta o grubości
Kuchnia co dniawrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy i dodajemy do niej zimną już galaretkę delikatnie mieszając. Do powstałej masy dodajemy kawałki truskawek (zostawiamy część do dekoracji). Krem wylewamy na wcześniej upieczony biszkopt. Całość dekorujemy truskawkami. Ciasto chłodzimy w lodówce
Pani domowapapierem do pieczenia. Jabłka umyjcie, obierzcie, pokrójcie w plastry, skropcie sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Teraz zabieramy sie za ciasto: mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masło utrzyjcie z cukrem na jasną, puszystą masę- ucierajcie dosyć długo, około 5-8 minut. Nadal ucierając dodawajcie po jednym jaju oraz rum. Zmniejszcie obroty miksera, po łyżce wsypujcie
OliveandThymewidelcem, mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny, śmietaną oraz dodajemy startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Masę bananową dodajemy do masy maślanej po łyżce, ciągle ucierając. Mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Do natłuszczonej formy przekładamy ciasto i pieczemy ok 40-45 min. w temp. 200 st. C Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy gotowym lukrem. inspiracja: "moje smaki
noteskulinarnyfigawierzcie mi – ziemia się nie rozstąpi i piekło was nie pochłonie, jak użyjecie gotowej masy makowej. Dla tych, którzy zdecydują się użyć surowego maku, na końcu przepisu pojawi się instrukcja, jak obchodzić się z makiem. Przepis wystarcza na około 80 pierogów średniej wielkości. Potrzebujemy na ciasto: 1 kg mąki pszennej łyżeczkę soli łyżkę oleju jedno jajko ciepłą wodę Do dużej(...)jest konieczne, farsz będzie zawierał orzechy, więc ciasto musi być twardsze, żeby utrzymało nadzienie. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Farsz: 2 puszki masy makowej szklanka rodzynek szklanka orzechów włoskich pół szklanki śliwek wędzonych dwie łyżki miodu pół szklanki suszonych moreli pół szklanki suszonej żurawiny
ladykitchenSkładniki: ciasto: 3 szklanki maki 1/2 szklanka cukru 6 żółtek 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa bezowa: 6białek kisiel - ja dałam cytrynowy szczypta soli 1 szklanka cukru Dodatkowo : drylowane wiśnie ok 1/2 l. słoika Sposób wykonania: Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, margaryny i żółtek zagniotłam ciasto. Podzieliłam na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Schłodziłam
Darcia w kuchnismaku 2 lekko kopiaste łyżki żelatyny spożywczej 5 łyżek gorącej wody Dodatkowo: 10 dag cukierków orzeszków w cukrowej polewie 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak
Izabelawkuchnipodczas przygotowań żałowałam, że zrobiłam tak mało kremu. Z chęcią wyjadłabym cały. Ciasto łączy w sobie wszystko to co lubię, a mianowicie: kokos, nutę białej czekolady i krem budyniowo-maślany! Poooezja! Sami zróbcie i przekonajcie się o tym! Polecam! (Forma o średnicy 14 x 17 cm) Masa: 500 ml mleka 2 żółtka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)pomocą łyżki. Na blasze (wyłożonej folią aluminiową) ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarować 1/3 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, masę, herbatniki i na końcu resztę kremu. Całość obficie obsypać wiórkami kokosowymi (można lekko je przyklepać). Ciasto wstawić do lodówki - do stężenia (najlepiej na całą noc). Przed podaniem udekorować wg uznania. (*) Jak dotąd nie zauważyłam w sprzedaży tak ciemnych
Di gotuje