ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1336/3191)

Przepis na twarożek z żurawiną: do naleśników z sosem czekoladowym i na kluseczki z masłem 138

patelnię wlewać porcję ciasta i smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor. Naleśniki zbyt długo smażone będą twardsze i mogą się rwać podczas zawijania. Twarożek Żurawinę zalać gorącą wodą. Po około 10 minutach odcedzić i dobrze osuszyć. Twaróg rozetrzeć widelcem razem z cukrem, śmietaną i żółtkiem. Powinna wyjść niezbyt gęsta, ale i niezbyt rzadka masa, którą da się(...)twarożku z żurawiną Jeśli zasmakuje Wam to nadzienie do naleśników, to z takiej samej masy możecie zrobić pyszne kluseczki kładzione. Wystarczy do podanych składników zamiast 2 żółtek dodać 2 jajka i dokładnie wymieszać. Następnie dosypać mąkę pszenną w takiej ilości, żeby po wymieszaniu powstało ciasto nadające się na kluski. Z reguły wystarczą 3-4 łyżki mąki. W garnku zagotować wodę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką 189

malinami, porzeczkami, nektarynkami, brzoskwiniami. Owoce mogą być świeże lub mrożone. U mnie ciasto w wersji ze śliwkami:). Ma dość "piaskową" konsystencję, jest raczej suche niż wilgotne i bardzo smaczne. Ciasto: 200g masła 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 niepełna szklanka mąki ziemniaczanej 100g cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka L Kruszonka(...)dodajemy jajka i cukier waniliowy. W misce mieszamy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia, które następnie stopniowo dodajemy do miksowanej masy.  2. W osobnej misce zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę do powstania grudek. 3. Ciasto (będzie gęste) wykładamy na blaszkę (około 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy owoce, na owoce kruszonkę. Pieczemy w temperaturze

Szefowa kuchni
Ciasto czekoladowe ze śliwkami wg Aleex 172

ciasto czekoladowe. Korzystałam z przepisu z kwestii smaku, ale wprowadziłam swoje modyfikacje. Ciasto jest dość ciężkie, mocno czekoladowe, z lekko chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. Aby nieco podkręcić smak ciasta, dodałam do niego kawałki śliwek. Udało się znakomicie. Na koniec oprószyłam je chmurką cukru pudru. Do tego łyk kawy i …. czego chcieć więcej? Polecam. Składniki: • 200 g miękkiego masła(...)jajecznej dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę oraz mleko, delikatnie wymieszać. 6. Dodać mieszankę mąki i wszystko zmiksować, aż składniki się połączą. 7. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. 8. Na wierzchu ułożyć pokrojone kawałki śliwek. 9. Ciasto piec przez ok. 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. 10. Upieczone ciasto ostudzić na kratce. 11. Posypać cukrem pudrem. Przechowywać w pojemniku

W mojej kuchni
Torcik biszkoptowy z nadzieniem Milky Way 270

Torcik idealny na urodziny i uroczystości okolicznościowe. Pyszny, czekoladowy biszkopt z masą, która smakuje, jak nadzienie mlecznego Milky Waya, jest prosty do wykonania i smakuje wyśmienicie:) Jego sekretem jest moje ulubione mleko w proszku. Zapraszam do kuchni składniki: biszkopt: 3 jajka 2/5 szklanki cukru 2/5 szklanki mąki pszennej 2/5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)oraz proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wyłożyć do małej foremki, którą wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec około 25 minut, sprawdzając, czy biszkopt jest już gotowy. Wyjąć, ostudzić i przeciąć w pół. krem: Zwykłe mleko zagotować, dodając cukier i cukier waniliowy. Ostudzić. Masło utrzeć na gładką masę, dodać strumieniem mleko, wciąż ubijając. Następnie dodać

Ania i Marcin gotują
Arabskie ciasteczka Ma'amoul 211

bardzo drobno posiekać. Lub dla wygody skorzystać z pasty daktylowej. Dodać olej, przyprawy, sezam. Zagnieść jednolitą masę, z której przygotować kuleczki wielkości większego orzecha laskowego. 4.  Nadzienie orzechowe -  Wymieszać drobno posiekane orzechy (pistacje) z cukrem i wodą różaną. 5.  Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagniatać przez około 5 minut. 6. Wyrobione, plastyczne ciasto podzielić

Słodki Kompromis
torcik waniliowy z ananasem i truskawką... 195

piekarnik nagrzany na 170 C, grzanie góra/dół, piec około 35-40 minut, do suchego patyczka zimne ciasto przekroić na połowę, nasączyć sokiem z ananasa, posmarować dżemem aroniowym lub innym miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i wanilinowym nagładką masę, porcjami dodawać zimny budyń, ubić na gładki krem na dżem nałożyć porcję kremu, rozsmarować, rozsypać kawałki ananasa

W Mojej Kuchni Lubię
Tort Walentynkowa Rozkosz 190

lejemy" ósemkę, powinna być cała widoczna przez chwilę, wtedy jajka są dobrze ubite. Przesiewamy powoli resztę składników do masy jajecznej i delikatnie, ale zdecydowanym ruchem mieszamy. Wylewamy do formy, może to być tak jak w moim przypadku forma w kształcie serca, ciasta spokojnie wystarczy na tortownicę, średnica tortownicy zmieni nieznacznie wysokość biszkoptu, ale nie ma to większego znaczenia. Pieczemy

MamaOskarka
Szarlotka tatrzańska 291

wersji, będzie ją piekł po raz kolejny. Ciasto za sprawą dużej ilości jabłek jest bardzo orzeźwiające. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki, 1 kostka margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, Masa jabłkowa: 2,5- 3 kg jabłek, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki cynamonu. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę łączę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Biedronka 406

pozoru zwykłe ciasto, biszkopt, krem budyniowy, dżem i galaretka, ale dzięki otworom w górnej części biszkoptu napełnionego galaretką wygląda bardzo atrakcyjnie i efektownie, bo o tym, że smakuje świetnie to nie muszę Was przekonywać. Biszkopt: 5 jaj 1 szkl cukru 1 szkl mąki 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka(...)dżem wykładamy 2/3 kremu. W drugiej połowie biszkoptu przy pomocy kieliszka wycinamy otworki, przekładamy go na krem, a na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy, omijając otworki. Krem posypujemy wiórkami kokosowymi, a do otworków nakładamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Szybka drożdżówka bez wyrabiania i wyrastania 191

się co by tu upiec..tylko 2 domowników teraz je słodkości..zapytałam męża i on zażyczył drożdżówkę ..zawijaną z jakąś masą..no i jest drożdżówka, tylko inna niż wg życzenia..Taką drożdżówkę robi się bardzo szybko, wystarczy wymieszać ciasto trzepaczką , przelać do foremki i upiec..Już kiedyś podobną robiłam, tym razem dodatkowo dodałam rodzynki.  Słodkości z bakaliami można zobaczyć

Moje domowe kucharzenie
Ruskie pierogi 218

ugotowanych ziemniaków i białego sera 1 cebulka dymka sól i pieprz Ziemniaki ugniatamy z serem na w miarę gładką masę. Dodajemy posiekana cebulę, przyprawiamy i mieszamy. Mąkę zalewamy wrzącą wodą, trochę zarabiamy, dodajemy jajko, olej oraz sól. Ciasto wyrabiamy dokładnie, by było gładkie i elastyczne. Ciasto wałkujemy na płaty grubości 2 mm. Wykrawamy krążki, nakładamy po czubatej łyżeczce nadzienia. Zlepiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Brookliński Blackout 248

jajka. W misce wymieszać suche składniki i rozgnieść palcami grudki cukru. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać na gładką masę. Tortownice wysmarować tłuszczem a na dno wyłożyć papier do pieczenia. Do każdej z tortownic przelać po połowie ciasta, piec w temperaturze 180 o C przez 25 - 30 minut do suchego patyczka.Ciasto zostawić w formie na 10 minut a następnie

Mama Gotuje
Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego 176

intensywny, ale nadal nadawały się do jedzenia). Przepis zaczęłam z czasem dopasowywać do swoich smaków, więc z wersją oryginalną już niewiele ma do czynienia. Duży wpływ na zmianę ciasta miały warsztaty w Żywym Muzeum Piernika w Toruniu. Nie próbowałam jeszcze robić pierników według tamtejszego przepisu, ale może z czasem...   Składniki : 20 dag mąki żytniej (daję razową) 60 dag mąki(...)patelni, ciągle ubijając. Do masy dosypywać mąkę i mieszać mikserem, dopóki się da. Dosypać resztę mąki i wymieszać masę drewnianą łyżką. Przełożyć masę do foliowej torebki (jeśli macie kamienny garnek, będzie jeszcze lepiej w nim przechowywać ciasto). Trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu (lodówka, piwnica, balkon - tutaj w ciemnej misce pod przykryciem) przez minimum 2 tygodnie, a jeszcze lepiej przez

Weekendy w domu i ogrodzie
Szarlotka ze śmietaną 177

więc jabłka lekko podgotowałam. Doprawiłam je cynamonem ale oczywiście można go pominąć. Pyszna szarlotka, polecam! Szarlotka na orzechowym spodzie Składniki: Prostokątna forma 18 cm x 25 cm Spód do ciasta 100 g zmielonych orzechów laskowych 2 jajka 90 g cukru 1 łyżka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia Mus jabłkowy 1,2 kg jabłek 6 łyżek cukru lub wedle smaku(...)ubijania dodaj po łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wymieszaj mąkę z orzechami i dodaj do jajecznej masy, mieszając łyżką. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz spód przez 20 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Oderwij ciasto od papieru. Tą samą foremkę wyłóż folią tak żeby wystawała za brzegi. Na dnie ułóż spód. Namocz

codojedzenia
Seromakowiec 471

Seromakowiec to ciasto dla tych, którzy mają dylemat przed Świętami, czy upiec sernik… czy makowiec… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest wilgotne, ciężkie i bardzo smaczne. Do warstwy makowej dodałam orzechy włoskie i suszone daktyle zamiast rodzynek, bo jakoś za nimi nie przepadam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Spód(...)wyłożyć nim dno prostokątnej formy (forma mierzona u góry: 24 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 15 min. Masa makowa: Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać drobno posiekane orzechy włoskie i daktyle, żółtka, cukier

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania