środka. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i 2/3 ciasta wylep dno i schowaj do lodówki na 30 minut, a z reszty ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do zamrażalnika. W międzyczasie przygotuj masę jabłkową, czyli obierz jabłka ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w półplasterki. Wrzuaj do dużej miski do chwila skrapiając sokiem cytrynowym(...)wymieszaj, ale tak aby nie połamać plasterków. Przełożyłam wszystko na dużą blachę i na niej mieszałam, co znacznie ułatwiło sprawę. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 C. i podpiecz spód ciasta przez 10-15 minut. Na podpieczony spód wysyp bułkę tartą, która wchłonie nadmiar soku z jabłek. Wyłóż równomiernie jabłka, dociśnij dłonią, a na samą górę zetrzyj resztę zmrożonego ciasta. Postaraj
greenscarfSkładniki: Ciasto: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki Krem: 500 ml śmietany kremówki 1 szklanka truskawek (dałam mrożone) 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru (lub według własnego smaku) Dekoracja kilka świeżych truskawek listki mięty Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i delikatnie szpatułką połączyć z masą jajeczną. Dużą blachę (ja wykorzystałam taką z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę i wyrównać. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Ciasto nie może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć
O kuchni z uczuciemDrożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Składniki: 0,3 kg mąki 0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody 0,3 szklanki oleju 15 g świeżych drożdży świeże owoce lub konfitura Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży(...)dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód
prawdziwe jedzeniemleka 1/3 szklanki wody 1 duże jajko 1/8 łyżeczki soli 1,5 łyżki stopionego masła Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładką, jednolitą masę. Masa powinna być bardziej płynna niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki. Dzięki temu zabiegowi ciasto będzie delikatniejsze. Następnie rozgrzewamy patelnię i natłuszczamy niewielką ilością masła. Wlewamy 2-3 łyżki
Kolizje Smakówsprawny piekarnik lub chcą zaoszczędzić na kosztach pieczenia w tym elektrycznym. Przyznam, że osobiście posiadam piekarnik gazowy i tylko dzięki pewnemu doświadczeniu oraz sporym kombinacjom unikam zakalca. Wracając do ciasta... Jest przepyszne, delikatne i puszyste. Nie wyczuwa się różnicy, że jest przygotowane na patelni. Użyłam czereśni, ale Wy możecie zamienić je na dowolne owoce. Szczerze polecam! (Patelnia o średnicy(...)ubite i napowietrzone.) Nadal mieszając - dodać jogurt, olej, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu delikatnie wmieszać wydrylowane czereśnie. Masę przełożyć na patelnie (z nieprzywierającym dnem) uprzednio rozgrzaną i delikatnie natłuszczoną olejem. Ciasto wyrównać i szczelnie przykryć pokrywką. (Jeśli w pokrywce jest otwór na parę - należy go zakleić.) Całość gotować/piec (nie wiem jak to określić
Di gotujeroztopionego masła oraz łyżkę rumu i dokładnie mieszamy wszystkie składniki (może być mikser ;) ). Mąkę oraz kakao przesiewamy przez sito i wsypujemy do płynnej masy. Całość należy połączyć z szczyptą soli i odstawić na dwie godziny. Z ciasta smażymy naleśniki na oleju ( najlepiej nalać kapkę i rozsmarować ja za pomocą ręcznika papierowego, wtedy oleju nie jest za dużo na patelni(...)łączymy z serkiem waniliowym. Banany obieramy, kroimy wzdłuż na pół i skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny aby banany nie ściemniały. Na każdy czekoladowy naleśnik wykładamy 2-3 łyżeczki masy budyniowej, następnie kładziemy na brzegu banana i zwijamy w rulon. Posypujemy resztą cukru pudru no i... Smacznego
W Moim Magicznym Domuzaczyna się robić w momencie, gdy bliżej przyjrzymy się składnikom. Migdały są chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu dodawała do ciasta orzechy lub owoce, ja postanowiłam połączyć je razem. Maliny zmieniłam na jeżyny nie z premedytacją, ale dlatego, że tych pierwszych zabrakło w szufladzie. Wyszło pysznie! Ciasteczka są chrupiące, lekko sypkie(...)waniliowego 100 g płatków migdałowych 2 łyżki liofilizowanych jeżyn dodatkowo: 2 łyżki cukru Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Partiami dodawać przesianą mąkę. Następnie dodać migdały i jeżyny, wymieszać dłońmi. Z ciasta uformować wałeczek o średnicy 3 cm, obtoczyć w pozostałym cukrze. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (można przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRozpływający się w ustach sernik z kruszonką, kwaskowatym dżemem i migdałami. Pyszności <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 175 g zimnego masła 150 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej szczypta soli Składniki na masę serową: 750 g dobrej jakości twarogu z wiaderka 200 g drobnego cukru 4 duże jajka 1 op. budyniu waniliowego 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)dżemu wiśniowego 1/2 szklanki płatków migdałów cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy mąka do podsypania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i rozcieramy między palcami na kruszonkę. Formę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do formy przekładamy połowę kruszonki, wygniatamy nią spód oraz boki na wysokość
My Culinary Artgrube, nie za słodkie, mogą być bardzo duże lub takie na jeden raz, nadziane masą pyszności, jak orzechy, gorzka czekolada, czy nawet suszona żurawina, a co najważniejsze, są super proste i super smaczne. Dzięki zawartości mąki kukurydzianej ciasta nie trzeba chłodzić, a dodatek kawałków czekolady sprawi, że unikniemy przykrego rozczarowania, wyjmując z pieca blachę z zupełnie płaskimi ciastkami. Teraz(...)osobnej, większej misce ucieramy miękkie masło, obydwa rodzaje cukru, jajko i melasę, ucieramy aż masa stanie się gładka 4. Do utartego masła z cukrem dosypujemy mieszankę mąki i płatków, łączymy składniki, na koniec dodajemy posiekane orzechy i czekoladę 5. Odrywamy kawałek ciasta i rolujemy do w dłoniach, układamy kulki na wyłożonej papierem blaszce, nie spłaszczamy, wstawiamy blachę do piekarnika
Słodki Kompromiswilgotny, wręcz idealny do mleka albo kawy. Nie patrzcie na kalorie, jak raz przygotujecie cytrynowy chlebek to będziecie do niego często wracać. Czasami warto nie patrzeć na kalorie :) Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru starta skórka z 2 cytryn sok z 1 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego(...)zmieszaj ze sobą, a w oddzielnym naczyniu połącz ubijając ze sobą wszystkie mokre. Następnie połącz wszystko razem i dodaj startą skórkę cytryny. Gotową masę przelej do formy i piecz ok 50-60 minut, sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku. Jak ciasto będzie gotowe, odstaw do ostygnięcia. Połącz sok z cytryny z ekstraktem migdałowym mieszając powoli dodawaj cukier
Niezły Młynekskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego krem z serka mascarpone garść leśnych fiołków kiwi pomarańcza ok. 4 kostki startej czekolady wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty np. 6 x 7 cm, z połowy wyciętych prostokątów wycinamy literatką dziurki i układamy je na prostokąty bez dziurek, dzięki którym powstaną ranty ciastek, sklejamy dociskając np. widelcem, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia(...)Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się połączy, ale bardzo krótko, żeby masa się nie zważyła. Krem można przygotować wcześniej i schłodzić przed nałożeniem na ciasta. Wykładamy krem na ostygnięte ciasteczka i dekorujemy jadalnymi kwiatkami np. fiołkami i owocami, posypujemy startą czekoladą. Ciasteczka przechowujemy w lodówce. (z ciasta wychodzi
Domowy Smak Jedzeniapoczątku obawiałam się o efekt końcowy..pierwszy raz piekłam ciasto z samej mąki krupczatki..ale jak widać rolada wyszła tak jak powinna..było smacznie. 4 jajka 1/2 szkl.cukru 3/4 szkl.mąki krupczatki typ 450 Polskie Młyny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek Polskiego Oleju Rzepakowego szczypta soli Masa 0,5 l śmietany 30% 1/2 szkl.cukru 2 łyżeczki żelatyny(...)żółtku i po 1 łyżce oleju. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki. Masę wyłożyć na przygotowaną blachę, wstawić do piekarnika. Piec 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką [ posypałam ściereczkę cukrem pudrem] i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem. Oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć biszkopt w roladę. Żelatynę rozpuścić
Moje domowe kucharzeniesmaku sok z cytryny- wedle uznania masa śmietanowa na wierzch: 250 ml śmietany 30% cukier puder sok z cytryny dodatkowo: 1 opakowanie dużego oreo- na boki i wierzch Wykonanie: *Biszkopt: Białka od żółtek. Ubijamy pianę,stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy. Pieczemy 25 min w formie(...)czekoladą. Dodajemy do śmietany, mieszamy. 1/3 kremu wykładamy na blat z ciasta. Rozsmarowujemy. Tak samo postępujemy z kolejnymi blatami ciasta, układając kolory biszkoptu naprzemiennie. *250 ml śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masą smarujemy boki i wierzch. Z pozostałych ciastek kilka przekrawamy na połówki, na dekorację na wierzch, resztę drobno siekamy, obsypujemy nimi
Z Majeczką w kuchniłyżeczki sody oczyszczonej * PRZYGOTOWANIE Banany zmiksuj na purèe za pomocą blendera. Dodaj jajka, płynny (delikatnie podgrzany) olej kokosowy i zmiksuj ponownie. Do masy wsyp mąkę ryżową, nasiona chia, cynamon, sól oraz sodę. Wymieszaj dokładnie. Ciasto wlej do keksówki pokrytej papierem do pieczenia. Piecz przez około 60-70 minut w 180°C. Wyjmij i odstaw do wystudzenia
Food SquareZawijane ciasto wygląda bardzo efektownie, a robi się go bardzo prosto i szybko. Zniewala wyglądem, zachwyca smakiem i znika w mgnieniu oka ;) Składniki: Biszkopt: 10 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Krem budyniowy: ½ l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki ¼ szklanki cukru(...)wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy. Piecz 30-40 min (do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około
Kulinarna (nie)codzienność