ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1324/3191)

Wytrawne muffiny z bekonem, karmelem i popcornem 177

smalcu, wrzucamy cebulę i smażymy tak długo, aż cebulka będzie miękka. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i mieszamy z masą na babeczki. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na muffiny smarujemy dokładnie tłuszczem. Wykładamy ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 4. W małym garnuszku

My Culinary Art
Szarlotka z wiśniami 193

koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści. Gdy masa jest już lśniąca wykładamy ją na jabłka. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnika.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Tort Kinder 522

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 50-60 minut. Po upieczeniu, na kilka minut pozostawić ciasto w tortownicy, a następnie wyjąć i studzić na kratce. W tym czasie można przygotować kremy. Do misy miksera przełożyć masę z białej czekolady i 250g serka mascarpone. Miksować do momentu uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Trzeba uważać żeby nie ubijać zbyt(...)krem z mlecznej czekolady. Wystudzony biszkopt rozkroić na 3 krążki. Na pierwszym rozsmarować połowę białego kremu, przykryć dugim krążkiem i rozsmarować pozostały biały krem. Na tym położyć trzeci krążek ciasta. Wierzch i boki tortu posmarować ciemnym kremem i dokładnie wygładzić. Wstawić tort do lodówki żeby się schłodził, a w tym czasie przygotować polewę z gorzkiej czekolady. Czekoladę drobno posiekać, przełożyć

kuchnia doski
UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM 186

Przepis na to ucierane ciasto możecie zrobić z dowolnymi owocami, np. truskawkami czy jabłkami. Ja postawiłam na połączenie rabarbaru i porzeczek czerwonych, które miałam jeszcze zamrożone.  PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM  składniki: - 300 g mąki pszennej tortowej - 100 g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej - 5 czubatych łyżek cukru - 1 płaska łyżeczka sody - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)miski z suchymi składnikami, dodaj zmiksowaną masę z olejem i mleko. Wymieszaj dokładnie. Dodaj ubite na sztywno białka i wprowadź delikatnie do masy. Wylej do formy, ułóż na wierzch owoce, nie przesadzaj z ich ilością, ciasto musi mieć jak urosnąć! Pieczemy 1 godzinę i 10 minut. Temp. 170 -180 stopni C. Grzanie dół pierwsze 45 minut, potem + termoobieg. Pieczemy

SMYKWKUCHNI
Cynamonek 124

Składniki na polewę: Czekolada mleczna 1 szt. Mleko 2 łyżki Masło 1 łyżka Wykonanie: Mleko, margarynę i cukier zagotować i ostudzić. Do ostudzonej masy dodać resztę składników, zmiksować i na końcu dodać powidła i starannie wymieszać. Ciasto wylać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni przez 50 minut. Wykonanie polewy: Składniki na polewę rozpuścić

Tradycyjna Kuchnia
Mini burgery koreczki na dwa kęsy 145

odmian chmielu. Idealnie komponuje się z tymi uroczymi burgerkami “na dwa kęsy” Przepis na mini burgery koreczki Drukuj przepis Porcji: 25-30 Czas gotowania: 2 godziny Składniki CIASTO: szklanka mleka 2 łyżki rozpuszczonego i wystudzonego masła 1,5 łyżki cukru łyżeczka soli łyżeczka drożdży jajko 3 szklanki mąki sezam czarnuszka (opcjonalnie) żółtko łyżka mleka KOTLETY: 1 kg mielonej(...)drożdże mieszamy ze sobą i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie dodajemy sól, jajko i szklankę mąki – wyrabiamy na gładką masę; można użyć trzepaczki bądź miksera. Następnie dodajemy pozostałą mąkę, delikatnie mieszamy, aż ciasto nabierze gładkiej konsystencji i nie będzie przyklejało się do rąk. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę mąki - musi mięć delikatną, ale zwartą konsystencję. Odstawiamy

Kuchnia Bazylii
Pyszne pierniczki 36kcal 169

Przyszedł taki czas, kiedy chce mi się wszystkiego co piernikowe i kakaowe! Kocham zapach pieczonego ciasta, a te cynamonowe nuty unoszące się w powietrzu...mmmm! Chociaż ostatnio mam jakąś dziwną fazę na jedzenie cukierków... och te słabości! To NADE wszystko kocham te swoje fasolowe wymysły! I wy pokochacie! <3 SKŁADNIKI (u mnie 16 pierników) - 2 jajka - puszka białej fasoli(...)każdego pierniczka WYKONANIE: - fasolę odsącz, przepłucz wodą - wszystko do blendera na gładką masę! - spróbuj- dosłodź w razie potrzeby - przelej do foremek 1/2 powstałej masy - na środek babeczek dodaj powidła (1/2 łyżeczki na babeczkę) -przykryj powidła pozostałym ciastem - 180* 25 minut SMACZNEGO  CAŁOŚĆ: 580 kcal B50 W63 T15 1 Z 16 BABECZEK

fitolarun.blogspot.com
Ciasto prince polo 163

mleka  Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, po jednym żółtku i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 20 min. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia po czym kroimy wzdłuż(...)gorzką czekoladę i pokrojone prince polo. Całość mieszamy. Na jeden kakaowy placek smarujemy połowę masy, przykrywamy bezą orzechowo-kokosową,wykładamy resztę masy i nakładamy drugi kakaowy placek. Składniki polewy rozpuszczamy na ogniu i smarujemy wierzch ciasta. Ozdabiamy posypką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą

Kolorowa kuchnia Elki
KRUCHE CIASTO MILIONERA 143

następnie nakłuwamy je widelcem. pieczemy około 20 minut do zbrązowienia w piekarniku nagrzanym do 190°C spód studzimy i dopiero na zimny wykładamy masę kajmakową, na której rozsmarowujemy polewę, dodatkowo tak jak ja można posypać ciasto złotymi groszkami i złotym brokatem spożywczym. Wkładamy do lodówki na kolka godzin. Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-milionera

Słodkie zapomnienie
Pleśniak 326

cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Do mąki dodajemy żółtka, cukier wanilinowy , miękkie masło i dokładnie wygniatamy. Ciasto dzielimy na 3/4 i 1/4 . Każdą z części zawijamy w folię . Pierwszą część wkładamy na 20 minut do lodówki a drugą część do zamrażalnika. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą(...)podpiekamy ok. 20 minut ( jak nabierze koloru złotego wyjmujemy ) Na podpieczoną część należy rozsmarować dżem . Białka ubijamy na sztywną masę , dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Chwilkę miksujemy i wylewamy pianę na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Całość wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut , ( obserwujemy ciasto gdyż długość pieczenia zależy

Różne smaki w kuchni
Pleśniak 126

cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Do mąki dodajemy żółtka, cukier wanilinowy , miękkie masło i dokładnie wygniatamy. Ciasto dzielimy na 3/4 i 1/4 . Każdą z części zawijamy w folię . Pierwszą część wkładamy na 20 minut do lodówki a drugą część do zamrażalnika. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą(...)podpiekamy ok. 20 minut ( jak nabierze koloru złotego wyjmujemy ) Na podpieczoną część należy rozsmarować dżem . Białka ubijamy na sztywną masę , dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Chwilkę miksujemy i wylewamy pianę na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Całość wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut , ( obserwujemy ciasto gdyż długość pieczenia zależy

Różne smaki w kuchni
Pączki wiedeńskie bez glutenu 695

papieru do pieczenia lub pergaminu wyciąć kwadraty o boku 10 x 10 cm. Do masy wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Masa stopniowo wchłonie wszystkie jajka. Dodać sodę oczyszczoną. Zmiksować. Powstanie gęste, gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego zakończonego dużą gwizdką (np. tylka 1 M). Wyciskać okręgi o średnicy 8 cm na przygotowane kwadraty z papieru

maniapieczenia
Bułeczki cynamonowe 110

życzeniami świątecznymi - dodam także przepis na drożdżówki cynamonowe, które robiłam w weekend. Dlaczego warto je spróbować ? Bo nie są czasochłonne, są bardzo smaczne i do tego pięknie wyglądają ! Ciasto: - szklanka mleka - pół kostki drożdży - 3 szklanki mąki - pół kostki miękkiego masła - szczypta soli Nadzienie: 2/3 szklanki cukru 2/3 cynamonu 1/4 kostki masła Szklankę mleka podgrzewamy (w mikrofalii - najwygodniej :)) Następnie wlewamy(...)rozpuszczenia drożdży. Odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie dosypujemy mąkę i sól, oraz miękkie masło - wszystko wyrabiamy na gładką i elastyczną masę.  Odstawiamy na 25 minut - do wyrośnięcia w ciepłe i ciche miejsce.  Następnie wyrabiamy ciasto ponownie i wałkujemy w kwadrat/prostokąt. Masło rozpuszczamy i smarujemy nim rozwałkowane ciasto. Cukier mieszamy z cynamonem i posypujemy ciasto. Następnie ciasto

dlaSmaQ
Pleśniak 22917

cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Do mąki dodajemy żółtka, cukier wanilinowy , miękkie masło i dokładnie wygniatamy. Ciasto dzielimy na 3/4 i 1/4 . Każdą z części zawijamy w folię . Pierwszą część wkładamy na 20 minut do lodówki a drugą część do zamrażalnika. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą(...)podpiekamy ok. 20 minut ( jak nabierze koloru złotego wyjmujemy ) Na podpieczoną część należy rozsmarować dżem . Białka ubijamy na sztywną masę , dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Chwilkę miksujemy i wylewamy pianę na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach . Całość wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut , ( obserwujemy ciasto gdyż długość pieczenia zależy

Słodkości i nie tylko
Krumkaker z kremem piernikowym- norweski przysmak świąteczny 205

powinien sobie poradzić.        Norwegowie wcinają takie ciasteczka w czasie świąt, zarówno puste jak i z  różnego rodzajami nadzienia np. konfiturą. Ja zdecydowałam się na masę z przyprawą piernikową dla utrzymania świątecznego nastroju.          Rurki są bardzo cienkie i kruche, mam nadzieje, że wypróbujcie przepis Składniki rurki(...)pieczemy ciastko. Gdy zarumieni się ściągamy z urządzenia i nawijamy na specjalny wałek i pozostawiamy do ostygnięcia. Z resztą ciasta postępujemy tak samo aż do wyczerpania. Z tej porcji powinno wyjść wam około 10 wafelków.Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier puder a następnie przyprawę do piernika. Na koniec żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości

ciastkarnia na kruchym spodzie

Proponowane wyszukiwania