zaglądają tutaj miłośnicy kokosowych łakoci? Bo rozsławione kilka lat temu domowe Raffaello, teraz już klasyk internetu, dedykuję właśnie im. Ciasto jest mocno kokosowe, bardzo kremowe i wbrew pozorom wcale nie za słodkie… niebo w gębie i wcale to co pisze nie jest przesadą, bo wygląda lekko jak puch… jak pierzaste obłoki. Myślę, że zachwyci amatorów sławnych pralinek(...)herbatniki wyłożyć 1/3 masy budyniowej i równomiernie rozprowadzić, na to kolejna warstwa herbatników, 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa herbatników i zakończyć resztą masy budyniowej. 9) Całość posypać mielonymi migdałami i wiórkami kokosowymi. 10) Gotowe ciasto przed podaniem odstawić do lodówki, do schłodzenia (ok. 3-4 h). Przechowywać w lodówce. Artykuł Ciasto Raffaello pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mejakiejś kulinarnej celebry. A więc obiecuję będą kolejne przepisy z regionu, tylko cierpliwości. :) To że jestem fanką kokosu i wszelakich jego smaków to raz, a dwa że lubię ciasta bez pieczenia. Daję ten komfort, że zawsze się udają i nie ma ryzyka zakalca. I oczywiście jest przy nich dużo mniej zmywania. paczka krakersów 2 paczki herbatników w czekoladzie Krem(...)mleku żelatynę. Zawsze dodaję, ta odrobina daje mi komfort tego, że nie ma ryzyka iż ciasto szybko popłynie. Tortownicę (20 cm) wykładamy połamanymi krakersami. Powierzchnia jest dość mała, a więc taką mozaiką dużo łatwiej zapełnić okrągły spód. Wykładamy około 40 % masy, którą przykrywamy czekoladowymi ciastkami. I znów 40 % masy i na sam koniec warstwa krakersów, które pokrywamy
Dieta moja pasjaczerwona porzeczka 1 kg, śmietana 30 % 250 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę utrzeć mikserem na kogel-mogel, masa ma być gęsta forma 29x24 cm wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką - ciasto rozsmarować na blaszce obrane, opłukane o obsuszone na sitku porzeczki rozsypać na cieście zimną śmietanę ubić razem z wsypaną galaretką, śmietanę rozsmarować
W Mojej Kuchni Lubięmrożonych truskawek cukier puder na wierzch ciasta Ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijamy w folię i chowamy do lodówki na 30 min, a nawet można na całą noc. 2. Następnie wyklejam nim wcześniej wysmarowana i wysypaną bułką tartą blaszkę. Masa 3. Wszystkie składniki oprócz owoców, umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia(...)pęknięcia ) 4. Gotową masę wylewamy na kruchy spód, który wcześniej posmarowaliśmy surowym białkiem (resztę białka możemy zamrozić i zużyć jak nazbiera się go więcej). Na wierzchu układamy zamrożone owoce ( nie rozmrażamy ich wcześniej ! ) i tartę wkładamy do pieca na 180 stop na około 50-55 minut. Jeszcze ciepłą tartę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !! Ps. ciasto uda się również
Gotowanie...to proste !białej czekolady 5 dag orzeszków w kolorowej cukrowej polewie bułka tarta do oprószenia formy masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia i miksujemy
Izabelawkuchniciasto: 190g mąki pszennej 200g cukru 250g margaryny 3 jajka 220ml wody 10 suszonych fig 80g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu + 100 g mlecznej czekolady 75 ml kremówki Orzechy i figi drobno pokroić, odłożyć. Do garnuszka wlać wodę, dodać posiekaną margarynę, cynamon i podgrzewać, mieszając, aż margaryna się roztopi, masa(...)wystudzenia (może być letnie). Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i wymieszać łyżką, dodać orzechy i mieszankę z figami, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 20 x 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około
Domowa cukiernia EwyŚledź smażony w cieście to moja dzisiejsza propozycja na szybki i pyszny obiad. Jeżeli nie próbowaliście jeszcze śledzia tak przygotowanego, to zapraszam po przepis . Składniki: 600 g filetów śledziowych 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki wody mineralnej 1 jajko olej do smażenia sól, pieprz cytrynowy Wykonanie: Śledzie płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez 2-4 godziny. Ż ółtka(...)miski, dodać żółtko, ubitą pianę i wlać wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Śledzie oprószyć pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kawałek śledzia zanurzyć w cieście i smażyć na złoty kolor. Smacznego
magiczna kuchnia KasiKolejne ciasto mojej mamy. Ciasto który zawsze wychodzi. Zastanawiałam się jak go nazwać: keks wyśmienity, wspaniały a może prosty. Nazwalam go po prostu keksem mojej mamy, bo ta nazwa mówi wszystko. Może nie jest to zdrowa propozycja, ale od święta proszę bardzo:) Składniki: 250g maki pszennej 250g cukry pudru 250g margaryny 5 jaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)gotowej masy wlać spirytus lub ocet, wsypać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy jeszcze bakalie posiekane na drobno. Gotowe ciasto wykładamy do 2 keksówek o wymiarach 12x26cm Piec
Apetyt na Zielonetych knedli. Nie użyłam tu ani grama cukru, dlatego po przekrojeniu knedli nie ma efektu "wypływającego syropu". Jeśli ktoś chce go uzyskać to przy wkładaniu śliwki w ciasto wystarczy dodać trochę cukru (1/4 - 1/2 łyżeczki cukru). Pomijając fakt cukru dodam również, że ja lubię knedle z przesmażoną bułeczka... oczywiście wszelakie wersje ze śmietaną czy masłem również będą smakowały wyśmienicie(...)mąkę (oto i powód dla którego ciężko określić ile tego jest. Po prostu ma być jej tyle aby zajmowała objętościowo tyle co 1/3 masy ziemniaczanej). Oczywiście tą 1/3 ziemniaków co wyciągnęliśmy również używamy przy zagniataniu ciasta (żeby nikt przypadkiem nie uznał, że to wyrzucam! Broń Boże! :) Dodajemy 2 jajka i wszystko ze sobą dokładnie łączymy (można to robić
Jedzeniomaniawyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 40 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. 2. Krem waniliowy: Dwie szklanki mleka zagotowuję razem z cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą(...)masę. Stopniowo dodaję budyń. Ucieram. Wlewam alkohol i wszystko razem ucieram. 3. Na jeden blat biszkoptu wykładam 2/3 kremu. Wyrównuję. Przykrywam drugim blatem ciasta. Wykładam pozostały krem. Wyrównuję. 4. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Borówki amerykańskie układam na wierzchu ciasta. Zalewam tężejącą galaretką jagodową. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia KasiKażdy z placków lekko nasączamy ponczem. 3/4 kremu wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim, wierzch smarujemy pozostałą masą. Składniki na polewę podgrzewamy ( bez gotowania) razem, a jak się ładnie połączą, odstawiamy aż lekko zacznie tężeć. Wtedy wylewamy na na ciasto i kręcimy łyżką po powierzchni robiąc wzorki przypominające marmurek. Jest mlecznie? Jest! Jest czekoladowe ciasto? Jest! A że lubię
Dieta moja pasjamnóstwo o tej porze roku , więc nie może zabraknąć pysznego lekko kwaskowego jabłecznika :) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 4 żółtka masło 250 g szczypta soli 125 g ksylitolu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1.1/2 kg jabłek kwaskowych 125 g ksylitolu Pianka: budyń śmietankowy ( 2 małe
Różowa kuchniakokosowych 200 g śmietanki 30% (w temperaturze pokojowej) Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z maślanką, aż do wykończenia składników. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia posypać równomiernie wiórkami kokosowymi i piec w temp. 180 stopni C przez
Simply FoodSEZAMOWY SERNIK /przepis własny/ /1 porcja/ Ciasto: 350 g twarogu sernikowego 40 g mąki sezamowej duże jajko płaska łyżka pasty sezamowej pomarańczowej płaska łyżka pasty sezamowej naturalnej dwie łyżki cukru z kwiatu kokosa szczypta soli łyżeczka masła do natłuszczenia foremek Do podania: tahini kakaowa i truskawki Przygotowanie : Twaróg zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą. Dodać mąkę sezamową(...)cukier. Ponownie zmiksować. Rozdzielić masę na dwie części. Do jednej dodać łyżkę tahini pomarańczowej, do drugiej - naturalnej. Do natłuszczonego naczynia przełożyć jedną masę, następnie drugą. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Jeść na ciepło lub zimno po ostudzeniu, podane z pastą sezamową kakaową i owocami. Smacznego! *** Zestaw past sezamowych
Poranek na słodko