ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1337/3191)

Ciasto z rabarbarem 165

soli 170 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 150 g masła 340 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g rabarbaru dodatkowo cukier puder do posypania ciasta, masło do wysmarowania formy WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C, formę o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem. Rabarbar umyć, obrać z twardej skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Masło(...)masy jajecznej wlać rozpuszczone i ostudzone masło, po czym wsypać przez sitko mąkę i delikatnie połączyć wszystkie składniki, mieszając szpatułką. Gotową masę przelać do formy, wyrównać i rozsypać na wierzchu rabarbar (można go lekko wcisnąć w ciasto). Wstawić do piekarnika na około 40 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, a ostudzone posypać przez sitko cukrem pudrem

Passions hobbies life
Cytrynowe mini babeczki wielkanocne 207

zielony barwnik spożywczy Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na koniec dodajemy sok i skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie przelewamy do silikonowej foremki na mini babeczki i pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Ucierane z truskawkami pod kruszonką 175

Szybkie ucierane ciasto z zapasów z zamrażalki. Nadchodzi nowy sezon truskawkowy, a ja mam jeszcze zapasy truskawek z zeszłego roku. Owoce można rozmrozić i przesmażyć w rondlu z małą ilością cukru lub dodać mrożone w całości tak jak ja to zrobiłam. Całość po kokosowo migdałową kruszonką, pycha! Składniki: - 30 dag mąki pszennej - 20 dag masła - 15 dag cukru(...)płatkach  - owoce sezonowe, świeże lub mrożone Po kokos, migdały i wanilię zajrzyjcie nw www.Skworcu.com.pl 1. Masło zmiksuj z cukrem na gładką masę, dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszaj składniki. 2. Odłóż 1/3 ciasta na kruszonkę, pomieszaj z wiórkami kokosowymi. 3. Do pozostałej, większej części ciasta dodaj jaja, wanilię i miksuj do połączenia się składników. 4. Foremkę

Apetyczna babeczka
Waniliowe babeczki z mango 179

Przepis na te babeczki jest uniwersalny , można je serwować z rozmaitymi nadzieniami lub kremami. Wyśmienicie smakują z dodatkiem owoców :) Babeczka to w języku angielskim cupcake czyli ciasto z filiżanki . Istnieją dwie teorie pochodzenia tego określenia  Jedna z nich mówi że wzięło się od filiżanek w których pieczono te pyszności.Druga mówi że pochodzi od ilości składników z przepisu który mierzy(...)Mango Wykonanie : W misce wymieszaj , mąkę z proszkiem . W drugiej misce na małych obrotach ubij masło z cukrem na puszysty krem. Do masy dodaj jajka i cukier waniliowy, delikatnie wymieszaj . Stopniowo dodawaj mąkę i mleko miksując ciasto na niskich obrotach aż wszystkie składniki się połączą. Nakładaj  ciasto do polowy wysokości papilotki lub foremki na babeczki w środek ciasta włóż

Sama słodycz i szczypta chili
Szybkie ciasto olejowe z owocami... 178

szklanki mąki 4 jajka szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru owoce Miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę, dodajemy po trochu olej. Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (proponuję tortownicę), na wierzch układamy dowolne owoce np. jabłka, brzoskwinie, truskawki. Pieczemy

Pelusiowa Kuchnia
Drożdżowa baba z ziemniakami 234

baba z ziemniakami Myślę, że powoli trzeba zastanawiać się co znajdzie się na Wielkanocnym stole. Odkąd zaczęłam piec, nie wyobrażam sobie Świąt bez tradycyjnej Baby Wielkanocnej. Jest to proste ciasto drożdżowe, bardzo puszyste, delikatne, lekko słodkie, dzięki dodatkowi ziemniaków bardzo smaczne nawet 2 dnia (o ile przechowywane w szczelnej puszce), z dodatkiem rodzynek lub innych bakalii, polane lukrem, czekoladą(...)łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min. tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną masę. Dodać przesianą mąkę, wyrośniętą mieszankę drożdżową (rozczyn), pozostałe składniki, oprócz tłuszczu, wyrobić ciasto, tak długo, aż będzie gładkie, elastyczne, błyszczące i będzie odchodzić od ręki (ja wyrabiałam w robocie z hakiem do drożdżowego przez

moj przepis na
czekoladowe babeczki z jagodowym kremem 152

żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ubij z cukrem  i z ziarenkami wanilii. Dodawaj do masy jajecznej powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, stopniowo dodając pianę z białek gdyż ciasto jest dość gęste.  Przelej równo do formy na muffiny wysmarowane wcześniej masłem. Piecz 190 stopniach 20-25 minut. Wystudź babeczki

AZgotuj!
Kuleczki drożdżowe w karmelu z orzechami 194

minut, aż masa zgęstnieje. Ściągamy z ognia dodajemy ocet jabłkowy, rum, sól i ekstrakt waniliowy, mieszamy i dodajemy posiekane orzechy. Gotową masę wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i wstawiamy do zamrażarki na 20 minut.   Przygotowane wyrośnięte ciasto formujemy w kulki o średnicy 2,5 cm i wkładamy do tortownicy, tworząc dwie warstwy.Pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia

Niezły Młynek
Ciasto 3-bit bez pieczenia 3070

jest, gdy kajmak zrobimy sami – gotując puszkę słodzonego mleka skondensowanego lub kupując już ugotowane mleko (np. produkuje takie Gostyń). Niestety dużo gotowych mas kajmakowych i krówkowych ma niepotrzebne dodatki – zwracajmy na to uwagę. Samo ciasto robi się bardzo prosto – kupujemy mleko skondensowane (ugotowane lub nie), furę herbatników, masło, śmietanę kremówkę, budynie i składamy w całość! W zamian(...)36cm) wykładamy herbatnikami. Rozsmarowujemy na nich kajmak (ugotowane mleko skondensowane). Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Wykładamy masę budyniową z masłem, rozprowadzamy i ponownie przykrywamy warstwą herbatników. Następnie wykładamy ubitą śmietanę. Na wierzch ścieramy na tarce schłodzoną w lodówce czekoladę. Ciasto schładzamy w lodówce – najlepiej całą noc. Post Ciasto 3-bit bez pieczenia pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sernik jesienny (sernik dyniowy na orzechowym spodzie) 200

miąższu dyni zrobiłam puree. I zaczęłam główkować jak wykorzystać puree z dyni. Spontanicznie postanowiłam upiec sernik dyniowy. I tak właśnie powstał mój sernik jesienny :)  Składniki:    Ciasto kruche:       2 szklanki mąki       1 i 2/3 szklanki zmielonych orzechów       2/3 kostki zimnego masła(...)Przygotowanie:  Ciasto kruche: składniki zagnieść i wstawić do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i przełożyć do tortownicy (śr.25cm). Po nakłuwać widelcem i piec około 15min. Wyjąć i wystudzić. Pozostałe cisto można zamrozić lub zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego lekko spłaszczyć i upiec w 180C na złoty kolor. Masa serowa: Trzeba pamiętać aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Wszystkie składniki

Amatorka kuchenna
Kruche babeczki z kajmakiem, dżemem i czekoladą. 203

wykonaniu i takie w sam raz na podwieczorek. Sprawdzą się również na świątecznym stole. Polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 żółtka 20 dag masła lub margaryny pół szklanki cukru pudru Na nadzienie: 1 słoiczek dżemu wiśniowego 20 dag masy krówkowej kajmak   Helio 10 dag  polewy i dekoracji białej   Helio Dodatkowo: mąka pszenna do posypania

Izabelawkuchni
Zdrowe owsiane placuszki z suszonymi owocami 174

zdrowa wersja słodkiego śniadania. Można dać pociechom do jedzenia jak ciasteczko Przepis na thermomix na dole Wykonanie ciasta – płatki owsiane zalać gorącą wodą, wymieszać i zostawić na 5 minut. Twaróg z jajkami zmiksować lub mocno ugnieść widelcem i rozmieszać z jajkami. Masę twarogową dodać do płatków, dodać sól, migdały i orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażenie – rozgrzać patelnię

Kuchnia Pokoleń
Miodownik 199

brytfannę wyłożoną i wysmarowaną tłuszczem.  Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop, do zrumienienia ciasta.  Upiec każdy placek oddzielnie.  KREM  W garnku zagotować mleko z cukrem, na mleko sypać kaszę manną, energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy, ostudzić.  Masło  przełożyć do miski, zmiksować.  Do zmiksowanego masła dodawać po łyżce zimnej kaszy

Kuchnia Danusi
Szarlotka w cieście kruszonkowym 178

okrągłą (26 cm) nasmarować margaryną.Dno formy wysypać równomiernie połową kruszonki, na nią wyłożyć wystudzoną masę jabłkową, a na nią wysypać resztę kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 180 stopni C, ok. 60 min.Po wyjęciu pozostawić ciasto do wystudzenia

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania