ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1321/3191)

Prosty Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami 463

Tradycyjny, prosty w przygotowaniu sernik na zimno z galaretką i naszymi ulubionymi owocami. Deser idealny na letnie dni, ciasto bez pieczenia dzięki czemu przygotujemy je szybko i bez wysiłku. Sernik na zimno możemy przyrządzić z dowolnymi owocami* i smakiem galaretki. Sernik na Zimno z Galaretką i Owocami - Składniki: 250 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej) 350 g zmielonego dwukrotnie twarogu (temp(...)mieszając, powoli wlewamy mleko z żelatyną. Tortownicę z obręczą (o średnicy ok. 21 cm) smarujemy masłem. Dno wykładamy namoczonymi w mleku biszkoptami. Przygotowaną masę wylewamy do formy i umieszczamy w lodówce do stężenia. Następnie wierzch ciasta dekorujemy owocami i zalewamy tężejącą galaretką. Chłodzimy do momentu zastygnięcia. Gotowy deser możemy podać z bitą śmietaną. *pamiętajmy, że galaretka nie tężeje w połączeniu

Słodka Strona
ORKISZOWE CIASTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z MALINAMI. 243

rekompensuję sobie to zamianą mąki na orkiszową, zdrowszy odpowiednik. Jeden kawałeczek nikomu przecież nie zaszkodzi, ale... po jednym kawałku chce się więcej i więcej, takie jest pyszne. ORKISZOWE CIASTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z MALINAMI. /oryginał: cincin.cc / blaszka kwadratowa ok. 20x20 cm 250 g świeżych malin 150 g miękkiej margaryny 110 g cukru brązowego 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 jajka(...)puszystą masę. Ciągle ubijając,  dodawałam po jednym jajku. Na końcu dodałam ekstrakt waniliowy. Wymieszałam mąkę z płatkami i proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywałam  do masy jajecznej, cały czas mieszając. Wyłożyłam ciasto do formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyłam maliny, lekko wciskając je w ciasto. Płatki owsiane i wiórki kokosowe zmieszałam i posypałam nimi wierzch ciasta. Piekłam 35 minut

W kuchni Karmel-itki
Tarta z pieczarkami, szynką i porem 144

plasterki 150g szynki wieprzowej, pokrojonej w paseczki 1 cebula ząbek czosnku 1 por przyprawy: sól, pieprz świeża natka pietruszki Na masę jajeczną: 100ml śmietanki kremówki 100g jogurtu naturalnego 3 jajka sól, pieprz 100g startego żółtego sera Wykonanie: Kruche ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto schładzamy około 60 minut, następnie rozwałkowujemy tak, by pokryło dno i boki(...)dusimy, aż nadmiar wody z pieczarek odparuje. Pod koniec dodajemy pokrojonego w półtalarki pora, i dusimy jeszcze 3 minuty. Farsz odstawiamy z palnika, dodajemy posiekaną natkę i mieszamy. Masa jajeczna: śmietankę mieszamy z jogurtem, jajkami, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy starty ser i mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy farsz, rozprowadzamy równomiernie. Całość zalewamy masą jajeczną. Tartę pieczemy około

Smak mojej kuchni
Kruche mini ciasteczka 147

jeden kęs. Część z nich przełożyłam kremem chałwowym, część bez przekładania. Jedne i drugie są pyszne. SKŁADNIKI Na ciasto: 5 szklanek mąki tortowej 2 margaryny ok. 1 szk. cukru pudru 7 gotowanych żółtek 1 żółtko surowe 2 łyżki octu Masa chałwowa: 100 g. chałwy waniliowej 100 g.masła 2 łyżki alkoholu sok z 1/2  cytryny WYKONANIE Jaka gotujemy(...)godzinę. Po godzinie ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 2 -3 milimetrów. Małą foremką wyciskamy ciasteczka.Oczywiście takie same ciastka możemy wycinać większą dowolną formą.  Ciastka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Ok 20 min, do zarumienienia. Część ciastek możemy przełożyć masą. Podaję jak zrobić masę chałwową

W kuchennym oknie Ewy
Ciasto z kaszy manny 417

coś jest na rzeczy, jako, że on zawsze ma coś do powiedzenia co można by było zrobić lepiej. Ciasto jest bez dodatku mąki, co jest bardzo ciekawe. Jest to ciasto z pochodzenia z Neapolu a nazywa się Migliaccio, które je się najczęściej podczas karnawału. W oryginalnym opisie dodaje się kieliszek limoncello, rodzaju likieru, ale niestety nie mam go w posiadaniu(...)miksera łączymy ricottę, masło, jajka, cukier, skórkę z limonki i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy stopniowo masę z kaszy manny i mieszamy aż obie masy dokładnie się połączą. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy na to nasze ciasto, pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut aż się zarumieni na wierzchu. Ja swoje ciasto dodatkowo po ostudzeniu polałam czekoladowym ganache na które przepis

Delusional Trine
Ciasto śmietankowe z truskawkami - bez pieczenia 130

Ciasto przygotowane na imieniny mojej siostry. Tak jak lubicie czyli bez pieczenia - ta opcja rzeczywiście jest niezła w upalne dni, gdy nie mamy ochoty stać koło gorącego piekarnika. Na pewno warto przygotować sobie nóż z ostrzem do krojenia, gdyż wafelkowy spód jest dość twardy - ale za to jego smak jest boski :). Dla kogo: dla mojej siostry dla wszystkich, którzy(...)czekolady (najlepiej z chrupkami np. Crusti Choc z Lidla) 250g wafelków w polewie czekoladowej 50g miękkiego masła Składniki na śmietanową masę: 400ml śmietany 36% (ew. 30%) 8g żelatyny  30 ml wody 60g cukru pudru Wykonanie galaretki: Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od rozpuszczenia 2 galaretek w 750ml wrzącej wody. Gdy wystygną można galaretkę włożyć do lodówki, by szybciej tężała. Wykonanie spodu

Mania Wypiekania
Ciasto z rabarbarem i pianką 167

ucieram ze szklanką cukru. Gdy masa będzie w miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka, a następnie całe jaja. Do gładkiej masy dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i mieszam do połączenia składników (jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze trochę mleka). Ciasto przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierz wykładam obrany i pokrojony rabarbar

Cynamonowe szczęście
Ciasto drożdżowe 110

pieczenia WYKONANIE: Mąkę przesiać do miski,  drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka z łyżką cukru, z jajek i żółtek utrzeć pulchną masę z dodatkiem cukru, margarynę rozpuścić, połączyć z ciepłym mlekiem i pozostałymi składnikami, wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ręki, wyłożyć na dużą blachę, posypać kruszonką. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 45-50 min. KRUSZONKA

Kuchnia Beaty
Babka górnicza 201

Szybkie w wykonaniu ciasto do którego składniki praktycznie zawsze są w domu, przepis znalazłam na blogu Moje Kucharzenie.Składniki :pół kostki margaryny1 szklanka cukru pudru2 jajka2 łyżki słodkiego dżemu2 szklanki mąki2 łyżeczki sody1 łyżeczka kakaopół łyżeczki cynamonu1 szklanka mlekaMargarynę , cukier, jajka i dżem utrzeć mikserem na gładką masę. Nadal miksując dodawać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i kakao oraz wlewać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Cytrynowe babeczki z syropem cytrynowo-limonkowym 121

limonkowy: 60g cukru pudru sok z połowy cytryny sok z połowy limonki (jeśli nie mamy limonki możemy użyć całej cytryny) Wykonanie ciasta: Piekarnik rozgrzej do temp.180stopni i w tym czasie utrzyj masło wraz z cukrem na gładką masę. Dodaj skórkę z cytryny wraz z jajkami. Wymieszaj po czym dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ponownie porządnie

Mania Wypiekania
Sernik w polewie czekoladowo-orzechowej 154

sztywno białka. Na koniec dodajemy przekrojone w ćwiartki brzoskwinie. Formę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki. Do formy przekładamy masę serową. Sernik pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Do płynnej czekolady dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy.  Polewą dekorujemy wystudzony

W kuchennym oknie Ewy
117. Mirabelkowo, czyli drożdżówki z Luks Pomadą. 230

cukrem (należy pamiętać, że zbyt gorące mleko zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie). Mieszamy wszystko do połączenia składników. Dodajemy 6-8 łyżek przesianej mąki (zabieramy z tych przygotowanych już 500 gramów. Mąkę dodajemy po jednej łyżce i mieszamy, aby kontrolować gęstość rozczynu). Mieszamy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji bardzo gęstej śmietany, oprószamy mąką  (aby nie wysechł) przykrywamy ściereczką(...)ubijamy w misce nad parą mikserem na jednolitą, puszystą masę. W mące robimy wgłębienie i wlewamy dojrzały rozczyn, mieszamy, wlewamy masę jajeczną i zagniatamy. W połowie zagniatania wlewamy masło i gnieciemy do momentu uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta, które nie lepi się do rąk i miski. Formujemy kulę, wkładamy do miski i oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę

Symfonia Smaków
Sernik z białą czekoladą i truskawkami 129

przepyszny sernik został zaczerpnięty od blogerki nieesi25 ze strony https://www.youtube.com/watch?v=LTsI7Sn_jv0. Nie dość, że ciasto jest pyszne to jeszcze bardzo efektownie wygląda, zwłaszcza kiedy jest sezon na truskawki. Sądzę, że teraz, kiedy truskawki już się kończą można je zastąpić malinami, porzeczkami czy wiśniami i też sernik będzie bardzo smaczny. Można też użyć truskawek mrożonych tylko trzeba odsączyć(...)czekoladą, cukrem i 2 łyżkami gorącej wody. Teraz można dodać aromat waniliowy. Na dno z ciastek układamy przekrojone na pół truskawki, wylewamy masę sernikową, a na nią ubitą kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru. Ciasto dekorujemy truskawkami według uznania. Wskazówki:Sernik trzymać w lodówce  minimum 5 godzin, a najlepiej całą noc. Jeśli nie macie akurat serka

upichcic
Babka krówkowa w polewie czekoladowej. 150

wiórki kokosowe   Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, olej, masę krówkową i oranżadę, wszystko delikatnie wymieszać. Formę z kominkiem natłuścić margaryną, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 / 55 minut do suchego patyczka. Wiśnie w czekoladzie lekko podgrzać i polać nimi zimną babkę, wierzch posypać

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto MEGAczekoladowe! 119

pokocha je i mały i duży! Pozwólmy sobie na małą chwilę zapomnienia! ;) Ten wpis będzie naprawdę krótki, bo ciasto robi się ekspresowo. Sami zobaczcie! Ciasto MEGAczekoladowe!  Składniki na ciasto: 2 jajka 50 g kakao (gorzkie, prawdziwe) 200 g mąki - 100 g mąki kukurydzianej, 100 g mąki gryczanej 170 g cukru 175 g margaryny/masła 1 olejek waniliowy pół łyżeczki(...)misie i blendujemy/miskujemy do połączenia składników (mniej więcej). Następnie dolewamy gorącej wody - rozpuści ona niektóre składniki i ułatwi ich połączenie. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dorzucamy pokrojoną w kosteczkę czekoladę i mieszamy łyżką. Naprawdę - to tyle :) Teraz ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w temp. 175 st. przez 50-60 minut (do suchego patyczka). Składniki na polewę: 100 g cukru

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Ciasto cynamonowe z rabarbarem. 196

przeróżne dania z jego użyciem.  Tym razem przepis na ciasto cynamonowe z rabarbarem. Ciasto udaje się po prostu rewelacyjne, lekko kruche z warstwą dobrze przepieczonych kawałeczków rabarbaru, podczas pieczenia ciasta zapach cynamonu będzie się udawał na cały dom. Podane na ciepło z lodami smakuje jeszcze lepiej, a więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: 150 g masła(...)cynamonem na puszysty krem, dodajemy jogurt, mleko i ponownie miksujemy. Do masy dodajemy jaja, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę.  Rabarbar myjemy i kroimy w jedno centymetrowe paski.  Do naczynia wykładamy 2/3 ciasta, na to układamy rabarbar i przykrywamy pozostałym ciastem.  Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 60-75 minut. Smacznego

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania