limonkowy: 60g cukru pudru sok z połowy cytryny sok z połowy limonki (jeśli nie mamy limonki możemy użyć całej cytryny) Wykonanie ciasta: Piekarnik rozgrzej do temp.180stopni i w tym czasie utrzyj masło wraz z cukrem na gładką masę. Dodaj skórkę z cytryny wraz z jajkami. Wymieszaj po czym dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ponownie porządnie
Mania Wypiekaniasztywno białka. Na koniec dodajemy przekrojone w ćwiartki brzoskwinie. Formę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki. Do formy przekładamy masę serową. Sernik pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Polewą dekorujemy wystudzony
W kuchennym oknie Ewycukrem (należy pamiętać, że zbyt gorące mleko zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie). Mieszamy wszystko do połączenia składników. Dodajemy 6-8 łyżek przesianej mąki (zabieramy z tych przygotowanych już 500 gramów. Mąkę dodajemy po jednej łyżce i mieszamy, aby kontrolować gęstość rozczynu). Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji bardzo gęstej śmietany, oprószamy mąką (aby nie wysechł) przykrywamy ściereczką(...)ubijamy w misce nad parą mikserem na jednolitą, puszystą masę. W mące robimy wgłębienie i wlewamy dojrzały rozczyn, mieszamy, wlewamy masę jajeczną i zagniatamy. W połowie zagniatania wlewamy masło i gnieciemy do momentu uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, które nie lepi się do rąk i miski. Formujemy kulę, wkładamy do miski i oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę
Symfonia Smakówprzepyszny sernik został zaczerpnięty od blogerki nieesi25 ze strony https://www.youtube.com/watch?v=LTsI7Sn_jv0. Nie dość, że ciasto jest pyszne to jeszcze bardzo efektownie wygląda, zwłaszcza kiedy jest sezon na truskawki. Sądzę, że teraz, kiedy truskawki już się kończą można je zastąpić malinami, porzeczkami czy wiśniami i też sernik będzie bardzo smaczny. Można też użyć truskawek mrożonych tylko trzeba odsączyć(...)czekoladą, cukrem i 2 łyżkami gorącej wody. Teraz można dodać aromat waniliowy. Na dno z ciastek układamy przekrojone na pół truskawki, wylewamy masę sernikową, a na nią ubitą kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru. Ciasto dekorujemy truskawkami według uznania. Wskazówki:Sernik trzymać w lodówce minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Jeśli nie macie akurat serka
upichcicwiórki kokosowe Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, olej, masę krówkową i oranżadę, wszystko delikatnie wymieszać. Formę z kominkiem natłuścić margaryną, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 / 55 minut do suchego patyczka. Wiśnie w czekoladzie lekko podgrzać i polać nimi zimną babkę, wierzch posypać
Sama słodycz i szczypta chilipokocha je i mały i duży! Pozwólmy sobie na małą chwilę zapomnienia! ;) Ten wpis będzie naprawdę krótki, bo ciasto robi się ekspresowo. Sami zobaczcie! Ciasto MEGAczekoladowe! Składniki na ciasto: 2 jajka 50 g kakao (gorzkie, prawdziwe) 200 g mąki - 100 g mąki kukurydzianej, 100 g mąki gryczanej 170 g cukru 175 g margaryny/masła 1 olejek waniliowy pół łyżeczki(...)misie i blendujemy/miskujemy do połączenia składników (mniej więcej). Następnie dolewamy gorącej wody - rozpuści ona niektóre składniki i ułatwi ich połączenie. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dorzucamy pokrojoną w kosteczkę czekoladę i mieszamy łyżką. Naprawdę - to tyle :) Teraz ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w temp. 175 st. przez 50-60 minut (do suchego patyczka). Składniki na polewę: 100 g cukru
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!przeróżne dania z jego użyciem. Tym razem przepis na ciasto cynamonowe z rabarbarem. Ciasto udaje się po prostu rewelacyjne, lekko kruche z warstwą dobrze przepieczonych kawałeczków rabarbaru, podczas pieczenia ciasta zapach cynamonu będzie się udawał na cały dom. Podane na ciepło z lodami smakuje jeszcze lepiej, a więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: 150 g masła(...)cynamonem na puszysty krem, dodajemy jogurt, mleko i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy jaja, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Rabarbar myjemy i kroimy w jedno centymetrowe paski. Do naczynia wykładamy 2/3 ciasta, na to układamy rabarbar i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60-75 minut. Smacznego
Kuchnia Łukaszabyło jedno z pierwszych ciast, jakie sama upiekłam;)) Przepis znalazłam w zeszycie mojej teściowej i od razu przypadł mi do gustu. A, że akurat był sezon na rabarbar mogłam je sprawdzić;) Tak nam zasmakowało, że teraz w sezonie piekę je przynajmniej raz w roku. Biszkopt jest puszysty, masa rabarbarowa słodko - kwaśna i do tego mleczna warstwa z truskawkową nutą. Biszkopt(...)ubić z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem i octem. Dodać do piany. Krótko zmiksować. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40min. w 180st. Ostudzić. Masa rabarbarowa: 1/2 kg rabarbaru, 2 galaretki agrestowe, 3/4 szklanki cukru. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Rozgotować
Z miłości do słodkościskładników, użyłam mojego miodu z mniszka lekarskiego. Miałam jedną porcję bardziej gęstą i ciemniejszą. Powiem Wam, że z tym miodem smakują cudownie. Zmieniłam też proces przygotowania pierniczków. Zamiast wałkować ciasto, wykrawać foremkami kształty, to zrobiłam kulki i spłaszczyłam je mokrą łyżką. Pierniczki są bardzo korzenne z wyczuwalną nutą kardamonu, cynamonu i imbiru. Można je jeść od razu po upieczeniu(...)Miękkie masło, miód, przyprawy oraz cukier wymieszać mikserem. Nie przerywając miksowania dodawać jajka, aż wszystko dokładnie się połączy. Do masy maślanej z przyprawami przesiać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Zagnieść dobrze ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach
Zakątek rozkoszy kulinarnychupiec nawet bez okazji. Jest to zmodyfikowana wersja przepisu na tartę marcepanową, którą znajdziecie tu —>KLIK. Ciasto: 280 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 125 g masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki soku z grejpfruta żółtko Masa marcepanowa: 200 g masy marcepanowej jajko 2 białka Krem cytrynowy lemon curd: jajko żółtko skórka starta z całej cytryny(...)który wycieknie do miski, zostawiamy do przygotowania ciasta. Na następny dzień przygotowujemy ciasto. Masło siekamy z mąką i cukrem pudrem. Dodajemy żółtko i sok i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Wykładamy nim spód i boki foremki ( o wymiarach 12 x 35 cm), nakłuwamy widelcem i wkładamy do zamrażarki na około 35 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy lemon curd
Mienta blogsłodki sernik z duża ilością soczystych wiśni z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów tego tradycyjnego ciasta połączonego z orzeźwiającymi owocami. Składniki: Spód: 100g masła 170g mąki pszennej 50g cukru 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 900g białego sera (trzykrotnie mielonego) 150g masła 4 żółtka 1 całe jajko 200g cukru 400ml mleka 9ml aromatu(...)kostkę, cukier i żółtko. Wszystkie składniki zagnieść rękoma na jednolite ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożone papierem do pieczenia, ugnieść równomiernie dłonią na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-25 minut. 2. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodać żółtka
Szalona Kuchnia Ewelinykawałki i energicznie zagnieść kruszonkę. Odstawić. Kruszonkę musimy sobie przygotować przed zarabianiem ciasta. Później nie zdążymy jej zagnieść, tak szybko wyrasta ciasto. W misie miksera utrzeć żółtka z solą, cukrem, cukrem waniliowym i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką masę. W rondelku roztopić masło z 1/2 szklanki mleka, doprowadzić prawie do wrzenia. Następnie zdjąć z palnika, dodać olej i pozostałe mleko(...)misy z utartymi żółtkami dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy bardzo ciepłe mleko z masłem i oliwą i mieszamy do połączenia składników. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno się kleić (u mnie każdy miał ok.63-65g), formujemy kulkę, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy dłońmi na płaski, okrągły placek. Na każdy kawałek
Smaczne ZdroweNigdy nie robiłam odwracanych ciast, więc pora było spróbować :-) Sam wygląd ciasta nie jest rewelacyjny, bo owoce są na jego wierzchu dosłownie płaskie. Za to w smaku jest dobre, bardzo owocowe i mokrawe. Odwraca się je również bez problemu. SKŁADNIKI 5 jajek szczypta soli 150 g cukru 150 g masła 160 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)uzyskania puszystej pianki. Zmniejszyć obroty miksera i dodać masło. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Gotową masę wylać na wyłożone owoce i piec przez 55-60 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić, aż nieco ochłodnie. Następnie delikatnie obkroić boki ciasta, zdjąć obejmę i obrócić ciasto do góry dnem. Delikatnie zdjąć spód
Passions hobbies lifejesieni rozsmakowałam się w orzechach i powstał kolejny wypiek. Była już kora orzechowa i ciasto marchewkowe z orzechami teraz kolej na orzechowca. orzechowy biszkopt: 8 białek 5 żółtek 3/4 szkl. cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)wanilii ponadto: 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,miksując dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 35 minut w temperaturze 180*. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i przekroić
Kolorowa kuchnia Elkiodpowiadające każdemu, zwyczajne, proste "jak u babci". Ciekawy w tym przepisie jest dodatek dużej ilości powideł śliwkowych, które nadają mu nie tylko wyraźnego smaku ale też wilgotności. Takie ciasto jest idealne na środek tygodnia do popołudniowej herbatki. *foremka 14*25 cm Składniki: 5 jajek 2,5 szklanki mąki słoiczek powideł śliwkowych (mój miał 280 gram) 1 kopiata łyżka(...)żółtka. Kiedy masa będzie puszysta i gęsta dodawać po trochę powideł. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i kakao, przesiać. Dodawać po łyżce do masy jajecznej na zmianę z olejem. Gruszki obrać i pokroić w ćwiartki. Połowę ciasta wyłożyć do wyłożonej papierem blaszki i ułożyć połowę gruszek. Przykryć resztą ciasta i rozłożyć pozostałe gruszki, docisnąć. Piec w 180*C przez około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia