Jeszcze jest dość ciepło więc ciasto na zimno może być.Poszperałam po szafkach i oto co wymyśliłam Składniki: 500 g herbatników dużych 200 g masła 1/2 szkl cukru 500 g chałwy 4 łyżki masy kajmakowej 4 łyżki lemon curd Przygotowanie: Ciepłe masło ubijamy z cukrem aż zrobi się puszyste.Dodajemy chałwę i miksujemy do połączenia.Na dno blaszki wykładamy 1 warstwę(...)połowa kremu chałwowego-rozsmarowujemy.Układamy kolejną warstwę herbatników i resztę kremu chałwowgo-rozsmarowujemy i układamy kolejną warstwę herbatników.Ciastka smarujemy masą kajmakową,układamy kolejną warstwę herbatników.Na to warstwa lemon curd-rizsmarowujemy a na wierzch kładziemy ostatnią warstwę ciastek.Wstawiamy ciasto do lodówki na min.1 godzinę.Smacznego Ciasto przechowujemy w lodówce.Blaszka 23x23
słodkie i nie tylko historie kulinarnebyłam zmuszona zrobić część bułeczek z jabłkiem. Obie wersje są doskonałe! Przepis na ciasto jest to samo, co w jagodziankach , pochodzi od mojej ukochanej, najlepszej Słodkiej Babeczki :) Składniki: CIASTO: 600g mąki pszennej 25g drożdży 7 łyżek cukru (z czego 2 to cukier waniliowy) 2 jajka 100g masła 2 pełne łyżki mascarpone (u mnie serek waniliowy) 250ml mleka(...)garnuszku umieścić resztę mleka, masło i serek (mascarpone). Podgrzewać, aż masło się rozpuści a składniki połączą. Masę lekko ostudzić. Po 15 minutach masę maślaną wlać do miski z mąką i zaczynem, wbić jajka, wyrobić na gładkie ciasto - będzie mocno klejące. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie jeszcze raz zarobić ciasto, podzielić na 10 części. Każdą
Cakes By KejtKolejne już ciasto ze zbiorów siostry Anastazji, które Wam serdecznie polecam!Składniki:Spody miodowe (blaszka 36x24cm):50 dag mąki2 jajka10 dag margaryny4 łyżki miody płynnego2 łyżeczki
Kuchnia domowa AniRolada z ciasta drożdżowego wypełniona po brzegi konfiturą owocową. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka. Składniki: pół kg mąki pół szklanki cukru 3 żółtka szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem) pół szklanki oleju 30 g świeżych drożdży konfitura porzeczkowa lub powidła śliwkowe lukier: sok z cytryny i cukier puder Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej(...)dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże
prawdziwe jedzeniewanilią - użyłam opakowanie cukru z wanilią Kotanyi 300 g miękkiego masła Wierzch ciasta: po 250 g borówek amerykańskich i malin 2 galaretki - użyłam o smaku jagodowym Oba rodzaje mąki, żółtka i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlać masę z mąką, energicznie mieszając, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Galaretki rozpuścić(...)minut (do suchego patyczka). Potem zdjąć papier i włożyć z powrotem na spód blachy. ? Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu. Masę wyłożyć na biszkopt, równo rozsmarować na cieście. Umyte i osuszone owoce rozłożyć na kremie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić minimum 2 godziny
Czerwień i błękitskórkę z cytryny i stopniowo uprzednio ubitą śmietanę. Masa będzie bardzo płynna. Całość wstawiamy do piekarnika na 30 min w 180° C i pieczemy aż masa się zetnie. Jesli zachodzi taka potrzeba ciasto można przykryć, aby się zbytnio nie przyrumienilo. Odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na noc, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Mia Cucina Sofietamascarpone 50 gr mlecznej czekolady 200 gr czekolady do obtoczenia(mleczna, gorzka lub biała) 1 łyżka oleju patyczki lub małe poapilotki kolorowe posypki Pokruszone ciasto dokładnie wymieszać z mascarpone i 50gr roztopionej czekolady. Powstałą masę zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w zamrażalce przez 10-15 minut.Wyjąć ciasto z zamrażalki, formować małe kuleczki około 25gram, ułóżyć w foremce
Zabawa smakiempieczenia, aromat, rum i olej. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać mak, do drugiej wiórki kokosowe a do trzeciej kakao. Ciasto partiami wykładać do formy na przemian tworząc nieregularne wzorki (masa jest dość gęsta). Piec w temperaturze 180 o C , ok. 50-60 min. Ciasto po wystudzeniu m ożna polać polew ą czekoladową lub posypać cukrem
coolinarnastrefa.blogspot.comkisielem i zagotować mieszając, wystudzić. Jajka, cukier, margarynę mikserem utrzeć z 4 minuty na dużych obrotach, masa ubita ma mieć grudkowatą konsystencję. Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto. Forma silikonowa 25x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić, na ciasto wyłożyć marmoladę wystudzoną,łyżką wyrównać. Składniki na kruszonkę utrzeć mikserem na drobną
W Mojej Kuchni Lubięmigdałowy mikserem utrzeć do białości i spienienia, masa ma być grudkowata wsypać przesianą mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i zmiksować na gładką masę dość gęstą tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, w formie rozsmarować ciasto, wierzch ciasta posypać tartą bułką rabarbar umyć przed obieraniem i wytrzeć do sucha, obrany pokroić na większe kawałki i wyłożyć na cieście, posypać
W Mojej Kuchni Lubiękruszonkę stanowią posiekane migdały i chipsy z kokosa. Ciasto ucierane zrobicie maksymalnie w 15 minut, w końcu ma być prosto i szybko. Polecam nie czekać do weekendu! PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I KARDAMONEM forma: duża tortownica SKŁADNIKI: - 200 ml oleju rzepakowego - 130 g cukru pudru - 4 duże jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka(...)mleko, przyprawy i połowę cukru pudru, zmiksuj blenderem. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli dodaj resztę cukru. Do miski z mąką dodaj masę z olejem, wymieszaj dokładnie, dodaj startą czekoladę i pianę z białek. Wymieszaj ciasto delikatnie, aby napowietrzyć pianą ciasto. Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj pokroje na plasterki śliwki, posyp posiekanymi migdałami
SMYKWKUCHNINiemal każde babeczki można zamienić w elegancką przekąskę jeśli zafundujemy im odpowiednią dekorację. Kwiatki, które widać na zdjęciu są wykonane z białej masy cukrowej przy wykorzystaniu
Ciastkozercypropozycję na pyszne i lekkie ciasto a właściwie sernik z czekoladową pianką :) Może się skusicie i zrobicie na zbliżający się weekend :) Polecam serdecznie i zapraszam. SKŁADNIKI *blaszka 25x25cm BISZKOPT -3 jajka -125g cukru -pół łyżeczki proszku do pieczenia -pół szklanki maki pszennej tortowej -łyżka ciemnego kakao MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -1 szkl cukru pudru(...)miksujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie miksujemy. Ciasto dajemy do blaszki i pieczemy około 15-20 minut w temp 170 stopni-do suchego patyczka. Studzimy i ponczujemy kawą. MASA SEROWA Ser z wiaderka dajemy do miski, dodajemy do niego cukier puder i całość dokładnie miksujemy. W osobnej misce
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupuszystym kremem z dodatkiem migdałów i wiórek kokosowych czyli moja wersja torcika Rafaello. Biszkopt powstał na bazie mąki kukurydzianej ale równie dobrze można użyć kokosowej dzięki czemu ciasto jest bezglutenowe. Do przygotowania kremu można użyć serka mascarpone (nieco bardziej kaloryczna wersja) lub ricotty a nawet zwykłego serka twarogowego. Dobrze sprawdzi się także krem z jogurtu greckiego. Do osłodzenia(...)słodzidło. Ponownie miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia. Masa Jogurt grecki miksujemy z serkiem ricotty/mascarpone. Dodajemy ksylitol lub inną substancję słodzącą. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe
Health-Fit-Lifemasa makowa z puszki (wersja dla zapracowanych), nutella lub np. kostki białej czekolady. Wszystko zależy od naszej inwencji i naszego smaku. U mnie tym razem wybór padł na masę orzechową. Słodziutkie, aromatyczne nadzienie było strzałem w dziesiątkę, i pysznie komponowało się z mięciutkimi rogalami. Składniki: (na 12 średnich rogali) 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja(...)dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę masy orzechowej i zwijać formując rogaliki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Następnie wierzch
Walijskie Pichcenie